Revma, artritida nebo artróza? Předejděte jim stravou

zobrazeno 1071×

Vložil(a): Adrianita, 14. 10. 2019 21.50  (aktualizováno 25. 6. 2021 17.00)

OSN A WHO vyhlásila ode dne 12.10. Světový týden kostí a kloubů. Do tohoto týdne spadá také Světový den páteře, Světový den proti osteoporóze a Světový den artritidy. My se v článku zaměříme na nejčastější onemocnění kostí a kloubů, ale i na zlomeniny kostí. Víte, jak důležitá je výživa kloubů?

V České republice patří mezi nejčastější poruchy kloubů revma, artritida a artróza. Osteoporóza je nejčastější kosterní poruchou. Spousta lidí ani netuší, že nějakou poruchu kosterního aparátu mají. Při zanedbání prvotních příznaků však hrozí vážnější poruchy či vedlejší následky. Jakmile člověk například kulhá, hrbí se nebo se jiným způsobem naruší správné držení těla, zátěž na určitou stranu nebo část těla se časem projeví dalšími potížemi kloubů či kostí nebo například bolestí hlavy.

Při blokádách páteře a žeber se současným snížením pohybové aktivity můžou hrozit i poruchy vnitřních orgánů, zejména trávicího a dýchacího ústrojí, snížení srdeční funkce, známé jsou i poruchy srdeční arytmie. Řešením je většinou odblokování páteře a žeber.

Co je to artritida a jak se liší od dalších kloubních onemocnění?

Abychom si mohli onemocnění kloubu lépe představit, je třeba nejprve charakterizovat kloub. Jedná se o spojení dvou kostí, které následně zajišťují určitý pohyb. Zdravý kloub nebolí. Jakmile je poškozena některé jeho část, dochází například k artritidě. Artritida vzniká následkem opotřebení kloubu související s věkem, dále vlivem genů či nějakého onemocnění těla (lupénka), zlomeniny nebo infekce. Jedná se o zánět jednoho či více kloubů. Projevuje se bolestí kloubu, otokem, ztuhlostí a zčervenání trvajících více než 2 týdny. Dle příčin rozeznáváme asi 100 druhů artritidy, přičemž nejznámější jsou 4 - osteoartróza, revmatoidní artritida, juvenilní idiopatická artritida a dna. K léčbě jsou nápomocny nejen medikamenty snižující zánět i bolest, 3D pulzní terapie a ultrazvukové terapie, v některých případech jsou předepsány kortikoidy. Svůj význam má i rehabilitace a lázeňská léčba.

Revma

Projevuje se intenzivní bolestí a tuhostí svalů ,nesnesitelnou bolestí a ztuhlostí kloubů. Bolest se projevuje především po ránu, před rozhýbáním. Později však kloub bolí i po menší námaze a dokonce i v klidu. Pokud potíže trvají déle než 6 týdnů, objednejte se k lékaři.

Začátek obtíží bývá plíživý. Bolesti začínají u jednoho nebo více kloubů současně. Objevuje se zvýšená teplota, hubnutí a únava. Kloubní příznaky se projeví zvýšenou teplotou kloubu, zduřením popřípadě náplní kloubu, omezení hybnosti, ranní ztuhlostí a postupným ochabováním svalstva, které kloubem pohybuje.

Léčba je dlouhodobá a kromě medikamentů jsou důležité i rehabilitace.

Osteoporóza

Osteoporóza je chronické onemocnění, které se projevuje postupným řídnutím kostní tkáně a poruchami její struktury. Kosti se kvůli tomu ztenčují, jsou křehčí a také náchylnější ke zlomeninám. Nemoc může zpočátku působit velice nenápadně, později se však často dostaví silné bolesti zad, dojde ke ztrátě tělesné výšky, snížené pohyblivosti páteře či vytvoření hrbu.

Osteoporóza se skládá ze slov osteo - kost a poros - otvor. Jedná se o nemoc vnitřního prostředí, léčba je dlouhodobá. Často je osteoporóza spojovaná s nedostatkem vápníku. Skutečný nedostatek vápníku se však objevuje v raném dětství křivicí. Kost je měkká, je to zapříčiněno nedostatkem vitamínu D. Doplněním vitamínu D se kosti zásobují vápníkem. Kost je vlivem nedostatku vápníku sice měkká, ale ne lámavá. Kost při osteoporóze je také měkká, ale křehká. Příčinou je na jedné straně nadbytek bílkovin a na druhé nedostatek hormonů.

Pravdou je, že naše společnost má spíše problém s nadbytkem bílkovin než jeho nedostatkem. Pro představu - 70 kg člověk by měl denně zkonzumovat 40 g bílkovin, 1 řízek týdně tedy bohatě stačí. Bílkoviny však neobsahuje jen maso, ale i jogurty, mléko, sýry a další. Lidské tělo se však nadbytečných bílkovin zbavuje velmi špatně. Při počátcích osteoporózy je doporučeno alespoň po dobu 3-4 týdnů vyřadit veškeré mléko a další mléčné výrobky, aby se bílkoviny uložené ve vazivové tkáni dostaly zpět do krve a byly vyloučeny.

Nadbytek bílkovin se může projevit i gynekologickými obtížemi, chronickou bronchitidou, zánětem střeva, atopickým ekzémem se zapáchajícím mokváním apod.

Prevence je jasná, omezit příjem bílkovin. Při projevech nemoci je však doporučeno dodržovat příjem bílkovin v množství 40 g denně dlouhá léta. Riziková je i obezita a nadváha, doporučeno je tedy i snížení váhy. Kalorický příjem je třeba doplnit z nenasycených kyselin z rostlinných zdrojů a z rybích olejů. Velmi prospěšné jsou některé druhy zeleniny - YAM (kořen z jihovýchodní Asie, ale pěstují ho i v USA a v Mexiku), topinambur má také trochu této látky = sladký brambor, červená a zelená fazole, celozrnná pšeničná mouka, granátové jablko.

Zlomeniny kostí

Výše zmíněné onemocnění se týkají spíše dospělých, avšak zlomeniny kostí se bohužel týkají i dětí. Důležitá je vždy prevence. Samozřejmě, že na děti musíme dohlížet, ale je třeba je i rozvíjet a nechat objevovat svět. Přesto by měli vědět, že: když leze nahoru, může spadnout a zranit se, bolí to, je třeba se držet zábradlí pevně a neskákat z velké výšky, mokrá podlaha klouže, je třeba koukat na cestu. Pokud máte podezření na poranění kosti (zlomeninu, naštípnutí, naražení), nikdy se zranění nesnažte napravit. Dítě položte nebo posaďte, ale nesundávejte mu oděv. Pouze při podezření na otevřenou zlomeninu oděv rozstřihněte. U otevřené zlomeniny ránu překryjte sterilní látkou, stačí přežehlená utěrka nebo kapesník, nikdy se však kost nesnažte vrátit zpět. Dítě přepravte do nemocnice, v případě nemožnosti převoze s dítětem nehýbejte, nefixujte zlomeninu a volejte záchrannou službu.

Jak na zdravé kosti a klouby?

Základem celkového zdraví je samozřejmě správná životospráva a zdravá strava, či snížení fyzické zátěže. Přesto je pohybová aktivita nesmírně důležitá. Je vhodné zařadit do jídelníčku několik potravin, které napomáhají regeneraci chrupavky. Chrupavka je jedním z druhů pojivových tkání, jejichž základní stavební jednotkou je kolagen. Naše babičky radily jíst tlačenku, huspeninu a sulc. Tyto potraviny opravdu obsahují kolagen, ale stačí si je dát čas od času. Gumoví medvídci jsou také laiky doporučováni. Pravdou je, že se většinou vyrábějí ze želatiny, tedy kolagenu, museli byste však sníst celý pytlík bonbonů denně. Obsahují ale také ohromné množství cukru, medvídky si proto zkuste raději vyrobit doma.

Lepší variantou je ale jíst potraviny, které pomáhají přirozené produkci kolagenu v těle. Jedná se o hořčík, který je v banánech, ořeších, mandlích, obilí a celozrnném pečivu, ale i v čokoládě. Dále je důležitý vitamín C, který najdeme v šípcích, černém bezu, kiwi, jahodách, v červené paprice, křenu nebo brokolici.

V případě bolesti kloubů vám mohou pomoci i koupele v epsomské soli.

Z bylinek je výborný kostival lékařský, zejména jeho kořen, případně nať, pokud ho někdo pěstuje.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (6 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 9. 12. 2022, 15.44

strava tomu určitě také napomůže, ale člověk si musídát také pozor na přetěžování celkově

Jana Novotná, 24. 11. 2022, 15.36

Mojí mamince bylo nejdříve diagnostikováno revma a později i osteoporóza. Měla veliké bolesti a lékař jí neustále předepisoval léky na bolest, které jí pomohly vždy jen na chvíli. Naštěstí mi kamarádka poradila internetové stránky https://www.biomag.cz/princip-magnetoterapie/, kde nabízejí magnetoterapie, které pomáhají tišit bolesti, jsou protizánětlivé a pomáhají proti otokům na kloubech.

zatím žádné vitamíny nepoužívám,ale věřím,že jak se narodí malá Anitka,tak si nějaké vitamíny koupím.

Katka

Katka, 30. 6. 2021, 16.09

Proti artritide pomáhá vyřadit lepek. O kosti je potřeba pečovat nejenom stravou, ale také pohybem a pravidelnou zátěží. Ukazuje se, že 10 tis kroku denně zdaleka nestačí. Kolagen je potřeba i pro pružnou pleť. Zatím teda nedoplňuji, uvidím časem.

patricia077

patricia077, 26. 6. 2021, 22.12

Věkem kolagen ubývá...zatím u nás vše ok ale vím bolesti kloubů trápí především starší

mikjana, 26. 6. 2021, 21.06

Boesti kloubů je strašná věc a kolikrát ani doktoři nevědí co člověku je.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů