Co musím umět, než půjdu do školky?

zobrazeno 10525×

Vložil(a): Adrianita, 30. 1. 2020 13.49  (aktualizováno 7. 2. 2020 22.12)

Zápisy do mateřských škol probíhají narozdíl od zápisů do školy v květnu. Jak poznat, že je vaše dítě na školku připravené? Co by mělo dítě před nástupem umět?

Vše, co je třeba pro zápis do mateřské školy udělat, jak takový zápis probíhá a jaké jsou kritéria jste se dočetli v článku Zápis do mateřských škol. V rámci přípravy k zápisu se zaměřte na výběr mateřské školy a na to, zda je vaše dítě dostatečně zralé školku navštěvovat. Jestliže bydlíte v menším městě či dokonce na vesnici, zřejmě moc možností nemáte a vyberete školku nejbližší (často jedinou v okolí). Vzdálenost hraje určitě rozhodující roli, proberte však i další parametry školky. Zvolíte školku státní nebo soukromou? Rozdíl je často nejen ve financích, ale někdy i v přístupu (soukromou školku volí často rodiče odmítající očkování apod.). Státní školka vás přijde na pár stovek, kdežto soukromá i na několik tisíc měsíčně. Soukromé školky nabízejí často něco “navíc”, ale i státní školka může mít nějaké zaměření, třeba na sport nebo cizí jazyk. V dnešní době vzrůstá zájem i o alternativní školky, taneční, eko, lesní či Montessori

Jestliže zvolíte školku relativně blízko vašemu bydlišti, dítě ji bude navštěvovat s dětmi, které bydlí v okolí či přímo v sousedství. Vznikají tak kamarádství, která nemusí končit za hranicí školky, děti se můžou navštěvovat ve volném čase nebo spolu nastoupí do školy.

Přestože se vám daná školka líbí, prozkoumejte i recenze na internetu či se poptejte známých nebo ostatních maminek na hřišti. Nenahraditelná je i vlastní zkušenost. Rozhodně spolu s dítětem využijte dne otevřených dveřích a navštivte společně školku. Využijte i možnosti strávit celé dopoledne nebo celý den s dítětem “na zkoušku”. Uděláte si tak i obrázek o učitelkách. Vždy se řiďte jen svým názorem a intuicí. Co bylo nejlepší pro kamarádku, nemusí být nejlepší pro vás, a především vaše dítě. Nejdražší anglická školka nemusí být vždy výhrou. Stejně tak lesní či Montessori školka, pokud o ní nic nevíte, možná nemáte ani totožné názory na výchovu dětí, ale řídíte se trendy.

Jak poznám, že je dítě na školku připravené a jak jej podpořit

Většinou k zápisu do školky přichází rodiče s dětmi, které již v den nástupu budou mít 3 roky. Je pravdou, že dítě kolem tří let více tíhne ke kolektivu, vyhledávají vrstevníky, již si hrají spolu a ne jen vedle sebe. Systém je takto zavedený, přesto hranice 3 let nemusí znamenat, že je dítě zralé navštěvovat školku, nebo dokonce v ní strávit celý den. Rodiče se často řídí dle toho, že musí nastoupit do práce, ne podle potřeb dítěte. Jestliže je dítě velmi fixované na matku a bývá často nemocné, ve školce by stejně příliš času nepobylo. I do 3 let nikdy nemocné dítě s nástupem do školky dříve či později onemocní, je to úděl kolektivu a také fakt, že dětská imunita se vyvíjí do 6 let. Pokud váháte, klidně nástup do školky o rok odložte. Případně dítě dávejte jen do oběda nebo některé dny v týdnu. Zařiďte si hlídání, individuální pracovní podmínky, práci z domu apod. Možností je také zvolit školku s individuálním přístupem.

Dítě, které nastoupí do školky by mělo být zcela odplenkované, chodit na záchod, umět se oblékat a svlékat, pít z hrnku. Veškeré požadavky se dozvíte na stránkách školky. Přestože dítě všechny požadavky zvládá, není to rozhodující pro nástup do školky. Dítě musí být zralé fyzicky, psychicky, emočně i sociálně. Pokud dítě zapíšete ve 3, 4 nebo dokonce v 5 letech, vždy jej na školku připravte, ať nástup zvládnete bez slziček.

Důležité je předškoláky nepřetěžovat. Ve školce se děti učí řádu, pravidlům, pracují ve skupině a mají zde spoustu aktivit. Obzvlášť pokud dítě tráví ve školce celý den, nepřehánějte to s dalšími kroužky. Dejte dítěti možnost strávit volný čas dle libosti. Ať jezdí na kole, hraje si na hřišti, staví z kostek nebo Lega nebo si maluje. Případně využijte odloučení k společně strávenému času, ať už se jedná o tvoření či třeba pečení a vaření.

Co by dítě mělo umět než nastoupí do školky

Dítě by mělo znát své jméno, s nástupem do školky si pamatovat svou značku a své místo, taktéž poznat své oblečení a věci. Mladším dětem s oblékáním a obouváním pomohou učitelky či starší děti, pokud jsou třídy smíšené. Přesto děti veďte k samostatnosti a učte je svlékat i oblékat. Dítě by nemělo mít pleny ani na spaní, říct si o potřebu na toaletu je samozřejmost. Také dítě veďte k samostatnosti při stolování, mělo by se najíst bez bryndáku a lžící i vidličkou. Nedávejte dětem na pití doma láhve, ale naučte je pít z hrnečku. Již ročnímu dítěti můžete dát napít z malé skleničky či kelímku.

Naučte děti smrkat, základním hygienickým návykům a veďte je k úklidu svých věcí (špinavého nádobí, oblečení, hraček). Odloučení od rodičů, zejména od matky, je ještě pro tříleté náročnější, přesto si dítě zvykne. Raději jej ale zvykněte strávit čas i bez vás. Děti můžou strávit čas nejen s tatínkem, ale i s babičkou či kýmkoliv jiným.

 

Kdy jste dali děti do školky vy, pokud vůbec? Z jakého důvodu? Jakou školku jste zvolili a proč? Vedete děti k samostatnosti?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (15 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 23. 12. 2020, 17.20

kluci byli šikovní,mno jsem zvědavá na posledního,ale to ještě máme fůru času

snany, 8. 3. 2020, 15.09

Nejstarší ve 4 letech a byla tam jen párkrát, syn byl ve školce jen jedno odpoledne a to na ověření jako předškolák. Nejmladší má 2 roky a budu dělat vše pro to aby měla stejný bezškolkový život jako její starší sourozenci. Ani jedno moje dítě není asociál

všelka, 18. 2. 2020, 8.59

Dcera chodila do školky od tři let, nejdříve jen na pár dní v týdnu a od čtyř pak pravidelně. Školku jsem vybírala i s ohledem na dostupnost svojí, ale i babičky, aby mohla vyzvedávat. Nemocná byla každý rok ve stejnou dobu, až nástupem do školy se to zlomilo. Při ranním loučení ve školce jsem si vymysleli i svůj rituál rozloučení a od té doby, to bylo i bez slziček a do školky chodila ráda.

Fun, 12. 2. 2020, 13.17

Snad to ten nas triletak zvladne:-)

Teryk92, 11. 2. 2020, 16.49

My budeme určitě volit podle dojezdové vzdálenosti. Jsme z vesnice, takže si nemůžeme moc vybírat.

Katka

Katka, 10. 2. 2020, 10.40

Dcera chodila 2 měsíce, bylo jí 4,5 roku. Syn po této "úžasné" zkušenosti nechodil do mš vůbec a boří tak mýty o nutnosti tzv. promořenosti nemocemi. Jako jediný měl teď v pololetí ve 3. třídě zmeškaných 0 hodin. Horečku měl 3x za 9 let 😇

L.janicka.l

L.janicka.l, 10. 2. 2020, 15.42

Je fakt , ze kluk taky neni moc nemocny kdyz neni s detma v uzavrenem prostoru a doufam, ze ani nebude, na hristich toho moc nechytne, i kdyz oleze uplne vsechno

Katka

Katka, 10. 2. 2020, 19.06

No dcera nebyla nemocná první 4 roky a ve školce byla nemocná pořád, jakmile jsem ji ze školky odhlásila, byla zase dlouhé roky bez nemoci ;o)

L.janicka.l

L.janicka.l, 11. 2. 2020, 6.45

Nejhur jsou na tom pry deti mezi tim 2az 4 rokem v te skolce a kdyz pak mezi ne strci starsi co nemocne nikdy neni tak tam je hned, hlavne dnesni deti si neumi dat ani ruku pred pusu

dasza, 11. 2. 2020, 13.57

Holka v MŠ nikdy nemocná nebyla nějak extra..kluk byl nemocný furt i bez školky...ona ta školka není jen o nemocech...

L.janicka.l

L.janicka.l, 8. 2. 2020, 22.37

Mela jsem v planu dat kluka uz minule zari, nakonec pujde az ted. Budou mu v tu dobu skoro 4 tak uz by to mel dat, jen musim natrenovat aby vydrzel beze me

Katka

Katka, 10. 2. 2020, 10.41

Rozumný přístup. Je velký rozdíl, jak to dávají 3 a 4lete děti. 3leteho bych tam nezvládla dát psychicky hlavně já. 😇

L.janicka.l

L.janicka.l, 10. 2. 2020, 15.38

Ja jsem se bala jak to tam da, nemohl prenest to stehovani atd. Takze se chovanim vratil, zacal naschval curat do kalhot. Furt jecel jak nejakej..... a hlavne nam tady nedala doktorka razitko na prihlasku, ze pry nema kartu. Do soboty o skolce nechtel ani slyset, dokud nepotkal na hristi holcicku. Ktera mu vypravela, ze az povyroste bude tam chodit. Kdyby chudak vedel, ze je z druheho konce mesta a pujde do jine skolky. Pry ji miluje

patricia077

patricia077, 8. 2. 2020, 9.47

Šli oba cca ve třech letech, z jakého důvodu no asi proto že maminka šla do práce .-)..školku jsme zvolili dle místa bydliště, i když ze začátku dcera musela dojíždět, protože jsme se tam měli teprve stěhovat, ale nechtěla jsem, aby si vytvořila vazbu na kamarády a učitelky a pak musela zas jinam...ano vedeme...

dasza, 8. 2. 2020, 6.33

Šli oba dva ve dvou letech...kluk El štěstí že sem otěhotněla..a pak tam nemusel..holka tam musela.pac sem šla do prace..ale oni byli tak šikovní a připraveni na školku.ze strčily do kapsy i ctyrletaky....kdybych měla nějaký degany co nic neumí..tak je do MŠ tak brzo nedám a radši zdechmem doma hlady;)

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů