Konečně do nového: Nový byt krok za krokem

zobrazeno 1194×

Vložil(a): Adrianita, 25. 5. 2022 11.22

Rozhodli jste se, že je na čase dát sbohem bydlení v nájmu či u rodičů a přestěhujete se do vlastního? Jde o jedno z vašich nedůležitějších životních rozhodnutí. Máme pro vás několik rad, které vás krok za krokem na celý proces připraví.

Nepředbíhejte a ujasněte si svá očekávání

V návalu nadšení máme tendenci tak trochu předbíhat. Aniž bychom zavítali na prohlídku první nemovitosti, vyhledáváme na internetu interiérové inspirace, vybíráme první nábytek, obklady nebo dokonce domácího mazlíčka. Není rozhodně na škodu načerpat inspiraci. Kroťte ale své emoce a postupujte racionálně. V první řadě si totiž musíte ujasnit, jaké máte možnosti, co od nového bytu očekáváte, a na základě toho stanovit jasné priority.

Tyto věci byste si měli ujasnit:
  • Jakou má byt mít podlahovou plochu a dispozice
  • V jaké lokalitě by měl byt být
  • Raději nový, nebo starší byt
  • Je pro vás přijatelné přízemí či podkroví
  • Jakou potřebujete občanskou vybavenost
  • Cihlový, či panelový byt

Parametrů, které jsou pro vás důležité, mohou být desítky, zmínili jsme jen ty nejčastější otázky, které vám na úvod budou stačit. Čím konkrétnější budete mít představu, tím lépe.

Udělejte si prvotní rešerši

Po vytyčení hlavních bodů můžete začít prohledávat nabídky realitních kanceláří a listovat realitními portály. Pravděpodobně brzy zjistíte, že jen obtížně najdete byt, který by dokonale splňoval všechny vysněné parametry. Budete proto muset přemýšlet nad tím, kde uděláte určité kompromisy. Přes některé body tedy tzv. nepojede vlak, v dalších budete schopni učinit ústupky.

Vše spočítejte a vyřešte financování

Zkoumáním realitních portálů si také uděláte poměrně konkrétní představu o tom, kolik bude váš vysněný byt stát. I zde se může stát, že vás úspory donutí činit určité kompromisy. Čiňte je primárně tam, kde to můžete později napravit – například obětujte parkovací či garážové stání v ceně bytu, to můžete za pár let dokoupit, zatímco chybějící podlahovou plochu již nikdy nenahradíte. Budete-li koupi bytu financovat hypotečním úvěrem, přichází čas kontaktovat banku či finančního poradce a o úvěru začít jednat. Nemá totiž smysl chodit na prohlídky bytů a po několika týdnech úsilí zjistit, že na vybraný byt u banky nedosáhnete.

Našli jste? Opatrně s byrokracií

Nastává fáze prohlídek. Během nich se snažte odhadnout, zda informace, které jsou vám prezentovány, jsou pravdivé. Prodávající i realitní makléř vždy budou mít tendenci vykreslit byt v nejlepším světle, neměli by vám ale podávat informace nepravdivé. Dotazujte se pak na věci, o kterých informace nepřijde – v těchto oblastech mohou být skryté problémy. Pokud se vám podařilo najít byt, o který máte zájem, nepodepisujte na místě rezervační smlouvu. Veškeré dokumenty konzultujte se svým právním poradcem. Také je nutné mít zajištěné financování – banka bude chtít byt ocenit. Dokud nejsou tyto kroky hotové, nesmíte nic podepsat a nesmíte nikam posílat peníze.

Poslední náročný krok: stěhování

Vše máte vyřešené, můžete se stěhovat. Připravte se na to, že po mnoha náročných týdnech půjde o další náročnou fázi – zejména pokud budete muset chodit s těžkým nábytkem po schodech. Máte-li tedy ochotnou rodinu a přátele, neváhejte využít jejich pomoci. Nebo si, pokud si to můžete dovolit, najměte profesionální stěhovací firmu.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (16 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Ivulín, 30. 8. 2023, 16.58

No, my teď právě zvažujeme, že bychom se přestěhovali do Prahy. Nevím ale jestli přímo kupovat vlastní byt. Manžel právě má teď možnost získat velice slušně placenou práci v Praze, tak kvůli tomu ten přesun. Nedávno jsme se tam byli po delší době podívat a to bydlení tam by se mi fakt líbilo. Líbí se mi hlavně ty možnosti jaké tam jsou. Právě v Praze jsem například měla poprvé možnost vyzkoušet erotické masáže, viz https://www.mataharisalon.cz/cs

Kamila Nová, 30. 3. 2023, 21.32

Nedávno jsem se nastěhovala do nového bytu, který jsem si nechala vymalovat od firmy, kterou jsem si našla na internetových stránkách https://www.bratrimaliri.cz/. Mít nově vymalovaný byt je skvělý pocit, ale nejlepší bylo nechat to na profesionálech. Nyní si mohu užívat svůj nově vymalovaný byt a nemusím se trápit tím, že jsem něco pokazila.

vranovahan, 5. 4. 2023, 10.43

Díky za tip na ty malíře. To se bude do budoucna určitě hodit. Malovat se totiž chystáme, ale to bude až jedna z posledních fází naší rekonstrukce. Teď během jara se chceme pustit do střechy. To bude asi nejnáročnější část. Střešní krytinu už ale naštěstí máme vybranou. Konkrétně půjdeme do krytiny od firmy Drdlík, viz https://www.sindel-stresni.cz/stresni-krytiny-drdlik

Fuga

Fuga, 7. 12. 2022, 11.37

v dnešní době je to hlavně náročné i po finanční stránce, když vidím, jak to letí nahoru

milujici.teticka36, 24. 11. 2022, 8.23

My jsme si teda na poslední stěhování vzali profíky na vyklizení nemovitosti v Praze https://chcivyklidit.cz a nechali si toho zařídit hodně přes ně. Na nás pak bylo de facto jen papírování a zařizování. A pak samozřejmě zabydlování. Musím říct, že to fakt ušetřilo spoustu nervů. Prožila jsem si totiž stěhování několikrát a svépomocí bych do toho už sama nešla.

TomášRoman, 3. 9. 2022, 12.51

Také už se těším do mého nového bytu, ale ještě mě čeká rekonstrukce bytu Praha od https://www.provadime.cz. Potom už jen řešit nábytek, pokoje atd., ale na to už se těším. Jsem strašně natěšenej, a už se nemůžu dočkat. Konečně do vlastního! Přítelkyně bude taky určitě šťastná, že bude mít trochu prostoru i pro sebe.

Witchie, 21. 8. 2022, 16.12

Pěkně sepsané, každopádně stěhování je vždycky náročné....

Jana Novotná, 4. 8. 2022, 14.22

S manželem jsme žili několik let v pronajatém bytě, a tak jsme se rozhodli si koupit dům, kde jsme hned začali s rekonstrukcí. Jakmile bylo vše dostavěné a my se mohli nastěhovat, tak nám kamarádi pomohli a na stránkách https://www.pujcovnadodavekbrno.net/ půjčili auto na stěhování. Takže nakonec nás zachránili naši známí a také půjčovna dodávek.

Jana Novotná, 27. 7. 2022, 16.17

V loni jsme s manželem našli krásný malý domek a rozhodli se ho koupit. Naštěstí nám se stěhováním pomohl náš kamarád s dodávkou, takže to bylo docela poklidné. Jen bylo potřeba několik malých stavebních úprav v dětském pokoji. Opět nám pomohl kamarád, který nám poradil stavebniny https://www.stavmat.cz/, kde jsme koupili všechen materiál, co byl potřeba.

novaklen, 30. 7. 2022, 22.05

Můžu se zeptat jak jste to udělali s financováním? Také bychom právě chtěli nějaký domek, ale ty ceny jsou dnes opravdu hrozné. Myslím si, že bez hypotéky to asi jen tak nepůjde. Dívala jsem se ale na takovou kalkulačku na https://finuance.eu/ kde se dají vypočítat měsíční splátky a myslím si, že ze dvou platů bychom to nějak utáhnout měli

koliaska105, 21. 7. 2022, 21.40

Mám kamarádku, které se teď rozrostla rodina, tak se také dívali po nějakém novém bytě. Hlavně nějakém, který by byl větší, ale zároveň pořád finančně dostupný. Dalo to sice celkem práci, ale nakonec se jí povedlo najít jeden přes tuto realitní kancelář v Karviné - https://www.remaxelitereality2.cz/realitnisluzby.php Už jsou i přestěhovaní.

milujici.teticka36, 21. 7. 2022, 12.35

Díky za fajn tipy. Taky nás to v následujících týdnech čeká. Už máme termín na vyklizení bytu v Praze od https://chcivyklidit.cz/ a tak zařizujeme všechno potřebné. Ten týden bude asi prekérka, ale manžel je náturou a naturelem logistik, takže věřím, že to všechno naplánuje tak, že já ani nepoznám, že se stěhujeme a vyklízíme byt a zařizujeme rodinný dům.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů