Když se syn mění v muže

zobrazeno 20041×

Vložil(a): Dana Kantorová, 5. 6. 2018 21.06

Dospívání neboli adolescence je období v životě člověka, kdy dochází k uvědomování si sebe sama a formování jedince po stránce fyzické i psychické. Můžeme říct, že je to most mezi dětstvím a dospělostí. Pubertu a adolescenci vnímám jako jednu z nejsložitějších vývojových etap, která v životě lidském nastává. Přerod dítěte v dospělého člověka svými hlavními znaky připomíná přerod larvy v motýla.

Když se dcera mění v ženu, tomu jsem se věnovala už v předchozím článku. V tomto se věnuji dospívání chlapců.

Puberta u chlapců

Puberta u chlapců nebývá tak jednoznačně ohraničena, jako je tomu u puberty dívek a bývá dlouhodobější záležitostí. Zpravidla se chlapci do puberty dostávají ve věku třinácti let. V ohledu fyzického zrání se jedná o období rychlého růstu. Ruce a nohy rostou zpravidla rychleji, než zbytek těla. Chlapecká postava získává více mužskou, hranatější podobu, typické je rozšiřování ramen. Chlapcům v této době také mohutní svalstvo jejich těla. Objevuje se pubické ochlupení a výraznější chloupky začínají růst i na rukou a nohou, často na hrudi. Obdobnou změnou je růst vousů. Nejdříve se vousy objevují nad horním rtem, poté na tvářích a bradě. Tyto vousy jsou nejprve měkčí, postupem času však ztvrdnou. S růstem celého těla se chlapcům v průběhu puberty zvětšuje i hrtan a dochází k hlasovým změnám, tzv. mutaci. Hlas v tomto období mění svoji kvalitu a zpravidla o oktávu klesne. Doprovodnými jevy změny hlasu je jeho přeskakování. Tato změna hlasu je dokončena obvykle kolem patnáctého roku.

Během puberty u chlapců dochází také ke zvětšení varlat a erekce dosahují poměrně snadno. Běžným objevujícím se jevem je noční poluce. Během spánku dochází k nevědomé erekci a následnému výronu semene. Citová vazba k rodičům se uvolňuje. Chlapci v pubertě začínají navazovat mnohem intenzivnější vazby se svými vrstevníky. Na počátku puberty je pro chlapce obvyklá potřeba přátelského vztahu s kamarádem, později by měl být tento vztah nahrazen vztahem partnerským. Zvyšuje se sexuální touha a jsou navazovány první partnerské vztahy.

Jak to vypadá prakticky

Pokud se, milé maminky ptáte, jak to vypadá v reálném životě, když se vám syn mění v pořádného chlapa, dá to zabrat. Především náročné je pěstovat hygienické návyky jako používání deodorantu a antiperspirantu, jelikož mladí si nepřipouštějí agresivitu potu především v návaznosti na sport, který mladí kluci aktivně dělají. S tím se pojí i péče o pleť, která je často spojena s projevy akné a je na nás, maminkách, naučit syna správně se o ni starat. Můžete například koupit čistící tonikum proti akné, eventuálně navštívit kožního lékaře, aby vám v případě agresivnější formy akné doporučil správnou léčbu. A pak už jen den co den moralizujete, ať na tyto úkony v koupelně ráno a večer nezapomíná.

Samostatnou kapitolou je holení, zprvu jsou kluci tímto úkonem nadšení. Vlastní holicí strojek, pěnu a vodu po holení a téměř denně likvidují svoje chmýříčko pod nosem a na bradě. Zdá se, že je vše na dobré cestě k tomu, mít doma „krásného Ronalda.“ Ovšem všeho do času. Holení či úprava vousů je sice pro muže základním hygienickým návykem, ale jelikož vyžaduje jistou pravidelnost, časem je to omrzí. A tak svého mladého denně napomínáte, ať se oholí, že holkám se „sem tam chlup nelíbí“. A tak pořád dokola. Která maminka by si nepřála, aby její syn vypadal hezky a upraveně. Co se týče účesu, těší mě, že většina adolescentů má ochotu pravidelně navštěvovat kadeřníka, používat fixační a stylingové gely a chtějí vypadat k světu. Alespoň u nás doma se každý den ráno tvoří účes ala patka, číro, hipster, strniště, anebo na pěšinku. Střídáme se po ránu v koupelně, okupujeme všechna dostupná zrcadla v baráku a bojujeme o prvenství u fénování vlasů.

Zmínila bych se rovněž i o módních výstřelcích. Snad každý mladý kluk koketoval s metalovým oblečením, které si libuje v černé barvě. Na tričkách a mikinách nechybí potisky hudebníků, loga oblíbených hudebních skupin, lebky, kostry či napodobeniny kytar. A tak jsme se i my na určitou dobu stali častými návštěvníky metal shopu. A že to nebyla levná záležitost. Ale co by člověk neudělal pro svého milovaného dospívajícího puberťáka v den jeho jmenin, narozenin nebo jen tak. A že si syn nového metalového oblečení vážil! Upozornil mně, že tato trička a mikiny se perou naruby, aby se nezničily ty šílené kresby, loga a nápisy. Vyzvala jsem ho teda, aby si na to pamatoval, pokud si chce zachovat originalitu tohoto oblečení. Časem nadšení pro tento styl oblékání vymizel. Dnes inklinuje ke klasickému, spíše sportovnímu a pohodlnému oblečení. Jako pozůstatek z této doby mi ale zůstalo naruby převrácené oblečení všeho druhu včetně toho upatlaného z posilovny a moje opakované výzvy a výhružky, že to asi jednou nevyperu. Jsem ovšem nesmírně ráda, že nás minul třeba styl oblékání a vizáže jménem gothic, emo, punk, skinheads a jiné.

S módními kreacemi jde ruku v ruce i poslouchání hudby a vyhraněný hudební styl, který dalo by se říct, že období puberty doprovází téměř na každém kroku. My jsme vždy už z dálky poznali, že se náš milovaný syn vrací ze školy a z posilovny domů, neboť jeho příchod předcházely šílené zvuky a řev, jako když někdo volá o pomoc ze záhrobí. On tomu říkal hudba. Dnes, kdy již dosáhl plnoletosti, je z jeho pokoje slyšet mix hudebních stylů, mezi které patří i vážná hudba. Hold, všechno chce svůj čas.

Netradiční hobby?

Pokud bych měla pokračovat ve výčtu toho, co především poznamenalo přerod našeho syna v muže, tak to bude především jeho milovaná kulturistika. Jeho posedlost tímto sportem jsem již popisovala v článku Jak přijmout netypické hobby svých dětí. A opravdu pro nás, rodiče, je to o adaptaci, akceptaci a možné kontrole dítěte tak, aby se vše odehrávalo v jeho benefit. Jde především o to, aby se součásti kulturistiky nestalo přijímání návykových látek typu anabolika a steroidy. Takže opět je to o společné komunikaci, důvěře, plnění povinností doma i ve škole a v neposlední řadě i o školním prospěchu a celkových projevech chování. 

Období vzdoru a hledání sebe sama

V období puberty a dospívání chlapci rádi přebírají iniciativu a aktivně prosazují svoji vůli. Svoji umanutostí, tvrdohlavostí a vzdorovitostí získávají plnou pozornost rodičů a zároveň jim takovýmto náročným způsobem ukazují účinky a dosah svých vlastních rozhodnutí. Rebelie, časté výkyvy nálad a odmítání je výrazem touhy po nalezení vlastního já, vlastní identity nezávislé na vůli rodičů. Ani nám se nepodařilo rebelii jménem kulturistika v synovi utlumit či pohřbít. Ačkoliv se nám tento sport nelíbí, snažíme se ho akceptovat. Musím zas na druhou stránku celé věci říct, že žádné jiné výrazné negativum, se kterým bychom museli coby rodiče bojovat, náš syn nemá. Je inteligentní, chytrý, prospívá ve škole, pěkně se chová k nadřízeným a starším lidem. Nikam se po nocích nevláčí s kamarády či s partičkami, je abstinent, pohotově reaguje na naše sms zprávy či telefonáty. Umí se dokonale sám o sebe postarat včetně přípravy své specifické kulturistické stravy na celý den, a to včetně úklidu kuchyně po vaření.

Život na sociálních sítích

Další nedílnou součástí dospívání našich dětí bez ohledu na pohlaví je svět sociálních sítí. S tím souvisí i způsob jejích komunikace. Mladí lidé spolu dnes komunikují prostřednictvím nejrůznějších sociálních sítí, jako je například facebook nebo twitter, posílají si z mobilu smsky nebo mmsky, popřípadě využívají služeb icq nebo skype. Jinou neméně oblíbenou záležitostí je internetový portál youtube, kde se nacházejí videa nejrůznějšího charakteru. Komunikace mezi mladými lidmi se jaksi odosobnila v tom smyslu, že stačí, aby člověk měl po ruce počítač nebo mobilní telefon a jakýkoliv z těchto komunikačních kanálů a má všechny své kamarády na dosah ruky, i když se fyzicky  mohou vyskytovat třeba na druhé straně naší planety. Virtuální realita je reálným životem naši dnešní mládeže. Občas si v tomto kontextu s manželem klademe otázku, jak to bude s dětma našich dětí?

 

Život s dospívajícími dětmi není jednoduchý. Každé období ve vývoji našich milovaných dětí je něčím specifické. Adolescenti ovlivňují svůj životní styl rozumem jen do určité míry, jelikož jejich chování a reakce jsou podmíněny hormonálními změnami v dospívajícím organismu. My jsme v poslední době oslavili ukončení autoškoly a získání řidičského průkazu, takže máme v rodině dalšího řidiče. Čeká nás maturita na gymnáziu, výběr vysoké školy, přijímací zkoušky, talentové zkoušky v případě výběru školy se zaměřením na sport a vyřizování si licence na trenéra kulturistiky. Tak uvidíme, co nám život připraví. Každopádně všem synům, kteří se mění v muže, přeji, ať je to proměna v člověka s pevnými morálními hodnotami, charakterem, úctě k sobě samému a ke každé lidské bytosti.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (6 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

můj 11 letý syn se už v muže mění roste mu knírek,mutuje mno ty věci co se mu budou muset vysvětlovat,tak bude vysvětlovat tatínek

Ketris

Ketris, 8. 8. 2018, 12.25

Tohle bych prenechala radeji tatinkovi..

Mildret, 6. 8. 2018, 23.26

Super článek. Popravdě se toho dost děsím až to přijde

Mygara

Mygara, 9. 7. 2018, 7.34

můj syn byl v pohodě, jen mohl být na můj styl méně flegmatik )

Fuga

Fuga, 8. 7. 2018, 6.18

holení apod. od toho máme na vysvětlování tatínka

Žofinka

Žofinka, 7. 7. 2018, 10.34

pokud budu mít syna, tak to bude zajímavé vysvětlování

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů