Sinice ve vodě. Jak ovlivňují naše zdraví?

zobrazeno 1557×

Vložil(a): Adrianita, 12. 7. 2021 13.55

Koupání v přírodním koupališti není vždy bez rizika. Ve vode se totiž mohou nacházet mikroorganismy, které můžou způsobit různé zdravotní obtíže. Na jaké drobné živočichy si při koupání v rybníce máte dávat pozor a proč? A jak je vůbec poznat?

V rybníce, řece či přehradě žije kromě ryb i řada drobných živočichů. Některé je možné vidět pouhým okem, jiné pouze pod mikroskopem. V přírodní vodě žije i velké množství řas i sinic, přičemž sinice způsobují větší množství zdravotních problémů. Tyto dvě velké skupiny organismů patří mezi fytoplanktony, které se vznáší ve vodě a plní stejnou úlohu jako rostliny na souši.

Znečištěná voda

Jak poznat znečištěnou vodu? Zelená či zakalená voda vždy nemusí znamenat, že obsahuje sinice. Kvalita vody je však jednoznačně oslabená. Jestli voda obsahuje fytoplankton poznáme podle tzv. vodního květu, který se hromadí na hladině. Jedná se o i milimetrové částečky, které připomínají zelenou krupičku nebo drobné jehličí. Dříve se vodní květy vyskytovaly hlavně koncem letní sezóny, v dnešní době se zejména v některých lokalitách objevují již v průběhu června. 

Sinice se vyskytují v širokém spektru různých prostředí: v sladkých i slaných vodách (plankton), na povrchu půdy a v tenké vrstvě pod ní, na skalách (například vápencových) i uvnitř jeskyní, ale nápadná je schopnost sinic osídlovat různá extrémní prostředí, která jsou pro jiné skupiny organismů nehostinná, a z tohoto důvodu v nich sinice také často zcela dominují.

Sinice obsahují látky, které způsobují alergie. U koupajícího se člověka, podle toho, jak je citlivý a jak dlouho ve vodě pobývá, se mohou objevit vyrážky, zarudlé oči, rýma. Alergické reakce mohou vyvolat i některé řasy. Sinice také mohou produkovat různé toxiny (jedovaté látky). Podle toho, kolik a jakých toxinů se do těla dostane, se liší i projevy: od lehké akutní otravy projevující se střevními a žaludečními potížemi, přes bolesti hlavy, až po vážnější jaterní problémy.

Sinice se přemnoží narušenou rovnováhou živin v přírodě, milují hlavně zbytky hnojiv a pracích prášků. O ekologickém praní jsme psaly v článku Perme chytře a ekologicky.

Sinice nebo řasy?

Zda voda obsahuje sinice nebo řasy lze zjistit jednoduchým testem. Připravte si láhev se zúženým hrdlem a naplňte vodou z rybníka, nechte stát 20 minut. Pokud se u hladiny vytvoří zelený kroužek tvořený mikroorganismy, ale voda zůstane čirá, jedná se pravděpodobně o sinice. Jestliže zůstane voda zakalená rovnoměrně nebo dojde k většímu zakalení u dna, jedná se o řasy. Pokud se rozhodnete v takové vodě vykoupat, pak raději krátce a po koupání se osprchujte čistou vodou, vyvarujte se loknutí. Děti do takové vody raději nepouštějte.

Další škodlivé látky

V různých vodách, kde se koupeme, se můžou vyskytovat i další škodliviny, jako různé bakterie či viry. Ve všech typech vod se lze setkat s patogenními bakteriemi, které způsobují různá průjmová onemocnění nebo kožní problémy. Velmi nepříjemné střevní infekce způsobuje lamblie střevní, která se do těla dostane opět koupáním ve znečištěné vodě.

Svědivé vyrážky způsobují cerkárie, což jsou larvy motolic. Větší riziko je v mělkých teplejších vodách, kde se vyskytují plži a ptáci. 

V bazénech hrozí spíše virové onemocnění, nejčastěji bradavice.

Než vyrazíte k vodě

Kvalitu koupacích vod pravidelně sledují krajské hygienické stanice (pouze vybraná místa) a provozovatelé koupališť. Než vyrazíte k vodě, můžete si kvalitu vody a to zda je vhodná ke koupání, oveřit třeba na webu Koupací vody.

 

Zajímá nás, v jakých vodách se nejčastěji koupete vy. :-) Způsobila vám nebo vašim dětem znečištěná voda nějaké zdravotní potíže? Jaké?

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Související informace a zdroje/

Pojmy použité v článku:

  • lamblie střevní

    parazitický prvok, způsobující onemocnění giardiózu - v ČR nejčastější lidské střevní onemocnění

Diskuze k této stránce (18 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 21. 8. 2023, 15.54

Jako nekoupu se. Nikdy. To raději budu doma koukat do obývací stěny od https://www.lumax-nabytek.cz/obyvaci-steny a pařit se v teple. Ale dneska už jsou prostě i kvalitní koupaliště, kde nejsou lidi, takže jdu raději tam. Ale jako samozřejmě je to na každé. Znám lidi, kteří to milují a je jim to vlastně jedno. Já to sice nejsem, ale respektuji to.

Fuga

Fuga, 9. 12. 2022, 13.38

jednou jsme se takto koupali, voda vypadala celkem dobře, ale ty potíže, co jsme pak měli, už nikdy více

do takové vody nechodím.nesnáším ani řasy,tak takovým místům se vyhýbám.

patricia077

patricia077, 14. 7. 2021, 17.08

My máme letos přemnoženou řasu atd v jezírku ať bojujeme jak bojujeme, ale je to taky ovlivněno těmi horky, každopádně děcka tam klidně lezou a kromě toho, že jsou zelení a holka i vlasy jako vodnice a že to jde blbě dolů, nemají naprosto žádné problémy, taky si myslím, že daleko horší je chlór a chemie.

Katka

Katka, 14. 7. 2021, 18.10

Pokud víš, že to jsou sinice děti bych do jezírka nepoustela, mohou až poškodit játra a to nepoznáš hned. Každopádně hned neutirat do ručníku, ale omýt pitnou vodou a nevtirat to do kůže.

patricia077

patricia077, 14. 7. 2021, 21.15

Sinice to nejsou tyhle řasy máme v jezírku léta ale letos bohužel přemnoženo každopádně do ručníku nikdy neutiram nejdřív sprcha pak utřít tj jasné

Katka

Katka, 14. 7. 2021, 16.36

Myslím, že není nic škodlivejsiho než chlorovana voda ve veřejném bazénu. To už radši třeba kapry v rybníce 😉My chodíme nejčastěji na přehradu, voda je zde sledována khs Brno a většinou vychází každý rok na jedničku, max dvojku což je jen estetická záležitost. Sinice jdou poznat i okem po odběru vzorku do pet lahve. Z přírodních koupališť (rybníky, přehrady) potíže nemáme, z aquaparku máme vždy červené oči a suchou kůži. Letos to dcera po 5 hodinách ve chlorovane vodě dotáhla až na jecne zrno. 😇

patricia077

patricia077, 14. 7. 2021, 17.12

Teď navíc co lustrují na veřejných koupalištích každého, bych tam ani nešla , u nás si neočkovaný člověk ani nekoupí permanentku a to měl první dávku očkování za sebou, já naprosto tohle nepochopím, to radši to naše jezírko s dravými rybičkami...jak píšeš kapři mi nevadí, my máme dravé slunečnice a ty normálně zobou i do nohy ale tj spíš legrace, fakt z chloru mám jen suchou kůži a pálí mne oči.

Katka

Katka, 14. 7. 2021, 18.07

U nás na koupališti žádné lustrovani není 😊Evidentně vědí, že buď budou prudit nebo vydělávat, takže raději vydělávají 😉

patricia077

patricia077, 14. 7. 2021, 21.11

Tak tj v pořádku 👍

Adrianita, 15. 7. 2021, 9.55

Taky jsme byli v dinoparku, zábavním parku, kině apod. A teda i bez čestného prohlášení 😆

Adrianita, 15. 7. 2021, 7.17

My u nás na koupališti byli taky bez lustrace.

Katka

Katka, 15. 7. 2021, 9.37

My už i v zábavním parku, v zoo, restauraci, kině, kavárně. Protože všude ti stačí čestné prohlášení, které by stejně musela přijet zkontrolovat hygiena. Nejvtipnější mně připadají situace, jak se lidé naockovali jen kvůli dovolené v zahraničí a tam nikoho očkování nezajímá a každý stejně musí mít platný test. Samozřejmě je to logické, protože i očkovaný může být nakazeny, ale to se vláda lidem v rámci očkovací kampaně zapomněla zmínit.

Katka

Katka, 15. 7. 2021, 13.20

Tak bez toho papíru tě to může stát 10 tis na osobu. 🤷‍♀️

patricia077

patricia077, 15. 7. 2021, 15.59

Do zoo atd naštěstí nic mít nemusíš, teda zatím , ale jinak do kina apod by to zas být mělo, každopádně největší "sranda" jsou služby, boj s tím, že chci dát malého kluka ostříhat, všude řekli, že děti do šesti let nic mít nemusí, ale kadeřnice veškeré požadovaly test nebo aspoň čestné prohlášení, někde ho nevzali vůbec, někde zavřeno, někde na obj a prohlášení, no dvě města x kadeřnic než ho vzali, bohužel ty asi chápu, protože na ně hygiena fakt chodí a ne jednou, to vím....my budeme řešit testy v srpnu, jedeme na Moravu, tak kvůli ubytování a restauracím , to zas bude ...holt holce je sedm tak musela testy i na tábor..

Katka

Katka, 16. 7. 2021, 16.30

Kadeřnice už jsem zručná, takže to mě netrápí. 😁Na příměstský tábor stačilo čestné prohlášení a na skautský nabízeli kloktaci PCR nebo antigen z odberoveho místa.

jitka46

jitka46, 14. 7. 2021, 11.15

Proto se raději koupeme jinde a nebo vůbec. Není mi to příjemné chodit do rybníků. Ale spousta lidí si tam ráda zaplave.

Katka

Katka, 14. 7. 2021, 16.42

Tak do rybníků co 30 let znám, nemám problém vlézt. Do cizích vlezu jen po zkontrolovani vody pohledem a nosem. V rybníku Olšovec v Jedovnicích (jmk) třeba plavou po hladině mrtvé ryby, takže se tam převážně koupaji turisté nikoliv místní 😉Chápu, že třeba v Africe může být voda kontaminovana kde čím, ale v Česku max ty sinice. Možná by se turisti u Jadranu divili v čem se ve skutečnosti koupou, viz odvod splaškove vody v Chorvatsku apod. 🙈

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů