Z otrávené mámy spokojenou ženou

zobrazeno 1640×

Vložil(a): Vyděšená matka, 4. 8. 2020 14.49  (aktualizováno 16. 9. 2020 19.25)

Cítíte se unavená? Je toho na vás nějak moc? Máte pocit, že až nepříjemně často (možná pořád) běháte jenom kolečko práce – děti – domácnost? Stále dokola a dokola. A už nemůžete nebo nechcete? Místo toho, abyste doma strávený čas prožila v pohodě a především příjemně, cítila se spokojená, vám ho zaplní povinnosti, které vás nebaví a ubírají vám na energii a radosti?

To znám. A je to pěkná otrava! Co si budeme povídat. Navíc, když jste máma na rodičovské dovolené, tak jako já, je to možná o chlup horší, protože se kolečko smrskne jen na děti a domácnost. A to je k zbláznění, protože jsme často zavřené samy doma a den co den, ve stejnou dobu děláme ty stejné věci. První rok, druhý, pátý…
I když maminky, které ještě k tomu chodí do práce, by k tomu také jistě měly co říct. Obdivuji vás.

Z televize, internetu a časopisů se na nás valí obrázky usměvavých a upravených maminek, které jsou šťastné a tak spokojené, Ještě k tomu jim to fakt sluší. Jsou upravené, šik oblečené, učesané a nalíčené.

A my? V teplákách umaštěných od včerejšího oběda. V tričku, které je celé unudlané od toho, jak děti mají furt dokola rýmu a nudle si o nás vesele utírají při mazlení. Naše vlasy připomínají spíš vrabčí hnízdo než trendy účes. Pleť máme unavenou, bledou a znečištěnou.

Jenže co je nejhorší – naše nálada stojí fakt za starou belu. Protože jsme unavené, otrávené z neustálých otázek a požadavků, znuděné neustálým stereotypem a uvnitř nás sžírají výčitky. Protože máme někde hluboko zapsané, že když máme ty děti, měly bychom být přeci šťastné a spokojené. Prostě jen proto, že je máme. Protože děti jsou přece štěstí. A pro každou ženu mají být naplněním.

Navíc se ještě s radostí starat o manžela, kterému se v jeho nabytém programu na jeho záliby okénko vždycky nějak najde. Být tu pro něj, když se vrátí unavený z práce, zajímat se o to, jak prožil den, usmívat se, nejlépe u toho vypadat přitažlivě a nosit mu večeři přímo pod nos. Pak sklidit nádobí, uklidit hračky, vykoupat děti, pověsit vyprané prádlo, navařit na další den. A takhle bychom mohli pokračovat donekonečna.

Tak takhle už ne!

Protože tohle je k ničemu! K čemu je maminka, která nemá radost ze svého života? Která se necítí dobře, je podrážděná, unavená, leckdy vzteklá a nic jí nedělá radost?

Taková maminka totiž jen přežívá své dny a těší se, až ti prckové večer konečně usnou a bude mít chvíli klid. Buď padne totálně vyřízená do postele a hrozí se dalšího dne, který bude úplně stejný jako ten, který stěží přežila nebo ještě hůř, pokračuje ve svém kolečku. Vždyť je tu ještě manžel a domácnost, že?!

Děti a rodina jsou dozajista naším štěstím, ale vůbec nemusí být tím jediným.

Znám to sama moc dobře. Jenže už mě nebavilo v tom kolečku běhat každý den jako ta myška uvězněná v kleci. Poznala jsem, jaké to je z kolečka vystoupit a hledat jiná řešení. A stojí to za to!

Je jasné, že každá máme jiné potřeby, zájmy, priority a uspokojuje nás něco jiného. Takže pokud vás právě ten kolotoč baví a skutečně vás péče o děti, muže a domácnost naplňuje, je to paráda! Skvělé! Je prima, že už jste objevila, při čem se cítíte dobře.

Pokud ale ke svému štěstí (třeba jako já) potřebujete i něco dalšího, nezoufejte. Víte proč? Protože jediný, kdo může váš život změnit, jste vy sama! A to je báječné.

Pokud vám něco nevyhovuje, změňte to!

Je to jednoduché. Věřte mi (si). První a klíčová věc, kterou si musíte přímo vrýt pod kůži, je skutečnost, že máte tu možnost změnit cokoliv ve svém životě. Nelíbí se vám, jak probíhají vaše rána? Chcete se cítit více žensky? Chtěla byste mít více volného času pro sebe?  Nebaví vás vařit a uklízet? Vše se dá změnit.

Napište si své radosti, vše, po čem toužíte. Jak by třeba vypadalo vaše ideální ráno? Ráda byste spala do 10? Nebo se po probuzení jen tak válela v posteli? Četla si knížku? Zacvičila si pozdrav slunci? Dala si horkou sprchu? Nalíčila se? Připravila si vynikající snídani a v klidu a tichu ji snědla? Psala si do diáře? Zkoukla díl oblíbeného seriálu? UDĚLEJTE TO! Ne zítra, někdy nebo až pak. Začněte teď! Protože jestli chcete něco změnit, musíte začít nyní. A navíc se budete cítit mnohem lépe, když se do toho hned pustíte. Při odkládání nebo jakési stagnaci se vlastně vůbec nehnete z místa a budete jen naštvaná.

Jak to tedy uděláte? Dáte třeba občas děti na noc k babičce? Nastavíte si budík o půl hodiny dříve, než vstávají děti? Ranní povinnosti, které jdou, si připravíte předchozí podvečer? Pustíte dětem v posteli pohádku? Zabavíte je prima hrou?

Nerada bych, abyste si myslela, že musíte vše okamžitě změnit. To vůbec ne. Ani není možné překopat všechny své zajeté zvyky ze dne na den. Navíc některé naše představy opravdu nemusejí být aktuálně proveditelné.

Je ale fajn mít tento záměr v hlavě, vydat se na cestu a krok za krokem hledat a postupně nacházet řešení. Naučit se, že pokud mi daná skutečnost nevyhovuje, existuje jiné řešení, u kterého mi dobře bude. Najít způsob, kterým si dobíjím baterky a pak to OPRAVDU udělat!

A pokud to budete mít jako já, těch věcí, které vám nevyhovují, bude docela dost. Nevzdávejte to. Bude vám pak moc dobře.
Já osobně měním už několik let. Pár zvyků už jsem úplně překopala a zcela se s nimi sžila. Na některých aktuálně pracuji. Přemýšlím, co potřebuji k tomu, abych se cítila v pohodě, aby každý den stál za to, aby mě bavil a já byla v rovnováze sama se sebou a nápady, které přicházejí, se snažím realizovat v co největší možné míře.

To, u čeho necítíte radost, nedělejte!

A kdo teda uklidí byt? Kdo nakrmí děti? Kdo navaří na víkend? Kdo za mě bude chodit do práce? Kdo bude v noci vstávat k miminku?

Ne všechno se dá vyškrtnout hned. Pokud máte dvouměsíční miminko, které se v noci budí hladem, asi za vás tuto péči zatím nikdo nepřevezme (pak hledejte a dělejte to, co potřebujete, abyste se i přes probdělé noci cítila v pohodě).

Ale je pravdou, že spoustu povinností a péče za vás může převzít někdo jiný. Jen to musíte sama sobě dovolit.

Ať už to bude babička, paní na hlídání, slečna na úklid, objednávka hotových jídel, nalezení práce, při které se budete s radostí realizovat, přihlášení dítěte do kroužku, kde najde zábavu. Možností je spousta. Jen je musíte vidět a připustit, že je můžete využít i vy. Ještě je tu tatínek dětí, který je jistě může občas pohlídat.

Delegujte tak činnosti, které nemáte ráda, berou vám energii, čas i dobrou náladu. S klidným srdcem je přenechejte těm, kterým radost dělají. Možná to nebude tak precizní jako od vás, ale vy díky tomu získáte čas pro sebe, pro svou seberealizaci nebo pro své děti.

Neznamená to, že nyní bude každý den sluníčkový. Že se budete od rána do večera usmívat od ucha k uchu. To vůbec neJde spíše o změnu celkového myšlení, přístupu sama k sobě a k životu.

Tu cestu mám prošlápnutou a dám vám ruku do ohně, že to stojí za to. Vidím, že vůbec není sobecké, naopak velmi příjemné, inspirativní a osvobozující dát sebe na první místo a konat tak, abych se především já cítila dobře. Ne bezohledně k okolí, ale s láskou k sobě a k druhým.

Když mám sklenici plnou vody, mohu dávat jiným. Pokud mám prázdno, nedám nikomu nic.

Myslíte, že naše děti, partner nebo přátelé budou trávit čas raději s otrávenou, vyčerpanou a nespokojenou matkou nebo se ženou, která bude vyrovnaná, bude se cítit skvěle a bude zářit? A kterou z nich byste vy byla raději?

Tak buďme takovými ženami. Vždyť si to přeci zasloužíme!

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (13 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 13. 2. 2024, 9.44

Podle mě je to hlavně o nějakém vnitřním nastavení hlavy. Jako taky toho je na mě občas fakt hodně. To ale neznamená, že budu protivná a vzdám to. Vybrala jsem si tuhle cestu sama. To si vždycky říkám já. A je jedno, jestli jde o utírání prachu u obývací stěny od https://www.lumax-nabytek.cz/obyvaci-steny nebo prostě výchovu dětí. Jsou to věci, které jsem si vysnila. A to že to není někdy takové, jaké jsem si to vysnila? To je holt život. Nebuďme sněhové vločky.

Fuga

Fuga, 12. 12. 2022, 14.22

já jsem unavená a protivná skoro každý den nezávisle na počasí,

Aneta Jiřičná Bendiková, 21. 12. 2020, 10.14

Otrávená máma jsem teď delší dobou,co se bráchové k sobě neumí chovat

Teryk92, 17. 9. 2020, 19.02

Tak to je opravdu krásný článek. To je přesně o mě. Od rána syn jen řve, já jsem unavená, pak protivná. Čím déle jsem doma tím víc vypadám jako bezdomovec, atd. Tak snad nějaká změna výjde.

patricia077

patricia077, 17. 9. 2020, 15.29

Otrávená máma jsem především teď v době "koronáče" vadí mi, že každá škola a školka má jiná vlastní pravidla, asi chápu, že se si to mohou stanovit sami, ale měli by se řídit tak nějak rozumem, že..

dasza, 17. 9. 2020, 20.33

Samy??? Mají pravidla.nic si samy nevymýšlejí🤦🤦🤦🤦🤦🤦

patricia077

patricia077, 18. 9. 2020, 12.07

Jo holka to jsem si taky myslela ale jak mi vysvětlíš že jedna školka rýmu myslím tu klasickou ne hustou neřeší jak tu psala i snany a vím to i z jiných zdrojů a další má velký problém a rovnou doma..já to chápu ale jednak my chodíme do práce a jednak jim nic není kromě toho že jednou za den smrknou...a to samé škola doteď se každá škola u nás chovala naprosto jinak nejen vůči opatřením..teď už vláda zostruje takže se to moc lišit nebude ale předtím no hele vlastní zkušenosti

dasza, 18. 9. 2020, 16.22

Ale to není pravidlo..to je jen doporučení..a hlavně rýma ani kašel ve školce nemá co dělat celej život...konečně tam nelezou chrchlaci a soplaci...a rýma je rýma..a mezi kolektiv nepatří))

patricia077

patricia077, 18. 9. 2020, 16.47

Ale to já s tebou souhlasím ale je rýma a rýma, například spousta dětí je dnes alergická, naše třeba ne, ale kamarádky syn prostě je a říkali, že bude stačit papír z alergologie a bohužel....

dasza, 18. 9. 2020, 16.50

Rýma je rýma a na alergií to svádí kde kdo....já sem pro to aby byli furt doma..sama mám holku doma s ",ničím" už 14dni...no a co..a kluk začne brzo taky štěkat .a do dubna vím že máme o zábavu postaráno....ale co..naučí se něco doma a ven chodíme a se všema se vídáme jakoby nic ..

patricia077

patricia077, 18. 9. 2020, 16.57

Tak alergická rýma fakt vypadá jinak než hnisavá ale to je jedno já s tebou souhlasím že kašel ani rýma ani teplota do kolektivu nepatří, ale není to jen jednostranný pohled když budou doma děti školy školky zavřené tak my taky a do práce nikdo chodit nebude a ekonomika půjde ještě víc do kytek což už teď co si budeme povídat máme schodek jako prase

dasza, 18. 9. 2020, 17.00

Ekonomika je v hajzlu od jara..a ta se nezvedne...mě taky vadí zabírání a omezování mě svobody..já mám na covid názor svůj od začátku...ale hold to beru tak že nadáváním nic nenadělám.zaridim se dle něj....a to i moje děti....a je mě jedno ze kašlou protože jsou astmatici a klukovi jeou plíce na 65%...a není to nakažlivý.jen mu nedělá dobře vlhko a zima...bude doma a prostě si to uděláme jinak

jkubeso, 16. 9. 2020, 22.42

Pekne napsáno. Mě teda pece o děti (chlap se postará o sebe sám ) docela i baví, ale občas to proste leze na mozek. Tak děti někomu strcim a jdu si po svém. A ještě je dobre povídat si s ostatními, pak často zjistím, ze moje problémy vlastně ani moc problémy nejsou.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů