Cyklistika s dětmi

zobrazeno 1535×

Vložil(a): KristinaS, 4. 4. 2022 21.01  (aktualizováno 10. 5. 2022 21.01)

Máme za sebou několik oficiální jarních dní a dokonce takových, které tak i vypadaly. U nás v nížině jsme tedy kola neodložili ani v zimě, ale pro většinu lidí je jaro signál, kdy se konečně vyráží za sportem do přírody. Cyklistika patří přesně k takovým sezónním a u nás velmi oblíbeným sportovním aktivitám. Díky spoustě možností a vymožeností je to sport pro širokou veřejnost snad všech věkových kategorií.

My se ale v tomto článku budeme věnovat zejména jedné skupině cyklo nadšenců a to rodinám s (malými) dětmi. Patří cyklistika k vašim oblíbeným sportům? Potom určitě přemýšlíte, na jak dlouho se jí budete muset s příchodem dětí vzdát. Tak jako všechno okolo dětí, je odpověď na tuto otázku hodně individuální. Záleží zejména na tom, kolik chcete investovat do výbavy pro vaše dítě.

Cyklovýlet s miminkem

Pokud chcete na kolo vyrazit už s malým miminkem je pro vás ideálním řešením cyklovozík. Řada vozíků za kolo nabízí v příslušenství tzv. miminkovník, což je vlastně přídavné vypolstrované závěsné lůžko, které zajišťuje boční oporu a maximální stabilitu miminka. V miminkovníku je možné děti přepravovat cca od 1 měsíce do 10 měsíců.

Velkou výhodou cyklovozíků je jejich variabilita. Pořízením různých přídavných setů můžete z vozíku udělat městský kočárek, vozík na jogging či in-line brusle, dokonce jej můžete využít i na běžkování. Můžete vybírat z jedno nebo dvoumístných variant, což může pomoci vyřešit přepravu, pokud plánujete děti brzy po sobě.

{{:pr:}}

První vyjížďky se sedícím dítětem

Pokud toho s dítkem tolik nenajezdíte a investice do vozíku za kolo vám přijde zbytečně vysoká, můžete počkat, až vám dítě trochu odroste a samo si sedne. Což bývá okolo 8. - 12. měsíce věku, nicméně je nutné, aby sed provedlo opravdu dítě samo. A protože každé má své tempo, je dobré nechat to na něm a vyčkat, jinak byste mohli narušit jeho psychomotorický vývoj. V sedačce je totiž nejenom vystaveno povětrnostním podmínkám, ale navíc i stálým vibracím a otřesům. Proto na první vyjížďky volte kratší trasu a dítěti dopřejte často přestávky, během kterých ho ze sedačky vyndáte. Na delší vyjížďky se se sedačkou můžete vydat ve chvíli, kdy dítě samo chodí. I tady ovšem dělejte přestávky, během kterých se dítě bude moci proběhnout a protáhnout.

Odrážedla

Jak nám děti odrůstají, začnou se chtít samy pohybovat na různých vlastních dopravních prostředcích. Odrážedla jsou skvělý trénink pro jízdu na kole, děti se učí stabilitě, i tomu, jak kolo řídit. Z tohoto důvodu je vhodnější spíše odrážedlo typu jízdní kolo bez šlapek. Dobré je dát si pozor na uchycení zadního kola, aby nebylo příliš doširoka. Děti se potom do něj mohou při jízdě kopat a od jízdních pokusů je to může odradit. Odrážedla jsou skvělý pomocník, když potřebujete zrychlit tempo svého malého cykloparťáka. Vy se pak můžete jeho tempu přizpůsobit během (klidně i s mladším sourozencem v kočárku - jak na to se dočtete tady), nebo pokud nemáte mladší dítě, můžete si vzít na procházku koloběžku.

První kolo

Některé děti sednou na klasické jízdní kolo ve třech letech, některé v pěti, některé ještě později. Zase platí, že nemá smysl nic uspěchat a dítě k tomu nutit. Mohli byste mu cyklistiku na dlouho dobu zprotivit. Některé děti taky na kolo sednou a bez problémů jedou, jiným to zabere víc času a od rodičů to vyžaduje spoustu trpělivosti. Obecně se nedoporučuje dávat na kolo přídavná kolečka. Pokud dítě mělo odrážedlo, na kterém muselo držet balanc, jediným problémem bude pochopit šlapání. Jakmile dítě šlapání pochopí, zvládne nasednout, rozjet se a bezpečně zastavit, můžete vyrazit na první společný výlet. Pro tyto případy se nám velmi osvědčil tandemový závěs.

Se začínajícím cyklistou je určitě dobré se vyhnout frekventovaným cestám. Nicméně ne vždy se hned od domu dostanete na lesní pěšinu nebo cyklostezku. Pak právě přichází na řadu tandemový závěs nebo tažná tyč. My si oblíbili tandemový závěs, protože je uchycen na dvou bodech a nejníže k těžišti. Neovlivňuje tedy tolik jízdní vlastnosti tažného kola a zároveň tažené kolo se nijak nevyklání do stran. Jde navíc použít i se sedačkou, nosičem, nebo postranními brašnami. Dítě tak můžete mít na silnici pod kontrolou připojením za své kolo, případně když naplánujete delší trasu a malý výletník se unaví, máte jistotu, že domu dojedete.

 

Jak jste to měli vy? Jezdili jste s malými dětmi na kole, používali jste vozík, nebo sedačku? Nebo jste cyklistice propadli až z donucení, když dítko odrostlo odrážedlům?

My jsme prvnímu synovi pořídili cyklovozík Thule Chariot a protože jsme věděli, že chceme mít děti blízko od sebe, vzali jsme rovnou dvoumístný. To jsme netušili, jak chytrá volba to byla, protože nám odvozil všechny 4 děti (druhá dvojka v něm jezdí ještě teď). Jak starší děti rostly, dostali FirstBike a posléze kolo bez koleček. První syn jezdil ve třech letech, dcera ve čtyřech a třetí se ke kolu zatím moc nemá. Zkouší to, ale nemá ještě trpělivost, když to hned nejede. Jako tažné jsme si kdysi pořídili FollowMe. Je to sice dražší varianta, nicméně se nám nelíbilo vyklonění kol dětí na tažné tyči. Na odrážedle děti běžně zvládaly 10 - 14 km výlety, na kole potom v cca 5 letech ujely okolo 35 km.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (16 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 6. 4. 2023, 9.22

My to děláme tak, že máme od https://www.cyklistika24.cz/ nosič na kola a když chceme někam vyrazit na cyklostezku, tak si tam dojedeme ten kousek autem. Taky nerada jezdím s malým v sedátku a se starším na kole v městském provozu. Takže si myslím, že není nic špatného na tom sednout do auta a těch pár kilometrů prostě popojet.

Fuga

Fuga, 7. 12. 2022, 13.27

kolo je super, ale než se člověk dostane na cyklostezku, tak je to o nervy

esternovakova1970, 20. 7. 2022, 17.40

Chtěla jsem manželovi udělat radost k narozeninám, které slavíme vždy až v létě, a tak jsou mu z https://www.cyklosvec.cz/nexelo objednala jeho oblíbené cyklodíly Nexelo. Musím říct, že z toho měl opravdu velkou a upřímnou radost. A co víc. Užíval si hned jízdu v terénu, na kterou se po práci tak moc těšil. Jsem ráda, že je šťastný a spokojený.

lucie25987, 26. 6. 2022, 21.09

Syna taky baví jezdit na kole. Myslím si, že záleží na tom, co děti vidí u svých rodičů. Pokud jezdí na kole, budou to zkoušet i ony. Na druhou stranu syn třeba ještě ani jednou nestál na lyžích a kluk od sousedů už minimálně 2 roky jezdí. Každý dělá něco . Manžel si vloni koupil tachometr na kolo z https://www.cycology.cz/cyklo-prislusenstvi-c679/ , protože ho zajímalo, kolik syn ujede kilometrů a v pohodě jsme dali kolečko 15 km, což si myslím, je hodně dobrý .

Janako

Janako, 25. 5. 2022, 9.17

Na kole jezdíme často, děti to celkem baví. Jezdí už samy a nejmladší v sedačce.

Katka

Katka, 15. 5. 2022, 15.58

Vozit dítě na sedačce na kole se nám vůbec neosvedcilo, protože usnulo a pak mu klinkala hlava, což mi přišlo dost nepohodlné až nebezpečné. Takže to většinou končilo, že jsme někde čekali 2 hodiny ve stínu, až se dítě vyspí a pak abychom pomalu jeli zase domů 😁🙆‍♀️S těmi vozíky za kolo se vůbec nesmí na silnici, kde s tím ale bohužel jezdí většina. Takže nechat dítě dýchat zplodiny může jenom 🤐

dasza, 15. 5. 2022, 20.24

Stačí polohovací sedačka.a nebo správne "přivázat" a je po padání hlavy .

Katka

Katka, 15. 5. 2022, 20.59

Sedačku na kolo jsme dostali.

dasza, 11. 5. 2022, 16.32

Na tyči žádné vyklonění není..🤦🤦 stačí to umět pořádně nastavit...jestlize nemáte tyč odzkoušení XXX jizd.jak můžete odradit ostatní od tyče???🤷‍♀️🤦 Doporučuji a píší o tom co znám..jestlize jste tyč zkusili jednou.pridelali to Halabala a nebo jste dali jen na kecy z netu...nemuzete to dávat jako že je to jasná věc mezi ostatní ..vozík taky není úplně super..prasi se tam.je dost nízko některý nemají správný odpružení .je to kus od kusu ..navíc jízdní vlastnosti jsou jine..do kopce to někdy neutahne v terénu ani ten nejzdatnejsi..a sedacka- tolik typu.a tolik všeho a bacha při jizde..snadno prevratitelne kolo .....jezdili jsme s vozíkem jen hvili..decka brzo seděli ..sedacka na kolo dyl. Tyč dost...jezdí od 2,5let..a v 5 dali 50-70km..celodenně...za rok najezdime okolo 3-5tis km..na kole jsme denně...v 6 ti letech dala 100km.. ale ono nejde o km.neco jinýho je jen 100km přes jih Moravy kde je kopec zřídka a něco jinýho je 40km na Dolní Moravě či Krkonoše kde rovina zas moc není .🤷‍♀️🤣

Katka

Katka, 15. 5. 2022, 16.05

Evidentně to nikdo nastavit neumí, protože bez šíleného náklonu na tyči jsem ještě nikdy žádné dítě jet neviděla. Za mě je to stejně zbytečný risk, v dnešním provozu.

dasza, 15. 5. 2022, 20.23

Jde to úplně v pohodě...risk v provozu máš i na chodníku..

Katka

Katka, 15. 5. 2022, 21.00

Nebo i na přechodu. Mě už málem srazili 3x. Ale já mám ještě 6 životů 😁

dasza, 16. 5. 2022, 15.21

Já kočka sice nejsem..ale na kole srazili mě a 14dni zpátky vzal borec zrcátkem i malou... No posbírala se a já si trochu zapic...la...a jeli jsme dál🤦🤦🤦 ale bohužel...ne všude to jde po cyklostezce..občasný přejezd mezi dvě cyklostezka je skoro po dálnici🤷‍♀️

Katka

Katka, 16. 5. 2022, 19.20

Tak ještěže jste obě v pořádku 😯Manžela už taky před lety srazilo auto 🙆‍♀️Naštěstí byl ještě mladej, ohebnej a jenom se vysekal, když do něj žduchlo. Já jsem měla pěkný drzkopad z kola i bez srážky s autem 😁Ruce, bok, nohy, na štěrku do masa a to jsme jeli zrovna pod stan, bez lékárničky, takže jen umýt minerálkou a pokračovat. No hnisalo mi to pak celé ještě asi měsíc 🙊

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů