7 tipů na podzimní tvoření s dětmi

zobrazeno 5780×

Vložil(a): Adrianita, 16. 10. 2019 22.25

Podzimní svícny, věnce, výrobky z kaštanů, listů a dalších plodů podzimní přírody. Nejen s předškoláky a školáky, ale i s batolaty se můžete pustit do podzimního tvoření a užít si společně strávený čas, a zároveň si originálně vyzdobit domácnost.

Déšť, vítr, chladno, studená zem. Co vám se vybaví, když se řekne podzim? Mně třeba babí léto. Podzim není jen pochmurným obdobím, můžete si jej skvěle užít i venku. A když už vyrazíte na podzimní procházku, kochejte se a inspirujte nejen barvami podzimu, ale využijte i jeho přírodní krásy, které se hodí ke kreativnímu tvoření! Mám pro vás hned 7 skvělkých tipů!

1. Malování s deštěm

Prší? Oblečte děti do nepromokavého oblečení a gumáků a nechat je vyblbnout v těch nejhlubších kalužích a rovnou si vytvořte deštivý výtvor. Jak na to? Vezmeme papír a barvy na vajíčka a sypeme různě barvy na papír a déšť to rozpije a zabarví. Opatrně přeneseme do sucha a necháme někde uschnout.

2. Podzimní lvi a lvice

Co takhle nasbírat spadané listí a využít je nejen na obtisky a další tvoření, ale i drobný kostým, s kterým si děti zahrají na krále zvířat? Pojďme na to!

Potřebujeme: čtvrtku, listy, lepidlo, nůžky a barvy na obličej.

Z čtvrtky vystřihneme věnec, který polepíme listy a přiložíme k obličeji jaho hřívu lva. Barvami na obličej domalujeme čumák a fousky. Pokud vás napadá jiná maska či výtvor ze stejných potřeb, jděte do toho a pochlubte se! 

3. Podzimní svícen

Především podzimní večery mají kouzelnou až magickou atmosféru, kterou zdůrazníme zapálením svíčky. Zapalte si svíčku do vlastnoručně vyrobeného podzimního svícnu! Čaj bude lahodnější a knížka napínavější.

Potřebujeme: sklenice od okurek/marmelády, listí spadané ze stromů, kaštany, šišky, větvičky šípku, lepidlo, štěteček, provázek, tavná pistole.

Štětečkem natřete listy a nalepte na sklenici, můžete taky, tak jako my, nejprve na sklenici nalepit barevný papír a až na něj listy. Tavnou pistolí jeďte kolem dokola hrdla a hned tam omotejte provázek. Pak pomocí tavné pistole k hrdlu přilepte např. větvičky šípku apod. Na sklenici můžete nalepit např. kaštan, šišku.. Pak nechte zaschnout a můžete dovnitř vložit zapálenou čajovou svíčku. Nejkrásnější je, když je venku tma a doma zhasnete.

4. Podzimní věnec

Návodů na věnce je celá řada. Můžete si vyrobit takový věnec, který ozdobí váš stůl nebo jej naopak pověsíte na dveře či okno. Na  podzimní věnec potřebujeme: polystyrenový kruh, kaštany, tavnou pistoli, případně šípky a další ozdoby.

Kaštany nalepíme tavnou pistolí na polystyrenový kruh, dozdobíme podle fantazie, můžeme použít, žaludy, mašličky, šípky, ozdůbky.

Další návody nejen na věnce, ale i další ozdoby a dekorace nejen na podzim naleznete v naší Kreativní dílně.

5. Ježek z plodů přírody

Ježci jsou spojováni s podzimem neodmyslitelně. Na podzim se zahrabou do listí, aby zde přečkali zimu. V dětských knížkách i omalovánkách jsou zobrazováni ježci nesoucí jablko nebo hrušku. Každé malé dítě ale ví, že je ježek hmyzožravec a jablíčko nosí právě jen v pohádkách.

Na ježka ze šišek potřebujeme: pet láhev, lepidlo, tavící pistoli, nůžky, čtvrtku a ruličku od toaletního papíru, plody přírody, očička, provázek. 

Na našem webu najdete spoustu dalších návodů na ježky, ale pokud máte svůj originální návod, vložte jej a inspirujte ostatní.

6. Drak

Pokud venku fouká vítr, využijte toho a vyrazte s dětmi pouštět draka. Nestihli jste ho koupit? Tak si ho vyrobte z papíru. A nebo z ruličky od toaletního papíru, který sice nelítá, za to chrlí oheň.

Potřebujeme: ruličku od toaletního papíru, barevný papír, lepidlo, nůžky, bavlnky, očka, krepový papír.

Odměříme si podle ruličky zelený papír a ustřihneme. Ruličku potřeme lepidlem a omotáme papír. Nahoru nalepíme 2 bavlnky a na ně očička. Vepředu nalepíme 2 zmačkané papíry jako nozdry. 1 otvor olepíme kolem dokola krepovými proužky. Děti foukají, jakože drak chrlí oheň.

7. Lampionek

Podzim je také obdobím lampionových průvodů. Ještě nemáte lampion nebo děti už ten starý omrzel? Tentokrát místo do obchodu sedněte na židli a pusťte se s dětmi do výroby. Lampion tak bude originální.

Potřebujeme: barevné papíry, pečící papír, krabička od sýru, lepidlo nebo tavná pistole, kolíčky, nůžky

 

Co vyrábíme s dětmi na podzim nejraději vy? Máte při takovém tvoření nějaký rituál? 

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (9 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 21. 10. 2022, 9.13

Ono někdy na inspiraci stačí i obyčejná krepová lepící páska od https://www.jarico.cz/lepici-pasky-krepove-lepici-pasky-katskup31020.php a vytvoříte z toho leccos. A někdy k tomu člověk zase potřebuje celou banánovou krabici pomůcek. Ale ze zkušenosti vím, že těm našim raubířům stačí spíše ta krepová páska, aby se dostatečně zabavili. Nejsou v tomhle nároční. Většinou si udělají míček a hrají proti sobě fotbal nebo vybíjenou. A já jsem většinou ta oběť, která je první vybitá.

Jana Novotná, 7. 7. 2022, 1.13

S dětmi chodím na podzim moc ráda na dlouhé procházky do přírody, jelikož nasbíráme spoustu barevných listů, kaštany, žaludy, šišky atd. Takže když je venku ošklivo a my nemůžeme jít ven, máme alespoň o zábavu postaráno. Pokaždé si dopředu nakoupím na: https://www.pepe.cz/, kde mají veliký výběr materiálů na kreativní vyrábění.

Aneta Jiřičná Bendiková, 26. 12. 2020, 12.10

kluci milují,když můžou pouštět draky.

petym, 31. 10. 2020, 12.24

U nas vitezi dlabani dyni. Hned potom je sber listi, sisek, kastanu, ruzne travy, sipky a pak zdobeni truhliku jak na okna, tak na hribitov

Vyděšená matka, 18. 2. 2020, 12.23

Osobně jsem s dětmi zkoušela lampion (ze sklenice), věnec a takovou podzimní kouli. Práce šla dobře od ruky a výsledek vypadal dobře. Další tipy nejen na podzimní tvoření najdete tady: https://vydesenamatka.cz/hry-pro-deti/

Gustawka, 2. 12. 2019, 5.38

děláme svícny a lampionky a jsou nádherné

Mygara

Mygara, 12. 11. 2019, 18.44

Zrovna dnes jsem viděla úžasného ježka z listí

Katka

Katka, 7. 11. 2019, 13.17

Listí se dá využít i jako vlasy pro portretovany obličej.

Fuga

Fuga, 5. 11. 2019, 12.54

Já miluji listy a tvoření z nich

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů