Lékárnička na cesty - homeopatika a babské rady

zobrazeno 4041×

Vložil(a): pavlakosec, 9. 6. 2017 9.29

Ani se nenadějeme a je tu zase doba dovolených a cestování. Není od věci si s předstihem nachystat cestovní lékárničku. Co letos k těm klasickým lékům přidat také ty homeopatické? Určitě to stojí za zkoušku. Shrnula jsem je pro vás do článku a přidala pár babských rad, pro jistotu.

Cestovní horečka a nervozita

Cestovní horečka a nervozita je celkem běžná nejen u nás dospělých, ale také u dětí.

Coffea cruda 15 C podáváme dětem (ale mohou i dospělí) 2–3 dny před cestou na noc, 5 granulí. Je to lék na nespavost z radostného očekávání, kdy jsme doslova natěšeni na něco nového, neobvyklého, úžasného a kvůli tomu se nám nedaří usnout.

Gelsemium sempervirens 15 C podáváme na nervozitu z cesty, například při první cestě do nějaké neznámé destinace, nebo těm, kteří se bojí třeba létání. Lék se užívá 1–2x denně před cestou. Jedná se o lék na stavy vyvolávající trému s vnitřním třesem, obavami, bolestmi hlavy v zátylku a potřebou nutkavého a častého močení, což může doprovázet i pocit únavy a tělesného i duševního vyčerpání, kdy se dotyčný cítí jako omráčený.

Argentum nitricum 15 C je opět lékem na trému a na nervózní očekávání, který ale charakterizuje neklid s neustálým pobíháním sem a tam, průjmem a zvracením a chutí na sladkosti.

Babská rada: V případě, že trpíte na nervozitu a trému, ať již před cestou nebo i z jiného důvodu, doporučuji zkusit i bylinky. Mezi nejúčinnější a nejčastěji používané patří meduňka ve formě čaje nebo olejíčku do aromalampy, nebo třeba levandule. Tou můžete v usušené formě naplnit polštářek a položit v ložnici. Hojně doporučovanou je také třezalka. Ta se kromě čajů doporučuje také ve formě kapslí. Jen buďte opatrní - sice to není lékařsky potvrzeno, ale snižuje prý spolehlivost hormonální antikoncepce.

Nevolnost při jízdě autem

Nevolností při jízdě autem jsme se zabývaly v článku Kinetóza. Tak si jen připomeňme homeopatika, která na nevolnost při jízdě zabírají.

Cocculus indicus 9 C je lékem na nevolnost spojenou se závratí, která se zhorší pozorováním okolí a pachy, zlepší se teplem. Postižený je celkově ospalý a malátný a na případnou otázku mu chvíli trvá, než vlastně odpoví.

Tabacum 9 C je na stav, který se přirovnává k první vykouřené cigaretě, jenž charakterizuje bledost, nevolnost, slinění a bušení srdce. Tyto potíže se zlepší zavřením očí a pobytem na čerstvém vzduchu.

Ipecacuanha 9 C je lékem pro ty, kteří při jízdě autem trpí neutuchajícím zvracením, po němž se jim vůbec neuleví a špatně je jim pořád, k tomu hodně sliní, ale nemají pocit žízně. I přes vydatné zvracení mají čistý jazyk bez povlaku.

Pokud se vašim ratolestem dělá špatně již jen z pachu auta a benzínky, potřebují lék Petroleum 9 C.

Babská rada: Na tzv. kinetózy nejlépe zabírá zázvor. Dá se sehnat v různých podobách. Nejčastěji jako žvýkačky nebo lízátka. Můžete ho ale také popíjet po troškách jako chlazený slabý čaj.

Potíže při cestování letadlem

Při cestě letadlem vás může pokat nejen nevolnost z pohybu letadla, ale také únava z cestování. I zde pomohou homeopatika.

Borax 9 C pomáhá na nevolnost vyvolanou pasivním pohybem shora dolů, jako je např. vzlet či přistání nebo turbulence letadla. První dávku 5 granulí podáme před nástupem do letadla a další podle intenzity potíží.

Cocculus indicus 15 C je ideální pro cesty do dalekých a exotických destinací, pomůže zmírnit tzv. jet lag, tedy únavu a nespavost danou velkým časovým posunem. Nejvhodnější je podávat tento lék alespoň 2–3 dny po příletu 2–3x denně po 5 granulích.

Zažívací potíže

V lékarničce na cesty by rozhodně neměly chybět také léky na průjem a proti zvracení, stejně jako léky na následnou rekonvalescenci.

Arsenicum album 9 C je velmi vhodné přibalit zejména při cestách do exotických destinací, kde hrozí gastroenteritida v důsledku nedostatečné hygienické úrovně dané destinace nebo z infikované vody či jídla. Netýká se to pouze dalekých krajů, vyskytnout se mohou prakticky kdekoliv. Postiženého sužuje vyčerpávající průjem a zvracení, které pálí jako žhavý uhlík, a stolice i zvratky mají odporný, až mrtvolný zápach. Nemocný pociťuje velkou slabost, má silnou žízeň na malé doušky studené vody a celkově mu dělá dobře teplo ve všech formách. Tento lék lze použít i preventivně již při cestě do nějaké problematické destinace a tam jej užívat 1–2x denně 5 granulí. V případě léčebného použití jej podáváme nejlépe v dávce 5 granulí po každé stolici.

China officinalis jako lék, který se podává během rekonvalescence při dehydrataci z průjmů.

Babská rada: I při těchto velmi častých potížích může pomoci příroda. Důležité je doplňování tekutin. Zvolit můžeme třeba vychlazený mátový nebo heřmánkový čaj. Pomoci může i již výše zmiňovaný zázvor. Dobrým pomocníkem je také aloe vera, která působí antivirově a antibakteriálně.

Poštípání hmyzem a útoky jiných živočichů

S nepříjemným hmyzem se můžeme setkat i na dovolené v zahraničí. Buďte připraveny!

Ledum palustre 9−15 C můžeme použít jednak na zmírnění poštípání komáry, mouchami, blechami atd., ale je možno jej použít i jako homeopatický repelent vůči komárům. Krom komárů může být tento lék užitečný i při bolestech po kontaktu s mořským ježkem, kdy je okolí vpichu bledé a jakoby necitlivé.

Apis melifica  15CH je velmi užitečný po požahání medúzou, kdy jsou na kůži jasně patrné modročervené skvrny a kdy si postižený stěžuje na silné bolesti, které pociťuje jako výboje elektrického proudu.

Babská rada: K první pomoci v případě poštípání hmyzem nám může posloužit plátek cibule přiložený na místo štípnutí, snížíme tím otok. Každopádně je potřeba postižené místo chladit, třeba kostkou ledu. Pomoci nám může také gel z aloe vera.

Spáleniny od sluníčka

Při letní dovolené je potřeba chránit se před sluncem. A to nejen u moře, ale také v horách. Pokud se vám přesto stane, že se na sluníčku spálíte, zkuste osvědčená homeopatika.

Belladonna 15 CH je nejlepší pomoc, když to se sluníčkem přeženeme a spálíme se. V tomto případě užívejte každých 15 minut a pak 5x denně. Spolu s Belladonou můžete používat také lék Sol a lék Aconitum.

Cantharis 9 CH se doporučuje, pokud dojde k horším spáleninám a tvoří se puchýřky. Užívejte 3x denně. Pokud se udělají puchýře, užíváme tak dlouho, dokud se nevstřebají.

Babská rada: Příroda nám poskytuje mnoho možností, jak ulevit spálené pokožce. Nejdostupnější je černý čaj. Uvařte ho dva litry a nechte jej vychladnout. Poté do něj namáčejte ručník a přikládejte ho na postižená místa. Pokud jsou spáleniny tak silné, že vám vyrašily pupínky, použijete místo černého čaje heřmánkový.

Dalším známým lékem je aloe. Ideální je mít ji doma v květináči. Ulomíte dužinatý list této rostliny a gelem, který z něj začne vytékat, natřete postižená místa. Pokud nemáte po ruce aloe, může vám k ošetření postačit i zelenina. Konkrétně okurka, lilek anebo třeba i meloun.

Jestliže nejste zapřisáhlými vegany, můžete si pomoci rovněž mléčnými výrobky. Smíchejte tvaroh s jogurtem jedna ku jedné a udělejte si obklad. Příjemně chladí.

Pokusila jsem se vám představit část potíží, se kterými se na cestách můžete setkat. Přibalením zmíněných homeopatik do cestovní lékárničky budete připraveny jim čelit.

Zdroj informací: Mgr. Jana Ohanková (najdete ji v naší Homeopatické poradně)

Jaké léky si berete na cesty vy, maminky? Co vám nejvíce zabírá? Jaké léky máte připraveny pro vaše děti? Podělte se s námi o vaše zkušenosti. Inspirujme se navzájem.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (28 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jana Novotná, 24. 4. 2023, 15.24

Celý život, co cestuji, tak jsem si zvykla vozit s sebou lékárničku, a hlavně léky na alergie, bolest, proti nevolnosti, na střevní problémy atd. Jen od doby, co máme naši dceru, tak jsem přidala ještě nějaké léky na horečku a mastičky po bodnutí hmyzem. Nedávno jsem nám ještě koupila na internetových stránkách https://armik.cz/ batohy, aby se nám dobře nosily na našich oblíbených výletech.

Kamila Nová, 31. 1. 2023, 10.53

Od doby, co se nám narodily děti, tak si na dovolenou vozíme lékárničku, ve které jsou léky na horečku, kašel, alergii a samozřejmě i obvazy a dezinfekce na první pomoc. Letos jsme jeli s dětmi do kempu pod stan, a tak jsem koupila nové spací pytle na stránkách https://www.naturehikecz.cz/. Jsem dost zvědavá, jak to naše děti zvládnou, jelikož jsou rozmazlené a zvyklé jen na měkkou postel.

Minnie, 26. 9. 2021, 18.27

Cestujeme s dětmi odmalička, jsou zvyklé. Tak ani nemusíme nic používat. Na nevolnost máme Kinedril.

homeopatika nepoužíváme.

lucie25987, 16. 8. 2019, 14.20

My jsme si dřív na dovolenou nebrali žádné léky. Od té doby co mám syna, tak s sebou vozíme malou lékárničku. Chci být připravena skoro na všechno, abych mu mohla když tak hned pomoci. Když jedeme na dovolenou k moři, tak si sjednáváme cestovní pojištění, protože mě vyděsily částky, které bychom jinak za ošetření zaplatily https://www.top-pojisteni.cz/pojistovaci-poradna/novinky-ze-sveta-pojisteni/osetreni-v-zahranici-aneb-proc-se-cestovko-vyplati .

Žofinka

Žofinka, 6. 6. 2018, 16.26

Já toho mám vždy kvanta:-)

Zuzule, 13. 12. 2017, 10.26

moc zajimave

Gabill, 6. 7. 2017, 8.49

Homeopatika pri ceste autom sme pouzivali, ale vobec nezaberali.

dadinkamaminka, 4. 7. 2017, 21.57

Super rady

mckvak, 30. 6. 2017, 15.19

Tohle si ukladam, moc cenne rady!

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů