Říjen je měsíc žaludku

zobrazeno 344×

Vložil(a): Adrianita, 10. 10. 2022 20.03  (aktualizováno 10. 10. 2023 19.54)

Každý měsíc je třeba dávat si pozor na určitý orgán v těle. Pro říjen je typický žaludek. V této době se zaměřte nejen na posílení žaludku, ale dávejte si pozor i na jeho podráždění. Nyní více než kdykoliv jindy je tento velmi důležitý orgán oslaben.

Žaludek je vakovitý dutý orgán, který potravu dále zpracovává, upravuje a posouvá dál. Za štěpení tuků v žaludku je zodpovědný enzym lipáza, za štěpení bílkovin zase enzym pepsin. Sacharidy v žaludku netráví, částečně jsou rozštěpeny už v ústech. Strava bohatá na tuky dokáže v žaludku “pobýt” až 6 hodin, než dojde k jejímu zpracování. A to platí jak o ořechách, tak o řízku. O asi 2 hodiny méně zůstávají v žaludku luštěniny. Neznamená to, že se v říjnu musíme těchto potravin zcela vzdát, ale všeho s mírou. Pokud vás ten den čeká velký fyzický výkon či nějaká jiná náročná činnost, potraviny, které zatěžují trávicí systém raději vynechte. Tělo spotřebuje spoustu energie na trávení náročných potravin, také žaludek musí být více prokrven. 

Jaká strava a zvyklosti prospívají trávení

Velice dobře stravitelné je pro žaludek ovoce. Většinou je stráveno do 30 minut. To však neplatí o velmi kyselých jablkách, které zaměstnají žaludek i na 2 hodiny, podobně jako vývary ze zeleniny i masa. O něco déle než ovoce je strávena zelenina, přibližně 1,5 hodiny. Podobně jsou strávena i míchaná vajíčka za předpokladu, že je připravíte na sucho. Jakmile si je děláte na oleji a třeba i s cibulkou nebo dokonce slaninou, čas se prodlouží. Kolem 3 hodin potom trvá trávení masa, pečiva či houskového knedlíku. 

Žaludek je nejaktivnější dopoledne, nezapomínejte tedy na kvalitní snídani. Zejména v říjnu a celkově v chladnějším ročním období si dopřávejte teplé snídaně. Třeba kaše z obilovin, doplněných semínky, ovocem, ořechy, hořkou čokoládou. K obědu či večeři si dejte luštěniny, rýži a sezónní potraviny (dýně, rakytník, šípky, hrušky). Vyhýbejte se syrové stravě, studeným nápojům a potravinám, které tělo ochlazují a přináší do těla vlhkost, například banán, mléčné výrobky, bílá mouka. Máte-li rádi k snídani kávu s mlékem, raději zvolte mléko rostlinné. Vhodnější je však dopřát si teplý čaj, který můžete pít i po celý den místo vody. Trávení podporuje také jezení v klidu a pomalu. Pokud bezmyšlenkovitě zhltáte i zdravé jídlo, tělu tím příliš nepropějete. Jídlo se vychutnávejte a užívejte si pocit, že tělu přináší to nejlepší pro zdraví. Berte to jako obřad. Bude vás stravování více bavit a třeba se budete více těšit i na přípravu pokrmů. Možná to zní jako klišé, ale žaludku neprospívá mnoho stresu a rozčilování. Věnujte se tomu, co vás baví. Vrhněte se na podzimní tvoření, vaření, přečtěte si knihu, dopřejte uvolňující koupel či masáž nebo jděte na procházku. Zapojte děti a můžete nasbírat různé podzimní plody, listí nebo houby a společně něco vyrobit či uvařit. V neposlední řadě myslete na dostatek pohybu a pobytu na čerstvém vzduchu. A to každý den. Pokud nejste zvyklá cvičit, zařaďte svižné procházky, ranní protažení u otevřeného okna či spontánní tanec. V neposlední řadě myslete i na vhodné koření, jako skořici, hřebíček, kardamon či zázvor. Tedy koření, které organismus zahřeje a podpoří metabolismus. Vhodným doplňkem stravy pro posílení žaludku je řasa chlorella, která zajišťuje normální činnost jater a játra čistí. Chlorella vám také dodá energii, posílí imunitu a přirozenou obranyschopnost, působí jako antioxidant, prospívá také střevní mikroflóře i trávicímu systému a v neposlední řadě působí příznivě na funkci srdce a cév. Zakoupit ji můžete v prášku nebo tabletách, případně i v kombinaci s ostatními superpotravinami, mezi které patří. Dávejte si však pozor na kvalitní zdroj chlorelly.

Jak může pomoci jablečný ocet?

Máte doma jablečný ocet? Tento elixír mládí, jak je často nazýván, podporuje procesy trávení tím, že zvyšuje kyselost trávicích šťáv. Jablečný ocet si můžete jednoduše připravit doma z čerstvých rozdrcených jablek, nebo jej zakoupit v obchodě. V tomto případě platí, že kvalitnější jablečný ocet je ten, který vypadá méně lákavě. Opravdovým zázrakem je totiž ocet nefiltrovaný a nepasterizovaný, který však na první pohled může působit “zakaleně”. Můžete si dopřát klidně lžíci jablečného octa nalačno, nebo jej přidat do salátů, polévek nebo omáček. Je to jednoduše řečeno přírodní probiotikum, reguluje hladinu cukru v krvi, podporuje kardiovaskulární systém, vyživuje klouby a podporuje hubnutí. Rozhodně je zdravější i chutnější než běžně dostupný kvasný ocet.

 

Milé maminky, jak podporujete zdraví vašeho žaludku? Věnujete mu větší “péči” právě v říjnu, nebo po celý rok? Máte recept na domácí jablečný ocet?
 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (0 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Zatím zde není žádný příspěvek.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů