Jak tráví volný čas vaše děti?

zobrazeno 4587×

Vložil(a): Petra P, 25. 6. 2015 13.52

Dnešní doba přímo vybízí ke specifickému trávení volného času. Společnost prošla za poslední desetiletí obrovským vývojem a dětí se tyto proměny dotkly asi nejvíce.

Před obrazovkou stále častěji

Když se upřímně a objektivně zamyslíte nad tím, kolik času denně stráví děti s notebookem, mobilem nebo tabletem v ruce, patrně vám vyjde zarážející číslo. Třeba server CBS News přišel s informací, že dnešní mládež stráví alarmujících 7 hodin denně přijímáním informací právě z obrazovek moderních technologií. Přitom pouhá hodina hraní na hudební nástroj denně má neuvěřitelně pozitivní vliv na vývoj vašeho dítěte. Hraní na hudební nástroj totiž prokazatelně zvyšuje dětem IQ, což dokázala spousta studií (o 3 IQ body za 9 měsíců hraní klávesy, E. Schellenberg, University of Toronto at Mississauga, 2004).

A nejen to – jiné studie potvrzují, že při hraní na nástroj dochází přímo k fyziologickým změnám v mozku. Například děti mezi 9 – 11 lety věku, které se věnují hře na nástroj, mají lépe vyvinutou šedou kůru mozkovou než ostatní děti (Studie Schlaug et al 2005). Oproti tomu jiné výzkumy dokazují, že přílišné užívání tabletů u dětí snižuje motorické schopnosti a zejména schopnosti psát rukou. Dalším negativním trendem je neschopnost soustředění se ve škole, protože děti, které si před usnutím hrají s tabletem a sledují rozzářený display, nenačerpají dostatek energie během spaní.

Hudební nástroj, nebo tablet?

Otázka, zda je pro dítě vhodnější trávit volný čas s hudebním nástrojem nebo tabletem, je pouze rétorická a každý zodpovědný rodič zná odpověď moc dobře. Argumentů je totiž dostatek a stačí strávit pár minut na odborných webech, abyste zjistili, jak alarmující situace je a jak snadné je její řešení.

Zvláště v dnešní době, kdy jsou hudební nástroje extrémně dostupné, atraktivní a svým poměrem ceny/kvality jsou úplně jinde, než byly třeba před deseti lety. Kvalitní klasickou kytaru s nylonovými strunami, která je přímo ideální jako první nástroj pro děti, lze dnes sehnat za něco málo přes tisíc korun. Jinak to není ani s akustickými kytarami vhodnými pro ty, kterým více než klasika sedí rock a pop.

Velice dostupné jsou v dnešní době i klávesové nástroje, a pokud náhodou máte ve svém okolí nějakého malého raubíře, nic ho nezabaví lépe než dětská bicí souprava.

Rozhodování se o budoucnosti dítěte je velmi citlivá záležitost a rodič má pouze jednu šanci. Zato velkou. A je na každém, aby se rozhodl, jestli chce mít z potomka člena virtuálního světa, nebo aktivního hudebníka.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Diskuze k této stránce (19 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

vivi182t, 28. 7. 2021, 21.00

My trávíme s dcerou čas hodně kreativně. Někdy malujeme, někdy zpíváme někdy jdeme zkrátka jenom ven. Poslední dobou má dcera hodně zájem o kytaru. Tak jsme si ji nejdřív vypůjčili od kamarádky, jestli jí to chytne nebo ne. Po úprosném přemlouvání jsme jí nakonec kytaru pořídili u https://www.topmuzika.cz/ a tedy vůbec nelituji. Určitě lepší, než nějaký tablet, telefon či televize.

koliaska105, 12. 10. 2021, 18.50

Tak v tomto s vámi musím souhlasit. Já se snažím našeho malého také vést k hudbě. Původně jsem si říkala, že by mohl zkusit klavír, ale ten ho moc nebavil. Nakonec se ale našel v kytaře. Já sama na kytaru trochu umím, ale musím říct, že syn mě za tu krátkou dobu, co hraje už předběhl. Hlavně umí i hodně písniček. Ty se učí mimo jiné třeba podle zpěvníku, který jsem mu našla tady: https://www.kytaristka.cz/

nejstarší chodí ven,druhorozený bohužel na telce či na telefonu.

Minnie, 26. 8. 2020, 19.52

U nás elektroniku nezakazujeme, děti mohou na notebook, tablet, mobil. Ale jsme taky hodně venku, tvoříme, hrajeme společenské hry...

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 10.43

Já toho mám v plánu hodně spoustu kroužků

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 10.03

takře jendoznačně hudební nástroj

milujici.teticka36, 9. 1. 2023, 15.34

Podle mě je hudební škola, respektive hudební nástroj fajn, ale nesmí se z toho stát jen nějaký nástroj pro drill. Začněte s něčím jednoduchým, třeba mrkněte na web https://www.topmuzika.cz/magazin/jak-vybrat-boomwhackers/ kde píšou, jak vybrat boomwhackers ... Tam zjistíte, že existují i jiné nástroje než housle, flétna a něco, co ty děti primárně odradí. To je aspoň můj názor.

Fuga

Fuga, 9. 2. 2017, 18.24

u nás se chystáme na housle, ale do lidušky berou většinou až v 1. třídě

zdenka84

zdenka84, 5. 1. 2017, 13.10

Kde jsou ty časy,kdy jsme jako malé děti běhali celé dny venku,tv ani pc nebyly aktuální a nám bylo dobře.Syn chodí na kroužek a dcerka je malá,takže tu máme výběr z několika hrišť,pokud není počasí jsme doma,máme obyčejné kostky ze dřeva stavíme komíny,hrajem si ,malujeme...v létě jsme skoro pořád venku a mým dětem to určitě neškodí,to víc tv a pc.....A když to tak vidím tak na sídlišti hafo dětí ,venku krásně a všichni dřepí doma....nechápu

Rulficka48

Rulficka48, 30. 10. 2016, 12.47

Není nic lepšího než venek!

Topik2, 11. 8. 2016, 23.21

Bohužel v dnešní době moderní technika děti velice zajímá....u nás je pravidlo max.dvou hodin...jinak se čas tráví na zahrádce,venku,se společenskými hrami atd.

lazna, 7. 8. 2016, 9.22

Převážně jsme venku.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů