Když dítě nebaví škola

zobrazeno 3128×

Vložil(a): Adrianita, 1. 9. 2020 22.25  (aktualizováno 6. 2. 2022 11.33)

Pokud máte doma prvňáčka, je vše nové a do školy se asi ještě těší. Ale jak jsou na tom vaše děti, které už jsou ve škole druhý, třetí a další rok? Poradíme vám, jak dítěti vrátit chuť ke škole, ale i veškerým školním povinnostem.

Vaše dítě už školu zná dost dobře, ať už je tam jakkkoliv dlouho. Připadá vám, jakoby to bylo včera, co jste jej celé natěšené poprvé přivedli do školy. Tak se těšilo a ve škole se mu moc líbilo. Někde se to ale zlomilo a ze školy se stalo nutné zlo. Kdy to přišlo a jak z toho ven?

Pro dítě chci to nejlepší

Možná si to neuvědomujeme, ale nechuť ke škole v dětech často rodíme my. Mnohdy to začíná již před nástupem do první třídy, někdy se to vyvine až v jejím průběhu či dalších letech, když začíná “přituhovat”. “Ve škole už si s tebou poradí, uvidíš. Musíš se víc snažit. To není možný, Lucinka a Jiřík už dávno píší perem a čtou daleko lépe než ty. Děláš to přece pro sebe. Takhle z tebe nic nebude. “ Pokud se trochu poznáváte, nebo vás napadají jiné, podobné věty, které používáte, tak přesně v tom tkví problém. Jasně, že chceme, aby naše děti měly dobré známky a někam to v životě dotáhly. Ale chce to vzít za jiný konec. Ve skutečnosti chce každý rodič především to, aby jeho dítě bylo zdravé a šťastné.

Pokud bych se vás výše zeptala, co si pro své děti opravdu přejete, možná byste odpověděli něco jiného. “Chci, aby se mé dítě dostalo na gympl. Vystudovalo práva. Stalo se úspěšným sportovcem, zpěvačkou, nebo čímkoliv jiným.” Doplňte si sami vaše představy a přání. Nakonec to vše ale chcete proto, aby vaše dítě bylo šťastné. Je to tak? Otázka zní, jestli musí na štěstí čekat tak dlouho. Až vystuduje, až to někam dotáhne. O tomhle to přece vůbec není. Štěstí můžeme zažívat každý den a nesouvisí jen se vzděláním. Slovy typu “škola tě nemá bavit, musíš se učit, nejprve povinnosti, musíš makat, nepůjdeš ven, dokud to nepochopíš” vašemu dítěti ke štěstí moc nepomůžete. Proč by je škola nemohla bavit? Přece i vás, když nějaká činnost nebo práce baví, jde vám to lépe od ruky.

Jak vrátit zájem školáka k učení

Nejlepší je se školáka zeptat, co mu přesně vadí a jestli na tom jde něco změnit. Co se dá udělat jinak, aby ho učení bavilo nebo to pro něj nebylo peklo. Možná zjistíte, že jde jen o nějaký předmět, konkrétního učitele nebo se něco děje ve škole. Nenuťte ho do odpovědi, netlačte na něj a pokud plácne něco nereálného nebo vám odsekne, určitě na to přijdete později. Zkuste nějakou variantu nabídnout, ale nic nehroťte. Mladším dětem možná u učení pomůže plyšový jednorožec, hezčí obal na sešit, jinému vyhovuje se učit venku nebo u toho skákat panáka. Pokud je to tak baví a učivo si navíc lépe pamatují, podpořte je.

V neposlední řadě, nebo možná hned v té první, je však třeba začít u sebe. Neberte školu jako soutěž, nedělejte z ní dětem nepříjemnou povinnost. Buďte trpěliví, vše za děti nekontrolujte a přenechte jim zodpovědnost. A ptejte se, jak to dítěti vyhovuje. Někomu vyhovuje se učit hned po škole, jiné dítě látku více pojme odpoledne nebo až večer. Pokud to dítěti nejde, nekřičte a nevyhrožujte. Raději si oba dejte oddych a později zkuste znovu. Jděte se projet na kole, udělejte si kávu a začněte znovu a jinak. I když dítě donese špatnou známku nebo v písance zase škrábalo jako kocour, buďte v klidu. Snažte se s dítětem přijít na to, co mu nejde a jak by mu to mohlo jít lépe. Zkoumejte v přírodě, vemte si na pomoc různé pomůcky, trénujte. Možná vaše dcera nebo váš syn nebude matematik nebo krasopisec, ale hlavně, že zvládne to, co je třeba a nemá z toho zbytečný strach. 

Co jde, změňte

Když se s vaším dítětem bavíte o tom, co mu pomůže k lepším školním výsledkům, klidně si vše napište do bloku nebo si udělejte nějaký plán, který vyvěsíte na viditelné místo. Co lze, udělejte hned. Co chce čas, pečlivě naplánujte. Rovnou v dítěti probuďte radost a nechte ho pustit se s chutí do toho. Proberte i to, jak v jeho plánu nebo přípravách do školy figurujete vy. Po učení se můžete odměnit, procházkou, něčím dobrým, pohádkou, ale nikdy odměnu nepoužívejte jako důvod, proč něco musí. Nevydírejte. A nebo nečekejte až po učení a zpříjemněte si tyto okamžiky rovnou, dobrým čajem, domácími sušenkami nebo čímkoliv jiným.

 

Máte doma školáka? Baví ho škola? Jak dítěti pomáháte neztratit chuť k učení a škole jako takové?

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (23 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 7. 12. 2022, 13.41

škola je baví, ale také jsou tam výkyvy na obě dvě strany, záleží i na konkrétním předmětu

milujici.teticka36, 15. 6. 2022, 9.49

Hodně jsme to řešili, když Honzík nastupoval do první třídy. Všechny děti nadšené, ale on otrávený, plakal a tak různě. Trvalo to prakticky celý rok. Řešili jsme i s psycholožkou a pedagogickou poradnou. No, prostě se to nějak nechtělo zlomit. Nakonec ale jeli na školu v přírodě a školní výlet přes firmu www.firmsport.cz a tam se suprově socializoval. Bylo to na konci školního roku a když jsem viděla, jak celé prázdniny netrpělivě vyhlíží první září, tak jsem skoro plakala já.

Eliška Kozlova, 11. 2. 2022, 19.59

Mého syna v páté třídě, také škola nebaví, přitom má super akční učitelku, jenomže ŠKOLA a to stačí. Mimochodem ještě vloni byla nejhorší historická osobnost Hitler, teď po hodinách Vlastivědy to je Marie Terezie 😆 Jinak také jsem spíše pro učňák než třeba gympl.

Katka

Katka, 15. 2. 2022, 10.21

Moje řeč. Teď je to samý vysokoskolak a není použitelný na nic. Zato se vůbec neučí další zedníci, instalatéři a další, takže fakt nevím, kdo bude těm vysokoškolákům zařizovat ty jejich byty a domy. Dnešní tricatnici nezvládnou postavit ani skříňku z Ikei 😁

patricia077

patricia077, 15. 2. 2022, 17.54

No řemeslníci fakt nejsou to je peklo, jako půl roku čekat na vodaře fakt ne, takže jsme předělávali celou vodu sami, nahradili jsme zedníky, obkladače, vodaře a dokonce i truhláře, na toho jsem taky čekala dobu a nakonec prostě covid a už nedorazil

Katka

Katka, 15. 2. 2022, 19.23

No mít šikovného chlapa je dneska k nezaplacení. Proto jsem taky nechtěla žádného šampóna, protože já bych to věru nevytrhla 😁

dasza, 10. 2. 2022, 15.12

Nebaví skola ani jednoho...maji jiný zájmy.nez chodit do školy...kluk tvrdí že základka stačí..nic víc není třeba..otázka je jak změní názor během pár let..

Katka

Katka, 10. 2. 2022, 18.14

A když nezmění, tak se taky nic nestane. Spousta lidí má úspěšné podnikání třeba jen s tou základkou, protože měli nápad + štěstí a nepotřebují žádný další "papír".

dasza, 11. 2. 2022, 13.36

Se základnou ho nenechám..to vím jistě.ucnak zvládne..

Katka

Katka, 11. 2. 2022, 16.59

Tak můj zvládne klidně i vysokou, ale to by neměl být jediný důvod, proč ji absolvovat. Mně třeba zatím vysoká k ničemu nebyla. Stačí zaučit a zbytek jsem se vždy doucila za pochodu.

Katka

Katka, 10. 2. 2022, 8.33

Syna taky škola nebaví, je v páté třídě. Řekli jsme mu pravdu, že bohužel tam ještě 4 roky musí, že je škola povinna a bez toho bychom šli my rodiče do vězení. Bohužel není vhodný typ ani na domácí výuku. 🤷‍♀️A určitě ho nebudu nutit na střední, klidně může jít rovnou do práce, pokud bude mít pocit, že to tam bude lepší 😉

patricia077

patricia077, 10. 2. 2022, 13.02

To si myslí všechny děti ze v práci to je lepší že tam vlastně nikdo nic nedělá 🤣

Katka

Katka, 15. 2. 2022, 10.26

Já to takhle měla práce versus dítě. První půlrok jsem litovala, že jsem raději nezůstala v té pitomé práci. Mateřství mi přišlo jako ještě větší otrokarstvi. Naštěstí si to sedlo, ale ty začátky pro mě byly peklo. Nedostatečně hluboký a prerusovany spánek je forma psychického týrání nejenom pro mě.

patricia077

patricia077, 15. 2. 2022, 17.52

Ty jo já už se pořádně nevyspala ani nepamatuju teď mám zas děcka doma, před dvěma týdny měly covid a nic jim nebylo a teď kašlou celou noc, takže místo spaní kašleme, já teda už taky

Katka

Katka, 15. 2. 2022, 19.26

Já jsem teď měla po 14 letech střevní chřipku a spala jsem jenom 2 hodiny. A obě ty činnosti mi důrazně připomněly, že další dítě rozhodně ne. 😅

patricia077

patricia077, 15. 2. 2022, 20.56

Mne dvě děti rozhodně taky stačí 🤦

Katka

Katka, 16. 2. 2022, 10.59

My máme 3 děti, ještě kočku. 🥴Ta mě pravidelně vzbudí v +- v 5:30 🙄A pak v 8.

patricia077

patricia077, 16. 2. 2022, 15.56

Tak o půl páté vstává manžel takze mne vzbudí 🤦pak mne vzbudí popeláři pak v šest budík já...kocour má smulu na noc má vycházky...🤣

Katka

Katka, 16. 2. 2022, 18.44

Manžel je doma, takže vstávání před pátou je minulostí 👏

patricia077

patricia077, 17. 2. 2022, 6.26

Jj vím psala jsi že jste doma oba..u nás se vstává i o víkendu a teď nespime ani v noci syn i já máme tuberu :-(nějak nic nefunguje ani psí sádlo ani cibule ani léky od doktorky 🤦jsem zvědavá na výsledky

patricia077

patricia077, 6. 2. 2022, 21.12

Dceru škola baví od začátku je v druhé třídě ale syn je předškolák a toho nebaví ani školka nechce tam chodit 🤦

Katka

Katka, 10. 2. 2022, 8.28

A co má být na školce dobrého? Tlupa stejně starých nevyzralých dětí a hystericka učitelka. 🙄Dítě naopak potřebuje pohodu a různě staré lidi kolem sebe, aby se od nich učilo.

patricia077

patricia077, 10. 2. 2022, 13.01

Hysterickou nemáme ale taky teď řeším nějaké věci s nimi🤦 každopádně díky covidu tam skoro nechodil

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů