Odřené koleno či štípnutí hmyzem? První pomoc nejen při letních bolístkách

zobrazeno 1299×

Vložil(a): Adrianita, 14. 5. 2022 11.21

Na jaře a hlavně v létě se oblékáme spíše méně než více. Odhalená kůže je pak snadno náchylná nejen k odřeninám při sportu, ale také je to období, kdy má rej hlavně hmyz. Co použít na odřeninu a co na hmyzí štípnutí? Poradíme vám.

V létě spoustu dětí sportuje a je v pohybu. Odřeniny kolen, loktů i dalších částí těla nejsou výjimkou. Pokud se dítě odře, nejprve opláchněte ránu studenou vodou. Teplá voda totiž rozšiřuje cévy a může dojít k většímu krvácení. Pokud jsou v ráně nějaké nečistoty jako písek, kamínky, vyplaví se právě vodou. Jestliže i po opláchnutí nějaké nečistoty zůstávají, vyjměte je napřiklad pinzetou. I když je to proces velmi nepříjemný, možná trochu bolestivý, je to nezbytné. V druhém kroku přichází na řadu desinfekce.

K ošetření drobných ran mějte při sobě vždy desinfekci ve spreji, kterou pořídíte v lékárně. Pro děti doporučuji desinfekce nepálivé, které však vykonají stejnou službu jako ty pálivé. I pálivé, které se hojně používaly dříve na trhu seženete. Podle typu odřeniny můžete použít i náplast nebo obvaz. Dbejte na pravidelnou výměnu. Náplast s obrázkem má velmi léčivou schopnost. 

V případě hlubších ran neváhejte zavolat záchrannou službu nebo navštivte pohotovost vlastním vozidlem. Hlavně u úrazů spojených s pádem na hlavu je lepší osobní konzultace lékařem. Návštěva lékaře je nezbytná i při tržných ranách, kdy je třeba šití. 

Desinfekce na ruce a odřenina

Poslední roky je desinfekce na ruce nedílnou součástí našich kabelek a batohů. Při použití zničí bakterie, viry, kvasinky a plísně během 15 sekund. Slouží však k desinfekci rukou bez zranění. Tyto vody a gely nejsou vhodné na poraněnou kůži. Takovou desinfekci v ráně opravdu nechcete. Rozlišujte proto desinfekci na otevřené rány a na neporušenou kůži, která slouží pouze k hygieně.

Štípance a alergie

Ať už jste na dovolené nebo v domácím prostředí a vzbudíte se s dětmi poštípaní od komára, základem je štípance neškrábat. Dbejte na ostříhané nehty, štípance potřete gelem k tomu určeným. Dnes už sežente i gely na štípance s aplikátorem, nemusíte tak na kůži sahat. Gel příjemně chladí a zrychluje hojení. Rozškrábané štípance snadno zhnisají, proto mějte nůžky na nehty vždy s sebou na každou cestu. Štípanec můžete také chladit obkladem, případně použít antihistaminika. Po štípancíh od bodavého hmyzu, jako jsou například včely, připravte obklad s cibulí, octem, tvarohem či jogurtem. 

Jak poznat alergii na štípnutí hmyzem? Běžným jevem po bodnutí hmyzem je různě velké zarudnutí v místě bodnutí a svědění. Při alergické reakci se objeví otoky a puchýře. Velmi nebezpečné jsou otoky hlavně v místě jazyka nebo hrtanu. Až fatální následky má celková alergická reakce, známá jako anafylaktický šok. V těchto případech je nutné volat rychlou záchrannou službu. Lékaře raději vyhledejte i ve všech případech, kdy se vám štípanec či projevy po štípnutí nezdají. Místo bodnutí nesmí být zduřelé, výrazně červené až fialové, potom hrozí infekce.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Pojmy použité v článku:

Diskuze k této stránce (2 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 7. 12. 2022, 12.00

já když někam jedu, tak půlka zavazadla jsou jenom léky, jsem na to hrozná

patricia077

patricia077, 30. 5. 2022, 13.09

Alergie na štípnutí nebo bodnutí hmyzem naštěstí nemáme.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů