Užijte si rodinnou dovolenou v klidu

zobrazeno 2232×

Vložil(a): NikolaJ, 15. 6. 2018 11.45

Čas prázdnin a dovolených se nezadržitelně blíží. Také máte obavy z toho, jak váš organismus či organismus vašich dětí zareaguje na hygienické podmínky nebo třeba gastronomii v zahraničí?

Asi každého už na dovolené do zahraničí alespoň jednou potrápily střevní obtíže. Nemusí to být přitom dovolená jen v exotických zemích. Stačí i špatně omyté ovoce v čechy oblíbeném Chorvatsku a dostaví se problémy. Nejčastěji se jedná gastroenteritidu (střevní chřipka, střevní infekce).

Gastroenteritida

Gastroenteritida je virové (rota-, adeno-, entero- a echoviry), bakteriální (Salmonella, Shigella a Campylobacter) nebo parazitární (roupy a škrkavky) onemocnění žaludku, tenkého a tlustého střeva.

Hlavními projevy jsou zvracení a úporný průjem (za průjem můžeme označit 3 a více vodnatě řídkých stolic za den), křeče a bolesti břicha, horečka, bolest hlavy a svalů. To vše může vést až k dehydrataci organismu, což je stav, kdy dojde k nadměrnému úbytku tekutin v organismu. Velice nebezpečné je to hlavně u kojenců a malých dětí, starších a nemocných lidí. Projevy jsou suché rty a jazyk, tmavá moč, ospalost a u malých dětí vpadlá fontanela. Tento stav je velice nebezpečný hlavně u novorozenců a kojenců, u kterých k dehydrataci dochází rychleji než u dospělého člověka.

Léčba gastroenteritidy

I zde platí, že nejdůležitější je prevence. Na dovolené v zahraničí se doporučuje pít pouze balenou vodu, nepřidávat si do nápojů led, ovoce z hotelu si omýt balenou vodou nebo jej oloupat, pokud je to možné.

Pokud už ale k průjmu dojde, je rozhodně dobré mít po ruce tzv. Enterosorbenty.

Enterosorbenty

Enterosorbenty  v obecném slova smyslu jsou léčebné přípravky, které do sebe ve střevě nevratně vstřebávají toxické látky, zabraňují nebo zmírňují podráždění střevní sliznice a zabraňují průniku toxických látek do krevního oběhu a tím snižují celkovou koncentraci těchto látek v organismu. Intenzita vstřebávání toxických látek a následně i jejich hladina v organismu je přímo závislá na funkčním stavu střevní sliznice. Úspěch léčby  enterosorbenty  je vždy závislý na schopnosti enterosorbentů obnovit ochranné bariérové funkce střevní sliznice.

Na našem trhu najdete mezi enterosorbenty například přípravky na bázi aktivního uhlí. Dalším typem enterosorbentů je látka diosmectitum (například Smecta ve formě prášku). Perspektivní skupinou enterosorbentů jsou selektivní sorbenty nové generace.

Kvalitní enterosorbent by měl být především hydrofobní, aby nepodléhal střevnímu vstřebání, šetrný ke střevní sliznici a jeho selektivita by měla spočívat na  schopnosti vázat substráty agresivní ke střevní sliznici, poškozující její celistvost a naopak by měl mít nízkou afinitu k živinám. Sem patří přípravky pro vnitřní použití, které jsou bezpečné a zároveň mnohem silnější adsorbenty než aktivní uhlí.

{{:pr:}}

Enterosorbenty a alergická onemocnění

V posledních několika desetiletích se výrazně obnovil zájem o metody enterosorbce. Velkou měrou se o to zasloužily i údaje Světové alergologické organizace, podle kterých každým rokem po celém světě narůstá počet alergických onemocnění, zejména u dětské populace. Alergie se stává vážným zdravotním problémem a dnes už víme, že základem rozvoje prakticky všech druhů alergických onemocnění je zvýšená citlivost na potravinové alergeny, které se vstřebávají v žaludečním a střevním traktu. Patologické procesy, které narušují celistvost sliznic žaludečního a střevního traktu, vedou také k neustálému zesilování alergických reakcí. Kromě toho sliznice střevního traktu vylučuje imunoglobulin – aktivní složku alergické reakce. Proto je pro snížení alergických příznaků a zachování vnitřní ekologie organismu důležitá detoxikace a regenerace žaludečního a střevního traktu a normalizace střevní flóry. V rámci komplexní léčby alergických onemocnění se proto úspěšně využívají enterosorbenty.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Pojmy použité v článku:

  • adsorbenty

    pevná látka, která je schopna vázat různou silou látky z roztoku

  • afinita

    schopnost slučovat se chemicky s jinými látkami

  • gastroenteritida

    onemocnění charakterizované zánětem trávicí soustavy postihujícím jak žaludek, tak tenké střevo a způsobujícím v konečném důsledku kombinaci průjmu, zvracení, křečí a bolestí břicha

  • hydrofobní

    vodu nesnášející; molekuly nebo povrchy, které neinteragující s vodou

Diskuze k této stránce (17 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

naštěstí se nám tyto problémy vyhýbají

koliaska105, 16. 1. 2020, 18.31

Musím se přiznat, že s žaludečními problémy jsem se na dovolené setkala pouze jednou, v Egyptě. Jinak se mi to naštěstí vyhýbá. Doufám, že tomu tak bude i letos v Chorvatsku. Tam se chystáme na ostrov Krk. Už jsem se tam dokonce i dívala po nějakém ubytování a vypadá to, že si ho zajistíme přes tuto stránku: http://www.ubytovanivchorvatsku.cz/krk/

novaklen, 19. 8. 2022, 15.41

Krk je super. Jednou jsem tam byla a hodně se mi tam líbilo. Letos jsme se rozhodli po letech také zajet zase do Chorvatska, ale tentokrát jsme vybrali Makarskou, viz https://www.cklub.cz/pruvodce/chorvatsko/makarska-riviera Těžko říct, kde se mi líbilo víc. Vzhledem k tomu, že to mám ale v čerstvé paměti, tak asi na té Makarské.

Nikoll, 21. 7. 2018, 20.18

My už máme po dovolené a naštěstí se nám to vyhlo, ale jednou jsme zažili a doufám, že nikdy více ..

Mildret, 8. 7. 2018, 6.23

My jsme ještě na dovolené nebyli a ani se nechystáme ale stejně bych byla raději kdyby se nám takové věci vyhýbaly .

Žofinka

Žofinka, 7. 7. 2018, 10.30

kdo by to někdy neměl, že

Kikinka30, 21. 6. 2018, 20.55

Jo take jsem zazila,a ani ne v zahranici,ale doma a trpela jsem

Furciferka

Furciferka, 20. 6. 2018, 10.19

To nemusi byt clovek ani na dovolene. Ja si to "uzivam" zrovna ted.

Aliisha

Aliisha, 20. 6. 2018, 6.51

Tyhle potíže jsem měla pouze jednou a od té doby do určitých destinací nejezdím

Fuga

Fuga, 19. 6. 2018, 19.04

čte se to hezky, což o to...

Mygara

Mygara, 19. 6. 2018, 19.00

zase něco nového, proč ne, třeba je to více k pozření

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů