5 tipů, jak motivovat děti k učení

zobrazeno 4264×

Vložil(a): Adrianita, 22. 3. 2022 13.29

Každé dítě se od narození neustále učí, poznává a rozšiřuje své znalosti. Vnitřní motivace, která ho k tomu vede, však ve škole často ustupuje do pozadí a nahrazuje ji motivace vnější. Co dělat, aby se dítě neučilo jen kvůli dobrým známkám a pochvalám?

Učení musí mít pro dítě smysl

Znáte to jistě z vlastní zkušenosti – mnohem lépe si zapamatujete informace, které vás skutečně zajímají nebo o kterých se domníváte, že pro vás budou užitečné. Totéž platí u dětí. Snažte se jim proto vysvětlit, proč má pro ně probírané učivo význam, nebo je nalákejte na nějakou zajímavost. Ne vždy to bude možné, alespoň se o to ale pokuste.

Vyhněte se trestům i odměnám

Metoda cukru a biče na děti skutečně nefunguje. Párkrát se vám sice povede přinutit své dítě k „poslušnosti“, z dlouhodobého hlediska si však zaděláváte na problém. Jakmile si totiž dítě zvykne, že po splnění povinnosti přichází odměna (respektive po nesplnění povinnosti trest), postupně se zcela vytratí jeho vnitřní motivace a přirozená touha po vzdělávání.

Vyhovující pracovní místo

Většina dětí potřebuje k učení tiché a klidné místo, stranou od mladších sourozenců nebo ruchu z kuchyně. V ideálním případě se pracovní stůl nachází přímo v dětském pokoji. Dbejte na to, aby byla deska stolu dostatečně prostorná a dobře osvětlená. Chybět by na ní neměla kvalitní stolní lampa, organizér na psací potřeby a školní rozvrh, aby mělo dítě přehled o tom, co ho následující den čeká.

Potřebuje váš školák novou stolní lampu? Na nic nečekejte a inspirujte se těmi nejlépe hodnocenými lampičkami na Heurece. Porovnejte mezi sebou nabídky několika e-shopů a vyberte si stolní lampu, která přesně splňuje vaše požadavky. Vybírejte stoličky i na Heurece.sk a tak zařiďte svému dítěti nejlepší stoličku pro zdravý posed při učení.

Neporovnávejte

Ve škole je vaše dítě neustále vystaveno srovnávání s ostatními žáky. Snadno pak nabyde dojmu, že je horší než ostatní jen proto, že má pomalejší tempo učení. Doma se proto porovnávání (například se staršími sourozenci) snažte vyhýbat. Pozor si dejte i na to, aby se vaše podvědomá potřeba srovnávat neprojevila ve vašich očekáváních a nárocích na mladší dítě.

Učení přizpůsobte dítěti

Každému vyhovuje trochu jiný způsob učení. Někdo při něm potřebuje chodit, jiný sedět. Některé děti si učivo lépe zapamatují, pokud si ho čtou nahlas, vypíšou si podstatné informace nebo pokud si v sešitě podtrhávají.

Snažte se svému dítěti vycházet vstříc a nechte ho zvolit nejen způsob, jakým se látku naučí, ale také čas, kdy s učením začne. Klidně si nejprve může jít odpočinout a teprve poté zasednout k učebnicím.

 

Jak motivujete k učení své děti vy, milé maminky?

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (4 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 7. 12. 2022, 13.22

každé dítě je jiné, jednoho syna můsíme moc motivovat, druhý je až moc dospělácký a zodpovědný, co se týká učení

Eliška Kozlova, 4. 4. 2022, 9.00

Můj syn se zásadně učí tak, že u toho dělá blbosti, potřebuje vybít motorický neklid, tak si líp pamatuje. Holka prvňačka má ráda klid a pořádek.

Katka

Katka, 3. 4. 2022, 18.25

Nemotivujeme, co je baví se učí samy od sebe, co je nebaví, tím se zřejmě živit nebudou, takže je to fuk. Možná by stačilo rodičům položit jednoduchou otázku, kdo se jich v životě zeptal, jakou měli například známku v pololetí šesté třídy ze zeměpisu? 🤔 Opravdu jsou úkoly a školní prospěch středem vesmíru? A fakt není pravda, že se trojkař či dokonce čtyřkař nedostane na vš, znám jich hned několik a jsou to úspěšní lidé. Takže za mě no stres se školou a ideálně do budoucna povinnou docházku úplně zrušit.

patricia077

patricia077, 1. 4. 2022, 11.41

Dcera se zatím moc učit nemusí a úkoly si dělá hned jak přijde ze školy, kromě pátku, to má hned kroužek a tak to necháme na víkend, ale jinak no problém...akorát já osobně bych úkolů dávala míň nebo žádné .-)

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů