Úspěch a inteligence začínají v peřince

zobrazeno 1407×

Vložil(a): Eva Kiedroňová, 31. 3. 2019 19.59

Jak můžeme ovlivnit úspěch a inteligenci dítěte ihned od jeho narození? Co můžeme přirozeně udělat pro své miminko a pro dobrý start do jeho života, aby dostalo šanci využít všech svých vývojových možností, s kterými se narodilo? V jaké situaci se nachází každý zdravý novorozenec? Jaké šance má při správné, citlivé a přirozené péči od prvních vteřin jeho života a jak je ohroženo v případě, že mu tuto správnou péči nechtíc, z neznalostí nenabídneme?

Každý rodič chce pro své dítě to nejlepší. Přeje si, aby jeho dítě bylo šťastné, zdravé, úspěšné, pohybově zdatné, komunikativní a moudré.

Publikací, rad, článků, portálů i kurzů, jak se připravit na tento nelehký, ale vzrušující životní úkol, být rodičem, je dnes spousta. V mnohdy protichůdných názorech není vůbec snadné se zorientovat, která rada, názor nebo který kurz je ten správný.

Při výchově a péči o dítě nejde pouze o to, aby bylo dítě spokojené, dobře jedlo, spalo a neplakalo. Jde o daleko více. Cílem je nastartovat co nejlépe všechny funkce mozku tak, aby dostalo šanci ho využít v plném rozsahu pro rozvoj všech druhů inteligence, které bude potřebovat pro zdravé sebevědomí i pocit úspěchu po celý svůj život.

Zkušenosti mnoha rodičů, kteří vychovali dítě až do dospělosti dokazují, že výchova dítěte není vůbec tak jednoduchá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Přestože pro své dítě dělali vše, jak nejlépe uměli, spoustu věcí by dnes udělali jinak.

Také zkušenosti odborníků (logopedů, psychologů, ortopedů, fyzioterapeutů, pediatrů atd.), kteří se věnují léčebné terapii vývojových poruch již v dětském věku (špatná výslovnost, roztěkaná pozornost, špatné postavení páteře i kloubů, bolesti hlavy, neohrabanost, obezita i zdravotní problémy atd.) upozorňují, že většině těchto poruch se dalo velmi jednoduše předejít správnou a kvalitní péčí ihned od narození. Proto se velmi přimlouvají, aby rodiče o své děti pečovali nejenom citlivě a s láskou, ale hlavně moudře a správně, s vizí do budoucna.

Upozorňují, že náprava a léčení těchto poruch je nejenže nesmírně zdlouhavá a vyčerpávající, ale často dokonce ne zcela vyléčitelná (např. zvýšená lordóza, kyfóza či skolióza páteře, špatné postavení chodidel, kolen, kyčlí, pánve nebo ramen, plochý hrudník, malá kapacita plic, plagiocephalie lebky atd.)

Jsme si vědomi, že každá maminka je jiná, každá má jinou povahu, jiné zkušenosti z vlastního dětství i jinou představu o výchově svého dítěte.

Stejně tak jsou rozdíly mezi dětmi. Každé prošlo jinak dlouhým a jinak obtížným těhotenstvím i porodem, má jinou genetickou výbavu, jinou konstituci těla, jiné svalové napětí, jinak silnou nervovou soustavu, jiný zdravotní stav či povahu, ale také jiné adaptační podmínky i problémy.

Přesto všechno však existuje ucelený koncept péče o dítě, díky kterému jsou pak tyto děti nejenže spokojené, dobře prospívají, jí i spí, ale také se ideálně rozvíjejí v souladu s přirozeným načasováním pro rozvoj jednotlivých dovedností v souladu s jeho psychomotorickým vývojem.

Jak o dítě pečovat?

Léty ověřený a celosvětově zaběhnutý systém péče o dítě je prozatím nastaven naprosto neohleduplně vůči potřebám rodičů i dětí. Zatímco na vše existují školy, na tak důležitou dovednost, jakou je kvalitní péče o naše vytoužené děťátko, žádné vzdělávání neexistuje. Přitom je to nejdůležitější a nejsmysluplnější obor na této planetě. Už proto, že jsme jako jediní živočichové vybavení mozkem, který nám umožňuje naučit se vykonávat cokoliv nejenom pudově, ale také rozumně v souladu s přirozenými potřebami, zdravím a možnostmi člověka, přírody i země.

Proto je nejvyšší čas, aby se rozvoj osobnosti, příprava na partnerství a vzdělávání v rodičovství stalo naprosto běžnou součástí seriózního vzdělávacího systému na celém světě. Vždyť jde o to nejdůležitější. O zdraví, štěstí a zdravé sebevědomí v našich životech – rodičů i našich milovaných dětí.

Jakou cestou se tedy vydat?

Jsou určitá pravidla a zákonitosti, která prospívají všem dětem. Existují podmínky, které potřebují a na které reagují příznivě všechna miminka, a to nejenom hned, ale i v každém následném období jeho bouřlivého vývoje. Tyto informace však nejsou předmětem pouze spontánní výchovy, ale cíleně získaných znalostí a zvládnutých dovedností, které je potřeba se naučit ještě dříve, než se miminko narodí. Cílem je, nabídnou svému dítěti to nejlepší ihned od prvních vteřin jeho života, aby mohli obě strany (rodič i dítě) postupně získat dobré návyky, které budeme den za dnem zdokonalovat a rozvíjet. Na takovou péči je však důležité cíleně se připravit.

Co by měli rodiče znát a umět ještě před narozením dítěte?

Od prvních vteřin děti potřebují něžnou náruč rodičů, klidný a trpělivý přístup, kvalitní podmínky ke spánku, které mu připomínají prostředí v děloze, psychické a fyzické uspokojení během bdění formou adekvátních her podporujících jejich vývoj v souladu s jeho psychomotorickou vyspělostí, pravidelný denní režim, srozumitelnou, a přitom empatickou komunikaci atd.

Čím více souvisejících znalostí a dovedností rodiče získají ještě před narozením dítěte, o to klidnější, úspěšnější i hravější bude jejich společný život s dětmi.

„Kdo je připraven, není ohrožen“ a také „Jedině správné informace a kvalitní trénink dělá z rodiče Mistra“.

 

Zajímá vás toto téma? Přijďte v něděli 8.4. 2019 na veletrh For Kids na workshop Evy Kiedroňové Úspěch a inteligence začínají v peřince!

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (14 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 30. 12. 2020, 11.41

ano naprosto souhlasím,k tomu si nedovedu představit,že by mi malinký spal v postýlce,jsem moc ráda,že spí se mnou a mám ho u sebe

Mygara

Mygara, 12. 8. 2019, 14.31

Je jasné, že dítě ovlivňujeme i před narozením natož po narození

Fuga

Fuga, 20. 5. 2019, 18.36

Většinou je problém i v rodičích,cze mají až moc dobré úmysly

Gustawka, 1. 5. 2019, 21.22

se vším souhlasím

zuzkagodarova, 20. 4. 2019, 12.08

je to tak

petralak

petralak, 5. 4. 2019, 7.14

„Jedině správné informace a kvalitní trénink dělá z rodiče Mistra“ takže tak 3. až 5. dítě by mohlo být ok?

hewa, 4. 4. 2019, 3.01

Hezky napsané, bude zde i po For kids stručný obsah z přednášky?

Ketris

Ketris, 3. 4. 2019, 20.45

Krasny a pravdivy clanek

Lusesita25, 3. 4. 2019, 6.59

Musím jen souhlasit.

jkubeso, 2. 4. 2019, 21.19

Pěkně napsáno, škoda, že se na Fór Kiss nedostanu.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů