Miminko - 3. a 4. týden

zobrazeno 49014×

Vložil(a): Martina Richterová, 23. 7. 2015 14.14

Třetí a čtvrtý týden po porodu je ve znamení rekonvalescence z porodu a také zvykání si na sebe s novým členem vaší rodiny. Stále často kojíte, miminko většinu času prospí, ale mohou ho začít trápit větry.

Co se děje s vámi?

Stále vás ještě trápí očistky, které už nejsou tak silné, jako první dny po porodu. Pokračuje také hojení poporodních ran, ženy po císařském řezu mohou hodně cítit jizvu na břiše, která může být i bolestivá. Cvičení ani jiné hubnutí se po porodu rozhodně nedoporučuje. Důležité je věnovat se sobě a svému děťátku. Třetí týden po porodu už budete pravděpodobně s dítětem doma sama, partner se vrací do práce. Pokud máte obavy, požádejte o pomoc maminku nebo tchýni. Jestli jste si navařila do zásoby, určitě to nyní oceníte.

Můžete se cítit hodně unavená, protože miminko se v noci budí. Na přerušovaný spánek si časem zvyknete, nic jiného vám ani nezbude. Většina dětí se budí alespoň jednou za noc až do jednoho roku, některé i mnohem častěji. Nezapomínejte věnovat dostatek času zvýšené hygieně, zejména rodidel. Klidně i několikrát denně, uspíšíte tím hojení a snížíte riziko zánětu. V průběhu šestinedělí se nedoporučuje sex, většina žen na to nemá ani pomyšlení. Jakmile to bude jen trochu možné, snažte se odpočívat, lehněte si odpoledne se svým miminkem.

Co se děje s dítětem?

Nejpozději kolem třetího týdne odeznívá fyziologická novorozenecká žloutenka dítěte. Dítě je o něco aktivnější, v závěru tohoto týdne si můžete všimnout, jak si začíná pokládat ručičky vedle hlavičky a také více pozoruje. Dítě vnímá zvuky a otáčí se za nimi. Když na něho budete mluvit, otočí hlavičku směrem k vám a na chvíli dokáže zafixovat pohled. Vytváří různé grimasy, na které je radost se dívat. Zatím se však neusmívá. Ručičky jsou po většinu času zaťaté v pěstičky. Hlavička je těžká, neumí jí zvedat ani držet. Při lehu většinou dává hlavičku pouze na jednu stranu. Pokud jej položíte na bříško, snaží se hlavičku zvedat, ale často mu padá dolů. Je to však velice důležité, aby dítě posilovalo všechny svaly a naučilo se „pást koníčky“.

Zároveň se objevuje takzvaná tříměsíční kolika (název je odvozen dle toho, že kolika se obvykle vyskytuje až do třetího měsíce). Tato kolika trápí většinu miminek, a to v různé míře. Jde o přirozenou reakci trávicího ústrojí na mléko, kdy se ve střevech tvoří plyny, které neodchází (větry či nadýmání, u dětí „prdíky“). Tento stav zná každý dospělý, u malého dítěte je to však velice nepříjemné, protože ho bolí bříško, nemůže usnout a pláče. Pokud dítě pláče opravdu hodně, je vhodné poradit se s pediatrem. Existují různé kapičky, které upravují nadýmání, či probatické kapky, které mohou dítěti ulevit. Nasadit je můžete pouze se souhlasem dětského lékaře.

Aktivity s miminkem

Pravidelně budete chodit do poradny k dětskému pediatrovi, který dítě pečlivě zváží a zkontroluje, zda přibývá. Také se podívá, jak se hojí pupíček dítěte, někdy mohou nastat komplikace, kdy rána začne hnisat nebo mokvat. Tomu se lékař snaží předejít. Pokud je venku více než 5 stupňů Celsia, můžete vyrazit na procházku. Čerstvý vzduch prospěje vám i miminku, kterému se bude v kočárku krásně spát. Pokud je chladnější počasí, nebuďte venku příliš dlouho.

V době bdělosti dítěte na něho hodně mluvte, ukazujte mu chrastítko, hlaďte ho a chovejte. Samozřejmě to nedělejte pořád, na chování si děti velmi snadno zvykají, na druhou stranu málokterá maminka tomu dokáže „odolat“. Z kojení si udělejte rituál, zajistěte, aby vás nikdo nerušil, nepouštějte si u toho televizi, ale snažte se plně vychutnat si to jedinečné pouto mezi vámi a miminkem.

Tatínkové, zapojte se

Možná už chodíte do práce a na miminko nemáte tolik času. Přesto se snažte využít každé volné chvíle, kterou věnujete svému potomkovi. Pro miminko je důležitá vazba s rodiči už od prvních dnů. O víkendu pomáhejte partnerce s domácností i nákupy. Šestinedělí je pro ni i dítě náročné období.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Pojmy použité v článku:

  • pediatr

    lékař, který pečuje o zdraví kojenců, dětí a mladistvých do 18 let

Diskuze k této stránce (10 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

mno od tohoto týdne už Tobínek moc často nespinká

Minnie, 29. 8. 2020, 14.11

Tohle období bylo hezké, na koliky trpěla nejvíc nejstarší dcera. Mladší vůbec a syn jen párkrát a stačilo dát kapky a byl klid.

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 9.56

Ještě že tak dlouho spala

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 8.32

u doktora mi přišlo, že jsme pořád

Fuga

Fuga, 9. 2. 2017, 18.58

první měl zvýšený bilirubin ještě v 6ti měsících, dokonce ho sledovali na hematologii, ale je zdravý

Rulficka48

Rulficka48, 30. 10. 2016, 13.17

Koliky jsou strašný..

Petra Önder (petrao)

petrao, 6. 8. 2016, 11.01

Naše malá naštěstí na prdiky netrpí

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 22.34

Koukám na fotky a je neuvěřitelné, že malý byl věčně spící miminko

Katka

Katka, 5. 9. 2015, 14.48

A prý, že holčičky trpí na koliky méně než kluci, není to pravda

mckvak, 2. 9. 2015, 20.53

Koliky jou hrozna vec Trapit nas zacali a trapi nas porad.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů