Kakao a čokoláda jako superpotraviny

zobrazeno 508×

Vložil(a): Adrianita, 10. 8. 2023 15.35

Čokoláda je považována za hříšnou potravinu, ani kakao nemá příliš dobrou pověst. Je pravda, že není čokoláda jako čokoláda. Pokud si koupíte upravenou čokoládu z příměsí cukru a nezdravých tuků, pak opravdu spíše škodí než prospívá. Jak tedy poznat tu správnou čokoládu nebo kakao? Můžu si tyto potraviny sama vyrobit?

Základem kakaa i čokolády jsou kakaové boby bohaté na antioxidanty. Kakaový bob je semeno schované uvnitř bílé sladké dužiny plodu kakaovníku. V každém kakaovém bobu je 20-50 semen fialové barvy výrazně hořké chuti. Kakaovou chuť i barvu získávají až dalším zpracováním. Kakaové boby patří mezi superpotraviny svými nutričním hodnotami. Jsou plné bílkovin, sacharidů, minerálních látek i vitamínů. Důležitý pro zachování těchto živin je způsob zpracování. I vysokoprocentní čokoláda nemusí být zdraví prospěšná.

Kakaové produkty

Využít můžete i kakaové boby slazené nějakým přírodním sladidlem. Přidat je můžete do smoothie, kaší i domácí zmrzliny.

Kakaová pasta - jedná se o rozdrcené kakaové boby usušené na pastu, takže si zachová všechny živiny. Z této pasty lze připravit třeba kakao.

Kakaové máslo - čistý tuk z kakaových bobů, využívá se k výrobě čokolády, pralinek, do kaší i do kosmetických produktů.

Kakaový prášek - vedlejší produkt získaný při výrobě kakaového másla. Používá se na výrobu čokolády i do různých sladkých receptů.

Čokoláda - ty levné kupované v obchodech se vyrábí z kakaového prášku a rostlinného tuku, často chybí samotné kakaové boby. Čokoládu si můžete vychutnat samotnou, přidat do zdravých receptů, vyrobit pralinky či horkou čokoládu. Fantazii se meze nekladou.

Výhody pravé čokolády a kakaa

Kromě výše zmíněných výživových hodnot, kdy kakaové boby obsahují kolem 300 různých zdraví prospěšných látek,  má čokoláda i další benefity. Pravá čokoláda uspokojí vaše chutě na sladké, i když je hořká. Dopřát si ji můžete i v případě, že preferujete veganskou stravu. Na trhu existují nejen bio, ale i raw čokolády, pokud holdujete živé stravě.

Pravá čokoláda prospěje vašemu zdraví a můžete si ji dopřát klidně každý den. Kromě zdraví prospěšných látek působí čokoláda na jasnou mysl, přináší pozitivní a jasné myšlení. Díky pocitům štěstí, které pojídání čokolády či pití kakaa navozuje působí i jako přírodní antidepresivum. Kakao obsahuje velké množství minerálních látek včetně tak důležitého hořčíku. Hořčík má pozitivní vliv na vysoký krevní tlak, srdeční choroby, kloubní potíže a řídnutí kostí. Vitalitu srdce podporují také obsažené esenciální oleje, které jsou zastoupeny mj. i v olivovém oleji. 

Dopřejte si kakao při tanci, relaxaci i pohybu. Kromě složky kofeinu i lépe prokrvuje organismus, uvolňuje svaly a rozšiřuje cévy. Dochází tak k lepšímu okysličování všech orgánů. Máte-li vy nebo vaše děti virózu, dopřejte si kvalitní čokoládu. Kakao podporuje akutní i chronické dýchací potíže. Díky obsaženým antioxidantům pomáhá při regeneraci organismu, chrání před UV zářením, zmírňuje projevy stárnutí, snižuje riziko onemocnění kloubů atd. Má výraznější účinky než červené víno, zelený čaj či lesní ovoce. 

Výroba čokolády

Kakaové boby se praží, v případě raw čokolády se zpracovávají za nízkých teplot. Poté se rozdrtí a zbaví tenké slupky. Tyto očištěné a drcené kakaové boby se nazývají nibsy. Nibsy se poté nasypou do velkých mlýnů, kde se pár dní drtí na menší částečky až na jemnou pastu, která se nechá vysušit. Pravá čokoláda má tedy stejné výživové hodnoty jako kakaové boby.

Jak se vyrábí nekvalitní čokoláda? Běžně dostupné čokolády (i některé vysokoprocentní) se často zpracovávají z nekvalitních bobů, proto prochází procesem alkalizace. Jedná se o chemický proces, který sice “spraví” chuť čokolády, ale také zničí všechny prospěšné látky. U kakaových prášků legislativa uvádí, že musí obsahovat informaci o alkalizaci. Takové kakao se prodává jako holandské kakao, nebo je informace přímo na obale - alkalizované kakao, případně obsahuje alkalizační činidlo, často se jedná o regulátor kyselosti uhličitan draselný. Narozdíl od prášku není nutné informovat zákazníky, zda čokoláda prošla alkalizací. Pokud vám přijde, že máte na čokoládu alergii, objeví se vám akné, pupínky či jiné podráždění, často se spíše jedná o citlivost na alkalizační činidla.

Jak si vybrat kvalitní čokoládu

I vysokoprocentní čokoláda z obchodu může být alkalizovaná. Procento na čokoládě uvádí procento sušiny - kakaové máslo a kakao celkem. Najděte si osvědčeného výrobce čokolády, který na obale uvádí, odkud pochází kakaové boby a jaká je jejich odrůda. Barva nemá být černá, ale tmavě hnědá s mírně červenými tóny jako třeba kaštany. Vyberte si kvalitní čokoládu, která je vyrobena z čistých kakaových bobů bez přidaného cukru či dalších chemických látek. 

Výrobci masově prodávající čokolády často nahrazují kakaové máslo levnými nekvalitními tuky a pro zachování vysokého procenta přidají velký podíl alkalizovaného kakaa. 

Kakao ze 100% čokolády

Lahodný nápoj z pravé čokolády otevírá naše energetická centra, tedy čakry, a působí jako afrodiziakum. Kakao se užívá při meditacích i rituálech. Kako je medicína známá tisíciletí, užívaná již Máyi a Aztéky ve střední Americe. 

Návod na přípravu kakaa: 

Připravte si zhruba 20 g 100% čokolády, zalijte teplým rostlinným či kravským mlékem a čokoládu rozpusťte nebo rozmixujte pro našlehaný nápoj. Můžete dochutit zdravějším sladidlem jako kokosový cukr, datlový či javorový sirup, výborné a zdravé sladidlo je také kokosový nektar. Dle chuti nebo ročního období je možné obohatit nějakou superpotravinou nebo kořením -  medicinální houby, maca prášek, skořice, vanilka, chilli, zázvor apod. S kořením to nepřežeňte, stačí špetka. 


 

Jakou preferujete čokoládu? Pijete kakao?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (3 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 22. 12. 2023, 9.06

Takhle... čokoláda je fajn. Kakao taky. K snídani ho mám ráda třeba v sobotu. Ale třeba gruzinská červená vína od https://www.zgruzie.cz/gruzinska-cervena-vina/ ? Zkoušeli jste je? To je fakt jako docela šleha. Já jsem si je zamilovala už při dovolené v Gruzii a tak jsem hledala českého dovozce a jsem fakt ráda, že jsem ho našla.

naseivanka, 2. 12. 2023, 10.58

Já jsem se rozhodla že namísto toho abych dětem kupovala nějakou čokoládu na vánoce, tak jsem raději zvolila https://firemnikrabicky.cz/drevene-vanocni-kalendare/ dřevěné adventní kalendáře pro naše děti. Tam jim naplním co budu chtít a je to i domácí ruční výroba v ČR. Tím se aspoň podpoří česká ekonomika, jen co je pravda.

Zdeňka S., 23. 9. 2023, 15.15

Skvělý článek. Dělám takto domácí kakao a s kupovanými Grankem se to nedá srovnat

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů