Světový den oceánů

zobrazeno 1860×

Vložil(a): KristinaS, 7. 6. 2022 23.39

Světový den oceánů byl vyhlášen v roce 1992 na Konferenci OSN o životním prostředí a rozvoji v Rio de Janeiru. Konkrétně 8. června. Poprvé se však začal slavit až v roce 2009. Při příležitosti Světového dne oceánů se po celém světě koná řada vzdělávacích akcí, které mají připomenout, jak moc významné jsou oceány a moře pro život na Zemi. Letošní téma je Obnova: společná snaha pro oceány.

První oceány se objevily na Zemi asi před 4 miliardami let. Oceány tvoří obrovskou vodní plochu, pokrývají 361,3 milionů kilometrů čtverečních, to je přes 70 % Země. Známe 5 oceánů, Tichý (který je největší), Atlantský, Indický, Jižní a Severní ledový oceán (který je nejmenší). Podle dat OSN žije v oceánech 0,7 až jeden milion živočišných a rostlinných druhů a miliony bakterií a virů. Značná část mořské biodiverzity, především v oblastech hlubokých moří, zůstává neprozkoumána. Ročně je popsáno na dva tisíce nových druhů.

Vliv člověka na život v mořích a oceánech je závažný a stále roste. Ochrana moří se zatím zaměřuje hlavně na pobřežní ekosystémy a tropické korálové útesy, ale v poslední době vědci varují také před ničením hlubokomořských ekosystémů. Hluboké moře představuje 85 % plochy a 90 % objemu světového oceánu. V hlubokých mořích jsou dva typy ekosystémů - podmořské hory a chladnomilné korálové útesy. Nadměrný pobřežní rybolov vedl k velkému snížení počtu ryb a proto se rybáři přesunuli na hlubší vody a dnes jsou díky modernímu vybavení schopni lovit i ve velkých hloubkách. K tomu používají lov vlečnými sítěmi taženými po mořském dně, přičemž každým rokem zničí 15 milionů km2 mořského dna.

Podle odhadů OSN v oceánu každý rok končí kolem 8 milionů tun odpadu. Všimla si toho i portugalská bioložka Ana Pêgo. Když byla malá, chodila si hrát na pláž a sbírala tam různé zkameněliny, mušle,... Časem ale zjistila, že se tam stále častěji objevuje plast. Pojmenovala si ho Plasticus maritimus a žačala se mu více věnovat. Vytvořila projekt, který má za cíl zvýšit povědomí o dopadech nadměrného využívaní plastů. Jako blog se stejným názvem projekt naleznete i na FB, případně už je i do češtiny přeložená stejnojmenná kniha. Plastový odpad zabije ročně jeden milion mořských ptáků, 100 tisíc mořských savců a nespočet ryb. Zbytky plastů zůstávají v ekosystému řadu let a denně škodí tisícům mořských živočichů. Přitom ryby patří mezi důležité zdroje lidské potravy, tvoří přibližně 17 % celosvětové konzumace bílkovin. Spotřeba ryb je navíc tak vysoká, že převyšuje jejich přirozený přírůstek. Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) jsou v současné době světové zásoby ryb ze 70 % zcela vylovené nebo vyčerpané. Například tresky jsou podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) natolik přeloveny, že pokud bude rybolov pokračovat dosavadním tempem, do 15 let tento ještě nedávno hojný druh ze světových moří zcela zmizí. Pokud se lidstvo bude dál chovat stejně jako doposud, bude v roce 2050 v oceánu více plastů než ryb a plasty budou v útrobách 99 % mořských ptáků, tvrdí OSN.

Vliv oceánů a moří přitom zasahuje každého člověka. Zhruba 40% populace žije do 100 km od pobřeží, ale i obyvatelé, kteří jsou od moří a oceánů dál, jsou jimi ovlivněni. Moře a oceány ovlivňují vodu, kterou pijeme, vzduch, který dýcháme (dodávají nám polovinu kyslíku) i potraviny které jíme. Jsou nejvýznamějšími regulátory globálního klimatu. Pohlcují až 30% emisí oxidu uhličitého. To ale vede k jejich okyselování, které ohrožuje velkou část mořského potravního řetězce jako korálové útesy, plankton a korýše.

Organizátoři akcí doufají, že zvyšováním podvědomí o tom, co oceán nabízí, se jim podaří přesvědčit ostatní, aby začali chránit toto cenné prostředí. 

Kdekoliv na světě se nacházíte, máte spoustu možností, jak se zapojit. I malé drobnosti mohou začít změnu. Choďte nakupovat se svojí taškou, opakovaně použitelnými sáčky na ovoce a zeleninu. Velká část odpadu, který vyprodukujeme doputuje nakonec až do oceánů. Zkusme se tedy každý zamyslet, jak snížit objem vyprodukovaných odpadů a jak je co nejvíc zrecyklovat. Můžete se stát dobrovolníky při úklidu přírody. Nemusí to být nutně jen pláž, ale i naše okolí. Vést děti k tomu, že je normální to, co si na výlet do přírody přineseme, si z ní zase odnést.

A protože děti jsou naše šance na změnu a taky ať nekončíme článek plný depresivních dat jen tak, přinášíme vám pár tipů, na videa, web kamery a tvoření s dětmi na téma moří a oceánů.

webkamery:

  • Miami, Florida
    Coral City Camera (podmořské živé vysílání)
  • ostov Anacapa, Kalifornie
    na webkameře provozované narodním parkem vidíme chaluhový les a život v něm
  • Monterey Bay Aquarium, Kalifornie
    z tohoto velkého akvária je přenášeno na několika různých webkamerách. Vybrala jsem pro vás expozici Otevřené moře. Ve všední dny ve 20h (středoevropského času) si nenechte ujít komentované krmení.
  • Port Phillip Bay, Melbourne, Austrálie
    tato kamera nabízí pohled na skalnatý útes a život na něm. Je napájena solární energií, takže pokud je offline, běží na odkaze jen vybrané úryvky.

tvoření:

Ke tvoření si můžete pustit písničku Ocean Adventure. Je to jednoduchá angličtina pro děti.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (3 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 7. 12. 2022, 11.24

musím se podívat na ty web kamery, musí to být hrozně zajímavé a děti se rády také podívají

Eliška Kozlova, 9. 6. 2022, 22.14

To jsem ani nevěděla, hezky sepsaný článek a díky za odkazy na webkamery, je to krásné

patricia077

patricia077, 8. 6. 2022, 19.37

Bohužel jsem vždycky zděšená, co se vše najde na plážích moří a oceánů, naposledy jsme si dali úklid plastu, když jsme byli před lety na Bali, tam to bylo místy taky velice otřesné..od té doby jsme byli jen v ČR u jezer nebo přehrad a tam to naštěstí je celkem ok co se týče odpadků ....ale je to taky dáno tím, že jsem na vlastní oči viděla, jak na zaoceánské lodi se vezme pytel odpadků a hodí se přes palubu ....

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů