Šikana ve škole. Problém, který je potřeba řešit!

zobrazeno 5424×

Vložil(a): Martina Richterová, 27. 10. 2015 0.11  (aktualizováno 10. 1. 2022 12.41)

Se šikanou se v určité formě za svůj život setkáme prakticky všichni. Ať už na vlastní kůži, nebo je šikanován někdo v našem okolí. Šikana může být různá, často si toho okolí ani nevšimne. Rozhodně bychom před ní neměli zavírat oči, protože jde o patologické chování toho, který šikanuje a psychické i fyzické týrání toho, kdo je šikanován.

Šikana jako nemoc?

Lze šikanu považovat za nemoc? Odborníci tvrdí, že ano. Někteří jedinci mají potřebu ovládat druhé, ubližovat jim a ponižovat je, aby tím potlačili vlastní problémy.

Šikana je fyzické i psychické týrání jedince i skupiny, jehož cílem je zastrašit, ponížit, ublížit, získat nad dotyčným moc.

Šikana se netýká jen dospělých, ale také dětí, nejčastěji na základní škole. A je na nás dospělých jak se k této situaci postavíme a budeme ji řešit. Někdy se objevuje "jen" šikanózní chování, které ale nemá daleko k samotné šikaně. Mnohdy je složité šikanu rozpoznat, i proto, že existuje tenká hranice mezi šikanózním chováním a škádlením. Problém je, pokud učitelé bagatelizují chování třídy vůči jedinci. Možná nevidí, co se děje celý den, tvrdí, že je dítě jen málo odolné nebo jiným způsobem zavírají oči.

Jak poznám, že je moje dítě terčem šikany?

Oběť šikany často neprochází trápením jen kvůli tomu, čeho se na něm dopouští spolužáci. Cítí se poníženě, má strach, co by tomu řekli rodiče, okolí, kamarádi. Stydí se, že si nedokáže s útočníky poradit sám, obzvlášť v období puberty. Také nechce rodičům přidělávat problémy. Ne z důvodu, že by mu rodiče nepomohli, ale protože vidí u rodičů, že se o vše v případě jakýchkoliv problémů také postarali. Jedná se tedy o děti sociálně vnímavé, rodiče nemusí být vůbec úzkostní, ba naopak.

Je třeba u dětí budovat důvěru od útlého věku, povídat si o všech záležitostech a nakousnout i témata, která se vás zrovna netýkají, ale mohli by vás trápit. Děti také mohou mít špatné zkušenosti s řešením šikany svých spolužáků. Možná byli svědky toho, že učitelé od problému dávali ruče pryč, nebyli vstřícní ani k samotným rodičům. K učiteli by měli mít děti především důvěru. V neposlední řadě je dobré, aby dítě vědělo, na jaké telefonní číslo nebo webovou stránku se obrátit v případě jakýchkoliv potíží.

Šikanovaný jedinec se obvykle zcela uzavírá do sebe. Ze spokojeného a usměvavého dítěte se stává uzlíček nervů. Dítě často nechce chodit do školy, vymýšlí si různé důvody, proč by mělo zůstat doma. Ze školy se vrací zamlklé, nechce vyprávět o škole. Ztrácí kamarády, bojí se chodit ven, přestává se věnovat svým koníčkům, hodně času tráví samo zavřené ve svém pokoji. Ve škole se zhoršuje prospěch. To je jen stručný výčet toho, jak se může šikanované dítě chovat. Samozřejmě záleží i na míře šikany a psychické odolnosti dítěte, mnohdy na něm nepoznáme zcela nic, nebo až zpětně.

Pokud se dítě chová dle výše zmíněného, nemusí se také vždy jednat o šikanu, je třeba si s dítětem promluvit. Může mít jen špatné období, nebaví ho škola, přestal se s ním bavit kamarád apod.

Problém, který se objevuje stále častěji

Důležité je, aby i učitelé mluvili s dětmi o šikaně a rozpoznávali, co šikana je a co nikoliv. Mnohdy děti považují za šikanu oprávněné požadavky, jako mytí rukou před jídlem, upozornění učitele na rušivé chování apod. Přestože se dětem nějaké požadavky nelíbí, nejedná se hned o šikanu. Pokud ale třeba učitel vyjadřuje svůj požadavek nebo nesouhlas křikem, ponižuje dítě a říká mu přijmením, můžeme se ohradit. Stejně tak, pokud se žáci o dítěti vyjadřují nevhodně nebo nehezkou přezdívkou, už se může jednat o šikanu. 

Důležité je včas zasáhnout

Oborníci rozlišují několik stupňů agresivity. V první fázi si agresor vytipuje oběť, které se nejdřív posmívá a ponižuje ji. U dětí je tohle prakticky nejobvyklejší způsob šikany, kterou „zvládají“ i děti v předškolním věku.

Naopak poslední stupeň je nejhorší, obvykle jde o skupinu agresorů, kteří opakovaně ponižují, psychicky a často i fyzicky šikanují svou oběť. Tento stupeň šikany může mít vážné následky na psychiku šikanovaného, ale také na patologické chování agresorů.

V této fázi šikany už pouze z domova obvykle mnoho nezmůžeme. Důležité je zajít tam, kde k šikaně dochází, tedy nejčastěji do školy nebo na kroužek, který dítě navštěvuje. Domluvte si schůzku s třídním učitelem nebo i ředitelem školy, který by měl navrhnout další postup. Je třeba vše řešit také s rodiči agresora (nebo agresorů).

Rodiče, kteří se dozvědí o šikaně svého dítěte, jsou často bezmocní. Nejen z důvodu, že se jedná o jejich ratolest, ale z neochoty pedagogů, kteří mohou vinu dokonce svalit na rodiče. Nepříjemné může být i setkání s rodiči agresora, samotní rodiče mohou být agresivní, může se jednat o někoho známého, dítě kolegy apod. 

Šikana – věc veřejná

Základem je být připraveni dětem naslouchat, neodbývat je, trávit s nimi čas. Kromě kontaktů, na které se může obrátit dítě v případě různých problému, by i škola měla zajišťovat prevenci. V žákovské knížce, na webu školy i na třídních schůzkách by se měli objevovat instituce, které zajišťují pomoc. Nejen jako prevence šikany, ale třeba i násilí v rodině či jiných potíží. Učitel může ráno či v určitých hodinách svolat děti do kroužku, v kterém má každý prostor pro dialog. Kvalitní pedagog by měl řešit nejen učivo, ale pozorovat chování dítěte, dát všem prostor se vyjádřit, projevit, pracovat s dětmi ve skupině. Může také do výuky zařazovat techniky zvyšující psychické otužování, různé relaxační techniky, procházku či cokoliv jiného.

Máte-li se šikanou své vlastní zkušenosti, podělte se s ostatními maminkami v diskuzi pod článkem.

Můžete se také v případě dotazů obrátit na odborníky z naší Pedagogicko - psychologické poradny.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (17 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Evka2, 14. 1. 2022, 16.34

Tak z toho mám opravdu strach - až jednou děti půjdou do školy. Je hrozné jak děti dokážou být zlé.

Katka

Katka, 14. 1. 2022, 11.32

Zažila jsem na zš psychickou šikanu od jednoho kluka a největší chyba je si myslet, že se dítě samo někomu svěří. Naši se to dozvěděli asi až po 15 letech, kdy jim bylo divné, že nechodím na srazy. A mně těch 15 let trvalo si to v hlavě srovnat.

patricia077

patricia077, 14. 1. 2022, 14.18

Tak mu to na těch srazech vrať určitě bude tlustý plešatý a nemožný 🤦🤣

Katka

Katka, 14. 1. 2022, 17.09

Naštěstí jsme dosud nepotkali, ale už jsem mu i sobě odpustila, takže je mi ukradený 😉

Eliška Kozlova, 10. 1. 2022, 22.43

U nás mají predpubertalni a asi i pubertální děti program Spirála. Jednou za čas přijedou z Prostor Pro a formou her řeší ledas co, ale hlavně soužití v kolektivu, prevence šikany, braní drog, sex ... prostě nástrahy dospívání. Matyáš to má hrozně rád, ty hry ho baví. Za mě super počin. Já byla přímo ukázkovej terč šikany, od děti a bohužel i od učitelky, zlom nastal až v PPP tam mi zjistili, že jsem inteligentní, naučili mě učit a věřit si. A změnit školu.

patricia077

patricia077, 10. 1. 2022, 20.15

Tohle téma je hodně vážné a opravdu aktuální v každé době ale přijde mi že se to do jisté míry pořád stupňuje 😰

Katka

Katka, 14. 1. 2022, 11.36

Já to teď vidím z druhé strany, kamarádka si stěžuje na šikanu svého syna, přičemž já vím, že ten kdo šikanuje je často právě ten její syn. Ať už spolužáky nebo svého bratra. Vidím to při hlídání, slyším ty příběhy ze školy, ale maminka má klapky na očích...

patricia077

patricia077, 14. 1. 2022, 14.14

Taky jsem zažila podobný případ 🙄

Minnie, 15. 9. 2020, 19.20

Je to hrozné, mám vlastní zkušenost jako šikanované dítě a denně se modlím, aby to moje děti nemusely zažívat.

patricia077

patricia077, 10. 1. 2022, 20.12

Já zažila šikanu od učitelky ještě za dob totality a taky jsem se modlila aby dcera měla dobrou učitelku a vyšlo to

Katka

Katka, 14. 1. 2022, 11.37

Taky tě tahala z lavice za vlasy? To byly časy 🙈

patricia077

patricia077, 14. 1. 2022, 14.16

Ne to ne ale psala absolutně nesmyslné poznámky typu že si potahuju punčochy pod lavicí 🤦tehdy se nosily ty příšerné punčocháče a snižovala mi známky bezdůvodně prostě zasedla asi jsem nezapadala do jejího kádrového profilu 🤦

Žofinka

Žofinka, 29. 6. 2018, 20.42

Těch 40% mě úplně vyděsilo

lazna, 18. 8. 2017, 11.40

Šikanována jsem byla. A dost. Chodila jsem s modrinami, jídlo mi házeli do koše i oblečení,.... Bylo toho dost. Ve třetí třídě jsem to řekla učitelce, ta mi řekla, že lžu atd.. a už jsem o tom s nikým nemluvila. Vyřešilo se to až v osmé třídě.

patricia077

patricia077, 10. 1. 2022, 20.14

To je děs teda

Mygara

Mygara, 21. 3. 2017, 18.59

mám zkušenosti, i když ne přímo z vyhraněnou šikanou

Fuga

Fuga, 12. 2. 2017, 15.45

tohoto se děsím, já sama jsem byla tak trochu šikanovaná na základce, ale proti tomu, co se děje dnes to byl hodně slabý odvar, dalo by se říct spíše pošťuchování

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů