Vybíráme kroužek pro dítě. Aneb housle nebo fotbal?

zobrazeno 4120×

Vložil(a): Vladimíra M., 18. 12. 2014 21.25  (aktualizováno 10. 9. 2018 22.19)

Housle, fotbal nebo keramika? Podobná otázka jednou napadne většinu rodičů. Nevíte si rady, jaký kroužek je pro vaše dítě ten pravý? Možná právě pro vás je tento článek.

Nejen škola poskytne vašim potomkům vzdělání, zábavu, možnosti socializace a vyplnění času. Jde o to trávit čas smysluplně mimo školu, v bezpečí, pod dohledem dospělého a přitom předat dítěti nějaké vědomosti, rozvíjet jeho talent či vylepšovat fyzickou kondici. To jsou hlavní důvody, proč by měli rodiče uvažovat o zapsání svého potomka do některého ze zájmových kroužků.

Tomuto tématu je dobré začít se věnovat s předstihem a všechny návrhy a nápady prokonzultovat s dítětem. Neexistuje nic jako rovnice, která vám vypočítá, na kterou zájmovou aktivitu se právě vaše dítě hodí. Každé dítě je originál s vlastními touhami, potřebami a schopnostmi. Někdo je pohybově nadaný, někdo má hudební či výtvarný talent, druhého baví počítače, další se rád učí cizí jazyky a jiný se zase potřebuje pořádně vyřádit a unavit. Je podstatné brát také v úvahu, zda je vaše dítě samotář, nebo je v kolektivu dětí jako ryba ve vodě.

Kdy začít vybírat?

V dnešní době děti začínají se zájmovými kroužky obvykle při nástupu do první třídy. Není to ale pravidlem. Téměř každé větší i menší město nabízí prostřednictvím domů dětí a mládeže nebo mateřských center aktivity i pro děti od několika měsíců a to většinou ve formě hudebně-pohybových her. Jejich hlavním cílem je prvotní socializace dítěte a zároveň se zde naskytne možnost seznámení maminek mezi sebou a tím získat parťačku pro společné vycházky či jiné aktivity s dětmi.

Mateřské školky často zase nabízejí aktivity pro děti v předškolním věku. Zde už je větší výběr - většinou se jedná o výuku cizích jazyků, hudby (flétna, zpěv), tance či výtvarného umění (keramika, různé tvořivé činnosti). Takové kroužky bývají koncipované tak, aby se děti nejen něco naučily, ale především aby se jim daná činnost líbila a bavilo je to. Jedná se o jakousi školu hrou. Ve výše uvedených obdobích však děti nemívají příliš často vytříbenou touhu po nějaké určité aktivitě a zde je ještě řada na rodičích, aby po uvážení rozhodli, zda vůbec a do jakého kroužku dítko přihlásí.

S příchodem školních let je pak skutečně na místě, aby rodiče zvážili, zdali by se jejich dítě ve svém volném čase nemělo věnovat i nějakému cílenému výukovému programu. Existuje několik druhů schopností, které lze v tomto věku rozvíjet. V poslední době se největší oblibě těší sportovní aktivity, poté hudební, následují tvůrčí, jazykové a znalostní. Nikdy není jednoduché odhadnout, co bude právě vaše dítě bavit či na co má talent. A proto se alespoň pro začátek doporučuje vyzkoušet různé druhy volnočasových aktivit.

Je podstatné, aby se vaše dítě setkalo s aktivitou, která připadá v úvahu tváří v tvář. Vyzkoušejte, jestli se vašemu dítěti bude líbit například hra na flétnu, angličtina, sport nebo keramika. V tomto věku si pravděpodobně již vaše dítě řekne, co ho láká. Pokud nemá váš syn rád sport a míče se raději ani nedotkne, nenuťte ho hrát fotbal. A naopak - jestli se dcerka od míče nehne na krok, proč její zájem nepodpořit vhodně zvoleným sportem?

Vybírejte s rozmyslem

Je samozřejmě ale také důležité, aby se dítě již odmala naučilo věnovat svůj čas smysluplným činnostem. Pokud by vaše dítě rádo chodilo na počítačový kroužek, proč ne? Ujistěte se však, že se v kroužku nevěnují hraní různých her, ale učí se například pracovat s různými programy či dělat počítačovou grafiku atp. Mnohé kroužky dnes nabízejí možnost bezplatné návštěvy jedné lekce či pořádají dny otevřených dveří. Využijte možnosti prohlédnout si prostředí, kde by vaše dítě mělo trávit volný čas, a zjistěte si, jak bude práce v kroužku probíhat. Už podle jedné hodiny se dá poznat, jestli je zrovna tato činnost pro vaše dítě to pravé. Pokud vám něco „nesedlo“, ve větších městech budete mít jistě na výběr z několika variant. Nebo zkuste pátrat na internetu.

{{:pr:}}

Co když ho to nebaví?

Je potřeba počítat s tím, že děti hledají, a když hledají, budou i opouštět. Když dítě při nějakém prvním neúspěchu nebo přesycení chce zájmových kroužků nechat, není dobré mu hned vyhovět. Je lepší s ním o tom promluvit a uzavřít například nějakou dohodu - aby půl roku zkusil kroužek navštěvovat a pak společně s rodiči zhodnotí, zda v tom chce pokračovat. Zkuste dítě různě motivovat. Nic není zadarmo, a tak je jasné, že každá záliba přináší nejen radost, ale vyžaduje si i píli a dřinu. Hudebníci musejí denně cvičit, sportovci chodit pravidelně na tréninky. Ale když se vám a vyučujícímu či trenérovi povede udělat z povinnosti zábavu, máte téměř vyhráno. Pokud se dítěti aktivita ani tentokrát nezačne líbit, nenuťte ho a zkuste jinou zálibu.

Zajímejte se

Mluvte s dětmi o tom, co na kroužku dělají, co je tam baví a co se jim na kroužku líbí. Pokud se o volný čas dítěte nebudete zajímat, časem i ono samo může o danou činnost ztratit zájem. Když má dítě nějaký sportovní zápas, vystoupení, přehlídku či cokoliv jiného, udělejte si čas a jděte ho podpořit. Není nic smutnějšího než zklamaný obličej dítěte, jehož rodiče nebyli při jeho prvních úspěších ve sportu, hudbě a jiných oblastech.

Kolik je akorát?

Otázkou je i to, kolik zájmových kroužků by vaše dítě mělo navštěvovat. Počet je individuální, vše záleží na samotném dítěti, jeho vlastnostech, aktivitě. Rozhodně je však dobré, abyste alespoň jeden kroužek vyzkoušeli. A pokud jste více ambiciózní, nebo často i samo dítě, nezapomínejte, že by mělo mít alespoň jedno volné odpoledne samo pro sebe, pro své vlastní lenošení. Je také dobré sledovat, zda se dítě během školního roku nechová neobvykle. Mohlo by totiž být přetížené. Hlavními příznaky může být zhoršení ve škole, problém chovat se podle regulí nebo zařadit se mezi dětmi. V tu chvíli je potřeba zaměřit se na jeho volný čas.

Nejhorším případem jsou podle psychologů rodiče, kteří si chtějí prostřednictvím svého potomka splnit svůj vlastní sen. Otcové nutí syny do náročných fotbalových tréninků, matky vidí ve svých dcerách budoucí klavírní virtuosky. Pozor! Tudy cesta nevede! Ačkoli se jedná o vašeho potomka, nejste to vy sami, takže ani přání a sny nemusí být stejné! Často se pak bohužel stává, že rodiče dělají vše proto, aby se jejich sen stal skutečností, a to i přes odpor dítěte.

Vybrat zájmový kroužek pro své dítě není jednoduché, ale pokud se daným tématem budete zabývat a budete skutečně chtít vybrat to nejlepší, časem na to pravé určitě kápnete.

 

Žádný zájmový kroužek nenahradí rodinnou péči a drahocenný čas, který dětem věnujete právě vy. Vaše společné aktivity jsou to nejcennější, co můžete dítěti dát. Nezapomínejte na to!

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Související informace a zdroje/

Diskuze k této stránce (20 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 25. 1. 2024, 7.47

Jako náš mladý viděl někde turnaj MMA, teda ne někde, manžel si na https://www.oktagonmma.com/cs/ platí PPV a sám se mi pak přiznal, že mu to ukázal. A tak teď otravuje pořád s tím, že chce dělat bojové sporty. Jako mi to je jedno, ale když vidím ty zápasy, tak tam fakt nechci, aby byl. Ale třeba takové judo nebo karate, to si myslím, že je jedno.

jufy54, 10. 11. 2021, 17.27

Já o naší malé holčičce vždy věděla, že nebude moc zdatná v tělocviku a že to se sportem nebude nikdy moc vážné. Proto, když jsme ji vybírali kroužek, rovnou jsme zabrouzdali do hudebních nástrojů. Zjistili jsme jak vybrat správné housle na https://www.topmuzika.cz/magazin/jak-vybrat-housle/ a podle toho našli ty pravé. Teď hraje již rok a půl a je to paráda Trefili jsme se.

jenetka, 18. 9. 2021, 21.56

Osobně mám ráda bojovné umění - karate, kung-fu a všechny jejich odnože. Tady se dá nakoupit různé zboží do tohoto sportu - https://www.prosportovani.cz/kategorie/karate-1056/. Považuju to za velmi dobrý sport, a to už pro děti, které se takto levou zadní dokážou ubránit šikaně, dobře víme, jak je to ve školách a všeobecně dneska na ulici.

naseivanka, 14. 2. 2021, 19.51

Fotbal je holky moc zastaralý, na to své děti nedávejte. Vsaďte na českou národní klasiku - hokej. Pravdou je, že vybavení je trošku dražší, ale fotbal hraje kde kdo. Třeba když dáte svoji dceru na ženský hokej, bude mít nižší konkurenci. A i to vybavení pro holky je levnější. Na https://www.bauerhockey.cz/hrac-helmy seženete fakt levné hokejové helmy.

Ivulín, 9. 9. 2022, 18.45

No je pravda, že u nás doma je hokej taky asi nejpopulárnějším sportem. Manžel ho dřív hrál a syn s tím teď začal také. Já ho maximálně sleduji v televizi když je mistrovství atd. Je ale pravda, že čas od času se i podívám na nějaké zajímavé články ze světa hokeje. Třeba na tomto webu https://www.remiza.cz/

kluci si vybrali sami,fotbal a hasiče.

všelka, 23. 9. 2019, 14.15

Dcera je ve čtvrté třídě a ma momentálně 4 kroužky. Začínali jsme na jednom jako predskolacek a postupně přidávali podle jejiho zájmu.

DB, 18. 9. 2019, 20.20

Kroužky vybírám aby děti bavili a zároveň aby měli jak pohybový tak i výtvarný. Zatím jim to takto vyhovuje. Volná odpoledne travime venku..

Gustawka, 25. 9. 2018, 21.13

Není snadné najít co by děti bavilo

Kamila Pecharová, 11. 9. 2018, 21.13

Staršího syna vidím ve snech na tolika kroužcích myslím, že budu ráda, když nakonec dopadne alespoň jeden.. Zatím ve 4,5 letech začne chodit na hasiče (při školce) a kroužek lezení, kdy instruktor je tatínek

Žofinka

Žofinka, 4. 7. 2018, 10.12

Já plánuji plavání a jazyky

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů