Rozjet vlastní business? Mateřská je správná doba!

zobrazeno 3093×

Vložil(a): Lindi82, 2. 5. 2018 22.20

Nedávno jsem se dozvěděla, že moje bývalá kolegyně z práce a kamarádka si na mateřské založila firmu a začala podnikat v oboru, kterému se říká Mermaiding, tedy plavání mořských panen. Co to je? Jak zvládá podnikání a péči o tři děti? Věnují se mermaidingu i její děti? A chce se po rodičovské dovolené vrátit do svého původního zaměstnání? Vyzpovídala jsem Anetu a věřím, že tento rozhovor vám zase o něco rozšíří obzory a inspiruje vás.

Linda: Anet, vzhledem k tomu, že se známe již nějakou dobu, tak věřím, že mi odpustíš, když hned na začátek budu trošku drzá. Protože když mi naše společná kamarádka říkala, že jsi začala podnikat s oblečky mořských panen, tak mě v první chvíli napadlo “proboha, co je to za blbost?” :-) Můžeš prosím našim maminkám přiblížit, o co se přesně jedná?

Aneta: Mermaiding, nebo také plavání mořských panen, je nová forma volnočasové sportovní aktivity, kdy se nasadí na nohy monoploutev podobná monoploutvi, kterou používají freediveři a přes ploutvičku si oblečete krásně barevné plavecké kostýmky. Mermaiding tak spojuje náročnou sportovní disciplínu se skvělou zábavou ve vodě tak, aby děti tento sport bavil a více si plavání užily. Plavání ve stylu mořských panen je založeno na “delfínovém vlnění”, což je velmi náročná plavecká disciplína. Mermaiding je dobrým základem pro potápění a freediving a je určen pro každého: holky i kluky, pro děti i dospělé, přibývají také zákaznice z řad maminek.

Tato forma sportu je podporována zejména pro zvýšení základní plavecké úrovně dětí a naučení základu nádechového potápění a tím také zvýšení bezpečnosti dětí při pohybu ve vodním prostředí.

Mermaiding vznikl na Filipínách, já jsem ho ale poprvé viděla před sedmi lety v Orlandu v Seaworldu a prostě jsem se zamilovala. V USA je boom mořských panen již několik let a obrovský vzrůst mermaidingu je poslední 2 roky po celé Evropě. Nakonec jsem se tedy rozhodla zariskovat a rozjet nový business také v Čechách.

Linda: A neměla jsi pochybnosti? Přeci jenom Češi mají celkem odlišnou mentalitu od Američanů, kteří jsou v nějakých věcech “ulítlí”.

Aneta: Samozřejmě, že ano. Na začátku projektu každý zvažuje možná rizika daného oboru podnikání a nejinak tomu bylo u mě. Nemáme moře, jsme maličká země, zákazníci o mermaidingu téměř nic nevěděli a byla jsem si jistá, že firmu čeká obrovský kus práce a to především v marketingu a oslovení trhu, abychom zákazníkům tento styl plavání představili a seznámili rodiče i děti se zcela novou sportovní disciplínou.

Linda: V době, kdy jsi rozjížděla tento nový business, jsi byla někde zaměstnaná a rozhodla ses jít na volnou nohu?

Aneta: Byla a stále jsem zaměstnancem na mateřské dovolené a věděla jsem, že pokud mám někdy zkusit vlastní business, tak je právě nyní správná doba. Při běžném zaměstnání bych nikdy nebyla schopna dát rozjezdu firmy tolik, kolik je potřeba. Projekt trvá již přes dva roky a stále je přede mnou tolik práce. Občas si říkám, jak to lze vše zvládnout, ale s notnou dávkou odhodlání, pracovitosti, výdrže, zaměřením na cíl a radosti z toho co děláte, začal projekt nabírat jasné obrysy a stal se mým zaměstnáním na více než plný úvazek. :D

Linda: Ty jsi měla od americké firmy nějaké podklady, zadání pro švadleny nebo jsi to musela řešit všechno sama? Jak dlouho to trvalo, než jsi měla finální produkt?

Aneta: Kdepak, zadání ani podklady mně při začátku podnikání nikdo nedal, se vším jsem se musela popasovat sama a stanovit si čím začít a co jsou pro firmu hlavní priority.

Před rozjezdem samotné vlastní výroby jsem téměř rok distribuovala americkou značku, která je celosvětově na trhu nejdéle, téměř 8 let. Pro americkou firmu jsme byli nezajímavý trh a rozhodnutí vlastní výroby bylo tedy vcelku logické a rychlé.

Dala jsem dohromady tým lidí – grafiky, odborníky na výrobu, textilní specialisty, švadleny, tým potápěčů na vývoj ploutví a další. Lidí, kteří se podíleli na vzniku produktu, bylo mnoho. Následoval roční kolotoč schůzek, služebních cest a plánování výroby. Navrhli jsme mnoho prototypů ploutví, zkoušeli různé materiály, střihy, pak jsme vše měsíce testovali ve sladké i slané vodě. Tvoříme si vlastní grafické návrhy na potisk látek, na čemž si velmi zakládám a na tvorbě každé grafiky se podílím. Neděláme žádné kopie, jdeme si vlastní cestou a dbáme na originalitu a detail zpracování produktu. Trvalo mně rok, než jsem měla hotový finální produkt a byla to velmi intenzivní práce.

Naše firma spolupracuje s mnoha odborníky z oboru plavání, potápění, medicíny.

Linda: Jaká byla tvoje počáteční investice?

Aneta: Byly to statisíce. Měla jsem ohromnou podporu manžela, rodiny… všech. Díky této podpoře jsem nemusela jít do banky pro půjčky, což je výhoda, kterou každý nemá. Investice se ale už pomalu vrací.

Linda: Pokud se investice již postupně vrací, tak asi neplánuješ vrátit se zpět do svého původního zaměstnání, že? Nebo se mýlím? 

Aneta: To je dobrá otázka. Pokud rozjíždíš 2 roky firmu a vše začne fungovat jak má, společnost se stále rozvíjí, přibývá spolupracovníků, vyvíjíme nové produkty, těžko by se mně firma předávala někomu jinému a sama bych šla zpět do původního zaměstnání. To mě sice nesmírně bavilo a naplňovalo, ale jsem veliký detailista, náročná sama k sobě a někdy až příliš náročná k ostatním. Neumím si tedy představit firmu jen tak předat.

Linda: Jsi neuvěřitelná, kolik toho zvládáš! A do toho ještě 3 děti, máš můj obdiv! Tvoje děti také plavou?

Aneta: Nejstaršímu synovi je deset a půl, a pak mám sedmiletou a tříletou dceru. Syn plave rád a dobře, jen bez oblečku. Prý by s tím byl trapný, přitom mladší kluci tak plavou. Ale tak v jeho věku se snažím to chápat. Nejmladší dcera se teprve učí a prostřední plave a chce být se mnou na každé naší akci, což není vždy možné, ale často ji beru s sebou.

Je to více než práce na plný úvazek. Každý den se práci věnuji na 150 %, do dvou do rána. Mezi tím se samozřejmě starám o děti, občas je to časově náročné. Bez pomoci paní na hlídání, dobrých známých a rodiny bych nikdy nedošla až sem. Vždycky jsem si myslela, že v korporaci pracuji hodně a nevěřila jsem, že mohu dělat ještě více. S vlastním podnikáním přišlo tolik nápadů, které bych ráda zrealizovala, že to tempo nejde zastavit. Snažím se však trochu sama sebe brzdit.

Linda: A jaký je zdravotní faktor plavání s ploutví? Existuji i nějaké kurzy?

Aneta: Zdravotních přínosů mermaidingu je možná více, než bychom si uměli představit. Kromě zvýšení základní plavecké úrovně dětí se děti naučí v kurzech zvýšené sebezáchraně. Aktivita je vhodná i jako doplňkový sport k rychlostním, silovým a jednostranným zátěžím.

Plavání a potápění s monoploutví rozvíjí koordinační schopnosti horní a dolní části těla, zlepšuje senzomotoriku - vnímání polohy jednotlivých částí těla a také jeho pohybu v prostoru. Zároveň dochází k rozvoji správné ventilace a dechové vlny, uvolnění a zvýšení elasticity hrudníku, rozvíjí se také aerobní práce s kyslíkem ve svalech a v neposlední řadě dochází k harmonizaci vegetativního nervového systému.

Linda: Kolik stojí zakoupení kostýmu nebo je možná pouze zápůjčka? A jedna hodina kurzu vyjde na kolik?

Aneta: Pořízení samotné monoploutve vyjde na 1.490,- korun, k tomu sada plavek a kostýmku je od 2.200,- korun, zde záleží také na velikosti. Celou dětskou sadu tedy pořídíte od 3.690,- korun. Cena ale odpovídá kvalitě - naše ploutev má atesty TZU Brno a jsou zcela nezávadné a bezpečné, což se o ploutvích například z Asie říci nedá, v těch se mnohdy nedá ani plavat.

Pokud se ptáš na hodiny plavání s monoploutví v kostýmku, tak na stránkách www.happytailscz.cz v sekci “prodejní místa” – kde plaveme a kde koupit najdou zájemci o kurzy seznam autorizovaných obchodních partnerů naší firmy, kteří pořádají jak pravidelné plavecké kurzy, tak zážitkové lekce plavání ve stylu mořské panny. 

Linda: Jaké máš další plány do budoucna?

Aneta: Těch plánů je příliš a občas si říkám, jak to vše můžeme stihnout a co realizovat dříve. :)

Nedávno jsme založili Happy tails ® professional mermaiding akademii a nabízíme kurzy pro odborné vyškolení lektorů. Máme vlastní výukovou metodiku v této oblasti v ČR. Kurzy jsou vedeny trenérem světových jedniček a top ten světovým závodníkem Martinem Zajacem a první školení akademie se setkalo s obrovským úspěchem. Plánujeme nyní na léto mnoho zajímavých akcí pro zákazníky, ve spolupráci s plaveckými centry v ČR i v zahraničí. Je toho hodně. 

Linda: Moc děkuji za tvůj čas a držím palce, ať vše vychází dle tvých představ!

Už jste o mermaidingu slyšela? Jak se vám líbí? Máte ve svém okolí bazény, kde byste si také rady zaplavaly? 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (54 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

esternovakova1970, 4. 6. 2022, 21.35

Manžel během čekání na dítě také přemýšlel nad tím, že by rozjel vlastní business. Měl totiž několikaletou zkušenost s tím, že stavěl plachtové haly podobné těm, které dělají https://www.halyjabor.cz/, ale v Rakousko. No a chtěl si najít partu mladých kluků, kteří by s ním jezdili po Evropě a za nižší cenu než konkurence stavěly tyto haly na zakázku.

Ivulín, 24. 11. 2023, 20.08

To určitě není špatný business plán. Tyto haly jsou prý hodně populární. Manžel teď chce ve firmě něco podobného. Chystá se teď právě rozjet velké investice. Dokonce by rád do firmy koupil i nějaké nové stroje. Zatím ale vybírá dodavatele. Prý to ale vypadá na https://www.canmet.eu/ Ti jsou prý v tomto oboru špička.

novaklen, 23. 4. 2022, 13.03

Já si své podnikání teda rozjela až po mateřské, ale abych pravdu řekla, tak jsem ráda, že jsem se touto cestou vydala. Teď se mi daří lépe, než kdy předtím a dokonce už mám i pod sebou několik zaměstnanců. Začala jsem i přemýšlet nad jednou věcí - jestli by se mi nevyplatilo založení s.r.o. Koukala jsem se, že všechno se dá zajistit například přes https://www.sidlofirmypraha5.cz/

esternovakova1970, 30. 10. 2021, 15.56

Do naší malé prodejny zeleniny, kterou vlastní babička, jsme se rozhodli pořídit si http://www.barcodes.cz/carove-kody-ean-13/ ean 13 generátor. A rozhodně jsme neudělali špatně. Protože psát si někam do poznámek na papír co zrovna klient zakoupil rozhodně nechcete. Nechcete to ani vy, ani já jako prodavačka. A tak jsme zase investovali nějaké peníze a vyplatilo se nám to.

neslyšela jsem o tom,a neláká mě to vyzkoušet.

lucie25987, 11. 11. 2020, 21.28

Já jsem vloni také začala podnikat. Všechno bylo zalité sluncem, dařilo se mi, až na jednou přišel koronavirus a byl konec pohádky. Jarní opatření jsem s odřenýma ušima zvládla, ale to podzimní už bohužel ne. Došly mi peníze, takže jsem musela sáhnout po půjčce. Nejvýhodnější mi přišla půjčka pro podnikatele od https://pujcky.zone/nebankovni-pujcky-pro-podnikatele/ a doufám, že se to do Vánoc uvolní, jinak to budou letos chudé Vánoce.

koliaska105, 30. 5. 2022, 19.20

Díky za tip na tu půjčku. To ukážu manželovi. Ten by teď totiž potřeboval do firmy nakoupit nějaké kompresory a bohužel na to nemá peníze. Už se mu povedlo najít i firmu, která se specializuje na prodej šroubových kompresorů - https://www.kompresory-filtry-servis.cz/ ale co se týče financí, tak to pořád vázne. Říkal ale, že už to opravdu hoří, takže si na to klidně i nějaké peníze půjčí.

naseivanka, 24. 10. 2020, 21.06

Když jsem byla na mateřské dovolené, měla jsem dost času na to, abych popřemýšlela, zda se po narození mého syna vrátím zase do zaměstnání. Jako blesk z čistého nebe ke mně přišla kamarádka s tím, že začíná podnikat. Řekla mi o výhodách i rizikách a já měla jasno. Musím se do toho pustit. Doporučila mi pro začátek https://ekp.cz/cz/sluzby/firemni-poradenstvi

novaklen, 29. 7. 2022, 14.15

Vyšlo vám to nakonec? Já sama také podnikám a v začátcích jsem to určitě neměla jednoduché. To nebylo ale nic v porovnání s obdobím covidu, které bylo podle mě těžké pro všechny podnikatele. Měla jsem štěstí a přečkala jsem to. To samé se ale nedá říct o mé kamarádce, která takové štěstí neměla a bohužel se jí nevyhla likvidace společnosti, viz https://www.konecpodnikani.cz/

ivanka386, 8. 2. 2020, 20.12

Souhlasím, skvělý rozhovor. Myslím si, že pokud chce člověk v dnešní době začít podnikat, tak asi nejlepší volba je založit si vlastní eshop. Já to tak udělala a jsem spokojená. Je ale pravda, že hlavně v začátcích jsem měla dost problém s nedostatkem zákazníků. To ale naštěstí vyřešila lepší SEO optimalizace, o kterou se mi postarali https://kvalitneseo.cz/

Drahoslava Nožičková, 9. 6. 2020, 20.43

S tou SEO optimalizací určitě souhlasím. Myslím si ale, že pokud chcete přilákat reálné zákazníky, tak by nebylo špatné investovat i do nějaké internetové reklamy. Mně osobně se například velmi osvědčily Google Ads. Jen teda správa Google Ads není úplně nejjednodušší, takže se mi o to stará tento odborník: https://marekpech.cz/sprava-ppc-kampani/

Nina Červenková, 14. 6. 2020, 0.48

Eshop není špatný nápad. já si ale myslím, že docela perspektivní může v dnešní době být třeba i podnikání v oblasti 3D tisku. My si nedávno domů pořídili takovou malou 3D tiskárnu, na které si tiskneme hlavně modely stažené z internetu. Stránek, kde se dají sehnat je spousta, viz https://sharplayers.cz/kde-hledat-3d-modely-pro-tisk-v-roce-2020/ Manžel ovšem říkal, že by do budoucna rád začal vytvářet své vlastní a možná koupil i nějakou lepší tiskárnu, která by toho zvládla tisknout více a kvalitněji.

koliaska105, 21. 11. 2019, 9.18

Musím říct, že velmi zajímavý rozhovor. Já sama už se podnikání věnuji několik let. Teď nedávno jsem ale narazila na takový problém. Za tu dobu, co podnikám se mi tu nahromadila spousta dokumentů, které už není potřeba archivovat, tak bych se jich potřebovala zbavit, protože zabírají spoustu místa. Bohužel nemám skartovačku. Zkusila jsem si tedy vyhledat "skartace dokumentů Praha" a narazila na http://ekoskart.eu/ Ti se přesně tímto zabývají. Nemá s nimi náhodou někdo zkušenost?

Cherrynka, 28. 5. 2018, 20.02

Já bych měla strach z investice. V tomhle se bojím. Jinak moc pěkné čtení

Žofinka

Žofinka, 28. 5. 2018, 14.00

Tak to je zase rozšíření obzoru

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů