Netvoříme odpad a uklízíme svět. Přidáte se?

zobrazeno 1983×

Vložil(a): Adrianita, 27. 3. 2019 10.04

Chceme čisté okolí našeho bydliště, chceme čistou planetu pro naše děti a vnoučata. Je fajn, když se snažíme produkovat co nejméně odpadu, vytvořený odpad třídíme a neházíme na ulici, ale do popelnic a kontejnerů a učíme to i naše děti odmalička. Pořád se najde ale spoustu lidí, kteří odpadky hází, kam se jim zlíbí. Odpadky škodí nejen rostlinám, ale i zvířatům v lese, v parku i ve vodě a koneckonců i nám. Jak moc je důležité třídit odpad a proč? Jak dlouho trvá rozklad některých předmětů v přírodě?

Doba rozkladu odpadků

Různé odpadky se rozkládají různou dobu, přičemž i tentýž odpadek se může rozkládat různě dlouhou dobu. Většinou záleží na tom, kde odpadek leží, vliv na rozklad má sluneční záření, vlhkost, přístup vzduchu a u organických odpadků závisí rozklad i na přítomnosti organismů, kteří se daným produktem živí nebo v něm žijí.

Pro zajímavost přidáváme předměty, které můžete najít pohozené v trávě, a dobu jejich pravděpodobného rozkladu v přírodě.

I tzv. bioodpad patří do příslušné popelnice či do kompostu, protože není rozložen okamžitě. Ohryzek od hrušky či jablka se rozloží za 16 dní, kůra pomeranče za 1 rok, slupka od banánu za 5 měsíců.

Další odpadky se však rozkládají déle:

  • papír - 4 měsíce
  • vlněná ponožka  či látka 1,5 roku
  • krabice od nápoje bez hliníkové fólie - 7 let
  • nedopalek cigarety s filtrem či plechovka - 15 let
  • igelitový sáček či taška - 25 let, ekologické tašky však za 1 rok
  • žvýkačka - 50 let
  • plastový kelímek 70 let
  • pet láhev 100 let
  • alobal nebo krabice od nápoje s hliníkovou fólií - 100 let
  • jednorázové pleny - 250 let
  • sklo - tisíce let, ale možná nikdy
  • polystyren - desetitisíce let, ale možná také nikdy
  • struny od sekačky - pravděpodobně nikdy, nové bio struny však do 10 let

Plastová brčka

Plastová brčka, pro někoho možná nenápadný kousek plastu oblíbený zejména u dětí, pro ekology a ochránce přírody velký problém. Jen v USA je denně spotřebováno cca 500 miliónů těchto brček! Navíc často nekončí správně ve žlutém kontejneru na plast, ale ve směsném odpadu a jsou potom součástí přírody, často je nalezneme na plážích a v oceánech. Ohledně produkce odpadu se často musíme spoléhat sami na sebe, ale s plastovými brčky nám nejspíš pomůže přímo Evropská komise, která plánuje zákaz jednorázových plastových brček. Konec by měl nastat i s plastovými příbory a tyčinkami do uší. Tak snad se nejen těchto zákazů, případně náhrad za ekologické varianty brzy dočkáme.

Možná v obchodech ještě na plastová brčka narazíte. Pokud plánujete dětskou oslavu, na které nesmí chybět bublání, už teď si pořiďte ekologické varianty brček. Na trhu seženete brčka papírová, skleněná, bambusová, kovová apod.

Třídění odpadu 

Jak již jistě víte, nejlepší, co můžete pro planetu udělat je neprodukovat žádný odpad. Je to možné, ale ne každý z nás takto žije nebo v některých případech nemá velké možnosti. Pokud už odpad vyprodukuji, je lepší ho vyhodit než zahodit, to je jasné. Všechen odpad však neházejte do popelnice směsného komunálního odpadu, ale vše řádně roztřiďte. Téměř každý ví, co hodit do žlutého, modrého, zeleného, oranžového, případně jiného kontejneru. Pokud si člověk není jistý, dá se vše dohledat na internetu. Věděli jste i to, že jak správně vyhodit daný obal se dozvíte přímo na etiketě? Pojďme se na to podívat zblízka.

Trojúhelník ze šipek najdete na výrobcích z plastu, zejména na lahvích, které po sešlápnutí házejte přímo do žlutého kontejneru. Na každém obalu naleznete recyklační symbol, který značí z jakého materiálu je vyroben (například plast) a o jaký se jedná typ.

Nejčastější recyklační symboly - znáte je?

Značkou PAP jsou označeny papírové produkty patřící do modrého kontejneru. Typ papíru se rozlišuje číslem.

PAP 20 - vlnitá lepenka

PAP 21 - hladká lepenka, dopisy, časopisy

PAP 22 - běžný papír

PAP 23 - kartonový papír

PAP 24 až 39 - další typy papíru, reklamní letáky, kancelářský papír apod.

Symboly na plastech se liší, kromě zmíněného trojúhelníku je to např. HDPE 2 - mikroten.

Skleněné lahve jsou buď vratné, ty lidé vrací zpět do obchodu, ostatní jsou donekonečna recyklovatelné. Sklo se hází buď do bílého kontejneru, barevné sklo do zeleného kontejneru. I skleněný odpad má své symboly: GL 70 - bílé sklo, GL 71 - zelené sklo, GL 72 -  hnědé sklo.

V některých městech jsou ještě oranžové kontejnery na nápojové kartony, kam patří třeba obaly od mléka či džusů. Ty mají například tyto značky - C/PAP 81 - kombinace papíru a dalšího materiálu, C/PAP/ALU 84 - kombinace papíru a hliníku, C/PE 84 - kombinace papíru a dalšího materiálu.

I další materiály mají své symboly, například kovové obaly. Označeny nejsou samozřejmě odpady tvořící bioodpad, jako je tráva nebo listí.

Ukliďme svět, ukliďme Česko

Akce Ukliďme svět, ukliďme Česko spočívá v úklidech odpadků z přírody i vodního prostředí. Úklidy probíhají v jeden den ve všech koutech republiky. Dobrovolníci mohou zorganizovat akci v jimi určený čas a pokud akce proběhne v termínu velkých celorepublikových termínů na jaře či na podzim, dostanou od organizace nejen know how a potřebnou podporu, ale i pevné pytle na odpadky. Po celé republice probíhají obecní, školní, firemní úklidy a úklidy zájmových skupin. Pokud se chcete zapojit také, vyplňte na webu registrační formulář a v interaktivní mapě zvolte skupinu, která vám je k vám nejblíž, případně vás nejvíce zaujala. 

 

Znáte akci Ukliďme svět, ukliďme Česko?  Probíhá ve vašem okolí nějaká akce, nebo ji založíte sami? Třídíte odpad? Vyznáte se v etiketách výrobků?
 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (6 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 26. 9. 2022, 8.43

Odpad by se měl určitě třídit. Jak fakticky, tak i metaforicky. My jsme si nedávno dělali pořádek na zahradě i v papírech v kanceláři. A podle článku na https://www.vyberdomov.cz/magazin/nezarazene/ceska-sporitelna-konsolidace-a-jine-sluzby jsme zjistili, že si necháme udělat konsolidace u České spořitelny, a sloučíme pár půjček do jedné. Taky to beru jako takový úklid světa. Nebo minimálně mého světa.

Aneta Jiřičná Bendiková, 30. 12. 2020, 11.50

tento rok na jaře,jsme se přestěhovali na vesnici a kluci se této akce zúčastnili.

Macina Nováková, 18. 12. 2020, 1.47

Jasně, uklízení je fajn, ale podle mě je potřeba hlavně to, aby každý začal u sebe a nedělal zbytečný odpad, ať už jako jednotlivec nebo jako firma. Naštěstí už se to dneska řeší a kdo toho odpadu nadělá fakt hodně, musí podávat hlášení. Když tak doporučuju mrknout na https://www.rocnihlaseni.cz/ , tyhle věci zařizují a poskytují plno informací o tom, jak to celé funguje. Určitě zajímavé nejen pro firmy.

Mygara

Mygara, 12. 8. 2019, 13.44

Uklízet nechodím, alepo sobě si důkladně uklízím

lucie25987, 5. 8. 2019, 14.08

My třídíme odpad poctivě. Nejlepší by ale bylo, když by se používaly jen biologické materiály, které se rychle rozloží. Před časem jsme si koupili starší domek a byla tam spousta odpadu, který jsme nevěděli kam dát a jako nejlepší řešení nás napadla ekologická likvidace odpadu https://www.likvidace-recyklace.cz/ .

Fuga

Fuga, 21. 5. 2019, 8.44

Já jsem nově objevila nerezová brčka a je spokojenost

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů