Mytí v myčce. Úsporně a bez práce

zobrazeno 1805×

Vložil(a): Adrianita, 1. 8. 2019 13.18

Je zřejmé, že při správném používání myčky nádobí ušetříte více vody, než při mytí nádobí ve dřezu. Jak správně myčku naplnit a nastavit, jak ji čistit? A existují i ekologické přípravky do myčky?

Pokud stále váháte, zda pořídit myčku nebo stále mýt nádobí ručně, tady máte fakta. Při ručním mytí spotřebujete asi 15-20 litrů vody, při mytí v myčce je to 10-15 litrů, pokud máte úsporné zařízení. 

Jestliže jste si pořídili novou myčku, je dobré přečíst si návod a seznámit se s jednotlivými programy. Každá myčka je trochu jiná. Velkou chybou je nastavení myčky na nejkratší režim v domění, že krátký program musí být přece nejúspornější. Omyl. Až na výjimky krátký režim rovná se větší spotřeba vody a také energie. Pokud máte v myčce více znečištěné nebo mastné nádobí, zvolte raději vyšší teploty. U většiny programů je možnost zkrátit režim mytí až na polovinu. Co nejčastěji nastavte pro mytí nádobí program s nápisem ECO. Sice trvá delší čas, ale spotřebuje méně vody a také šetří více energie. Absolutně zbytečné je oplachovat nádobí, které potom dáte do myčky, ať už ručně či programem pro oplach nádobí (tento program slouží například k mytí neušpiněných sklenic a talířků).

Nádobí stačí zbavit zbytků jídla, ze sklenic vylijte zbytek tekutin. Také se zbavte zlozvyku na každý nový nápoj vytáhnout novou sklenici či hrnek, když z něj pijete pouze vy.

Jak správně naplnit myčku

Obecně platí, že v dolní části myčky panuje vyšší teplota, proto se tento prostor hodí pro odolnější a více znečištěné nádobí. Choulostivější nádobí dejte raději do horního prostoru.

Nezapínejte myčku, dokud není zcela naplněna, ale zbytečně ji nepřeplňujte, ať je mytí efektivní.

V myčce je několik částí, které slouží pro uložení určitého typu nádobí, není to žádná věda. Dolů vložte talíře (stejné typy k sobě, například mělké k mělkým), hrnce, pánve a plechy, příbory naplňte koš na ně určený, případně je vložte do vysouvacího šuplíku v nejvyšší části myčky, pokud je součástí. Hluboký prostor je určen pro lžíce, příbory v dolním koši se vkládají hrotem dolů. Pokud máte méně talířků, některé myčky mají možnost sklopit držáky pro ně určené a zajistit tak více místa například pro hrnce. Pokud nemáte příliš ušpiněných příborů, které se vejdou do vrchního šuplíku, můžete další místo zajistit odebráním košíku na příbory. Dbejte na to, aby se jednotlivé nádobí nepřekrývalo a neznemožňovalo otáčecím tryskám pohyb, případně posuňte horní koš výše. 

Do horního šuplíku se vejdou malé a dezertní talířky, hrnky a sklenice či další drobné nádobí, které lze umístit po stranách. Patří sem také vařečky a obracečky apod. Pokud máte opravdu drobné hrníčky či sklenice se stopkou, slouží k tomu plochý sklápěcí zásobník. 

Co do myčky nepatří

Pokud si pořídíte novou láhev nebo jakékoliv jiné nádobí, přečtěte si, zda je vhodné do myčky. Údajně do myčky nádobí nepatří ostré nože, které se prý časem ztupí, a dokonce nejdou nabrousit. Já nože zprvu myla ručně, ale teď je dávám do myčky pravidelně a po roce mytí mi nepřijde, že by byly tupější než předtím. :) Stejné doporučení platí pro čepele mixérů, struhadla, škrabky.

Že dřevo do myčky nepatří tuší většina lidí, přesto jej tam myjí. Voda se dostává do struktury dřeva, které časem zešedne, začne se kroutit a ničí se. Případně vařečky a prkénka dejte vyschnout na vzduch a poté namažte olejem.

Do myčky také nepatří každá sklenice a každé plastové nádobí, které se může vlivem vysoké teploty zkroutit a dokonce vylučovat škodlivé látky. Pokud výrobce neuvádí jinak, do myčky nepatří ani teflonové nádobí. Hrnky a talíře se zdobením se můžou časem vytratit. Do myčky taktéž nepatří ani hliněné, pozinkované, stříbrné a další nádobí ze vzácných kovů.

Historie mytí nádobí

Luxus mytí nádobí pod tekoucí vodou zažívaly hospodyňky až od 40. let minulého století. Do té doby byly v domech, bytech nebo dokonce jen v mezipatrech výlevky s jedním kohoutkem na studenou vodu, která se musela ohřívat na kamnech. Velkým objevem, který přišel ve 30. letech z USA byly tzv. mycáky, které má možná dodnes někdo na chalupě. Jednalo se o skříně se skleněnými vitrínami v horní části, pracovní plochou uprostřed a ve spodní části dvěma výsuvnými škopky – levým na umývání a pravým na oplachování. 

Elektrické umývače samočinné, neboli myčky, se začaly z Ameriky rozšiřovat po válce, k nám se samozřejmě dostaly mnohem později. První myčky se u nás objevily v podstatě až po sametové revoluci, standardem začínají být v českých domácnostech ale až posledních pár let. 

A čím naši předkové myli? Základem byla horká voda a jedlá soda, případně nějaké písky na připálené nádobí. Aby se nádobí lesklo, používali ocet a citronovou šťávu.

Přípravky do myčky

Běžně dostupné produkty, které jsou plné škodlivé chemie, jako jsou tenzidy a aktivační přísady, možná nádobí skvěle umyjí, ale mají i svou stinnou stránku. Zbytky těchto přípravků ulpívají na nádobí a my je pak konzumujeme. Navíc často tyto přípravky nejsou šetrné ani k životnímu prostředí. 

Sáhnout můžeme po přírodních produktech, které seženeme ve vybraných obchodech či e-shopech. Na trhu existují i přírodní tablety do myčky, nebo si je můžete doma sama vyrobit.

Případně do zásobníku na tabletu přidejte 2 lžičky sypké prací sody a 1 lžičku perkarbonátu sodného, můžete přidat kapku přírodního mycího gelu. Perkarbonát sodný však účinkuje při teplotách nad 60° stupňů, pokud myjete při nižší teplotě, je třeba přidat i aktivátor TAED. Nezbytností pro správnou funkci myčky a pro zachování dlouhodobé životnosti je důležitá nejen sůl do myčky (v podstatě jakákoliv), tak také pravidelná údržba. Do myčky nepatří zbytky jídla, kosti, přepálený tuk apod. Pravidelně kontrolujte, zda myčka není zanesená, vyberte to, co filtr “nespolkl” a i ten čas od času omyjte horkou vodou a kartáčkem. Myčku otřete hadříkem nejen zvenku, ale i zevnitř - vnitřek myčky, dvířka atd.

Myčku byste měli také každé 1-2 měsíce vyčistit pomocí kyseliny citronové nebo octa. Buď nasypte sypkou směs kyseliny citronové (asi 200 gramů) naspod myčky nebo do zásobníku a zbytek opět naspod. Nebo do myčky vlijte 2-4 litry octa. Spusťte naprázdno program s vysokou teplotou.

Pro mytí nádobí není nezbytné leštidlo, ale nádobí potom není ušmudlané a leskne se. Do zásobníku na leštidlo vlijte buď roztok kyseliny citronové nebo ocet (pozor na mísení octu s perkarbonátem sodným, pokud je každý zvlášť v jiném zásobníku, je to v pořádku). 

 

Máte myčku na nádobí nebo o ní uvažujete? Jaké používáte programy, přípravky a jak se o myčku staráte?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (34 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Kamila Nová, 17. 1. 2024, 22.44

Zdravím lidi, podle mě je už nepředstavitelné nemít myčku na nádobí. Máme doma starou myčku a fakt mi šetří spoustu času, a hlavně i vody. Ale zvažuju, že bychom si pořídili novější model, co by byl ještě úspornější a šetrnější. Jaké jsou vaše zkušenosti s úsporou vody a energie? Existuje nějaká, do které nejde dát nádobí nebo nějaké materiály?

Jana Novotná, 20. 1. 2024, 21.14

Dobrý den, jasně, že je myčka top. U nás doma šetří spoustu času, kterého není nikdy dost. A když už mluvíme o nádobí, nedávno jsem si koupila titanové nádobí a zjistila jsem, že se může mýt v myčce. Nejenže je super odolné, ale i v myčce zůstane jako nové. Žádné odřeniny nebo matné skvrny jako u jiného nádobí

Radkamracek588, 24. 1. 2024, 23.15

Hezký den přeji, musím jen souhlasit, že je myčka úžasná. Pokud plánujete koupit nové nádobí, mrkněte na zgastro.cz. Mají tam super věci a včetně titanového nádobí, o kterým tady byla už zmínka. Podle mé zkušenosti je opravdu praktický. Rychle se v něm vaří a můžete ho dát rovnou do myčky bez předmývání.

Monika8989, 28. 1. 2024, 15.10

Zdravím všechny, myčka je super pomocník, ale musíte mít kvalitní nádobí, aby se vám v ní nezničilo. Já jsem nedávno hledala nové a narazila jsem na stránky https://www.zgastro.cz/3-titanove-nadobi, kde jsem si vybrala titanové nádobí. Je skvělé nejen pro vaření, ale i pro mytí v myčce. Drží si lesk, neodírá se a neztrácí barvu, což se mi u jiného nádobí stávalo. Takže taky doporučuji.

milujici.teticka36, 25. 10. 2022, 8.12

No finance budou nejspíš problém spousty rodin, které si nedovedou poradit se současnou ekonomickou a energetickou situací. My jsme si teď třeba na https://act.afriso.cz/ pořídili regulátor konstantní teploty, který nám slibuje snížení nákladů na energie. Ale víte jak to je. Ono nic není tak zlaté, jak se na první pohled zdá. Ale snad to bude fungovat.

Jana Novotná, 25. 7. 2022, 23.46

Myčku na nádobí jsem si pořídila kvůli úspoře vody, protože mytí ve dřezu bylo velice neekologické, a to je pro mě důležité. Snažím se pořizovat do domácnosti vše co šetří přírodu, ale také moji peněženku. Proto jsem se rozhodla se podívat po firmách a našla jsem na https://mastertherm.cz/sortiment/tepelna-cerpadla-zeme-voda/ tepelná čerpadla země-voda. Nakonec nebylo co řešit a už mám nové vytápění.

koliaska105, 30. 3. 2022, 20.00

Nevíte náhodou jak mytí v myčce zvládá smaltované nádobí? Může se to dát do myčky nebo ne? Jde mi o to, že mám v kuchyni takovou jednu retro smaltovanou konvici z https://www.smaltovane-nadobi-sfinx.cz/cajniky-a-konvice/51/ kterou jsem si nedávno koupila a zatím jsem ji umývala pouze ručně. Říkala jsem si ale, že v myčce by se určitě umyla lépe.

Aneta Jiřičná Bendiková, 27. 12. 2020, 14.05

jsem ráda,že myčku máme

andrea14, 22. 10. 2020, 21.40

Celý život jsem myla nádobí v ruce a myčku odmítala, ale když mi pak dcerka spočítala, kolik bychom ročně ušetřili peněz (a samozřejmě i práce), kdybychom měli myčku nádobí, tak jsem se rozhodla jí pořídit. Mám ji už objednanou do výdejního místa a zítra si jí tak s manželem pojedeme vyzvednout v pronajaté dodávce od firmy https://dodavky.online/

ivanka386, 28. 4. 2020, 2.01

Mýt nádobí v myčce by se mi taky docela líbilo. Bohužel u nás doma by ji už asi nebylo kam dát, takže mi nezbývá nic jiného, než mýt nádobí ručně. Dřív jsem měla docela problém s odkapáváním, protože do odkapávače, který jsem měla v kuchyni se skoro nic nevešlo. To se mi ale naštěstí už povedlo vyřešit tak, že jsem si koupila větší, který jsem našla na https://www.emako.cz/odkapavace-a-susaky-na-nadobi/

Kateřina Fárová, 26. 4. 2020, 20.01

Myčku mám a jsem za ní vděčná, už si ani nedokáži představit umývat nídobí ručně. Je pravda, že se s některých talířků zmizely např, puntíky, ale co zůstaly alespoň bílé.

Gustawka, 2. 12. 2019, 5.41

nemám myčku

Katka

Katka, 7. 11. 2019, 13.32

Napřed mě délka Eco programu šokovala, ale spotřeba vody je s ním minimální.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů