Vedeme batolata k hudbě

zobrazeno 5579×

Vložil(a): Hanka218, 3. 11. 2018 18.52

Všechny děti s normálními anatomicko-fyzilogickými předpoklady, ale i děti mentálně postižené, lze hudebně rozvíjet. Hudební vývoj dítěte probíhá postupně v souladu s rozvojem dalších tělesných a duševních funkcí dítěte. Období předškolního věku, tzn. od narození do šesti let, hraje stěžejní roli v utváření vztahu k hudbě. Nepromarněme tuto šanci a ukažme dětem krásný svět rytmu a melodie.

Co u malých dětí hudba rozvíjí?

Hudba působí na rozvoj jak hudebních, tak i nehudebních dovedností. Ovlivňuje fungování mozkových struktur, podílí se na matematických dovednostech včetně prostorové orientace. Má pozivní vliv na chování dětí, zlepšuje pozornost, rozvíjí slovní zásobu, tříbí vztahy mezi dětmi navzájem, i mezi rodiči a dětmi. Hudba cílí v mozku na jiná centra než mluvená řeč. To je důvod, proč více působí na city. Více jsme se tomu, co u dětí hudba rozvíjí, věnovaly v článku Poslech hudby pomáhá vašim dětem růst.

Vývoj vnímání rytmu a melodie

Jako první rytmus dítě vnímá puls matčina srdce. Je mnoho výzkumů, které jednoznačně prokazují kladný vliv hudby na ještě nenarozené dítě. Mozartovy skladby miminka v bříšku většinou uklidňují. Pokud budete v těhotenství Mozarta poslouchat, dítě si to zapamatuje a touto hudbou ho snáze uklidníte, i když už bude na světě. Dítě si dokáže zapamatovat slyšené podněty asi od 30. týdne těhotenství. Navíc vážná hudba rozvíjí intelekt dítěte. Naopak při agresivní hlučné hudbě miminkům stoupá hladina stresového hormonu a stávají se neklidnými.

Po narození se stává dominantním senzorem sluch - dítě rozpoznává hlas matky. Při středně silných zvucích se buď zklidní nebo znehybní. Naopak při velmi silném zvuku sebou trhne.

Mezi 2. -7. měsícem dítě prožívá velmi senzitivní období, kdy jsou nervové děje vtiskávány do struktury osobnosti - natrvalo. Dítě se připoutává k jedné pečující osobě, kterou je nejčastěji maminka. Zpěv může přispět k upevnění citového pouta.

V šesti měsících je dítě schopno reagovat na výraznou hudbu pohyby končetin nebo hlavy. Zkoordinovat je s hudbou dokáže však až kolem 3.roku života.

Zpíváme si s batolaty

Věděli jste, že zpěvem můžete u dítěte navodit pocit bezpečí? Text písničky je totiž pořád stejný a to dítě uklidiňuje. Dokáže předvídat, co bude následovat.

Zpěv pomáhá dítěti trénovat paměť, rozšiřovat slovní zásobu. Také se rozvíjí hudební inteligence, tříbí se jazykový cit. Mimo to dítě procvičuje správné dýchání, okysličuje organismus a posiluje krevní oběh. Propojením melodie, rytmu a tempa pomáhá synchronizovat tělesné procesy, díky čemuž se zlepšuje imunita. Zpěv napomáhá také správnému držení těla. Při zpěvu se také vyplavují hormony štěstí, serotonin a oxytocin, což je prevence proti depresím. Pokud dítě zpívá se svými vrstevníky, učí se naslouchat druhým.

Většina rodičů v dnešní době dětem již nezpívá. Za našich babiček bylo běžné, že si lidé zpívali při práci doma i venku. Dnes však, díky všudypřítomné umělé hudební produkci, již lidé tuto potřebu nemají. Děti tak ztrácí přirozený smysl pro zpěv, protože rodina, jejich první vzor, je k němu nevede.

Zpívejte dětem před spaním ukolébavky. Neurologové tvrdí, že toto tiché broukání je balzám na duši dítěte. Skutečně dokáží dítě zklidnit, odbourat napětí a navíc posílí vztah mezi vámi a dítětem.

Hry se zvuky

Nejen zvuky hudby a hudebních nástrojů, ale i ostatní zvuky patří k hudební výchově. Mám pro vás pár tipů na zábavné hry:

  • Zvuky zvířat

Co každé batole rozesměje? Zvuky zvířat! Navzájem na sebe štěkejte, mňoukejte nebo chrochtejte.

  • Ztracené kuřátko

Tuto hru zvládnou děti staršího batolecího věku. Zavažte dítěti oči. Postavte ho na kraj místnosti. Sama jděte na druhý konec. Stůjte a pípejte jako kuřátko. Dítě má za úkol ztracené kuřátko najít podle pípání. Pozor! Je důležité dbát na bezpečnost. Nejlepší je, když druhá osoba dítě hlídá, aby někam nenarazilo.

  • Hra na hudební nástroj

Pro dvouleté dítě není nutné kupovat drahé hudební nástroje. Stejně dobře poslouží různé předměty z domácnosti - hrnce, skleničky, plechovky, PET lahve atd. Můžete na ně hrát příborovými noži, vařečkami i rukou. Zapojte fantazii!

  • Orffovy nástroje

Pokud chcete své muzicírování ještě trochu pozvednout, určitě doporučuji koupit sadu Orffových nástrojů. Carl Orff byl pedagog a hudební skladatel, který upravil dříve používané hudební nástroje tak, aby je mohly snadno ovládat malé děti. Batolata určitě zaujmou činelky, triangl, xylofon nebo třeba ozvučná dřívka.

  • Zopakuj to!

Najděte doma několik předmětů, ze kterých se dá vyloudit zvuk. Je důležité, abyste veškeré předměty měli po dvou kusech. Hřeben a dřevěná tyčka, papír, svazek klíčů, pastelky… Sedněte si s dítětem naproti sobě. Vedle sebe budete mít každý svou sadu nástrojů. Vezměte do ruky například hřeben a tyčku, přejeďte tyčkou po hřebenu. Nástroj položte na zem. Teď musí dítě zvolit ten samý nástroj ze své sady a zahrát na něj.

  • Poslech hudby

Reprodukovaná hudba je v dnešní době asi nejčastější formou, jak děti s hudbou přichází do styku. Spekuluje se, o kolik je pouštění písniček dětem horší než zpěv. Každopádně je jasné, že alespoň nějaká hudba je lepší, než žádná. Pokud se stydíte zpívat, může být pro vás ideální způsob zpívání s hudbou reprodukovanou.

  • Auta, do garáže!

Na tuto hru je třeba hodně volného prostoru, dítě bude běhat. Dítě začarujte v auto. Někde v prostoru postavte garáž. Pusťte dítěti písničku, kde se zpívá o autech. Hodí se nějaká rychlá, živá skladba. Když hudba hraje, auto jezdí. Pokud se hudba vypne, auto musí rychle do garáže.

 

Vedete svá batolata k hudbě? Zpíváte dětem nebo raději pouštíte písničky?

 

Zdroje: moje.chytredite.czclanky.rvp.cz

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (22 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jana Petová, 31. 7. 2023, 0.25

Dobrý den, skvělý dětský pěvecký sbor jsem našla pro Vaše děti na Praze 8 Osmikvítek.cz. Moje dítě je tam spokojené. Děkuji moc. https://www.osmikvitek.cz/cs_CZ/ Jana Petová

milujici.teticka36, 15. 11. 2022, 8.56

Tak určitě. My si s dětmi taky hrajeme. Oba dva s manželem jsme navíc muzikanti, takže není o čem. Nedávno manžel koukal na to, jak vybrat claves ... Myslím, že to bylo na webu jako https://www.topmuzika.cz/magazin/jak-vybrat-claves/ nebo tak někde. A tak jsme vyřazovali staré. No, a hned je nová hračka. Jen je potřeba to vždycky dobře uklidit, protože když vás z letargie probere třískání do nástrojů, tak to vždycky trochu vyleká.

milujici.teticka36, 15. 11. 2022, 8.56

Tak určitě. My si s dětmi taky hrajeme. Oba dva s manželem jsme navíc muzikanti, takže není o čem. Nedávno manžel koukal na to, jak vybrat claves ... Myslím, že to bylo na webu jako https://www.topmuzika.cz/magazin/jak-vybrat-claves/ nebo tak někde. A tak jsme vyřazovali staré. No, a hned je nová hračka. Jen je potřeba to vždycky dobře uklidit, protože když vás z letargie probere třískání do nástrojů, tak to vždycky trochu vyleká.

novaklen, 29. 1. 2022, 0.07

Já se třeba taky snažím děti vést k hudbě. Sama hraju na klávesy a teď jsem začala trochu hrát i na kytaru. Hodně písniček jsem se naučila přes https://kytaristka.cz/ Právě kytara teď chytla i starší dceru, tak teď svoji vlastní dostala na Vánoce. Zatím se teprve učí, ale už se těším na to, až si něco zahrajeme společně.

naseivanka, 23. 3. 2021, 17.48

Já jsem domů z https://www.topmuzika.cz koupila světelnou techniku. Přítel je totiž DJ a do klubů chodí noc co noc. Aby si malá zvykla na ten noční život, pořídili jsme domů i takovou tu kouli, která je na každé diskotéce. Nebude to s námi mít Natálka jednoduché, ale zase se v 18 nikde neztratí.. pokud nepůjde dřív

Aneta Jiřičná Bendiková, 31. 12. 2020, 16.08

dětem zpívám a kluci si taky zpívají

kotoloc, 14. 6. 2020, 23.26

Dáváme k dispozici seriál, který tvoříme pro děti v našem hudebním kurzu: např. zde - https://www.youtube.com/watch?v=YAwPv07nurU Zatím je v plánu tvorba dalších dílů, uvidíme, kam se nám podaří v tématech dostat. Máme za cíl nejen sdělit nějaký výčet faktických informací (pojmy), ale naučit děti (vést je k tomu), aby vnímaly, co se v hudbě děje. Zkuste posoudit..

Mygara

Mygara, 4. 3. 2019, 14.12

Já jsem učitelka hudby takže to moc dobře vím😀

Monuli, 22. 1. 2019, 21.58

Dětem zpívám

jitka46

jitka46, 21. 1. 2019, 11.52

S dětmi vždycky zpívaly naše hodné babičky.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů