Velikonoční pečení s dětmi

zobrazeno 4389×

Vložil(a): Hanka218, 16. 4. 2019 11.09

Pokud jste předchozí roky čekala, až vaše ratolesti konečně usnou, abyste mohla začít s pečením velikonočních dobrot, zkuste to letos jinak. Pečte společně s dětmi! Dvakrát rychleji vám to rozhodně nepůjde, uděláte třikrát víc nepořádku, ale ta radost v dětských očích za to prostě stojí. Na ten společný čas budete s láskou vzpomínat. Takže? Jdeme na to!

Správná výbava

Připravte si vše, co k pečení budete potřebovat. Můžete se, stejě jako my, vydat směrem Montessori pedagogiky, pro kterou je typická výchova v samostané dítě. V mnoha internetových obchodech, které se věnují tomuto směru, tak najdeme velké množství kuchyňského náčiní pro děti. Jakého? Například nůž, který krájí, ale je zcela bezpečný i pro děti. Různá vykrajovátka, které mají držadlo, aby se dětem lépe pracovalo. Parádní vychytávkou je také ruční šlehač, který dětem padne přesně do ruky a navíc je lehký.

Jdeme na to!

Dítě si vysaďte na židli nebo učící věž, aby bylo dost vysoko a vidělo a dosáhlo na vše, co bude zrovna potřeba. Jestli si myslíte, že děti zvádnou jen práci s vykrajovátky, jste na omylu. Zapojte je i do odměřování surovin. Pokud dítě ovládá znalost číslic 0-9, máte vyhráno. Zkrátka mu jen řekněte nebo napište jako vzor, v jakém pořadí se čísla na displejii váhy mají objevit.

Dejte dětem za úkol, aby hlídaly dobu pečení. Budou se cítit nesmírně důležitě (děti milují pocit zodpovědnosti, to, že jim věřímě) a navíc je tak můžete učit hodiny. Těm menším stačí vysvětlit, kam má která ručička ukazovat a těm úplně nejmladším naložte zodpovědnost na bedra také - “poslouchej, kdy trouba zapípá” nebo "kdy zhasne světýlko na troubě".

Nepodceňte výběr cukroví

Velký pozor si dejte při výběru receptu. Pokud se vám bude těsto příliš lepit nebo trhat, dítěti pečení nepůjde tak, jak si představovalo. Takže vhodný recept je skutečně klíčový. Zde máte tipy na recepty, které jsou rychlé a hlavně snadné i pro děti. Vyzkoušeno na předškolácích!

Velikonoční linecké 

Suroviny:

  • 250g hladké mouky
  • 160g másla
  • 2 žloutky
  • 80g moučkového cukru
  • 1 lžička citronové šťávy a trochu strouhané kůry

Postup: Prosijeme mouku a cukr, přidáme změklé máslo a další suroviny. Vypracujeme hladké těsto. Vykrajovátky s velikonočními motivy (zajíček, kuřátko, vajíčko) vykrajujeme požadované tvary a dáme péct.

Velikonoční perníčky

Suroviny:

  • 400g hladké mouky
  • 1 lžička sody
  • 2 vejce
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 lžíce medu
  • 140g cukru moučky
  • 100g másla

Postup: Změklé máslo utřete s vejci. Přijdete med a koření. Následně vmíchejte mouku smíchanou se sodou. Zadělejte v těsto a dejte ho do sáčku do lednice na 30 minut. Rozválejte silnější plát (čím tenčí, tím tvrdší perníčky budou) a vykrajujte pomocí vykrajovátek tvary, které jsou symbolem Velikonoc. Pomažte bílkem a dejte do trouby péct. Pečeme při 180 °C asi 8 minut.

Mazanec

Suroviny: 

  • 5 dkg droždí
  • 1dkg soli
  • 5dl mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1kg mouky
  • 2 žloutky
  • 5 dkg másla
  • 1 balíček rozinek
  • 10 dkg loupaných mandlí
  • 15 dkg sádla
  • 20 dkg cukru moučka
  • 1/2 strouhaného muškátového oříšku

Postup: Nejprve zaděláme kvásek - smícháme droždí, cukr a trochu vlažného mléka a necháme vzejít. Do mísy dáme všechny igredience, kromě rozinek a mandlí. Přidáme mléko, sádlo a máslo (vlažné) a kvásek. Zaděláme těsto. Následně přisypeme rozinky a část mandlí a zapracujeme do těsta. Nyní těsto, přikryté utěrkou, necháme v míse vykynout. Po vykynutí zpracujeme bochánek,dáme na plech a opět necháme hodinu kynout. Poté mazanec potřeme vejci, posypeme zbytkem mandlí. Pečeme při 200 °C asi 40 minut.

Pečením to nekončí

Učte děti už od mala, že je potřeba po osobě uklízet. Zavřením trouby akce přece nekončí. Je třeba umýt nádobí, uložit suroviny na své místo, utřít linku, možná i vytřít podlahu. S tím vším vám dokáže pomoct už roční dítě. Pokud ho k těmto věcem moc nepouštíte, bude to pro něj zážitek.

První kuchařka

Jestliže se recept podařil, je třeba si ho poznamenat. Navrhněte dítěti, aby se ujalo ilustrací, vy recept přepiště do zvoleného sešitu. Uvidíte, s jakou pýchou se vaše dítko chopí ztvárnění svého prvního lineckého. Tato kuchařka bude rodinným pokladem.

 

A zezapomeňte se ponořit do té správné velikonoční atmosféry. Dejte si na dohled vázu s větvičkami zlatého deště, vyzdobte si byt jarními motivy. A hlavně - nezapomeňte si otevřít okno a dýchejte ten úžasný jarní vzduch. Zaposlouchejte se do prvního ptačího orchestru. Zkrátka vnímejte Velikonoce všemi smysly. Je to slast! Také tím ukážete dítěti, že Velikonoce nejsou jen o čokoládových figurkách slepiček, ale je toho mnoho, z čeho se můžeme o velikonočních svátcích těšit.

 

A co vy? Pečete s dětmi? Máte svůj oblíbený recept? Podělte se o něj v kategorii Recepty!

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (18 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 30. 12. 2020, 11.36

já na pečení moc nejsem,takže má 18 letá ségra z kluky peče a oni jsou spokojení

ivanka386, 13. 8. 2020, 21.25

Pečení s dětmi milujeme, ale opravdu to chce notnou dávku trpělivosti, protože ne vždycky děti drží pozornost a často dělají různé blbiny Ale já to mám ráda a vůbec mi to nevadí! Nedávno jsem si pro urychlení procesu pořídila nový hnětač těsta ze stránek https://www.atfornax.cz/k:477/hnetace-testa/ a opravdu spokojenost.

Mygara

Mygara, 12. 8. 2019, 14.47

Chce to hlavně velikou dávku trpělivosti

Fuga

Fuga, 20. 5. 2019, 16.42

Pečení je radost a s dětmi obzvláště 😂

Gustawka, 1. 5. 2019, 21.17

bez pečení na velikonoce to nejde

nellys, 23. 4. 2019, 18.16

Na velikonoce jsem nepekla nic jelikož jsem po operaci, ale jinak se mnou děti pečou a vaří úplně běžně. Běda když bych chtěla péct bez jejich asistence

snany, 19. 4. 2019, 22.39

Když je venku tak hezky, děti neudržím doma a ani nechci. Ukáží se jen na rychlý oběd a pak příjdou až je tma. Perníčky jsem pekla dnes sama, těsto už jsem měla v lednici od neděle, ale nějak nebyl čas, teď má přednost zahrada, uvést ji do původního stavu před " řádění" bagru je dosti časově náročné.

nellys, 23. 4. 2019, 18.18

Přesně, jak bylo teď krásně, tak jsme byli celé dny na zahradě. Říkala jsem, že se po neschopence vrátím do práce jak od moře. Škoda, že se počasí pokazilo

Zdeňka S., 19. 4. 2019, 10.52

Pečeme s dětma pořád , zrovna včera si sami dělali perníčky, dopadly jak dopadly ale mají z nich radost

jkubeso, 17. 4. 2019, 13.35

Děti rádi pomáhají se vším, odrazovat je od toho určitě nebudu 🙂

dasza, 17. 4. 2019, 6.21

Pečeme a vaříme furt..Jidáše berany.perniky.mazance...

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů