Rozvíjejte slovní zásobu!

zobrazeno 7509×

Vložil(a): Jana N., 18. 8. 2015 13.56

Sledujete pokroky svého dítěte ve vývoji s nadšením, ale nemůžete se dočkat prvního slova? Můžete dítě k prvním slovům motivovat. Slovní hra rozšiřuje slovní zásobu, zaměstnává dítěti mozek, zlepšuje jeho vyjadřování a také rozvíjí jeho tvořivost.

První slova se u dítěte začínají objevovat okolo prvního roku života. Záleží na každém dítěti zvlášť, jak rychle a jak srozumitelně se naučí mluvit. Je to individuální stejně jako jiné dovednosti a vy mu v tom můžete být nápomocni.

Holčičky začínají mluvit většinou dřív než kluci a zhruba čtyřikrát méně trpí poruchami řeči.

Čím můžete podpořit řeč u dítěte

  • Mluvit, mluvit a zase mluvit. Pořád a za všech okolností na dítě mluvte, komentujte všechno, co vidíte a co s dítětem prožíváte. Popisujte do detailu, jak stavíte kostičky, jak vaříte polévku k obědu, co se děje doma i venku a kam půjdete na procházku.

  • Snažte se na dítě mluvit v kratších větách, jednoduše, ne rychlých tempem a hlavně se správnou výslovností. Dítě se bude snažit slova napodobit.

  • Říkejte mu často básničky, zpívejte písničky, prohlížeje si obrázkové knížky a popisujte, co v nich vidíte. Důležité je vzbudit v dítěti zájem.

  • Každý neobratný pokus o slůvka nezapomeňte pořádně pochválit. Ať vidí, jak velkou radost máte z jeho pokroků.

  • Podporujte dítě, aby vyjádřilo slovy své potřeby a přání. Například když chce podat hrnek s pitím, tak ho podporujte, aby si o něj řeklo, ne že mu ho automaticky podáte, jen když si na něj ukáže.

  • Pomocí otázek si ověřujte, že dítě zná přesný smysl slov, která používá.

  • Když se dítě učí mluvit, opravujte jeho artikulační i gramatické chyby. (Já mám kamínka. – Ano, máš pěkný kamínek).

  • Snažte se mít trpělivost, chvíli to bude trvat, než se vaše dítě naučí mluvit.

Od dětství dětem čtěte z knih. Probudíte v nich zájem o literaturu. Jednak je zabavíte, ale rozvíjíte tím také jejich fantazii a schopnost komunikace. Začněte jednoduchými obrázkovými knížkami, které mají pár vět na stránce, postupně přecházejte k těm, co obsahují stále více textu.

Čtení pomáhá rozvíjet slovní zásobu, inteligenci, zlepšuje koncentraci pozornosti a tvořivost. Také u dítěte buduje vztah ke knihám a rozvíjí jeho budoucí čtenářské schopnosti.

I když stejnou pohádku předčítáte už poněkolikáté, neberte to jako ztrátu času, vždyť společně strávené okamžiky jsou nenahraditelné a upevňuje se vztah rodič - dítě.

Vývoj řeči

1 rok – dítě tvoří základní dvouslabičná slova, rozumí jednoduchým pokynům a reaguje na ně. (Dělá paci paci, jak jsi veliký).

1,5 roku – říká samostatná slova, mluvený projev doprovází živou gestikulací a různým zabarvením hlasu.

2 roky – pokračuje rozvoj slovní zásoby, dítě používá asi 50 slov. Těžší nebo delší slova může vyslovovat s obtížemi. Důležité je neustále opakovat správnou podobu slova a označovat vše, co dítě kolem sebe vidí.

2,5 roku – Ptá se: „ Co je to?“. Klade slova vedle sebe, vznikají krátké řady, kterým přikládá význam a vyjadřuje, co se v jeho okolí děje. (Táta pá, Auto tú). Podstatná jména užívá v prvním pádu a slovesa v infinitivu.

3 roky – Dochází ke zdokonalování řeči, zvětšuje se kvalita i kvantita vyslovovaných slov i krátkých vět. Dítě často mluví samo s hračkami, postupně se učí vést dialog. Slovní zásoba závisí na prostředí, ve kterém se vyskytuje a na péči, která se dítěti věnuje. Dítě by mělo být schopné vyjádřit své potřeby a přání.

4 roky – Velký rozvoj slovní zásoby, která má obsahovat asi dva až dva a půl tisíce slov. Dítě používá souvětí, umí použít i výrazové prostředky, recituje básničku.

Hry vhodné na rozvíjení slovní zásoby

Tyto hry se hodí spíše pro větší děti.

Slovní fotbal

Aby mohlo dítě tuto hru hrát, je třeba, aby bylo schopné poznat písmena, kterými začínají slova. K procvičení můžete použít hru Od kterého písmena začíná slovo? Zdůrazňováním a opakováním písmenka se dítě naučí rozpoznávat hlásky.

Vymysli slovo na písmenko...

Dobrou hrou na procvičení je také Vymysli slovo na písmenko… nebo hra Rozhlížím se a vidím něco, co začíná na písmenko …, co to může být?

Hádej, kdo jsem?

Přeměňte se v pohádkovou postavu, zvířátko nebo buďte například kominík a nechte své dítě, aby pomocí otázek uhádlo, kým jste?

Voda, země, vzduch

Hru hrají minimálně dva hráči. Jeden vyvolává, druhý odpovídá. Hráč, který vyvolává, řekne písmenko a k němu přidá buď voda, země nebo vzduch. Protihráč musí na dané písmenko vymyslet zvíře, které žije buď ve vodě, na zemi nebo ve vzduchu. Tato hra je vhodná spíš pro předškoláky.

Hry dítěti pouze nabízíme, rozhodně ho do nich nenutíme. V případě, že si hrát nechce, nezlobíme se. Třeba vymyslí samo jinou hru, kterou je možné použít.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Diskuze k této stránce (17 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

slovní fotbal hajme skoro furt

Minnie, 15. 9. 2020, 17.55

Každé dítě je jiné. Nejstarší mluvila v roce a půl ve větách, prostřední taky tak ale pomaleji. Synovi je skoro 2,5 a je línej mluvit, má jen pár citoslovců (HAM, BŮ, KOKO, HAF, BRM...)

dluuu, 14. 12. 2018, 22.15

U nás zabraly knížky, nejlepší zábava 🙂

Žofinka

Žofinka, 29. 6. 2018, 13.04

Tak super doporučení na hry a zábavné učení

Mygara

Mygara, 24. 3. 2017, 14.14

úplně mě zarazilo to množství slov, které zná 4leté dítě, ani se to nezdá

Fuga

Fuga, 10. 2. 2017, 14.04

hru voda,země, vzduch také neznám a slovní fotbal nám zatm nejde, vždy řekne poslední slabiku a ne písmeno

petym, 30. 7. 2016, 23.24

článek se mi moc líbí země vzduch neznám, ale určitě vyzkoušíme

louskacek2, 6. 5. 2016, 20.21

Supr zkusím slovní fotbal me nějak nenapadlo ze už by ho zvládla.

Kristy Sim

Kristy Sim, 28. 4. 2016, 19.45

Zajímavý článek. Vidím, že všechno co jsme dělaly s dcerkou se vyplatilo, protože už cca od 2 let je na úrovni 4 letého. Mám z ní radost =)

pavlis, 26. 4. 2016, 21.28

ty slovní hry jsou super, hru "voda země vzduch" neznám a hned zítra vyzkoušíme

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů