Letní grilování zdravě a chutně

zobrazeno 2585×

Vložil(a): Adrianita, 6. 7. 2020 13.49

Grilování a opékání patří k létu podobně jako slunce a koupání. Je však časté grilování zdravé? Co můžeme udělat pro bezpečnější způsob přípravy? Shrnuly jsme pro vás tipy do nového článku!

Všeho moc škodí, v případě grilování škodí i moc málo. Máme na mysli délku opékání (zejména) masa. Maso by mělo být dostatečně propečené, nikoliv polosyrové, zeleninu a další pochutiny stačí jen prohřát. Ale žádné potraviny byste neměli propéct příliš, nebo dokonce spálit. Vyhnete se tak konzumaci velkého množství karcinogenních látek. Buďte proto obezřetní, především při grilování s dětmi. 

Jak na zdravější grilování

Důležitý je už výběr kvalitního masa a sezónní zeleniny, ze zahrádky nebo od farmáře. Vyvarujte se příliš tučnému masu a na podpal používejte kvalitní uhlí. Pokud tuk odkapává na uhlí, dochází tak žárem k sekundární kontaminaci škodlivinami. Není tedy doporučeno používat ani olejové marinády (nebo zvolte oleje vhodné pro vysoké teploty, jako olivový, řepkový, arašídový) či potírat maso a zeleninu během přípravy. Nebo používejte speciální záchytné misky z hliníku nebo smaltovaného ocelového plechu. Uhlí rozpalte s předstihem a ideálně nechte alespoň 45 minut prohořet, uvolní se rakovinotvorné aromatické uhlovodíky. Pro zdravější stravování je výhodnější používat grily elektrické, lávové či použít speciální lávové kameny. Také je lepší, když jídlo není v přímém kontaktu s ohněm, toho docílíme použitím speciálních alobalů a misek vhodných ke grilování. 

Připravte libové maso - kuřecí, krůtí, rybí, pečeně, libové hovězí či kvalitní mleté na špízy. Pokud maso chcete předem naložit, nenakládejte jej do solných roztoků, působením horka se uvolňují rakovinotvorné látky. Nejznámější potraviny tohoto typu jsou šunky, uzená slanina, játrová paštika a párky. 

K masu rozhodně servírujte zeleninu, čím více barev, tím lépe, obsahuje totiž antioxidanty. Ke grilování se hodí i ovoce, dle chuti a fantazie. Pokud dětem nechutná grilovaná zelenina, vsaďte na čerstvou a skvělé jsou i bylinky.

Pozor také na dipy a omáčky, které mohou zkazit veškerou snahu o co nejzdravější grilování. Nejlepší je si doma připravit vlastní dip, třeba z jogurtu nebo zakysané smetany, přidat bylinky, česnek. Pokud už zvolíte kupovaný, čtěte etikety. A nejen u grilování a přípravě dipu platí šetřete solí, i cukrem.

Pokud máte raději sýry, nemusíte vybírat jen ty vhodné pro tepelnou úpravu, je třeba ale mít v tom cvik. Absolutně nevhodné na gril jsou tavené sýry, které se ani nedají považovat za sýr, protože obsahují spíše samý tuk. Čerstvé sýry se svou konzistencí k tepelné úpravě také nehodí. Na gril se hodí sýry s pevnější strukturou, ne každý je ale zcela zdravý a vhodný pro děti - patří k nim i kozí sýr, dále camembert, hermelín i sýry s modrou plísní. Prvním sýrem na grilování byl francouzský nebo švýcarský raclette. Tento sýr se spíše nahřívá a v tekuté formě se nalije napříkladna brambory. Sýry můžete doplnit bylinkami a kořením dle chuti, případně zeleninou. Grilovací sýry by se neměly roztéct, ostatní raději zabalte do alobalu, který potřete olivovým olejem. Pokud sýr chcete rozkrojit a vnitřek potřít olejem a doplnit bylinkami, vždy jej zabalte do alobalu.

Pozor na nebezpečné bakterie

Při grilování nejsou hrozbou jen rakovinotvorné látky, ale pozor i na bakterie, které se můžou množit důsledkem horka v syrovém masu. Syrové maso, i naložené, uchovávejte vždy v chladu v uzavřené nádobě, nepoužívejte opakovaně ani marinádu, vždy připravte pro každou várku masa čerstvou. Syrové maso, ale i zeleninu, sýry, ovoce, krájejte na vlastním prkénku vyhrazeným nožem a pokládejte na čistý talíř. Grilované pokrmy podávejte čistými příbory na čisté talíře.

Grilování na dřevě

Odjakživa se jídlo připravovalo nad ohněm, v kterém hořelo dřevo. Tento tradiční způsob v minulých letech nahradily dřevěné uhlíky, plynový gril apod. Ať už máte doma klasické ohniště, krb nebo gril na dřevo, má to hned několik výhod. Grilování na dřevě je ideální pro pomalé úpravy masa jako uzení, barbecue, pečení, zapékání apod. Jídlo je dobře propečené bez kolísání teplot. Jestliže máte rádi kouřové aroma grilovaného jídla, pak je pro vás dřevo ideální. Dokonce můžete použít dřevo s různým aromatem podle druhu pokrmu. Hovězí maso má rádo snad všechny druhy dřeva, ryby třeba exotické dřevo mesquite, pro drůbeží maso se hodí jabloň.

Hlavně bezpečně

Tak jako musíte hlídat děti u bazénu, je třeba mít pod dohledem i gril, ať už máte jakýkoliv. Gril nejlépe umístěte ve volném prostranství, na zahradě, dvoře apod., raději ne v uzavřených prostorách, jako například v garáži. Oblečení volte z přírodních vláken, ne z umělých materiálů, raději použijte kuchyňskou zástěru. Gril by měl být postaven na pevnou podlahu, v blízkosti by neměly být žádné předměty, které můžou vzplanout. Domácí miláčky a děti držte od grilu v bezpečné vzdálenosti, učte děti, že gril a oheň je hodně horký, neměly by kolem něj ani hrát hry a blbnout.

Při rozdělávání ohně používejte certifikované podpalovače, ne benzín nebo líh, také si nasaďte ohnivzdorné rukavice a používejte dlouhé kleště. Jídlo obracejte a vytahujte taktéž pomocí speciálních kleští a obraceček. Vysoké plameny z grilu nehaste vodou. Pokud máte plynový gril, plynové lahve neskladujte na slunci, po použití grilu zavřete vždy všechny plynové kohouty. Při skladování plynových lahví v uzavřených prostorách hrozí vznik požáru.

Pozor i na konzumaci horkého jídla, zejména u dětí.

 

Grilujete s dětmi často? Jaký máte gril a co máte nejraději? Máte nějaké další tipy?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (31 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

naseivanka, 20. 4. 2023, 23.27

Rozhodně bych se být vámi ještě na jaře připravila na tu letní sezonu v kuchyni v teple domova. Můžete si ty různé steaky nazkoušet a pak pojedete naplno. Věřte mi, uděláte rozhodně lépe než když se pak budete zápasit s nějakou flákotou na ohni a nebudete vědět kdy je to hotové.

esternovakova1970, 1. 5. 2023, 19.05

Hele tak to máš asi největší pravdu že je dobré si to doma vyzkoušet. My vaříme rádi také nějaké omáčky venku na kotlíku, ale to asi bude možné až tak někdy v červnu, že? U nás doma je prostě obecně dobrá atmosféra když se griluje, manžel to totiž umí opravdu dobře a všechno zvládá na jedničku.

naseivanka, 1. 5. 2023, 19.07

Seš velmi rozumná jestli si také steaky připravujete doma. A to vaření guláš a omáček na kotlíku bych si také jednoho dne chtěla vyzkoušet. Podle mě na tom totiž vůbec nic není, jen si to člověk musí udělat tak, jak přesně chce no. Já jsem se učila dělat steaky asi 14 dní a dnes to ovládám na jedničku.

esternovakova1970, 1. 5. 2023, 19.08

A čím to že ses to takto naučila prosím tě? To mi dej klidně vědět v komentářích, dost se o takové vychytávka zajímám. Já sama třeba vařím na titanovém nádobí které jsem kdysi pořídila na zgastro .cz a jsem z toho nadšená. I ty omáčky se v tom dělají prostě na výbornou, to mi věř.

kristyrychla, 24. 1. 2023, 16.41

Letos se na chalupu chystáme také pořídit nějaký pořádný https://www.grilguru.cz/grily zahradní gril a chceme tam grilovat. Je to určitá forma odpočinku a vhodné doby na střet s přáteli. My chodíme grilovat skoro každých 14 dní když je zrovna volno, jen co je pravda. No a když už se budeme dívat na to jaké maso si koupit, tak bereme vždy z domácího chovu.

vranovahan, 31. 3. 2023, 16.00

Grilování je super, mám to ráda. My teda zatím máme jen takový obyčejný malý elektrický gril z https://www.avenberg.cz/k112-grilovani-elektricke-grily ale manžel chce letos nejspíš koupit nějaký větší plynový. Plánujeme, že si ho dáme na terasu. Už ji máme zastřešenou, takže ho tam můžeme nechat víceméně asi celoročně. Přecejen na tom plynovém grilu se bude grilovat úplně jinak.

kristyrychla, 24. 1. 2023, 16.41

Letos se na chalupu chystáme také pořídit nějaký pořádný https://www.grilguru.cz/grily zahradní gril a chceme tam grilovat. Je to určitá forma odpočinku a vhodné doby na střet s přáteli. My chodíme grilovat skoro každých 14 dní když je zrovna volno, jen co je pravda. No a když už se budeme dívat na to jaké maso si koupit, tak bereme vždy z domácího chovu.

Fuga

Fuga, 12. 12. 2022, 13.30

no tak to bych si hned dala a to je venku snih, pač to čtu v prosinci

milujici.teticka36, 2. 9. 2022, 10.53

Taky doma rádi grilujeme. Hlavně proto, že na to skoro nic nepotřebujete. Samozřejmě kromě grilu, masa nebo zeleniny a nějakých dalších věcí. Ale je toho o podstatně méně než v běžné kuchyni. Na jídlo vám stačí papírový tácek od https://www.jarico.cz/papirove-obaly-a-nadobi-papirove-tacky-katskup3040.php a jste spokojeni. A takový hovězí steak z grilu, to je panečku něco!

esternovakova1970, 30. 6. 2022, 16.12

Děkuji vám holky oběma za radu. To jsem nečekala že se mně ještě tento týden někdo ozve, jste fakt báječné ženy. Je také hrozně krásné sledovat, jak mezi sebou spolupracujete, to se bohužel v dnešním válečném světě tak moc nevidí.

ivetkaprochazkova, 30. 6. 2022, 16.11

Ivanka mě psala, že se tady někdo zajímá o vybavení do kuchyně, tak jsem přispěchala na pomoc. No jak si to tak čtu, tak vy se nezajímáte o nic extra, stačí vám základní vybavení ne? Tak to zkuste navštívit https://www.zgastro.cz/3-titanove-nadobi. Prodávají titanové nádobí za rozumné peníze.

naseivanka, 30. 6. 2022, 16.10

Hele já také griluji často na zahradě s přátelemi a manželem, ale tip na kvalitní titanové vybavení bohužel nemám. Ale vydrž mi, zkusím zavolat kamarádku z práce, ta vaří docela častoo.

esternovakova1970, 27. 6. 2022, 13.13

Ještě jsem si vzpomněla na to, že my když s přáteli grilujeme na zahradě, tak dbáme zejména na to, abychom měli kvalitní vybavení, víte? Třeba manžel je hrozně dobrý kuchař a říká mně neustále, že bychom si měli někde na internetu pořídit špičkové titanové nádobí. Nemá někdo tip?

esternovakova1970, 27. 6. 2022, 11.06

Aby u nás probíhalo to správné grilování s rodinou, bude potřeba, abychom našetřili ještě nějaký peníze a pořídli si https://www.atan.cz/zahradni-nabytek venkovní nábytek. Totiž nemáme ještě vybavené posezení v jedno zahradním altánku. Potom se bude moct teprve přistoupit na výběr grilu. To samozřejmě nechám na manžílkovi, ten těm věcem rozumí více.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů