Když se vaše dcera mění v ženu

zobrazeno 10043×

Vložil(a): Dana Kantorová, 22. 4. 2017 18.28

Říká se, že největším úskalím ve vztahu matky a dcery je puberta. Když těch pár kritických let zvládnete bez vážnějších karambolů, je téměř jisté, že máte v dceři přítelkyni na doživotí. K bezpečnému přežití cesta existuje a podle psychologů je i relativně spolehlivá: vzpomeňte si, jak bylo ve třinácti vám.

Jízda na hormonální vlně

Hormony v období puberty mají u dívek na svědomí i pocity spjaté se sebevědomím a vnímáním sebe sama. Začínají se srovnávat s vrstevnicemi i mediální představou atraktivní ženy. Neustále stojí před zrcadlem, měří na centimetry rizikové partie, několikrát denně se převlékají, zvláště ráno je velmi kritické. Ranní vypravení se do školy trvá i přes hodinu, okupace koupelny zabere i několik desítek minut. Není to však tím, že bychom naše holčičky rozmazlily a špatně vychovaly, je to řeč hormonálního systému, který je ovládá.

A je tu první menstruace

Průměrný věk, kdy většina dívek dostane první menstruaci, je mezi dvanáctým a čtrnáctým rokem života, přičemž horní hranice je stanovena na patnáct a půl roku. Ačkoliv je každé dívčí tělo jedinečné a individuální, první menstruace by měla dle odborníků proběhnout do patnácti let věku dívky. V případě její nepřítomnosti se doporučuje vyhledat lékaře a zjistit příčinu tohoto zpoždění. Věk první menstruace ovlivňuje řada faktorů jako např. genetická predispozice, výživa, životní styl, hmotnost, poměr svalů a tuku a podobně. V současnosti však můžeme říci, že se pokles věku, ve kterém přichází první menstruace, již stabilizoval.

Na nástup první menstruace má vliv tělesný typ dívky. Ani jeden extrém, tedy ani obézní, ani příliš hubené tělo, nemá na počátek menstruace a celého menstruačního cyklu pozitivní vliv. Velmi totiž záleží na poměru tukové a svalové hmoty v těle. První menstruace je pro mnoho dívek zásadním zlomem jejich života. Říká se, že v tento moment se dívka mění v ženu. Domnívám se, že v dnešní době internetu a medializace by to již pro naše dospívající dcery neměl být nějak extrémní šok, jelikož ze všech stran se na ně valí spousta informací. Určitě je ale povinností nás, maminek, naši mladou slečnu na tento fakt připravit ještě před tím, než přijde onen den. Být jí v této životní události rádkyní, průvodkyní a sdílet s ní jeji fyzickou i psychickou proměnu v mladou ženu.

Biologie protivných holek

Ačkoliv začátek periody je spojený s bolestmi břicha, zad, dolních končetin, hlavy, únavou, napětím a citlivostí prsou, zhoršením stavu pleti s projevy akné, zvýšeným apetitem, chutí na sladké, podrážděností a plačtivostí, je samotná menstruace očistným procesem našeho těla. Podle průzkumů je však zřejmé, že díky menstruaci a ženským hormonům žijeme v průměru o pár let déle než muži. Naučte proto svoji dceru vnímat cyklus jako něco, co je v jejím životě pozitivní a zdravé. Že to potvrzuje její ženství a plodnost, která je mimořádně důležitá. Poučte ji o všem, co se menstruace týká a buďte otevřená. Podpoříte tak pozitivní vnímání její ženskosti a samotného menstruačního cyklu.

Ženskost je třeba si chránit

Ruku v ruce s obdobím dospívání našich dcer se nabízí i otázka sexuálního života a ztráty panenství. Osvěta ve škole k tomu doopravdy nestačí a je to hlavně na nás, rodičích (hlavně maminkách), abychom je zasvětili do tajů intimního světa. Je sice pravdou, že spoustu informací jim nabízejí i sociální sítě a internet, ovšem bez jakýchkoliv mantinelů a hranic. Důležité je našim dospívajícím holčičkám vysvětlit, že každý jejich intimní zážitek bude mít vliv na jejich budoucí partnerské i sexuální vztahy. Pokud se jí totiž stane něco nepříjemného, může ji to ve vztahové oblasti zásadně ovlivnit. Proto není špatné počkat, až se objeví "ten pravý" a nespěchat. Každá z žen bez ohledu na věk by si měla chránit své ženství a pečlivě si vybírat, kdo nám do něj vstoupí. Zachování si ženskosti, jemnosti a vnitřní krásy je právě tím, co přitahuje.

Naše milované dcery se potřebují s novou situací vnitřně i fyzicky postupně ztotožnit a vytvořit si nové životní návyky. Nový stav je nezvyklý a zvláštní, ovlivňuje fyzickou i psychickou stránku, a většina mladých dívek se na menstruaci spíše netěší a nemá ji ráda, jelikož mají pocit, že je v mnohém limituje. Kladou si otázku, jak v průběhu periody budou vypadat v přiléhavém a světlém oblečení, v plavkách u bazénu, při sportovních aktivitách, na tělocviku mezi spolužáky opačného pohlaví. Co v případě, že to dostanu na školním výletě, táboře? Když pak menstruace přijde, učí se ji dlouhé měsíce přijmout a respektovat.

Pozor na předsudky

Předsudky mají tendenci přenášet se z generace na generaci. Každý z rodičů si často přináší (co se týče menstruace, ženství, sexuálního života) ze svých původních rodin různé teorie, názory, předsudky a tabu. V mnoha rodinách se o menstruaci nemluví a bývá vnímána jako něco normálního a nepodstatného pro rozhovor, nebo se o tom nemluví ze studu. Za zcela nesmyslné a nerozumné považuji rádoby moudra typu: „To musíš nějak přežít. Musíš si zvyknout. Je to otrava, ale nedá se nic dělat. V životě toho budeš muset jako žena ještě hodně vydržet. Odnosit dítě a zvládnout porod. V průběhu periody se nesmíš koupat v horké vodě a už vůbec ne plavat v bazénu. Ženy to mají prostě v životě těžší než muži.“

Vztah otce a dcery

Vztah otců a dcer je specifický a individuální. Otcové zvládají přerod jejich „malé holčičky“ v ženu postupně, i když si plně uvědomují, že už si ji jen tak nepochovají na klíně, nepomazlí jako kdysi a můžou mít tendenci se odtáhnout. Dospívající dceru místo klasického objetí spíše poklepou po zádech či po rameni na znak podpory a účasti, rádi ji škádlí slovně.

Ačkoliv téma menstruace je spíše ženskou záležitostí a edukace na toto téma je spíše v kompetenci maminek, patří i do mužského světa. Nejenže si povšimnou fyzických změn na dceřině těle, mají tiché a tajné informace od nás, maminek, že naše dcera již opravdu a naplno dospívá. Všímají si, že najednou mají doma více podrážděných, plačtivých a náladových holek, už to není jen samotná manželka v premenstruační tenzi, přidala se k ní do party i dceruška. Domnívám se, že je potřeba, aby tatínkové společně sdíleli a prožívali tyto ryze ženské záležitosti, takže dejme jim šanci proniknout do tajů naší duše. Ptáte se jak? Tím, že jim budeme otevřeně sdělovat své postoje, pocity.

A jak z toho všeho ven?

Doporučení, jak komunikovat a vychovávat své dospívající děti jsou velmi specifická a individuální. Mění se v závislosti na vývojovém období, ve kterém se naše dítě právě nachází. Obecně však lze říct, že přístup k dítěti v období dospívání vyžaduje dostatečnou dávku rodičovské sebedůvěry v komunikaci a ve výchově, která umožní nepodléhat pocitům ukřivděnosti, jež sužuje dospívajícího mladého člověka, který by si nejraději vše vynucoval vyčítáním či doprošováním. Mezi možná doporučení patří nezlehčovat pocity svých potomků, zkusit se vcítit do jejich myšlení a pocitů, mluvit přímo a srozumitelně, sdělovat jim své pocity, místo obviňování dávat přímé informace, místo výhružek nebo příkazů nabídnout možnost řešení, pokud možno nedávat dlouhé přednášky a kázání, být důsledný, spravedlivý, vyžadující a to vše s notnou dávkou lásky a něhy.

Co se týče našich dospívajících dcer, které se seznamují s procesem menstruace, vnímám, že je důležité s nimi o tomto tématu otevřeně komunikovat, a to jak v rodině, tak i ve společnosti. A šířit osvětu v přístupu rodičů vůči dcerám, ale zároveň o tom komunikovat i se syny, aby i oni k menstruaci a ženství získali ten správný citlivý a respektující přístup.

Je přirozené, že každá žena byla kdysi dívkou a malou holčičkou, tudíž i moje dcera bude procházet, či již prochází, tímto přirozeným procesem. Na mém přístupu k ní se nic nemění. Vždy byla, je a bude mojí milovanou dcerou. Pomozme svým dcerám přirozeně přijmout novou fázi jejich vývoje a přeměny z dívek v ženy. Podpořme je v tom, aby se těšily na tuto další etapu svého života. Pomozme jim, aby si začaly uvědomovat svůj nový ženský potenciál. Pomozme jim pochopit a přijmout, že menstruace a celý ženský cyklus je darem, který umožňuje ženě nejen plně realizovat svou roli ženy a matky, ale i rozvíjet svůj ženský duševní i fyzický potenciál jak v osobním, tak v profesním životě.

A jaké máte vy vzpomínky na svou přeměnu z holčičky v ženu? Máte už svou vlastní zkušenost s dospívající dcerou? Podělte se s námi i ostatními maminkami o cenné tipy a názory.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (18 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 1. 3. 2023, 8.50

No jo, ono jsou to fakt velké změny a těm holkám, dcerám, neteřím, vnučkám, to fakt nezávidím. Když přestane dětská peněženka od https://www.penezenky-ahal.cz/detske-penezenky/ stačit a holka potřebuje šminky, začne se stydět a přijde domů s tím, že má depresi z kluka, tak nastává na jednu stranu super, ale na druhou stranu hrozně stresující období. Takže na ně nebuďte přísné. Lomcují s nimi hormony!

Minnie, 21. 9. 2021, 20.21

Nejstarší dceři bude 10, tož puberta za rohem. Snad to bude v klidu...

mikjana, 21. 6. 2021, 20.35

Podle mě je každé dítě jiné a určitě se s tím poperu až bude Nelča větší.

WeruskaSK

WeruskaSK, 12. 3. 2021, 10.20

dceru nemam, mozno aj dobre ked si spomeniem na svoju pubertu a dospievanie, co vsetko ide babam hlavou,

no škoda,že toto nikdy nezažiju,dceru nemám.

Kikinka30, 13. 12. 2019, 18.41

Dneska je to yrochu jine,nez když ja jsem byla v pubertě,ale snad to nejak dame,je to chvilka pak nam vyrostou a nema cenu si na nejaky trn rok pikazit fopodud ptima "kamarádství"

Žofinka

Žofinka, 7. 6. 2018, 13.45

Tak na to jsem opravdu moc zvědavá

mckvak, 2. 7. 2017, 12.31

Super clanek, zatim mame na pubertu cas (dcerka dva roky) ale jsem na tohle obdobi zvedava )

Mygara

Mygara, 28. 6. 2017, 13.15

je jedno, jestli dospívá kluk nebo holka, každý má své spacifika, takže díky za hezký článek

Fuga

Fuga, 22. 6. 2017, 7.55

jak ráda bych to řešila .-), mám ale 2 kluky

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů