Alternativy kávy

zobrazeno 2975×

Vložil(a): KristinaS, 16. 12. 2019 14.36

Nemusíte být nutně těhotná, nebo kojící žena, kardiak, ani nemusíte trpět žaludečními vředy, dokonce se nemusíte poznávat ani v tom, že byste překračovali doporučené denní dávky kofeinu a přesto vás už možná napadlo, čím a jak by se dala konzumace kávy nahradit a snížit příjem kofeinu. Máte v podstatě dvě možnosti. Zkusit bezkofeinovou kávu, nebo některou z kávových náhražek. Kterou?

Bezkofeinová káva

Víte, jak vzniká bezkofeinová káva? Jsou dva způsoby. Za prvé tzv. “evropský proces”, kdy k odstranění nežádoucího kofeinu dochází prostřednictvím chemických prostředků. Kávová zrna jsou namočená do vodného roztoku dichlormethanu, který odstraní kofein. Následně se zrna proplachují. Každopádně celý proces není dokonalý a tak se stopové množství chemických látek dostává do kávy a nakonec i do těla. Druhým způsobem, tzv. “švýcarským procesem”, se sice káva dekofeinuje bez použití chemie, za to ale není odstraněno 100% kofeinu.

Alternativy kávy

Kromě kávy bez kofeinu, existují ještě její náhražky, jinak též známé jako kávoviny, a ty jsou přirozeně bezkofeinové. V minulosti se tyto náhražky pily často a to zejména z finančních důvodů. Narozdíl od kávy byly totiž zcela běžně dostupné. Při hledání náhrad byli lidé velmi kreativní a zkoušeli pražit prakticky veškeré dostupné suroviny pro výrobu náhražek kávy. Patřily k nim náhražky kávy z jader a semen (jádra broskví, třešní, datlí, ale také plodiny stromů - kaštany, žaludy a bukvice), luštěniny, samotné plody a jejich dužiny (fíky, jablka, hrušky, jeřabiny, šípek), hlízy a kořeny (nejčastěji kořen čekanky, ale i cukrová nebo červená řepa, mangold a brambory) a obiloviny (nejčastěji ječmen a žito, méně často pak oves, pšenice, proso, pšenice špalda, nebo rýže).

V dnešní době po nich sáhneme jako po zdravější alternativě kávy. Výsledný nápoj totiž neobsahuje kofein, ale naopak je v něm spousta vitamínů a minerálů. Pokud je náhražka z kořene čekanky, ječmene, nebo žita, obsahuje nápoj i polysacharid inulin. Chuťově sice působí sladce, ale náš organismus ho neumí štěpit na jednodušší sacharidy. Ve střevech se tedy chová jako rozpustná vláknina a zároveň je zdrojem energie pro symbiotické střevní bakterie. V těle pomáhá při léčbě žlučových a ledvinových kamenů, zánětů močových cest, nechutenství, nebo zácpě.

Káva z praženého ječmene

Možná jste už narazily na "kávu" z praženého ječmene. Ječmen je nejstarší obilovina, která je schválená FDA jako obilovina prospívající srdci. Má nízký glykemický index, pomáhá udržovat normální hladinu cholesterolu a obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů. Káva z praženého ječmene je naprosto bez kofeinu, chutí se ale kávě velmi podobá. Záleží jen na vás, zda si ji dopřejete jen tak, nebo si ji naředíte mlékem, nebo osladíte.

{{:pr:}}

Káva z čekanky (cikorka)

Je chutí velmi podobná kávě. Má vysoký obsah výživných látek. Obsahuje inulin, jehož zdravotní přínos jsme si představili výše. V Evropě se cikorka popíjela už na konci 17. století.  Mohou ji pít všichni bez omezení, včetně dětií Zvláště vhodná je údajně pro těhotné a kojící ženy, protože podporuje tvorbu mateřského mléka.

Cikorku zakoupíte v obchodech se zdravou výživou, prodává se jako prášek, který zalijete horkou vodou. Nápoj můžete konzumovat s mlékem i bez mléka, slazený i neslazený, teplý i studený, jak je libo.

Melta

Je vlastně obohacená cikorka. Jedná se o směs kořene čekanky, cukrové řepy, žita a ječmene. Melta u starších ročníků často vyvolává vzpomínky na dětství. Bílá káva, neboli melta s mlékem, dlouhá léta patřila mezi oblíbené snídaňové nápoje třeba ve školce, vzpomínáte? Stejně jako cikorka obsahuje i melta inulin, takže není pochyb o tom, že je zdraví prospěšná. Jedinou její nevýhodou je, že není bezlepková. Vyhnout by se jí tak měli lidé s alergií na lepek.

Cikorka i melta byly naprosto běžným každodenním nápojem během války, kdy káva nebyla k dostání. Postupem času, kdy se stala káva dostupným zbožím, spotřeba melty i cikorky ustoupila. Dnes se lidé opět k této zdravější variantě kávy vrací.

Chai

Nápoj pocházející z Indie. připravuje se z černého čaje, mléka a různých druhů koření jako je skořice, zázvor nebo kardamom. Kávě se podobá hladkou a krémovou strukturou. Jedná se o čaj, takže obsahuje thein. Mnoho lidí si do něj přidáváí také mléko (i v kavárnách je najdete pod názvem Chai latté) a v tom případě vás částečně zasytí a udělá dobře žaludku.

Svatojánský chléb

Karobový prášek, neboli Svatojánský chléb, je znám především jako alternativa kakaa.  Lze jej ale s klidem užít i místo kávy, protože podobně jako káva, dodá velké množství energie. Dvě lžičky v šálku smíchejte s horkým mlékem (i rostlinným), nebo v poměru půl mléka, půl vody, lžičkou medu a skořicí. 

 

Pijete náhražky kávy? Která je vaše oblíbená?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (22 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 30. 4. 2022, 10.24

Já bych spíš omezila množství, než abych vynechala kávu z jídelníčku úplně. Ono když vypijete za den pět instantních kafí, tak se nedivte. To není nic zdravého. Ale já třeba využívám kávové předplatné od https://www.kavamonro.cz/Kavove-predplatne-c48_0_1.htm a tak mi káva chodí domů a je to navíc kvalita. A hlavně si dám tak jeden nebo dva šálky denně. Nepiju kávu proti spaní, ale hlavně na chuť.

filipin21, 13. 3. 2021, 19.44

podle me bez kofejnu,mám ráda meltu a kávu z mučenky.

Aneta Jiřičná Bendiková, 24. 12. 2020, 15.32

kávu vůbec nepiji,maximálně energi drink.

P.r., 16. 7. 2020, 21.11

Jednoznačně melta

Kateřina Fárová, 25. 4. 2020, 19.51

Já už v poslední době kafe vůbec nepiji.

mikjana, 17. 4. 2020, 16.52

Mě v období těhotenství káva vůbec nechutná. Předtím jsem jí pila velice málo, ale teď vůbec.

Lenička, 24. 2. 2020, 10.42

Piju kávu ale melta je také moc dobrá

Mygara

Mygara, 28. 12. 2019, 19.10

Já kávu piji tak sporadicky že předávkování kofeinem u mě rozhodně nehrozí

Fuga

Fuga, 26. 12. 2019, 6.51

Já nejčastěji pijí Carl, líbí se mi, ze se rozpouští

Ketris

Ketris, 23. 12. 2019, 23.03

Ja kafe nepiju skoro vubec..

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů