Jaký vliv mají fluoridové pasty na zuby

sledováno 6× zobrazeno 7042×

Vložil(a): dáša, 2. 6. 2016 21.34  (aktualizováno 21. 3. 2024 18.43)

Hledáte v obchodě pouze pasty s obsahem fluoridu a to i pro děti? A víte, co dalšího pasta, kterou kupujete obsahuje? Dnes se zaměříme na fluor!

Zubní lékaři se shodnou, že nezáleží na tom jakou pastou si zuby čistíme, ale jakým způsobem si je čistíme. Je vhodné stírat zuby od dásní dolů. Každý zub zvlášť, jeden po druhém a věnovat tomu dostatečný čas. Nezapomínejte ani na mezizubní prostory. Na ně jsou specielně určené mezizubní kartáčky. Zvláštní péči byste pak svému chrupu měly věnovat v těhotenství.

Věnujte pozornost fluoru

Obzvláště u dětí bychom měly sledovat složení past. Malé děti pastu polykají a proto bychom se měly zaměřit na to, aby pasta jim určená obsahovala co nejmenší, nebo ideálně žádné množství fluoru. Také jste slyšely, že fluor je pro dětské zuby důležitý? Ano, je, ale většina dětí má fluoru naopak nadbytek. Víte, že fluor je třeba také v umělém mléce, čaji nebo v některých potravinách? Velké množství fluoru v těle je škodlivé. Nejen, že vede ke vzniku fluorózy, tedy křídově bílých skvrn na zubech, ale dlouhodobý nadbytek fluoru má za následek také odvápnění kostí, bolesti kostí, jamkovité zuby, ovlivňuje mozkovou a nervovou činnost, oslabuje ledviny a zvyšuje riziko rakoviny.

Pasty pro dospělé by měly obsahovat maximálně 1500 ppm (1500 fluoridových částic na milion částic) fluoru či jeho sloučenin, pasty pro děti od čtyř let maximálně do 600 ppm.

Obecně tedy platí, že dražší pasta nemusí být lepší. U kartáčku záleží hlavně na měkkosti. To, že nevydrží déle než měsíc nebo dva vůbec nevadí. Po této době by měl každý kartáček vždy vyměnit, stejně tak jako po každé nemoci. Platí také, že kartáček by měl mít co nejmenší plochu. Sice v koupelně strávíte čištěním zubů více času, odměnou vám ale budou kvalitně vyčištěné zuby.

Znáte metodu Oil pulling?

Tato metoda spočívá v tom, že v ústech převalujete malé množství oleje po dobu cca dvaceti minut. Nejvíce doporučován je sezamový olej, ale můžeme použít i kokosový olej, který všestranně využijeme i v domácnosti. Kokosový olej je známý svými antibakteriálními a bělícími účinky. Převalování oleje se doporučuje nejlépe po ránu, kdy by mělo být neúčinnější, protože v našich ústech se v té době vyskytuje nejvíce bakterií.

Chcete mít bílé zuby?

Zkuste využít kurkumu. Stačí použít malé množství sypké kurkumy, kterou naberete na vlhký kartáček a můžete se dát do čištění. Kurkuma zuby regeneruje a posiluje. Po každém čištění budete sledovat malý pokrok.

V dnešní době již víme, že abychom měly zdravé zuby, je potřeba je nejen správně čistit, ale také dbát na zdravý jídelníček. Pro náš zdravý chrup je velice důležité, aby v ústech panovalo zásadité prostředí. Proto je nezbytné si po každém jídle minimálně vypláchnout ústa čistou vodou. Můžeme také popíjet zelený ječmen. Avšak nejlepší je po každém jídle si zuby vyčistit.

Přírodní kartáčky

Již v dávných dobách se k čištění zubů používaly kořeny nebo části větví stromu Arak. Nemusíte mít strach, klacíky jsou tvořeny jemnými vlákny, které nepoškozují dásně a sklovinu. Příroda myslela na vše. Chemické složení přírodních „klacíku“ je tak dokonalé, že obsahuje dokonce fluorid (samozřejmě přírodní), vitamín C, kyselinu tříselnou, síru, kyselinu salicylovou, saponiny a flavonoidy ve vyváženém poměru. To znamená to nejlepší, co můžete vašim zubům dopřát.

Odborné studie prokázaly, že přírodní kartáčky jsou mnohem efektivnější než klasické kartáčky. Působí preventivně v boji proti kazům, dokáží vás zbavit žlutých skvrn od čaje či kávy, zbavuje špatného dechu a v ústech budete cítit příjemnou vůni.

Jak se takový přírodní kartáček vlastně používá?

Nejprve je potřeba otevřít vakuovaný obal. Poté jemně odstraníme kousek kůry z jednoho konce, můžeme k tomu použít naše zuby. Začneme velmi jemně očištěný xylém kousat, nejlépe na stoličkách. Důležité je, aby se silice ze zubního kartáčku dobře promísily s našimi slinami. Tím zlikvidujeme bakterie v našich ústech. Následně xylém kousejte (stačí jemně), dokud neucítíte, že se třepí. Nyní se dá použít ke stírání plaku ze zubů. Teď je jen na vás, abyste dobře vyčistily každou plošku zubu i mezizubní prostory. Stále mísíme silice se slinami. Po důkladném vyčištění vrátíme kartáček do obalu a uzavřeme jej. U dalšího čištění není třeba odstraňovat kůru.

Pokud se štětiny lámou nebo špatně stírají, je třeba kartáček uříznout, nejlépe nožem, a opět odstranit kousek kůry a začít žvýkat.

Kartáček skladujeme jako ten běžný, při pokojových teplotách. Pokud vyrážíte na cesty, je třeba konec, který používáte k čištění, zabalit do papírového ubrousku a nechat zabalenou část kartáčku vyčnívat z obalu. Přírodní kartáček vydrží zhruba měsíc, záleží, jak často si zuby čistíte a jak často odkrajujete konec, kterým si čistíte zuby.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
9

Pojmy použité v článku:

  • fluoróza

    onemocnění způsobené nadměrným příjmem fluoridových solí

Diskuze k této stránce (148 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

TopO, 9. 4. 2024, 19.49

V diskusi o fluoru v zubních pastách je důležité vzít v úvahu všechny aspekty jeho použití, zvláště když jde o zdraví našich nejmenších. Váš příspěvek správně zdůrazňuje potřebu sledovat množství fluoru v pastách pro děti, jelikož jeho nadměrná konzumace může vést k negativním zdravotním důsledkům, jako je fluoróza nebo oslabení kostí. Na druhou stranu, fluor je klíčovým prvkem v prevenci zubního kazu, a proto je jeho úloha v ústní hygieně nezastupitelná. Je zajímavé, jak moderní technologie a vědecký pokrok, včetně vývoje AI ChatBotů, přispívají k šíření informací a osvětě v této oblasti. Například platforma GCHAT (https://gchat.sk) může posloužit jako prostředek pro sdílení znalostí a tipů na téma ústní hygieny a výběru zubní pasty. Tato interaktivní platforma může umožnit rodičům a pečujícím osobám získat přístup k personalizovaným radám a odpovědím na jejich otázky, čímž doplní tradiční zdroje informací. Důležitá je také zmínka o alternativních metodách péče o ústní hygienu, jako je oil pulling nebo použití přírodních kartáčků. Tyto metody mohou představovat zajímavé doplňky k tradiční péči o zuby, zejména pro ty, kteří hledají více přírodní přístup. Je však vždy nezbytné konzultovat jakékoli změny ve vaší ústní hygieně s odborníkem, aby se zajistilo, že vaše konkrétní potřeby jsou správně adresovány. Na závěr je důležité připomenout, že kvalita zubní pasty a kartáčku je sice klíčová, ale neméně důležitá je pravidelnost a technika čištění zubů, stejně jako celkový zdra

milujici.teticka36, 15. 8. 2022, 15.21

Ano, je pravda, že na pastě zase tak moc nezáleží, ale ono když pak sháníte na rychlo léky na bolest zubů a najdete je až na https://zivotavyziva.cz/na-bolest-zubu/ tak zjistíte, že se nad tím vyplatí přemýšlet fakt jinak a trochu více koncepčně. Já sama jsem na zubu pes a denně je večer čistím klidně dvacet minut. Sednu se k televizi a třeba jen bez pasty přejíždím na mokro a čistím. A pak samozřejmě propláchnout ústní vodou, projekt mezizubní prostory a tak dále. Však to máte všechno v článku.

Aneta Jiřičná Bendiková, 31. 12. 2020, 15.54

klukům dávám od malička flouridovou a nikomu to nevadí

Teryk92, 17. 12. 2019, 17.57

Hezky napsáno.

Witchie, 31. 8. 2019, 11.37

Synovi dávám bez fluoridu

Kvetka25, 22. 8. 2019, 18.26

Jakou pastu bez fluoridu dáváte dětem? Syn 3 roky.

aratk, 23. 8. 2019, 12.49

My používáme tuhle www.notino.cz/splat/kids-prirodni-zubni-pasta-pro-deti je přírodní, a dětem moc chutná.

jitka46

jitka46, 14. 1. 2019, 22.31

Kupujeme pastu v DM drogerii, tu jejich, připadá mi zatím nejlepší.

slavuska

slavuska, 1. 1. 2019, 18.58

taky se snažím přírodně, ale občas ještě obyč pastu použijeme. k přírodnímu kartáčku se odhodolávám, ale zatím neúspšně

Ketris

Ketris, 1. 1. 2019, 10.34

Ja pouzivam jen Weledu a super!

patricia077

patricia077, 1. 1. 2019, 11.28

Weledu mají děti ale dávám jen málo

Gustawka, 27. 12. 2018, 17.35

používám přírodní zubní pasty

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů