Akademie léčivé výživy

zobrazeno 2446×

Vložil(a): Akademie léčivé výživy, 12. 5. 2017 9.07

Na letošním pražském festivalu Evolution jsme narazili na Akademii léčivé výživy. Jde o vzdělávací projekt, který si klade za cíl poskytovat kvalitní informace v oblasti stravování, rozšiřovat znalosti, vést, motivovat a podporovat lidi k hlubšímu poznání sama sebe, svých skutečných potřeb i k přijetí zodpovědnosti za vlastní zdraví. Zaujalo nás to, proto jsme požádaly spoluzakladatelky Akademie Janu Rose Kriváňovou a Hanu Dubovskou o společný rozhovor.

Akademie léčivé výživy je vzdělávací projekt, který si klade za cíl poskytovat kvalitní informace v oblasti stravování. Studenti akademie se učí zorientovat v oblasti výživy a zařadit časem prověřené principy přirozeného stravování do vlastního života, čímž významným způsobem ovlivňují zdraví své i svých blízkých. 

Akademie nabízí přednášky a semináře pro veřejnost i dlouhodobé studijní programy určené jak pro laiky, tak i pro budoucí celostní výživové průvodce. Hana Dubovská se zeptala spoluzakladatelky Jany Rose Kriváňové na pár základních otázek, které vám přiblíží filosofii Akademie léčivé výživy.

Hana: Jani, maminky z webu ProMaminky.cz by zajímalo, proč jsme vůbec akademii založily, co bylo naší motivací a zda se naše vize naplňuje? Ty jsi hlavní iniciátorka projektu, tak jak bys na tuto otázku odpověděla?

Jana Rose: V první řadě jsem moc ráda, že se na nás ženy z tohoto webu obrátily a mají zájem přinášet pravidelně svým čtenářkám, maminkám, informace o tom, co potraviny s tělem skutečně dělají, že každý je jiný a každému vyhovuje jiná skladba jídelníčku. Je dobré pochopit fungování našeho vlastního organismu a naučit se dávat mu to, co potřebuje, a taky chápat, kde jsme udělaly chybu, když je nám najednou špatně nebo jde váha nečekaně nahoru, a jak ji napravit. Změna stravování nás mění i po psychické stránce. Proto se těším na následnou spolupráci a budeme s radostí otevírat tato důležitá témata.

A nyní k založení Akademie léčivé výživy (ALV).. Moje prvotní motivace byla hodně sobecká. Inspiroval mě Roger Green a jeho Academy of Healing Nutrition v New Yorku. Po návštěv mě popadla touha mít školu celostního pohledu na zdraví a výživu v Praze. Když jsme pak my dvě společně položily základy ALV, motivace narostla. Chci žít v zdravé společnosti, tak jsem si řekla, že přiložím ruku k dílu a něco pro to udělám. Aby byla zdravá společnost, potřebujeme kolem sebe zdravé lidi, tak považuju za dobrý nápad začít vnímat a řešit, co jíme, a inspirovat lidi k převzetí zodpovědnosti za své zdraví.

Hana: Různých kurzů věnujících se zdravému stravování a výživě je v současné době na trhu spousta. Proč by se měli lidé zajímat právě o Akademii léčivé výživy?

Jana Rose: Akademie je pro mě výjimečná svou nedogmatičností i šíří záběru. Studium je poskládané tak, aby student prošel prožitkově inspirativní cestu plnou kvalitních informací a vzácných setkání s odborníky, kteří se svému tématu věnují léta a kteří v akademii své letité zkušenosti sdílí. Nejsme škola pro všechny. Projít studiem na ALV si vyžaduje chuť investovat čas, prostor, energii a peníze do vlastní cesty osobního rozvoje a taky velkou odvahu dělat změny v zaběhnutých životních stereotypech.

Hlavním záměrem studia je zorientovat studenty v různorodých informacích v oblasti výživy a zdraví. Neučíme studenty počítat kalorie ani prodávat instantní řešení pro každého. Proto studium prochází všechny časem ověřené stravovací systémy, jako je tradiční čínská dietetika, ajurvéda a makrobiotika. A k tomu mnoho dalších užitečných a inspirativních témat jako je Stravování dlouhověkosti s Rogerem Greenem, Super potraviny a tonizující byliny s Ingou Bylinkinou, Psychosomatika s Milanem Hořínkem, Zdraví mužů a žen  s MUDr. Míšou Šimkovou, Jak přežít dobu jedovou s prof. Annou Struneckou a mnoho dalších. Součástí studia jsou i praktické kurzy vaření, kde si studenti zkrátka musejí „zašpinit si ruce“ v naší akademické kuchyni a naučit se připravovat jídlo novým, přirozeným, zdravým a chutným způsobem.

Hana: Pro spoustu lidí mohou tři roky vypadat jako nekonečné moře času, které by měli věnovat tak banálnímu tématu, jako je jídlo. My jsme se studenty v úzkém kontaktu. Jaká je jejich, a třeba i tvá osobní zkušenost s tak dlouhým studijním programem? Jak to vnímají?

Jana Rose: Předně nabízíme dva typy dlouhodobých studijních programů – roční, pro ty, kteří se chtějí naučit působit preventivně na zdraví své a svých blízkých, a tříletý intenzivní prožitkový výcvik pro zájemce o profesi celostního výživového průvodce. A ano, 3 roky je velká časová investice a i když může někdo považovat jídlo za banální téma, není tomu tak. Naopak, je důležitým základem pro to, aby se nám dařilo v jiných oblastech života. A to naši studenti velmi brzo v rámci studia zjistí a mnoho z nich tomu již věří, když se pro studium na ALV rozhodnou. Ve finále se studium stává tříletou dobrodružnou cestou, objevováním souvislostí, orientací ve světe jídla a zábavou v kuchyni s partou podobně naladěných lidí. Studenti nám „pláčou“, když přicházejí prázdniny, a taky po ukončení studia. Vznikají vzácná přátelství a objevuje se spousta dobrých důvodů, jak, kde a proč se zase vidět.

Hana: Mnohé teoretické přednášky jsou přístupné i veřejnosti, takže lidé, kteří se zajímají jen o něco nebo nemají čas a chuť studovat systematicky, mohou přijít i jen na jednotlivý seminář. Jaká je pak výhoda dlouhodobého studia?

Jana Rose: Studium nabízí mnohem víc než jen zajímavé informace k různorodým tématům. Za největší výhodu považuju to, že když se někdo rozhodne udělat ve svém životě změnu, nezůstane v tom sám a ztracený. U nás ve škole má hned pár desítek lidí, kteří se pro změnu rozhodli taky, takže mají společné téma a kruh kamarádů, který se, když je potřeba, podpoří nebo popostrčí.

Hana: Pro tebe samotnou je jídlo velkou vášní již po mnoho let. Měnil se a upravoval v průběhu času tvůj postoj k jídlu? Můžeš maminkám říct, co tě nejvíce ovlivnilo, a jak stravování vnímáš nyní?

Jana Rose: Od doby, kdy jsem zjistila svůj konstituční typ, jím, co mi dělá dobře a to, co mě oslabuje, nejím vůbec anebo jen příležitostně. Taky ve svém životním stylu respektuju střídání ročních období, a proto základ mého jídelníčku tvoří lokální a sezónní potraviny. A základ pak doplňuji exotickými kousky z celého světa. Momentálně experimentuju s tonizujícími bylinami, které mi před 2 lety představila Inga Bylinkina (lektorka ALV). 

Hana: Takže podle tebe má smysl se nad tím, co jíme, zamýšlet a věnovat tomu nejen pozornost, ale i čas, energii a peníze?

Jana Rose: Naprosto! Má to velký smysl! Věřím, že je lepší investovat do prevence, předcházení problému, než pak řešit pohromu - vážné zdravotní potíže. Mým velkým živým příkladem jsou mí rodiče. Milují život a velmi aktivně si ho užívají ve zdraví. A pro mě osobně to, že jsem zdravá, mám jasnou mysl a dostatek energie na plnění mých snů, je základem pro svobodné žití vlastního života v jeho plném potenciálu!

Maminky, tak co říkáte? Byl pro vás tento rozhovor přínosný? Chtěly byste se postupně dozvídat souvislosti pro sestavování vašeho vlastního jídelníčku a jídelníčků svých dětí? Které potraviny jsou pro koho vhodné a kdy, na co se při stravování zaměřit?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Akademie léčivé výživy

Související informace a zdroje/

Diskuze k této stránce (15 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 26. 6. 2023, 19.43

Zajímavý rozhovor. Pro mě je zdraví fakt na první místě. Naprosto pochopitelně. Ale je důležité, nebo alespoň pro mě, abych si zdraví řešila sama bez nějakého nátlaku okolí. Když mám chuť a baví mě studio https://www.oneplus.cz/maderoterapie a jejich madeoterapie Brno, tak tam prostě chodím. A nemám rád takové ty řeči, že je to taková nebo maková medicína a bude to nebo nebude fungovat.

Minnie, 21. 9. 2021, 21.08

Pro mě by to asi nebylo

filipin21, 13. 3. 2021, 20.10

Krásné informace a užitečné jsou.

Lenka38, 15. 2. 2021, 11.44

Hodně užitečné informace, opravdu jsem některé nevěděla a to se o zdraví zajímám docela dlouho. Různými přírodními lečivy a doplňky stravy

některé informace,jsou fakt super

Žofinka

Žofinka, 7. 6. 2018, 15.20

Rozhodně.to nejsou informace k zahození

Aliisha

Aliisha, 1. 1. 2018, 12.52

Pěkný článek. Snažím se stravovat zdravě, ale ne vždy to dodržím. Až takto do hloubky bych se o to nedokázala zajímat. Svému dítěti podávám zdravou stravu a doufám, že to bude v bodoucnu brát jako samozřejmost.

vendy.z, 7. 12. 2017, 19.07

dobře napsáno

Zdeňka S., 6. 12. 2017, 9.44

Opravdu skvěle sepsané, zkrátka jsme to co jíme ...

mckvak, 1. 7. 2017, 12.42

Inspirujici a zajimavy clanek

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů