Rozhovor s homeopatkou Mgr. Janou Ohankovou o léčbě i prevenci

zobrazeno 1305×

Vložil(a): Adrianita, 10. 8. 2021 12.10  (aktualizováno 9. 9. 2021 9.38)

Každému záleží na svém zdraví a zejména na zdraví svých dětí. Pokud si nevíte rady s jejich zdravotními problémy, případně na ně nezabírají žádné lékařem předepsané léky, můžete vám být nápomocna homeopatie. O jaký způsob léčby se jedná a pro koho je vhodná se dozvíte v rozhovoru.

Jak dlouho se věnujete homeopatii?

Aktivně se jí zabývám od roku 2009, kdy jsem ji začala studovat na Homeopatické akademii Jiřího Čehovského, kdy jsem byla homeopatií doslova posedlá a studovala jsem veškerou dostupnou literaturu, popisy léků, kazuistiky a možnosti, jak k potížím přistupovat.

Co Vás k tomu vedlo?

To byla dřív častá otázka. K homeopatii mě přivedly potíže vlastních dětí, které krátce po narození začal trápit rozsáhlý celotělový ekzém, na který jsme od lékařů dostávali jako jedinou možnost hojné množství kortikoidů. Když chtěli syna vzít do nemocnice, aby mu dali kortikoidy i vnitřně, rozhodla jsem se hledat jiné cesty.

Zpětně jsem za ty ekzémy vlastně ráda, protože to bylo velmi akutní, velmi výrazné, bylo to hodně vidět a trápilo nás to ve dne v noci. Měla jsem tedy obrovskou motivaci najít řešení. V případě homeopatie jde o to najít ten správný lék, který pokrývá tzv. totalitu symptomů. Lék se musí hodit pro konkrétní organismus. To se zjišťuje při konzultaci, kdy se rozebírají potíže nemocného, ale také jeho celková situace, jaký je, co mu dělá dobře, čím se potíže zhoršují, na co je citlivý. U dětí je to složitější, protože vám toho moc nepoví, ale zase můžete pozorovat, jak na co reagují, jak se chovají.

Když srovnám ekzém s mnohem závažnějšími problémy, se kterými ke mně chodí děti i dospělí, tak si říkám, že jsem vlastně měla štěstí. Naučila jsem se spoustu obrazů léků a postupů v prvních letech studia velmi rychle a díky tomu mám teď svou praxi a můžu pomáhat dalším lidem. 

Kdy je homeopatie nejúčinnější?

Když má léčený ještě dobrou úroveň zdraví. Je to složitější a hezky to popisuje např. George Vithoulkas a zjednodušeně je to tak, že malé dítě, které přijde s potížemi hned, nebere žádné léky a má relativně zdravé rodiče, se vyléčí rychle, někdy hned po jediné dávce léku, pokud je lék správně indikován.  

Složitější to bude u starého člověka, který byl celý život zvyklý chodit k lékaři, aby potlačil spoustu potíží, bere léky na srdce, na astma a na spaní. Dá se ulevit částečně. Když se to podaří, tak jsou tito klienti hodně vděční.

Co říkáte na současnou situaci kolem pandemie a očkování?

Situace není dobrá. Není příjemné pozorovat, jak rozděluje společnost a jak velký vliv to má na všechno, co se kolem nás děje.

Pokud jde o očkování, tak homeopat z principu nemůže očkování doporučit.

Jelikož jsem se při studiu hodně zabývala nežádoucími účinky po očkování u povinných vakcín u dětí a často jsem kromě konstitučního léku používala metodu T. Smittse „Cease Therapy“, tak se na mě obrací hodně klientů, zda něco takového jde i u Covid očkování. Těch klientů je v poslední době hodně a já docela vnitřně bojuju s tím, zda jim v tomto případě pomáhat. Šlo o jejich volbu, jejich cestu. Vakcína není povinná, je zpolitizovaná a lidé dobrovolně vyměňují obrovské riziko poškození zdraví něčím, co ani sám výrobce neuvádí co to vlastně přesně je, za iluzi svobody. Většina lidí to podstoupí, protože chtějí mít pohodlnější život, chtějí cestovat, chodit do restaurací, chtějí mít klid v práci, v rodině atd.

Není příjemné sledovat, jak se vrací klienti, kteří trpěli chronickými potížemi, kterým homeopatie pomohla se jich zbavit a byli několik let bez potíží. Teď se najednou objednávají, že se jim všechno vrátilo, že je to často i horší a potom mi řeknou, že to je od očkování. Co s tím? Mám jim říkat, že je to jejich volba? Oni očekávají, že jim zase pomůžu. Je to i pro mě dilema.

Po dlouhé době jsem si otevřela Organon léčebného umění od zakladatele homeopatie Samuela Hahnemanna a čtu si pořád dokola první dva odstavce, že nejvyšším a jediným povoláním lékaře je vracet nemocným zdraví a to rychle, nenásilně co nejkratším a nejspolehlivějším způsobem. To zní dobře a homeopat by se tím měl řídit, akorát ten Organon má dalších 289 paragrafů, kde autor mimo jiné rozebírá příčiny nemocí a také překážky v léčbě…

Používáte i jiné metody nebo prostředky k upevnění zdraví?

Ano, jsem zastánce prevence ve smyslu zdravého životního stylu, kde nesmí chybět kvalitní strava a voda, kvalitní a dostatečně dlouhý spánek, přiměřený pohyb, minimalizace stresu a elektrosmogu a občasné doplnění nějakého vitamínu nebo minerálu v souvislosti s ročním obdobím a životním obdobím, ve kterém se nacházíme. Některé vitamíny, minerály a doplňky stravy u konkrétních potíží už mám za léta praxe vyzkoušeny na těle vlastním i jiných a vím, že se občas vyplatí do nich investovat.

Kdy nejlépe začít s homeopatií?

Nikdy není pozdě, homeopatie má co nabídnout od narození až po umírání. A mezi tím se taky může občas docela hodit 😊

 

 

Máte zkušenosti s homeopatií? Napište nám je do komentáře.

 

 

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (11 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 8. 12. 2022, 14.26

homeopatii jsem na sobě zkoušela, ale bez efektu, tak tomu moc nevěřím

jitka46

jitka46, 30. 9. 2021, 21.22

zajímavý rozhovor, vždycky si ráda přečtu něco takového, občas i najdu trochu inspirace

Eliška Kozlova, 27. 9. 2021, 21.41

Myslím, že zde je nejdůležitější víra ve své tělo, zvládne víc než si myslíme, stačí čas a klid. Což je největší problém dneška.

magdah, 15. 9. 2021, 14.21

Já jsem ráda, že to někdo konečně takto otevřeně napsal. Když člověk rozumí přírodě, jejím zákonům a bylinkám, není možné aby ho nějaký vir skolil. Homeopatika mi zabírají snad úplně na vše, a na co ne, tam rozhodně pomůže ženšen http://www.atlaso.cz/ashwagandha-bylina-mladi/ . Už jen v tom názvu je, že je to pro ženy. Děkuji za takto otevřený názor, naprosto s vámi souhlasím!

patricia077

patricia077, 9. 9. 2021, 20.49

Já se naučila homeopatii používat během prvního porodu a kojení a nevím zda mi homeopatika pomohla ale byla jsem spokojená, naopak nebo bohužel mi nepomohla při hojení jizev po operaci nebo manželovi se snížením cholesterolu a to se poctivě zapojil na rok jak s prací homeopatky a užívání homeopatik ale i držel dietu snížil o minimum.. Takže jak asi v čem no

Katka

Katka, 10. 9. 2021, 9.14

Vysoký cholesterol sám o sobě ničemu nevadí, většinu si ho vyrobí tělo samo, takže stravou lze jeho výši snížit jen omezeně. Vysoký cholesterol vadí jen v kombinaci s kornatenim tepen. A vzniku aterosklerózy už předcházet lze, bohužel většina lidí už má cévy zanesene dávno dřív než se zjistí vysoký cholesterol. A pak se na sílu snižuje cholesterol, ale naše tělo ho potřebuje, takže bychom měli spíš snižovat zánět v těle a jíst správné tuky, zhubnout a až pak třeba snižovat cholesterol.

patricia077

patricia077, 10. 9. 2021, 20.14

No vidíš a doktoři hned při hodnotě nad pět křik že musíš prášky nebo aspoň něco přírodního a snížit snížit zkušenosti z poslední doby

Katka

Katka, 11. 9. 2021, 9.54

Známá věc, proto na prevence nechodím 😁Asi před 3 lety mi vzali cholesterol na endokrinologii 🤔a měla jsem 4,74. Rizikový je až nad 6,2 😉Do té doby je jen zvýšený. Doktoři ti sice nabídnou statiny, ale už ti neřeknou jaké mají všechny vedlejší účinky.

patricia077

patricia077, 11. 9. 2021, 21.24

Já mám výsledky jak na cukr tak cholesterol super ale chodím jen v rámci prohlídek do práce jinak na to prdim 🤣

Katka

Katka, 12. 9. 2021, 9.46

Tak to jsem pořesila tak, že nechodím do práce 😁Glukometr mám doma, občas si měřím i tlak a ten mám čím dál nižší 🙈

Katka

Katka, 9. 9. 2021, 11.05

Páni taková otevřená kritika očkování 👏Homeopatii jsem nezkoušela, vystačím si zatím s bylinami, jsou i levnější.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů