Kdy svěřit dítěti klíče?

zobrazeno 3179×

Vložil(a): Adrianita, 18. 10. 2018 8.31

Vaše dítě už dávno chodí do školy, samotné venku už si také nějaký ten pátek hraje. Možná má už i svůj vlastní mobil. A co klíče? Přemýšlíte, zda není příliš brzy na svěření klíčů od bytu? Co když bude dítě klíče ztrácet? Je možné více zabezpečit vlastní domácnost?

Každá máma zná své dítě nejlépe a dokáže snadno posoudit, zda už je zralé na vlastní klíče. Nezáleží totiž příliš na věku dítěte, ale spíše na samostatnosti, zodpovědnosti a v nemalé míře i na povaze dítěte. Pro dítě je možnost mít vlastní klíče a samo si odemknout velkým dobrodružstvím, pro rodiče naopak často velkým stresem. Bojíte se, že si dítě nedokáže odemknout, že ráno nezamkne dveře, že klíče někde nechá, nebo ztratí? V hlavě se vám možná přehrává spousta hrůzostrašných scénářů. Ale nechcete, aby dítě celou věčnost trávilo v družině nebo aby je donekonečna vyzvedávaly babičky či vaše kamarádky. 

Zvládne to mé dítě?

Obecně se dá říci, že mezi 6. - 10. rokem můžete dětem svěřit první klíče. Strachujete se, zda se dítěti podaří zasunout klíč do zámku nebo zda dokáže otevřít dveře? Jistě, že to zvládne, ale lepší pro vás i pro dítě bude, když budete s předstihem trénovat. Pokud klíč v zámku drhne, dveře jdou špatně otevřít či zamknout, nebo je s dveřmi a zámkem jakákoliv jiná potíž, napravte to. Vyměňte třeba zámky nebo kliku, dotáhněte šrouby, promažte panty, cokoliv, co je třeba.

Začít trénovat můžete klidně již s předškolákem. Pokud zrovna nikam nespěcháte, nechte dítě ráno zabouchnout dveře, zasunout klíč a zamknout. Učte jej, jak správně klíč zasunout, aby se nezalomil a na kterou stranu se odemyká a zamyká. Vysvětlete mu, že když odcházíte z domu, je třeba klíče schovat vždy na stejné místo, třeba do kapsičky se zipem, školní tašky, batohu.

Při odemykání je třeba vždy vyndat klíče ze zámku a pak až se vyzout. Učte dítě, aby klíče neodkládalo kamkoliv, ale vždy uložilo na stejné místo. Pokud se zamykáte doma zevnitř, nenechávejte klíče v zámku, ale vždy je po zamčení pověste na háček. Klidně pod dozorem dítěti svěřte vaše klíče a jmenujte ho správcem klíčů, bude to pro něj důležitý úkol a zároveň se naučí, jak s klíčema zacházet. Nebo mu zatím svěřte klíče, když jste doma a dítě jde ven nebo do obchodu. Ať nezvoní a samo si odemkne. Pokud máte více dveří (například v paneláku), trénujte odemykání všude.

Aby dítě klíče neztratilo

Nejdůležitější je samozřejmě příprava, i tak ale dítě nepřemýšlí jako dospělý a může snadno klíče ztratit či někde zapomenout. Určete si s dítětem místo ve školním batohu, kam bude klíče schovávat. Domluvte se i na tom, aby vždy zkontrolovalo, že jsou klíče na svém místě, klidně několikrát.

Kromě samotného trénování si zahrajte třeba hru na téma “klíče”. Můžete vyzkoušet více verzí, klidně i verzi se ztraceným klíčem a co vše se může stát. Pokud je třeba, hrajte takové hry pravidelně. Dítě si z toho vezme mnohem více, než z čistého promlouvání do duše.

Pokud má dítě klíčů více, kupte barevné označení klíčů, aby dítě vědělo, který klíč má od čeho. Tohle spíše dítěti pomůže při odemykání. Ztrácení či vypadnutí klíčů může však zabránit nějaký větší přívěšek na klíče, třeba plyšák. Doba, kdy děti nosily klíče na krku už je dávno za námi. Jednak to může nalákat zloděje, navíc jsou děti aktivní a klíče na krku jim vadí při hře či pohybu, takže je často odkládají.

Je důležité, aby dítě vědělo, že pokud klíče ztratí, je třeba vám o tom hned říct. Kromě toho, co vše se může stát, pokud by klíče někdo našel a zjistil, komu patří, musí vědět, že se na ně nebudete zlobit, křičet nebo je trestat. Pokud se na vás dětí mohou spolehnout ve všech situacích, přijdou za vámi téměř s každým problémem.

V případě ztráty klíče se snažte pátrat, kde dítě klíče mohlo nechat či ztratit. Kde je ještě mělo, kudy šlo a zkuste je najít. Pokud bude hledání neúspěšné, je na místě vyměnit cylindrickou vložku.

Zabezpečení domácnosti i bez klíčů

Pokud přece jen z jakéhokoliv důvodu dítěti klíče svěřit nechcete, nebo je přes všechno stále zapomíná a ztrácí, nezoufejte. Existuje také inteligentní zámky, které umožňují otevřít zámek dveří například pomocí PINu či otisku prstů. Jen vy určíte, kdo a kdy do domu vstoupí a děti bude odemykání bavit. Stačí pouze odemknout a po zavření dvěří se zámek automaticky opět zamkne. Bezdrátová komunikace je bezpečná a šifrovaná, domů se dostanete i při výpadku proudu. Pokud potřebujete, aby vám třeba sousedka po dobu vaší dovolené zalévala kytky, lze nastavit, aby po určité omezené časové období zámky odemkl kdokoliv, komu dáte přístup. 

{{:pr:}}

Někdo zvoní!

Jistě vaše dítě zná pohádku “O neposlušných kůzlátkách”, případně jim ji připomeňte nebo si vymyslete nějakou svou pohádku. Učte dítě, aby nikdy nikomu neotvíralo, ani s nikým přes dveře nekomunikovalo, už vůbec ne, aby sdělilo, že je samo doma nebo že rodiče přijdou až pozdě. Cizí člověk by je mohl snadno obalamutit. Zdůrazněte dítěti, že žádný kurýr, technik, soused ani nikdo jiný, přijít nemá. Pokud se přece jen někdo představí jako pošťák apod., buď je to omyl nebo lež, a vy si to vyřídíte později. Starší dítě se může podívat do kukátka, kdo zvoní, mladší by na zvonek raději nemělo vůbec reagovat. V každém případě by vám dítě opět mělo říci, že někdo zvonil, případně kdo, pokud se daný člověk představil nebo se dítě dívalo do kukátka či z okna.

 

Pamatujete si ještě, kdy vy jste dostala první klíče na krk? Kdy jste svěřila vašim dětem první klíče? Připravovaly jste je nějak na to, jak to vše zvládlo? A co ztráty, byly nějaké? 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (27 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 9. 11. 2023, 8.44

Podle mě je to dobré v momentě, kdy začnou prostě chodit domů samy a doma je nikdo nečeká. Jako ztráta se dá řešit jinak. Třeba krouzek na klice od https://www.eshop.klicovyservis.cz/kategorie/krouzky-na-klice-visacky-popruhy/ a ten upnete na batoh. A pak samozřejmě mu nedávat příležitosti, aby dítě vytahovalo klíče zbytečně. Tím se sníží to riziko.

ivetkaprochazkova, 24. 10. 2023, 23.38

Hlavně dítěti svěřte klíče až poté co si budete jisti že nebudete muset hned další den volat https://lock-zamecnik.cz/ zamečnickou pohotovost. Je to jednoduché aby děti třeba ztratily klíče, ony tu zodpovědnost necítí. Proto je ten krok třeba dostatečně zvážit, víme?

Kamila Nová, 6. 7. 2023, 19.07

Velice zajímavý článek.

prvorozený syn dostal první klíče v 9 letech,druhorozený syn dostal klíče v 8 letech.mno prvorozený je už několikrát ztratil to je fakt.

Witchie, 31. 8. 2019, 21.11

Zajímavý článek, děkuji

jitka46

jitka46, 17. 1. 2019, 22.28

Zajímavý článek. Jsem zvědavá jak to bude probíhat u nás.

Žofinka

Žofinka, 22. 11. 2018, 17.12

jestli budou holky po mně, tak se máme na co těšit

Fuga

Fuga, 14. 11. 2018, 5.54

tak k tomu kdy se mi dopracujeme, nevím

Mygara

Mygara, 3. 11. 2018, 7.25

u našich dětí bylo nejhorší zajistit, aby je neztratily

Gustawka, 28. 10. 2018, 10.38

není to snadné rozhodnutí

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů