Zkušenosti maminek s biopotravinami pro nejmenší

zobrazeno 6090×

Vložil(a): Markéta V., 3. 11. 2014 16.34

Každá maminka chce pro své dítě to nejlepší. Proto se mnoho maminek, když je čas zavádět první příkrmy, rozhodne pro biopotraviny. A to i tehdy, když samy pro sebe nikdy nic BIO nekupovaly. Jaké jsou výhody a nevýhody biopotravin? Kde nakupovat a kolik to bude stát? Tento článek vám pomůže se trochu zorientovat.

Proč kupovat biopotraviny?

  1. Biopotraviny musí splňovat přísné požadavky Zákona č. 242/2000 Sb. o ekologickém zemědělství.
  2. Při pěstování biopotravin je zakázáno používat umělá hnojiva a pesticidy, díky tomu biopotraviny obsahují až sedmsetkrát méně zbytkových pesticidů než běžné potraviny.
  3. Biozelenina a bioovoce obsahují v průměru o 10 až 40% méně dusičnanů.
  4. Zvířata musí být chována v souladu se svými přirozenými potřebami bez podávání růstových hormonů či preventivních dávek antibiotik.
  5. Při zpracování biopotravin se nesmí používat většina aditiv jako např. umělé konzervační látky, chemická barviva, vitamíny syntetického původu atd.
  6. Výrobci nesmí používat ozařování, bělení ani mikrovlnný ohřev.

Co se dá z biopotravin uvařit?

Úplně všechno. Biopotraviny se od klasických potravin liší jen způsobem pěstování a výroby, jsou zdravější a bez chemie, ale jejich základní vlastnosti zůstávají stejné. Je jen na vás, jestli dáte přednost alternativním receptům z méně obvyklých surovin, a nebo zůstanete u klasické kuchyně.

Pokud jste se ale rozhodli pro biopotraviny, byla by škoda nevyužít příležitosti a nezměnit trochu i skladbu jídelníčku. Internet je plný zajímavých a chutných receptů.

Hotové ovocné a zeleninové biopříkrmy

Je lepší dětem vařit z čerstvé zeleniny nebo kupovat hotové příkrmy ve skleničkách? Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Čerstvá vařená zelenina je hodnotnější, zachovává si více živin a bývá chutnější. Nabídka biopříkrmů v obchodech se sice v poslední době zlepšila, přesto je výběr druhů velmi omezený. Pokud se rozhodnete vařit z čerstvých surovin a máte v blízkosti bydliště specializovanou bioprodejnu, bude jídelníček vašeho dítěte určitě pestřejší. Inspirovat se při vaření můžete například v BioAbecedáři Hanky Zemanové.

Kupovaným příkrmům dávejte přednost v případě, že nemáte možnost nakupovat potraviny v biokvalitě. Na všechny dětské výživy (i ty nebio) platí přísnější normy než pro běžně prodávané potraviny. Dětské výživy bývají testované i na zbytkové obsahy pesticidů, dusičnanů a sodíku.

Výhodou biopříkrmů oproti běžným příkrmům bývá, že většinou neobsahují žádný přidaný bílý cukr nebo další dochucovací látky. Častěji bývají bezlepkové a instantní biokaše seženete i v nemléčné variantě.

Kde nakupovat?

Biopotraviny jsou dnes velkou módou a čím dál tím víc spotřebitelů se ptá po původu toho, co kupuje. Proto už některé vybrané biopotraviny seženete i v běžných obchodních řetězcích. V malých samoobsluhách je ale radši nehledejte.

V supermarketech a hypermarketech se dá většinou sehnat základní ovoce a zelenina jako např. jablka, mrkev, cibule a brambory. V sezóně je většinou nabídka rozšířená i o rajčata, cukety, červenou řepu a citróny. S jistotou v regálech najdete mléčné výrobky jak z kravského tak z kozího mléka a některé supermarkety nabízejí i biovejce a balené biomaso.

Samozřejmostí už je také nabídka trvanlivých bioproduktů jako je mouka, luštěniny, rýže, těstoviny apod. Velké řetězce je ale často prodávají pod vlastní značkou, takže se vám napoprvé mohou hledat trochu obtížně. Zpravidla je najdete v regále vyhrazeném biopotravinám, zdravé výživě a potravinám určeným lidem se zdravotním omezením (bezlepková dieta, cukrovka).

Největší výběr biopotravin najdete určitě ve specializovaných bioprodejnách a prodejnách se zdravou výživou. Kromě většího výběru ovoce a zeleniny zde seženete i biopečivo a další potraviny. V případě, že má bioprodejna domluvené zásobování od místních farmářů, bývá zde koupená zelenina často i chutnější než ta ze supermarketů. U některých prodejců lze sehnat i skelet na vývar na polívku a jiné potraviny, které by člověk běžně v bioprodejnách nehledal.

Zmapujte si okolí svého bydliště a oběhněte si nejbližší bioprodejny. Nabídka, ceny a přístup k zákazníkovi se můžou značně lišit. Z vlastní zkušenosti doporučuji vybrat si jednu a začít zde nakupovat pravidelně. Je příjemné, když přijdete do obchodu, kde vás prodavač zná a zdraví vás jménem. V případě, že je nabídka některých produktů omezená, rádi vám po domluvě schovají pár kousků pod pult a vy se nemusíte bát, že vám je někdo vykoupí před nosem. V případě, že se vám zdá nabídka čerstvého ovoce a zeleniny malá, a nebo vám některý typ potraviny úplně chybí, nebojte se zeptat. Často je to jen otázka poptávky (a bohužel také ceny) a v případě vážného zájmu pro vás obchodník požadovanou potravinu objedná.

Nakupovat se dá také přes internet. Velkým hitem poslední doby jsou farmářské bedýnky, které lze sehnat i v biokvalitě. U některých konkrétních prodejců si můžete i vybrat, co přesně má vaše bedýnka obsahovat, a doručí vám ji až domů.

Hotové biopříkrmy a přesnídávky dnes seženete téměř všude. Nejen v supermarketech a v bioprodejnách, ale např. i v drogeriích a lékárnách. Větší výběr bývá ve velkých obchodních řetězcích.

Nevýhody biopotravin a jak je řešit

Z pohledu dnešního rozmazleného spotřebitele je velikou nevýhodou biopotravin jejich sezónnost. V zimních měsících je nabídka čerstvého ovoce a zeleniny značně omezená. Častým problémem je i to, že biofarmářů je stále ještě málo a nezvládají uspokojit čím dál tím větší poptávku. A některé druhy ovoce a zeleniny v biokvalitě prostě neseženete.

Další nevýhodou je trvanlivost biopotravin. Nepodtržené a chemicky neošetřené ovoce a zelenina se dříve kazí. To se týká i ostatních výrobků bez přidaných konzervačních látek a jiných aditiv. Do obchodu tedy musíte častěji.

Na pravidelném používání bioproduktů je odrazující i cena. Pokud se jedná jen o pár zeleninových příkrmů pro nejmladšího člena domácnosti, jsou částky vydané za jídlo ještě snesitelné. Když už je ale dítě starší a chce jíst to co vy, nezbude vám než vařit BIO pro celou rodinu. A to se už se v rodinném rozpočtu opravdu pozná.

Ušetřit se dá nakupováním ve více prodejnách. I když jsem výše doporučovala chodit pravidelně k jednomu prodejci, nemusí to nutně znamenat, že u něj musíte kupovat všechny suroviny. Mrkev a brambory koupené v supermarketu jsou většinou levnější než ty z bioprodejny a to i přesto, že jsou často od stejného dodavatele. To platí i u některých trvanlivých biopotravin, masa a vajec. Mléčné výrobky bývají naopak levnější ve specializovaných prodejnách. Není to tak ale vždy, nabídku je potřeba pravidelně sledovat i z toho důvodu, že se ceny jednotlivých potravin během roku mění.

Řešením může být také návštěva farmářských trhů. Nákupem přímo od pěstitele většinou ušetříte a i nabídka bývá o něco pestřejší. Farmářský, ale nutně neznamená BIO. Pokud opravdu trváte na prověřené biokvalitě, musíte hledat správně označené stánky.

Doporučuji ale nebýt v této otázce tak dogmatickým rodičem. Získání certifikátu a jeho udržení je pro každého farmáře finančně velmi nákladná záležitost. Navíc je každý biofarmář zatěžován velkou administrativní zátěží a to je pro mnohé z nich časově neúnosné a příliš zatěžující. Proto často na získání certifikátu rezignují i farmáři, kteří své produkty také pěstují ekologickým způsobem. Prostě se konkrétního prodejce poptejte na způsob pěstování či výroby a dejte na svůj instinkt.

Výpadek čerstvých surovin v zimních měsících se dá řešit vytvářením zásob. O sezóně toho nakupte víc a zamrazujte a zavařujte. Při zavařování či zmrazení sice dojde k určité ztrátě vitamínů, ale ta je zanedbatelná. A zelenina koupená v době jejího přirozeného růstu bývá chutnější a zdravější než ta skleníková nebo dovážená ze zahraničí. Navíc tím i ušetříte, mimo sezónu je totiž všechno dražší.

Pokud se rozhodnete pro hotové biopříkrmy ve skleničkách, počítejte s ještě většími výdaji. Cena biopříkrmů bývá oproti těm obyčejným dvoj- až trojnásobná. A kupování jakýchkoliv příkrmů (i těch nebio) vyjde dráž než vaření z čerstvých surovin.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Diskuze k této stránce (30 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

naseivanka, 20. 3. 2024, 14.06

Já našim dětem dávám ty https://www.iplody.cz/bio-produkty bio produkty od té doby co prostě měly tak nějak vyvinuté zoubky a vypadá to že to není vůbec pro ně nezdravé. S nikým jsem to nekonzultovala, je to moje dítě a tak tady budou platit prostě a jednoduše má pravidla, nemám pravdu?

milujici.teticka36, 21. 4. 2023, 8.09

Já si myslím, že na tom, že je něco bio se fakt nic nezkazí. Já sama kupuji biobavlna oblečení od https://www.happynature.cz/bio-bavlna a jsem fakt ráda, že to tak dělám. Je příjemné na pleť a pokožku a celkově mám pocit, že se malému po tom, co ho oblékám výhradně do něj a používám i ručníky z bio bavlny, zlepšila vyrážka na zádíčkách.

bio věci nekupuji.

ivanka386, 21. 12. 2020, 21.41

Ahojte maminky, jestli sháníte nějaké fajn výrobky pro děti, které jsou bio, zero waste a sustainable, mrkněte se třeba na stránky http://greenmat.cz .Myslím si ,že komentáře typu " toto neřeším " jsou docela dost nemístné a neměly by tu vůbec být I když, každý má právo vyjádřit svůj názor, to jo.

dadinkamaminka, 3. 8. 2020, 14.42

Já tohle vůbec neřeším. Sice věřím, že taková zelenina a ovoce jsou zdravější a chutnější, ale zase tolik peněz nemáme 😀 Ono už i nebio rajčata za 100kč kilo je docela raketa. 😅😅

Macina Nováková, 21. 4. 2020, 17.58

Všímám si, že s biopotravinami se v poslední době tak nějak roztrhl pytel. Já teda nakupuji hlavně bio zeleninu a ovoce. Příjde mi, že největší výběr má v tomto ohledu Lidl. Je ale pravda, že bio potraviny bývají o něco dražší, než ty klasické, takže se docela vyplatí je nakupovat v akci. Já to třeba dělám tak, že vždy než jedu na nákup kouknu na https://www.mujletak.cz/ jestli někde něco nemají zrovna ve slevě a podle toho se zařídím.

Minnie, 27. 3. 2020, 21.42

Bio věcem neholduji. Kupuji klasické.

Zabloudilka78, 14. 5. 2019, 1.04

My přes léto máme zeleninu ze zahrádky, což je velká výhoda, ale musíme si na ni pochopitelně počkat, takž e přes zimu a na jaře kupujem. Teď jsem ale koukala na Kaufland leták a dost mě překvapilo, že tam teď mají celkem slušný výběr bio potravin. Když tak určitě doporučuji mrknout: https://www.letakomat.cz/kaufland/praha-michle-od-stredy-15-05-2019/

Teryk92, 23. 4. 2019, 22.04

Máme naštěstí vlastní zeleninku.

AliTero, 21. 11. 2018, 10.57

Připravujete si třeba zeleninu a ovoce doma, nebo si ji necháte dovézt? Hodně jsem o tom přemýšlela a odpadlo by mi tím její nakupování, krájení a podobně. Viděla jsem takovou službu u https://www.gastrofresh.cz/ , ale ještě s ničím podobným zkušenosti nemám.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů