Učíme se oblékat

zobrazeno 12746×

Vložil(a): Adrianita, 26. 9. 2015 15.05  (aktualizováno 13. 11. 2017 8.05)

Pokud není oblékání oblíbená činnost vašich dětí, nebo jde dokonce o boj, vše může být jinak. Oblékání může být dokonce i velká legrace. Kdy je ten správný čas vést děti k tomu, aby zvládali oblékání sami? Jak a čím začít? Co by kdy dítě mělo zvládat? A jak děti správně motivovat?

Tím, že se děti budou učit samotné oblékat, podpoříme u nich i další dovednosti. Koordinovaným zvedáním rukou a nohou při oblékání rukávů a nohavic podpoříme hrubou motoriku. Jemnou motoriku naopak podpoříme v momentě, kdy děti necháme vyzkoušet zapínat knoflíčky, zipy, zavazovat tkaničky. Nechte děti, ať si sami nachystají oblečení dle ročního období a aktuálního počasí, ať si také vyzkouší obléci oblečení ve správném pořadí. Tím se u nich rozvinou kognitivní schopnosti.

Učení formou hry

Zejména malá miminka, která jsou nejraději nahatá, oblékání často rády nemají, a dávají nám to patřičně najevo. Při oblékání s nimi co nejvíce vlídně mluvte. Popisujte co a proč jim oblékáte, kam půjdete a ptejte se jich, co oni na to. I když ještě nemluví, moc dobře nás vnímají. Často je však oblékání neoblíbená činnost i u batolat a starších dětí, zejména v zimním období. Pokud my sami k oblékání dětí, ale i sebe, přistupujeme jako k něčemu nezáživnému, uháníme děti, jsme podrážděné, přenášíme to na ně. Zkuste změnit přístup a zvolněte. Pokud spěcháte k lékaři, na autobus nebo třeba do práce, řekněte to dětem a požádejte je o pomoc. Když děti vědí proč, vše je jednodušší.

Zvolte nějakou vhodnou motivaci, nejlépe formou hry. Zkuste si dát třeba závody, kdo si dřív oblékne kalhoty. Nebo vymyslete jinou hru.  Samozřejmě při oblékání je vhodné začít spodním prádlem a tepláčkami. Trička, mikiny a bundy jsou mnohem náročnější a dítěti to trvá delší dobu, než se to naučí. I ponožky některým dětem dávají zabrat. Při učení si můžete s dětmi říkat i různé říkanky k oblékání, které najdete tady na webu.

Jak začít?

Zkuste začít úplně naopak, a to vyzouváním a vysvlékáním. Nejprve nechte dítě, ať si samo zkusí rozepnout suchý zip, rozvázat tkaničky a následně vyzout a uklidit boty. Pak jej nechte zkusit vysvléci volné oblečení. Nezasahujte mu však do toho, pokud vás samo nepožádá. Možná dítě tato činnost začne tak bavit, že se bude vysvlékat, i když nemusí. Třeba po koupeli, kdy bude právě oblečené do pyžama. V 18 měsících se dítě zvládne vyzout, vysvléct a spolupracovat při oblékání. Využijte tohoto období a učte děti nejprve oblékat spodní prádlo, pyžamo, později volné kalhoty a trička. Ukazujte jim, že lísteček patří dozadu, obrázek dopředu. Nechte děti, ať si sami vyberou oblečení. Jednodušší kousky proto nechte na přístupném místě skříně. Výborné je v učení se oblékat období "já sám", kdy dítě chce zkusit samo všechno. I když to bude trvat delší dobu, nechte je to vyzkoušet. Pak totiž může přijít období, kdy se dítě nebude chtít oblékat, i když to bude dávno zvládat. Důležité je díte nekárat, spíše podporovat, motivovat a respektovat.

Pokud si dítě samotné vybere, co si dnes oblékne, nekritizujte ho a nehaňte jeho styl. Dítě si tak buduje vlastní sebedůvěru, ale rozšíří se i jeho fantazie. Stejně tak stále nekomentujte jeho způsob oblékání a neustále ho neupravujte. Pokud mu lezou celá záda, obouvá si sandálky do mrazu nebo si nechce vzít bundu, zasáhnout je potřeba. Ale pokud jen zapomnělo zapnout jeden knoflíček, upravit límeček nebo si třeba obléklo ponožky naruby, o nic nejde. Když si dcera chtěla loni do mrazu vzít místo čepice slaměný klobouk, řekla jsem jí, že se bojím, že bude nemocná, nebo že budeme muset jít dříve domů, protože nebude mít hlavu a uši v teple a bude jí dřív zima. Pochopila to.

Oblékání triček a mikin

Náročnější část oblékání tvoří tílka, trička a mikiny. Zde je třeba větší trpělivosti a stále vysvětlovat a ukazovat. U holčičky zkuste vzít panenku a společně ji oblékat, nejdříve hlavička, poté přes ruce a je to. Svlékání je lepší zkoušet přes ručičky.

Patrně nejnáročnější část tvoří zipy a knoflíčky. Opět to zkuste trénovat na panence nebo medvídkovi. Zip se dítě naučí zapnout snadněji než knoflíčky. Opět nezapomínejte na zlaté pravidlo, že dítě se nesmí do ničeho nutit.

Co by mělo dítě zvládat?

Po prvních narozeninách, nejpozději v 18 měsících, by dítě mělo spolupracovat při vysvlékání a vyzouvání, později i při oblékání. Mělo by zvedat ruce, nohy, snažit se protlačit ruku rukávem nahoru apod.

Ve dvou letech by si již mělo samo vyzout boty, nazout boty bez tkaniček, vysvléci kalhoty, pyžamo, ponožky, hledat ručičkami otvory rukávů apod.

Ve třech letech by si dítě mělo zvládnout obléci volnější oblečení, nazout správně boty, rozlišovat přední a zadní stranu oblečení.

Mezi 4. a 5. rokem by se dítě mělo umět samotné obout a obléct. Nezapomínejte na to, že s nástupeme do školy, by už dítě mělo umět zavázat tkaničky!

Jak jste na tom s oblékáním vy? Podělte se s námi i ostatními maminkami o své zkušenosti v komentářích pod článkem?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
5

Diskuze k této stránce (32 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

krásný článek,super typy

Teryk92, 11. 2. 2020, 16.52

Hezký článek

Ivana Navrátilová, 24. 4. 2019, 23.17

To s naší Terezkou s oblékáním problém nemáme. Poměrně brzo se jí začalo líbit se parádit a myslím, že se jí to ještě chvíli bude držet. Oblečení má fakt dost, kupujeme totiž hlavně z bazárků a v akci v Pepcu, takže se to dost vyplatí. Teď tam zrovna mají moc pěkné kousky, kdybyste chtěly mrknout > https://www.letakomat.cz/pepco/aktualni-letak-od-ctvrtka-25-04-2019-0/

lucie25987, 7. 12. 2018, 20.53

Taky s oblékáním stále bojujeme. Ale osvědčilo se mi oblečení s velkým výstřihem a mikina na zip. Kupuji oblečení, které se dceři dobře obléká, aby nebyla ze strojení otrávená. Oblečení kupuji ze second handu https://www.onlinesekac.cz/ kde mají velký výběr.

Zdeňka S., 7. 8. 2018, 11.49

Dcera je strašná parádnice, převléká se sama od malička klidně i několikrát denně

Žofinka

Žofinka, 30. 5. 2018, 8.26

Právě jsme v uvidím procesu

Nemenovana.1999, 18. 3. 2018, 12.37

Moja dcéra už dávno sa vie sama vyzliekať a obliekať a to bude mať l n auguste 3 roky

JaninaS, 6. 2. 2018, 23.43

Dcera se uměla obléct brzy, syn až kolem 3. roku. Co jim šlo dobře bylo svlékání.

Katerina Hrstková, 16. 12. 2017, 21.51

Syn necelé dva roky a zvládá obout si boty na suchý zip, svléknout si bundu a mikinu, obléknout si tričko s pomocí 😊

Spernakovna, 13. 12. 2017, 9.26

Dcera 2 roky a 4m . Umí se krásně vysvléct ale dostat na ni kalhoty... Když má náladu jde to dobře.Sama sundá pižámko, vybere bodyčko a tepláčky i kalhotky.S Bodyčkem potřebuje ještě trošku pomoci( podržet a nasměrovat ruce) ale jinak se oblékne sama obuje holinky a boty vyzouvá sama, rozepíná zipy a suché zipy s přehledem, jen ty knoflíky se nám ještě nedaří ale pilně trénuje na peřině či oblečení co nemá na sobě a to sama od sebe.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů