Bezpečná cesta do školy

zobrazeno 2103×

Vložil(a): NikolaJ, 26. 8. 2019 12.47  (aktualizováno 28. 8. 2019 12.36)

Blíží se začátek nového školního roku a pro tisíce prvňáčků i první cesta do školy. Trasa, která pohledem dospělého působí bezpečně, může ale pro dítě skrývat řadu nástrah. Proto je vhodné celou cestu od domu až do školy ještě před koncem prázdnin s dítětem několikrát projít a podívat se na ni dětskýma očima. Na co si dát pozor a jak řešit případné problémy?

Dopravní nástrahy

Bezpečná cesta do školy začíná zvládnutím orientace v dopravě a s tím souvisí i nepoškozené dopravní značení. Klíčové je především funkční a dobře viditelné svislé či vodorovné značení u přechodů pro chodce. Je také důležité, aby dítě mělo při přecházení dobrý rozhled a nebránil mu v něm například příliš rozrostlý keř nebo autovrak stojící přímo u přechodu. 

„Bujná a přerostlá vegetace patří mezi jeden z častých podnětů, se kterým se občané na samosprávy obracejí,“ doplňuje Ondřej Švrček, autor platformy Zlepšeme Česko, která umožňuje zasílání podnětů samosprávám. „Díky odeslání fotografie problematického místa přes mobilní aplikaci se podnět dostane ihned k zodpovědné osobě, která ho může začít obratem řešit.“

Aby dítě zvládlo cestu do školy bezpečně i v ranním šeru, musí správně fungovat také veřejné osvětlení. Ideální je proto zkusit si projít společně trasu večer a zkontrolovat, zda všechny lampy svítí a zda by nebylo vhodné navrhnout některá místa, jako jsou přechody pro chodce, osvětlit více. I takový podnět je pak možné pomocí aplikace jednoduše předat místnímu úřadu.

Nezapomeňte, že i samo dítě by mělo být dobře vidět. Zkontrolujte, že taška do školy má reflexní prvky, vhodné je i nějakými reflexními prvky označit také oblečení dítěte nebo obuv.

Nenápadné nástrahy a překážky

Některé problémy na cestě do školy ohrožují nejen děti, ale i dospělé. Patří k nim například uvolněné poklopy na kanálech, kterými může dítě propadnout a dospělý se o ně vážně zranit, nebo ohnuté a vyviklané zábradlí. Především ve větších městech se pak oblíbeným terčem vandalů stávají některé části mobiliáře. Poničené lavičky mohou být pro děti nebezpečné, proto je třeba jejich poškození nahlásit, aby mohla samospráva zasáhnout. Platí to i v případě znečištění chodníku, podchodu nebo jiného veřejného prostranství. Pokud dostane obecní či městský úřad podnět, může se na problematický úsek více zaměřit a dalšímu poničení tak předejít třeba instalací kamer se záznamem.

Pozor na zvířata

Volně pobíhající pes může cestu z nebo do školy proměnit v adrenalinový zážitek. Děti rychle zpanikaří, proto by v první řadě měly vědět, jak se chovat v situaci, kdy potkají zvíře bez majitele, případně najdou takové, které bude sražené, nemocné nebo uhynulé. 

Pokud se na trase do školy opakovaně vyskytuje pes, který často utíká, je za špatně zajištěným plotem nebo se pohybuje zcela volně, situaci je třeba řešit. Možné je obrátit se přímo na majitele, případně předat podnět na zastupitele obce. Ti mohou situaci řešit efektivněji a předejít možným osobním konfliktům. V případě hrozícího útoku zvířete je pak nutné vždy nejprve volat městskou policii.

Lákadla v okolí

Během cesty do školy, a především pak ze školy, kdy je více času, děti rády objevují lákadla v okolí. Ve městě to mohou být zajímavé průchody a průjezdy, na vesnici zase třeba opuštěný statek nebo blízký potok. Při „cvičném“ procházení trasy je proto vhodné dívat se i do širšího okolí a předvídat možné nástrahy, které by tam mohly děti potkat. Problematické mohou být nezajištěné vchody do objektů, poklopy od septiků, staré studně, ale také nebezpečný odpad vyvezený formou černé skládky, který láká k prozkoumání. Takovýto problém lze nahlásit opět na příslušný obecní úřad, v případě skládky pak i na policii či inspekci životního prostředí. 

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (12 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

jancaan, 29. 8. 2023, 11.06

U nás je adrenalin přejít silnici bez semaforu, takže zatím doprovázím dítě do školy.

Jana Novotná, 30. 1. 2023, 7.23

Já jsem dost úzkostlivá matka, takže jsem svou dceru do školy vozila autem, aby se jí něco nestalo. Samozřejmě první, co jsem si pořídila byla kvalitní a bezpečná autosedačka, jelikož to je pro mě důležité. Nedávno jsem si koupila na internetových stránkách https://www.2din.cz/ couvací kameru, abych před školou dobře viděla při couvání, protože děti jsou u školy velice rozjívené.

Aneta Jiřičná Bendiková, 27. 12. 2020, 13.53

jsem ráda,že kluci na sebe dávají pozor a nechávám je i někdy do školy jezdit na kole,ale je fakt,že mám o něj docela strach,ale kdo by strach o své děti neměl,že ano?

Katka

Katka, 7. 11. 2019, 13.28

Když jde dítě pěšky, ještě to jde. Naši už jezdí na skateboardu a koloběžce.

nocken, 13. 10. 2019, 13.49

Dcera teď chodí do 2. třídy a na jaře už začne chodit sama. Máme těžke vchodové dveře, zatím je otevře jen ztěžka, trénujeme zamykání a odemykání. Jinak po cestě kromě aut nástrahy nemáme.

Fuga

Fuga, 4. 9. 2019, 14.26

Já mám největší strach z aut

Tenderka, 2. 9. 2019, 16.53

kedysi sa tolko toho neriesilo

Teryk92, 31. 8. 2019, 21.27

Z tohoto asi budu vždy trnout hrůzou.

Witchie, 31. 8. 2019, 11.35

My jsme chodívali do školy sami už od první třídy

Eliška Kozlova, 29. 8. 2019, 16.23

To by me ani nepadlo, kolik nástrah, ja se obávala jen aut. Nejvetsim prusvihem u nás bylo, ze si cestou hrál a chodil pozdě. Ja měla dost co dělat s mladšími, takže od 2 dne hezky sám,

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů