Nepodceňujte účinky koření. Dobře poslouží na talíři i v domácí lékárničce

zobrazeno 1017×

Vložil(a): Adrianita, 22. 11. 2021 17.27  (aktualizováno 4. 1. 2022 15.09)

Používáme je denně v kuchyni při dochucování jídel a často si ani neuvědomujeme, že koření může mít příznivý vliv nejen na chuť našich pokrmů, ale také na naše zdraví. Bylinky jako oregano, tymián nebo hřebíček byly v minulosti důležitou součástí domácí lékárničky. Neuškodí si jejich léčivé vlastnosti připomenout, při různých zdravotních obtížích nám pak místo cesty do lékárny bude stačit jen sáhnout do vlastního záhonu či police v kuchyni.

Oregano

Tato bylina je známá také pod názvem dobromysl. Už ve starověku se jí přisuzoval mystický význam a používala se jako dezinfekční prostředek. Do Evropy se dostala díky arabským lékařům, kteří ji předepisovali na bolesti hlavy. Stala se jednou z typických bylin středomořské kuchyně. Léčivé látky obsažené v silicích oregana působí protizánětlivě a pomáhají při léčbě onemocnění dýchacích cest, protože snižují zahlenění a usnadňují odkašlávání.

Tymián

K bylinkám hojně využívaným ve středomořské kuchyni patří i tymián. Přidává se do polévek, omáček nebo při pečení masa. Je velmi účinný proti bakteriím a plísním a tymiánový olej se dá mazat na kůži při artritidě nebo revmatismu. Tymián působí antibioticky a dezinfekčně proti mikrobům v dutině ústní, jako jsou streptokoky či stafylokoky. Jeho působení je rovněž protiplísňové. Prokázán byl i určitý účinek antivirový, zejména vůči herpetickým virům. Rozpouští střevní plyny, působí proti křečím a podporuje vykašlávání.

Hřebíček

Hřebíček, tak jak ho známe z naší kuchyně, je vlastně usušené poupě tropického stromu jménem hřebíčkovec vonný. V minulosti se využíval v jihozápadní Asii pro své protizánětlivé účinky, například se přikládal na špatně se hojící rány nebo se žvýkal při bolestech zubů a dásní a také pro svěží dech. Hřebíček má příznivý vliv na trávení, pomáhá od plynatosti a užívá se na „zkažený“ žaludek. Rozdrcený na prášek může být součástí mastí proti bolesti kloubů a svalů.

Kmín

Jedno z nejčastěji využívaných koření v české kuchyni má za sebou dlouhou historii používání v přírodní léčbě. Známé jsou zejména jeho účinky pro lepší trávení, protože zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a podporuje uvolňování žluči. Kmín je taktéž bohatým zdrojem železa, které je nezbytné pro správnou krvetvorbu. Několik studií potvrdilo jeho příznivý vliv pro hubnutí a snižování cholesterolu v krvi. Kmín velice dobře působí jako prostředek proti nadýmání. Ve střevech působí protikřečově a podporuje trávení. Účinkuje rovněž jako přírodní antibiotikum, a tím výrazně omezuje kvasné a hnilobné procesy ve střevech.

Bobkový list

Ve starověkém Římě byl vavřín považován za symbol vznešenosti. Dnes jeho sušený list používáme k dochucení polévek či omáček. Bobkový list však také blahodárně působí na naše zdraví. Jeho užívání pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, proto by ho měli do svého jídelníčku zařadit lidé s diabetem. Odvar z této byliny se dá používat pro obklady na bolavé klouby nebo při otocích. Bobkový list obsahuje celou řadu minerálních látek, vitamínů nebo například kyselinu listovou. Povzbuzuje chuť k jídlu a pomáhá zlepšit trávení.

 

Využíváte koření k léčbě některých neduhů? Podělte se s ostatními o vaše zkušenosti.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (10 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 8. 12. 2022, 10.05

bylinky i koření tohoto typu používám často a mám ho na zahradě vždy dostatek

esternovakova1970, 5. 8. 2022, 9.25

Asi bych s tím Ivetko neměla problém protože z Prahy jsem a bydlím tady už několik let u svého přítele. Můžeme si napsat soukromou zprávu na webu, ať každý nevidí o čem si tady my dvě píšeme. Není mi to totiž nikdy moc příjemné, víš?

ivetkaprochazkova, 5. 8. 2022, 9.24

Ester, seš z Prahy? Nezajdeme někdy na kafčo? Protože to je strašně pěkné jak se našly dvě duše, které mají stejný názor, vážně. Mohly bychom probrat asi i více věcí, o kterých teď přemýšlím.

esternovakova1970, 5. 8. 2022, 9.23

Koukám, že máme společný názor na to, jak by měla vypadat pravá kuchyně. No a takové ty věci, že se musí jídlo připravovat jen ze surovin, které mají nálepku BIO, to opravdu neberu. Nic se nedá pokazit i s nebio když máš třeba titanové nádobí z https://www.zgastro.cz/3-titanove-nadobi

ivetkaprochazkova, 5. 8. 2022, 9.21

Moje babička mně vždy říkala, abych si udělala nejprve v domácnosti bylinnou zahrádku a až poté se pouštěla do vaření nějakých složitějších jídel. Protože zachránit obyčejné jídlo bylinkami byla její hlavní zbraň.

esternovakova1970, 31. 7. 2022, 23.55

Já jsem dala svým rodičům kurz vaření s jedním českým předním odborníkem na vaření, jen co je pravda. A ten právě říkal, že koření je základem každé kuchyně a nemělo by se na něj zapomínat, nebo snad na něm šetřit peníze. Je to nepostradatelná součást vaší domácnosti.

Evka2, 21. 1. 2022, 13.27

Na zahrádce pěstuji oregano a tymián...to už jsou u nás stálice.

Eliška Kozlova, 6. 1. 2022, 16.07

Ráda si dělám při nachlazení čaj z jedné lžíce drobně nakrájené cibule, půl lžičky tymiánu a půl lžičky majoránky. Ještě se může osladit medem, ale mě to nechutná.

Katka

Katka, 4. 1. 2022, 19.10

Děláme tymiánovy čaj na kašel. Jinak různé byliny já dávám do každého jídla a k tomu cibuli a česnek.

patricia077

patricia077, 4. 1. 2022, 17.19

Tymián a oregano a další koření si přes sezonu pěstujeme na zahrádce, mít vlastní je určitě lepší. Tak dělala jsem léta tymiánový sirup dětem na nachlazení např.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů