Jak se bránit před klíšťaty

zobrazeno 1610×

Vložil(a): Adrianita, 24. 5. 2021 21.48

S klíšťaty se můžeme setkat kdekoliv, na hřišti i v parku. Dokonce i v každém ročním období, loni měl náš pes klíště na Vánoce. Na jaře a v létě však jejich “řádění” zesiluje. Čím mohou být klíšťata nebezpečná a jak se před nimi bránit?

Přesto, že jsou klíšťata tak maličká, bohužel nejsou neškodná. Jejich větší výskyt už dnes mapujeme od dubna do října, v této době bychom se měli chránit nejvíce. Tito malí tvorové jsou přenašeči klíšťové encefalitidy, tedy zánětu mozkových blan s různě těžkým průběhem. Toto onemocnění může způsobit celoživotní nevratné a závažné následky. Dá se proti němu očkovat, více jsme psali v článku Očkování proti encefalitidě, žloutence, rotavirům... Nepřeháníme to? Neméně závažné onemocnění, borelióza, je také velice častou nákazou. Klíšťata však přináší i další onemocnění, tyto dvě jsou však nejčastější. Ne každé klíště je infikované a ne každé nakažené klíště nás nemusí nakazit. Celoroční nárůst nakažených však ukazuje, že infikovaných klíšťat také narůstá. 

Základem je prevence

Není třeba vyhýbat se procházkám v přírodě, stačí být připraven a vhodně oblečen. Volte především delší a světlejší oděv, na kterém jde klíště lépe vidět. Někdo nedá dopustit na repelenty, jiný se bez nich obejde. Nevím proč, ale z vlastní zkušenosti vím, že na klíště jen tak něco neplatí, často je neodradí ani chemický repelent. U nás je velkým “chytačem” klíšťat pes. Stříkala jsem ho octovou vodou, potírala nimbovým olejem, použila přírodní obojek, pomohl až klasický chemický obojek. Nedá se říct, jaká značka je lepší. Klíšťata si v dané lokalitě zvyknou na určitou chemii a stávají se rezistentními, obojky tedy v sezóně i každoročně střídáme. Podobně je to i u lidí. Můžete zkusit přírodní repelenty, náramky nebo kupte účinnější chemické repelenty.

Základem je prohlížet sebe i děti v průběhu procházky, po návratu domů je třeba důkladnější prohlídka. Musím zaklepat, že narozdíl od psa na nás klíšťata moc nejdou, přesto se stříkáme repelentem. Lezoucí klíště odstraňte kapesníčkem nebo listem a zneškodněte. Připité klíště je třeba vytáhnout co nejdříve a hlavně celé, tedy důkladně.

Jak vytáhnout přisáté klíště

Pokud máte v lékárničce kleštičky, můžete jej vytáhnout kývavými pohyby. Je to však dělat z citem, aby nedošlo k utržení klíštěte. Vhodnějším způsobem je použít kousek vaty nebo vatové tyčinky namočené v mýdlové vodě a otáčením proti směru hodinových ručiček klíště vytočit. Poté klíště spláchněte do umyvadla, záchodu nebo jej postříkejte repelentem a vyhoďte. 

Viděli jste někdy napité klíště, které odpadlo z domácího zvířete? Chuťovka, že? S takovým klíštětem se můžete setkat i v borůvčí, kde hrozí záměna s borůvkou. Pokud máte strach, že vaše dítě takové klíště pozře a nakazí se, není třeba se bát. Pokud nemá dítě v puse ranku, třeba od čerstvě vypadlého zubu, je nákaza spíše nepravděpodobná. 

Po vytažení klíštěte oblast vydezinfikujte, datum si napište do kalendáře a oblast sledujte 2-3 týdny. Pokud vás nebo dítě klíště nakazí, nemoc se může projevit i za několik měsíců, proto se vám poznačení může hodit.

 

 

Jak se chráníte před klíšťaty vy?

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Pojmy použité v článku:

  • borelióza

    nejčastější infekce přenášená klíšťaty v České republice

  • encefalitida

    souhrnné označení pro zánětlivé onemocnění mozku (většinou infekční povahy), projevující se bolestmi hlavy, zvýšenou tělesnou teplotou, únavností, často ztuhlostí šíje; v pokročilých případech příznaky zahrnují i křeče, poruchy chování, třes, poruchy hybnosti a paměti, poruchy vědomí (delirium, somnolence, až kóma), halucinace, či afázii

Diskuze k této stránce (7 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 9. 12. 2022, 16.57

já mám velmi ozkoušený b-komplex repelent, zabírá jak nám tak dětem

Tenderka, 27. 5. 2022, 19.28

pouzivame naramky a ked najdem prisateho, pouzijem mydlo a tamponik

klíšťata naštěstí nikdo od nás nenosí,jen občas se stalo,že je někdo měl.a nejstarší syn chudák z něj dostal boriliozu,ale už to je fakt hodně dlouho.

Eliška Kozlova, 30. 6. 2021, 22.45

Difusil, Arpalit, Predátor ... Náramky, Teatree a jiné olejicky, naše klíšťata neodradí. Je to trochu Ruská ruleta, ještě se mi nestalo, že bych neměla za sezónu žádné klíště, ale většinou si všimnu brzo a rychle jej odstraním. Dětem také, vím že názory na odstranění se liší, ja to umím tamponkem (toaletakem, kapesníčkem) a mýdlem točit, vyklat, v přírodě to jde i vlhčeným ubrouskem. Umím to i pinzetou, ale většinou je to klíště tak malé, že jde těžko uchopit a spíš ho mackam ... Pes má Fotesto obojek za nás TOP.

mikjana, 20. 6. 2021, 20.22

S klíšťaty nemám vůbec zkušenosti, jen je občas vidím u sousedů u psa.

Teryk92, 17. 6. 2021, 14.39

Kleště už nikdy Na pohotovosti radili také vatový tampónek a mýdlo.

patricia077

patricia077, 1. 6. 2021, 18.06

Klíšťata mne v posledních letech dost ....upřímně za celý svůj život jsem žádné neměla, a to jsem byla v lese a v trávě a venku prostě jako doma, poprvé jsem měla klíště předloni a to jen ze zahrady, bohužel dcera je naprosto přitahuje, letos už jich měla několik nejen z lesa a můžeme dělat, co chceme, repelenty, bere b-komplex už měsíce, ten mi poradili v lékárně, že je fajn...očkovat zatím nechci, ale jakmile je v lese, v parku, ve vysoké trávě u potoka hned musíme dělat prohlídku

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů