Péče o pokožku v těhotenství

zobrazeno 1240×

Vložil(a): Adrianita, 4. 10. 2020 20.38

Pokožka ženy v těhotenství dostává pořádně zabrat. Zvětšují se prsa, boky, v neposlední řadě bříško. Pleť může být citlivější a náchylnější. Jaké kosmetické produkty používat nejen v těhotenství?

Z důvodu vyššího prokrvení bývá pleť v těhotenství často svěží a krásná, i když existují výjimky a některé ženy mívají v těhotenství pleť problematickou. Také záleží na typu vaší pleti, jídelníčku, míry stresu a v neposlední řadě i na kosmetice, kterou používáte.

Pokud se líčíte, dbejte na poctivé odlíčení, dostatečně pijte a jezte hodně ovoce i zeleniny, vyhýbejte se nadmíry sladkostí, pečivu a mléčným výrobkům. Všeho s mírou.

V době těhotenství patří mezi problematické partie stehna, prsa a břicho, alespoň z hlediska kvality kůže. Kůže ženy je elastická a je připravena na zvětšení v době puberty i těhotenství, přesto je třeba o pokožku pečovat. Vždy po koupeli si problematické partie nebo klidně celé tělo promasírujte Měsíčkovým masážním olejem, který si poradí i s hrubou a suchou pokožkou. Olej nejenže o vaše tělo pečuje, ale dokáže vás i uvolnit a zbavit se stresu. Péči zajistí měsíček a heřmánek. Olej nanášejte teplýma rukama a nejprve jej v rukách zahřejte, poté vmasírujte do pokožky. Nebo o sebe nechte pečovat a požádejte partnera o masáž zad, šíje a chodidel. Po takové masáži se vám bude i lépe usínat. Chcete-li vědět více o olejích, čtěte Co jsou panenské oleje a k čemu jsou dobré? Až se miminko narodí, dopřejte masáž i jim, více jsme psaly v článku Dopřejte vašemu miminku baby masáž. Koneckonců můžete masírovat i batolata nebo školáky, když na to přijde.

Péče o prsa v těhotenství

Prsa v těhotenství se zvětšují, zvětšují se i dvorce, které také často tmavnou. Na dotyk se oblast prsou i bradavek stávají citlivější, dotyk nemusí být příjemný. Jelikože je oblast prsou více prokrvená, jsou viditelnější žíly, i pokožka je více citlivá a náchylná k vysušení. Pořiďte si skvěle padnoucí podprsenku z přírodních materiálů, jako je třeba bavlna. Po koupeli pokožku prsou promasírujte Olejem na masáž prsou, díky kterému uvolníte tlak v prsou a podpoříte i tvorbu mléka. Připravíte se tak na kojení. S masáží prsou začínejte v pokročilém stadiu těhotenství, do té doby si vystačíte s jemnou péčí běžného oleje. Tvorbu mléka podpoří přírodní esenciální oleje z majoránky, fenyklu a kmínu. Tyto byliny se tradičně používají pro podporu tvorby mléka i ke zmírnění kojeneckých kolik, proto je zakomponujte i do vašeho jídelníčku. Více se dočtete v článku Správná péče o prsa v těhotenství a při kojení.

Jak na těhotenské strie

I když je kůže ženy více elastická, zejména v těhotenství se na problematických partiích mohou objevit malé prasklinky zvané strie, které vznikají napínáním pokožky. Nejčastěji se ženám popraskaná kůže objevuje na prsou, bříšku a stehnech, výjimkou nejsou ani další partie jako boky, zadek nebo paže. Když se strie objeví, je těžší se jich zbavit, i když časem mohou i vyblednout. Nejlepší je začít problematické partie mazat již na začátku prvního trimestru a vytrvat i v době kojení. Pokud se strií zcela nezbavíte, alespoň se kvalitní péčí zbavíte nepříjemného svědění. My doporučujeme Těhotenský pěstící olej na strie, který je vhodný pro citlivou pokožku.

Masáž hráze

Oblast mezi pochvou a konečníkem se označuje jako hráz, která má v těhotenství a zejména při porodu také svou důležitou roli. Její pravidelné masáže 3x - 4x týdně po dobu 5 až 10 minut jsou doporučovány od 34. týdne těhotenství. Masáž napomůže hrázi, aby byla pružná a při porodu se dostatečně rozvinula, díky ní se také může snížit nutnost nástřihu, případně tak pravděpodobně přejdeme i vzniku vážné trhliny. Díky masáži si maminka může přiblížit pocity, jaké bude mít při porodu a jedná se i o nácvik uvolnění hráze.

Masáž hráze provádějte s prázdným močovým měchýřem nejlépe po koupeli, kdy je tělo krásně uvolněné. Posaďte se do pohodlné polohy a aplikujte na palec (nebo ukazováček, pokud vás masíruje partner) pár kapek masážního oleje. Zasuňte prst do vagíny kolem druhého kloubu a masírujte jím rytmicky krouživými pohyby s lehkým dotykem vaginální stěny jako hodinová ručička, která se pohybuje tam a zpět od 3 do 9. Hráz masírujte, dokud neucítíte lehké brnění. Pak palcem a prostředníčkem jemně přejíždějte po tkáních mezi vagínou a konečníkem. Pokud masáž není příjemná nebo dokonce bolí, vždy ji ukončete. Masáž neprovádějte, pokud jste v rizikovém těhotenství nebo máte sklon k předčasným kontrakcím. Hráz můžete masírovat v podstatě jakýmkoliv olejem. Olej na masáž hráze je díky účinným látkám o něco výhodnější než jiné oleje. 

Péče při kojení

Jakmile se narodí vaše miminko a poprvé přisaje, zažíváte skutečně nejkrásnější období. I po porodu dbejte na zdravý a vyvážený jídelníček. Nezapomínejte však i na dostatečný spánek, odpočinek, vyhýbejte se stresu a v neposlední řadě dostatečně pijte. Svůj pitný režim zpestřete BIO Čajem pro kojící ženy. Čaj pro kojící ženy Weleda obsahuje osvědčenou kombinaci bylinek a koření, jako je anýz, fenykl a kmín, které podporují tvorbu mateřského mléka. Navíc, fenykl a pískavice řecké seno přispívají k normální činnosti střevního traktu a eliminují plynatost, příznivě působí na zažívání kojence.





 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (6 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 12. 12. 2022, 10.36

přípravků je spousta,

milujici.teticka36, 18. 11. 2022, 8.55

Taky jsem používala takové ty klasické oleje, ale stejně se mi strie nevyhnuly. Holt to k životu a lidskému tělu patří. Takže si teď tak trochu šetřím na plazmalifting od https://mybestcare.cz/plazmalifting/ a říkám si, že bych na tento zákrok zašla. Nestojí to zase tak moc peněz a protože se mi ty vady na břiše fakt nelíbí a docela se stydím odhalit se třeba na koupališti, tak se mi to jeví jako fakt vhodné.

vendilka3, 8. 1. 2021, 13.21

Já používala olej Weleda a bez strii

Aneta Jiřičná Bendiková, 20. 12. 2020, 18.12

při prvním těhu,jsem bohužel nic nepoužívala.a při dalších těhu,to už nemělo cenu.

Gustawka, 22. 10. 2020, 23.16

Používala jsem bambucke máslo a byla jsem spokojená

patricia077

patricia077, 7. 10. 2020, 16.35

Mazat mazat mazat a hodně pít, to bylo moje krédo

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů