Co to jsou funkční potraviny a superpotraviny?

zobrazeno 543×

Vložil(a): Adrianita, 7. 11. 2023 13.32

O superpotravinách už snad slyšel každý, přesto jsme o nich zeširoka ještě nepsaly. Slyšely jste však pojem funkční potravina? A jaký je rozdíl mezi funkční potravinou a přírodním či syntetickým potravinovým doplňkem? V článku se dozvíte víc!

Superpotraviny

Superpotraviny nemají přesnou definici, přesto je o nich známo, že jsou výživově bohatší než běžné potraviny. Nejčastěji se jedná o vybrané druhy ovoce či semínek. Superpotraviny jsou tedy velmi zdravé. Jedná se o nijak neupravené sušené či rozemleté plody. Jejich konzumace je tedy pro tělo přirozené. Většinou obsahují komplex vitaminů, minerálů, aminokyselin, stopových prvků, enzymů nebo vlákniny v jednom. Superpotraviny můžete jíst samotné, nebo je přidat do smoothie, kaší či jiných pokrmů a obohatit s ním váš jídelníček. 

Nejznámější superpotraviny jsou: kurkuma, manukový med, borůvky, brokolice, goji, aloe vera, chlorella, mladý ječmen, chia semínka, granátová jablka, konopná semínka, česnek, červená řepa, zelený čaj, zelí a další fermentované potraviny, camu camu, guarana, raw kokosový olej, tapioka perly apod.

Funkční potraviny

Jedná se o opravdové koncentrované potraviny, které obsahují více mikroživin. Přesto, že se jedná o doplněk a jsou obsaženy v tobolce nebo jiné formě, jsou vhodné i pro nejmenší. Podobně jako běžné potraviny jsou vhodné pro časté užívání. 

Mezi funkční potraviny patří třeba olej z tresčích jater, lyofilizovaná játra, veganský olej z mořských řas, probiotické jogurty, kolostrum a další.

U těchto doplňků se často dočtete, že nejsou vhodné pro děti do 3 let nebo pro těhotné. Je to spíše legislativní záležitost, kdy nejsou provedeny testy na malých dětech nebo těhotných ženách.

Doplňky stravy

Doplňků stravy je na trhu spoustu, ať už přírodní či syntetické. Přírodní jsou většinou čisté doplňky bez chemických konzervantů, protispékacích látek a dalších přídatných látek. Základem je zdravý jídelníček. Pokud řešíme nějaké zdravotní problémy u sebe i u dětí, můžeme po zvážení přidat nějaký doplněk. Vždy si přečtěte, co vše obsahuje. Ne každý doplněk nám může prospět. U dětí není bezpečné doplňovat železo, obecně ne každá pilulka tohoto minerálu je zdraví prospěšná. Někdy lidé kombinují více doplňků, které se navzájem nepodporují a nezřídka se lékaři setkávají s “předávkovanými” lidmi. Třeba takový hořčík je nejlépe vstřebatelný kůží, i u dětí můžete použít hořčíkový olej na kůži nebo epsomskou sůl s ne příliš teplou vodou do koupele. Raději se vždy poraďte s odborníky a dejte i na svůj selský rozum.

 

Jaká superpotravina nesmí chybě ve vašem jídelníčku? Využíváte doplňky stravy? Slyšely jste o funkčních potravinách?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (0 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Zatím zde není žádný příspěvek.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů