Výživa podle 5 elementů

zobrazeno 1633×

Vložil(a): Adrianita, 7. 9. 2022 11.45

V dnešní společnosti je stres běžnou součástí života. Často si lidé na něj tak zvyknou, že jej považují za normální a potlačují ho. Orgán, který trpí nejvíce vlivem velkého stresu, jsou játra. Odtud se odvíjí další zdravotní problémy. Lékaři zabývající se tradiční čínskou medicínou sledují, kterého živlu má pacient nedostatek nebo naopak přebytek. Na základě toho sestaví vhodný jídelníček, který zajistí rovnováhu v organismu.

Základem zdraví pro udržení jin jangu v rovnováze je dle tradiční čínské medicíny udržení organismu v rovnováze. Každý proces i každá živá bytost prochází vždy stádii 5 výživových elementů - dřevo, oheň, země, kov, voda.  Podle této teorie má i samotný lidský organismus 5 základních orgánů, tedy játra, slezinu, plíce, ledviny a srdce. Pro správné fungování organismu, tedy pro jeho rovnováhu, je důležitá správná strava, případně vylepšení zdravotního stavu. Na jakém principu to celé funguje?

Strava podle čínské medicíny

Klasická dietologie se zaměřuje zejména na syrové potraviny, ovoce, zeleninu, šťávy, mléčné výrobky, maso. Řeší spíše příjem vitamínů, minerálů a dalších prvků. Nedívá se však na podnebné pásmo (lidem žijícím u moře prospívá něco jiného, než lidem v horách nebo drsném pásmu), často neřeší ani věk pacienta. Mladý člověk přece jen zvládá prohřešky více, než člověk starší. My žijeme v mírném pásmu, které podléhá výkyvům počasí v rámci ročních období. Stravu bychom měli přizpůsobit i tomu, zda je léto nebo zima. Pro pevné zdraví je důležité mít stravu založenou na 5 výživových elementech, které vyživují 5 orgánů. Vše spolu souvisí, jedná se o uzavřený kruh. I tady platí všeho s mírou. Moc kyselého nebo ostrého sice může přinášet energii určitému orgánu, který naopak působí negativně na jiný orgán. Stravování dle této metody nelze jednoduše popsat do článku. Existují rozsáhlé knihy a materiály, které můžete prostudovat. Přesto tento způsob není tak složitý, jak se zdá. Stačí se více sledovat, sami časem poznáte, které jídlo vám více prospívá, a které vám dobře nedělá. Někomu více vyhovuje čerstvá strava, jinému vařená, někdo zvládne více kyselého, jiný zase slaného apod.

Jaký vliv má na náš organismus tepelné působení potravin

Horké potraviny chrání tělo před chladem, zejména v chladném ročním období, zahřívají náš organismus a posilují imunitu.

Teplé potraviny napomáhají vylučování odpadních látek, ženy mají od přírody více jinových složek než muži, proto trpí častěji pocitem chladu a měli by zařazovat do svého jídelníčku více teplých a horkých potravin.

Osvěžující potraviny napomáhají tvorbě krve.

Stravování podle 5 elementů

DŘEVO 

K elementu dřeva patří zelená barva, jaro a kyselá chuť. Je to mužská aktivní energie, která podporuje cílevědomost, takový člověk se nebojí výzev a soupeřů. Nedostatek této energie způsobuje stagnaci, nedostatek motivaci, nudu. Nadbytek naopak rozladění, pocity frustrace, vnitřní přetlak. Dřevo souvisí s játry a žlučníkem, které dle tradiční čínské medicíny mají vliv na zrak, nehty, svaly, šlachy a vazy. Nerovnováha v této oblasti způsobuje nadýmání, nevolnosti, premenstruační syndrom, bolestivou menstruaci, zrakové potíže, ztuhlé svaly, lámavé nehty, vyrážky, podráždění, vztek.

Vhodné potraviny: všechny kyselé a zelené potraviny, špalda, kuskus, bulgur, pšenice, luštěninové klíčky, výhonky fazole mungo, granátové jablko, maliny, kyselé druhy jablek, rybíz, jahody, brusinky, mandarinky, pomeranče, angrešt, ananas, kiwi, rebarbora, citron, kyselé zelí, kefír, zakysaná smetana, podmáslí, jogurt, ocet, petržel, slepičí, kuřecí a kachní maso, šípkový čaj, švestky.

OHEŇ

Stejně jako dřevo má i oheň jangovou energii, jeho barva je však červená, roční období léto a chuť hořká. Přebytek ohně má za následek přehnanou aktivitu, rychlé vzplanutí emocí, netrpělivost, často i agresivita. Nedostatek naopak neaktivita, nedostatek nadšení, nízké sebevědomí, nekomunikativnost, mnohdy i deprese. Oheň souvisí se srdcem a tenkým střevem. Ovlivňují krevní oběh, klouby a tlak. Nerovnováha v této oblasti zapříčiní vysoký či nízký krevní tlak, bolavé klouby, návaly, problémy se srdcem, zadýchávání, pocení, nesnášenlivost horka, pocit horka v celém těle.

Vhodné potraviny: všechny hořké potraviny a většina potravin červené barvy, žito, quinoa, amarant, kopřiva, kajenský pepř, chilli, červená paprika, majoránka, tymián, jalovec, bazalka, saturejka, kurkuma, čekanka, artyčoky, hlávkový salát, brukev, pampeliška, bezinky, grapefruit, ovčí a kozí sýry a mléko, ledový a polní salát, červená řepa, skopové, kozí, jehněčí maso, všechno grilované maso, kakao, káva, černý čaj, čaj pu-er, červené víno, svařené víno, hořké likéry.

ZEMĚ

Podle čínské medicíny patří k zemi žlutá barva, pozdní léto a sladká chuť. Nedostatek prvku země se projevuje životem bez cílů, touhou po harmonii, nejistotou. Nadbytek naopak perfekcionismem, přehnanými ochranitelskými sklony a pocitem odpovědnosti. K zemi se váže slezina, žaludek a slinivka. Nerovnováha v této oblasti se projevuje poruchami příjmu potravy, problémy s váhou, únavou, slabostí v končetinách, krvácením z dásní, pocitem těžkosti po jídle, gynekologickými obtížemi a hormonálními problémy.

Vhodné potraviny: všechny sladké a především žluté, oranžové a hnědé potraviny, kořenová zelenina, hovězí maso, proso, ječmen, žito, cukr, mléčná čokoláda, kukuřice, oves, meloun, jablka, třešně, datle, fíky, hroznové víno, rozinky, korintky, sultánky, broskve, meruňky, mrkev, brambory, banány, batáty, houby, mandle, kokos, kokosové mléko, mango, čočka, hrášek, med, sirupy.

KOV

K energii kovu patří podzim, bílá barva a ostrá chuť. Když chybí energie kovu, přináší to ztrátu odvahy, vytrvalosti a odhodlání. Nadbytek této energie zase způsobuje smutnou náladu, pocity prázdnoty, depresivní nálady. Energie kovu má dle čínské medicíny vliv na plíce a tlusté střevo. Nerovnováha se tedy projevuje problémy s vylučováním, tělesným zápachem, kožními problémy, ekzémy, astmatem, dušností, kašlem, záněty v hrdle a dutinách, ale i zapomínáním.

Vhodné potraviny: všechna pikantní jídla a potraviny bílé barvy, byliny a koření, anýz, bazalka, pelyněk, saturejka, estragon, zázvor, kardamom, muškát, koriandr, kmín, bobkový list, majoránka, hřebíček, oregano, tymián, rozmarýn, lékořice, kopr, bílá rýže, mléko, smetana, sýry, syrová cibule, česnek, pórek, pažitka, květák, řeřicha, ředkvička, wasabi, křen, hořčice, ředkev, kedlubna, husí, krůtí a králičí maso, zvěřina.

VODA

K elementu vody je přisuzována zima, černá nebo modrá barva a slaná chuť. Pokud člověku chybí energie vody, projevuje se to neklidem, neustálým stresem, nedostatkem odpočinku. Nadmíra naopak způsobuje strach, obavy, úzkost, pocity tísně, a to často bez důvodu. Element vody je spojen s ledvinami. Ledviny souvisí, resp. mají vliv, na kosti, kvalitu zubů, páteř a lebku. Nerovnováha v této oblasti tedy způsobuje lámavé kosti, ztuhlou páteř, problémy s klouby, se zuby, i oslabeným sluchem. Může se projevit i předčasným stárnutím, předčasným šedivěním, lámáním vlasů, neplodností, tmavými kruhy pod očima, potížemi s močením, zimomřivostí, gynekologickými a stomatologickými potížemi.

Vhodné potraviny: všechny slané potraviny a fialové, modré a černé potraviny, čerstvé a solené ryby, solené maso, salám, šunka vařená i syrová, maso uzené, nakládané a sušené, kaviár, korýši všeho druhu, vepřové maso, vejce, luštěniny, mořské řasy, borůvky, otružiny, lilek, kapusta, černá rýže, ořechy, sezamová, slunečnicová a dýňová semínka, sójová omáčka, rybí omáčka.

Jak jste si mohli všimnout, některé potraviny jsou vhodné pro více elementů, ale liší se její úpravy, které mají vliv na chuť dané potraviny. Zahrňte do svého jídelníčku potraviny, podle toho, jak se cítíte. Svou roli hraje také roční období, ale o tom až příště. :-)

 

Zdroje:

 https://www.casopis-sfera.cz/o-casopisu

https://www.spektrumzdravi.cz/

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (3 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 6. 12. 2022, 12.57

o tomto rozdělení slyším prvně, je to zajímavé, ale vždy to brzy zapomenu

Andeldelfin, 4. 11. 2022, 11.09

Hodně zajímavý článek! Děkuji ❤️ Určitě si nastuduji víc 🤩

patricia077

patricia077, 13. 9. 2022, 19.36

Tak to sedí podzim a česnek a cibule teď jsme měli topinky s česnekem 😉🤣

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů