Bolesti uší jsou nepříjemným společníkem nachlazení. Zmírnit potíže vám pomohou bylinky

zobrazeno 937×

Vložil(a): Adrianita, 25. 4. 2023 18.12

Období nachlazení i na jaře neustupuje a spousta lidí se teď potýká s ucpaným nosem a dutinami. Zejména u dětí se pak může přidat i zánět v uších, který se projevuje ostrou bolestí a dokáže pořádně rozhodit celý rovnovážný systém. Zánět středního ucha není dobré podceňovat a obvykle je nutné navštívit lékaře. Potíže se však dají zmírnit i pomocí bylinek.

Zánět středního ucha nejčastěji souvisí s rýmou, kdy se infekce z horních cest dýchacích přenese do středouší a ucpe se Eustachova trubice. Nahromaděná tekutina tlačí na ušní bubínek a vyvolává tak celou řadu problémů. První známkou počínajícího zánětu ucha je bolest při žvýkání, dotyku nebo tahu za boltec. Vážné záněty se pak projevují ostrou bolestí, zarudnutou kůží i zvýšenou teplotou.
V některých případech je zánět doprovázen výtokem z uší nebo nateklými uzlinami. Zánět uší nejčastěji postihuje děti, alespoň jednou jeho akutní formu prodělalo přes šedesát procent dětí do 7 let. Jejich Eustachova trubice je totiž kratší než u dospělých a infekce se snadněji šíří. U nejmenších dětí se dá zánět rozeznat tak, že si na ucho častěji sahají, mají problém s usínáním nebo se v noci vzbudí s pláčem.

Úlevu od bolesti poskytne obklad

Pro okamžitou úlevu od bolesti může pomoci látkový obklad namočený ve studené vodě. Pravidelně jej přikládejte na bolavé ucho a přikryjte suchým ručníkem. Druhou variantou je nahřátý látkový kapesník, do kterého vložíte stroužek česneku nebo rozkrojenou cibuli. Pro uvolnění dýchacích cest je důležité pravidelně smrkat. Menší děti častokrát pořádně smrkat neumějí, proto se hodí použít
odsávačku hlenů, která jim rychle uleví. V počátečních fázích zánětu uší lze zkusit přírodní možnosti léčby, například bylinné tinktury. „K řešení zánětu ucha využijeme nejprve bylinky, které zlepšují záněty v nosních dutinách a řeší i rýmu. Vhodná je lichořeřišnice a česnek, který je účinný například i na zlatého stafylokoka. Bakterie i viry pomáhá potlačit tinktura ze semen grepu. Olej z grepu pak můžeme použít na výtěr nosu i ucha,“ říká bylinkářka Jarmila Podhorná. Bylinkářka doporučuje na virový zánět také gemmoterapeutikum z pupenů vrby a zlatice. Vrba též pomáhá tlumit bolestivé a horečnaté stavy. „Dobrým pomocníkem při řešení problému nosu i uší jsou
směsi Mukolyt a Mukoben, které jsou složeny z bylin podporujících dýchací soustavu a imunitu – bez černý, habr, divizna, borovice, lékořice a další,“ dodává bylinkářka.

Se silným zánětem k lékaři

Nicméně, s rozvinutým zánětem ucha je nejlepší navštívit lékaře, který doporučí vhodnou léčbu. Nejčastěji se jedná o antibiotické kapky. Od propichování bubínku, které sice přináší okamžitou úlevu, ale je velmi bolestivé, se v současnosti spíše upouští. Po prodělání zánětu je lepší se určitou dobu vyhýbat potápění v bazénu či v přírodních koupalištích, kde můžete mít pochyby o kvalitě vody. Neměli byste se pohybovat ani v prašném prostředí. Důležité je dbát na hygienu rukou. Po vysmrkání nebo po příchodu z venku si umyjte ruce, abyste si do ucha opět nezanesli infekci.

V letadle pomůže žvýkačka

Bolest uší nemusí být způsobena pouze zánětem. Může souviset s bolestí zubů, páteří nebo například průvanem či změnou tlaku. V situacích, kdy dochází k rychlým změnám tlaku, například v letadle, sáhněte po žvýkačce nebo bonbonu. Případně zkuste několikrát za sebou naprázdno polknout. Tím, že se zapojí svaly v okolí ucha, pomůžete k uvolnění tlaku. Bolestivé poranění ucha může vzniknout i nesprávným čištěním vatovými tyčinkami, kdy dojde k poranění ušního kanálku. Nesprávným čištěním uší navíc může dojít k ucpání zvukovodu mazem, což zapříčiní infekci.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (1 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

patricia077

patricia077, 7. 5. 2023, 20.48

Dcera v letadle na uši tolik netrpí nebo pomůže polykání bonbon atd ale u syna nezabere nic 🙈

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů