Co to jsou tělesné čakry a jaký mají pro nás význam

zobrazeno 3849×

Vložil(a): Adrianita, 21. 9. 2022 16.40

Čakry ovlivňují duševní pohodu, činnost orgánů i energii mezi tělesným a duchovním světem. Není třeba se zajímat o ezoteriku, abychom pracovali s čakrami. Jaké čakry máme v těle a jak můžeme dosáhnout jejich harmonii?

Čakry nelze popsat jednou větou, je to velmi široké téma. Čakry nejdou vidět, ale na tělesné úrovní se vyskytuje celkem 7 čaker různých barev podél celé páteře. 

Celý vesmír je tvořen energií, vše ve vesmíru je v pohybu, nejčastější pohyb je rotace. I v našem těle proudí energie. Slovo čakra znamená v sanskrtu kolo. Všech 7 čaker tedy proudí a rotuje v našem těle. Jsou-li naše čakry v rovnováze, jsme zdraví a vyrovnaní. Jakmile byť i jedna z čaker rotuje příliš rychle nebo pomalu, případně je blokována, přichází zdravotní problémy. Podívejme se společně na to, jak můžeme všechny čakry udržet v rovnováze a jaký vliv mají na harmonii těla, ducha i naše emoce.

Co to jsou čakry

V těle existuje mnohem více čaker, některé jsou i mimo naše tělo, ale většinou se zaměřujeme na 7 hlavních čaker. Jsou rozprostřeny od horní části hlavy po dolní část páteře. Tyto čakry jsou středem energie a mají vliv na vše od zpracování emocí až po imunitu. Naším cílem je udržet čakry nejen ve vzájemné rovnováze, ale i otevřené. Jakmile si uvědomíme naše čakry, naladíme se na ně, naučíme se je otevírat a více využívat naši intuici a další dovednosti. Díky tomu může dojít k postupnému uzdravení. Často narazíme na staré rány, traumata, emoční bloky, které můžeme nechat jít. Vyšší dovedností je to, že najdeme nějaký blok dříve, než se projeví na našem zdraví. 

7 základních čaker

7. korunní čakra

Korunní čakra se nachází na temeni hlavy, díky své poloze je úzce spojena s mozkem a nervovým systémem. Patří mezi základní čakru, její barvou je fialová, ale i bílá nebo zlatá. Základním principem je čiré bytí. Tato čakra spojuje naši mysl s každou bytostí ve vesmíru, s vesmírnou energií i naším vyšším já. Při harmonii produkuje hormony štěstí serotonin a melatonin. Tato čakra souvisí s překračováním hranic, spojení s vesmírem, stavy blaženosti. Mezi minerály, které mají vliv na harmonii této základní čakry patří ametyst, křišťál, diamant a bílý achát, v aromaterapii ji můžeme podpořit lotusem. 

Zdravotní problémy spojené s korunní čakrou: bolesti hlavy, světloplachost, neurologické a duševní poruchy, epilepsie.

6.čakra - třetí oko

Jak už název vypovídá, tato čakra se nachází v oblasti třetího oka a má vliv na intuici. Dokáže tě ochránit před špatným rozhodnutím či nebezpečím. Barva této čakry je indigo, žlutá a fialová. Šestá čakra, která se nachází mezi obočím souvisí s mimosmyslovým vnímáním, jasnovidectvím, telepatií, vnímáním jemných energií slovy nepopsatelnými, dokonce i s telekinezí. Otevřením a rozvíjením této čakry si pomůžeme k lepší a autentičtější vizualizaci, rychleji si do života přitáhneme cokoliv si přejeme. Minerály šesté čakry jsou sodalit, tyrkysová a opalitová perla, modrý topaz, indigově modrý safír a ametyst. V aromaterapii má na tuto energii vliv máta peprná a jasmín.

Zdravotní problémy spojené s šestou čakrou: oční a ušní potíže, problémy se sluchem, bolesti hlavy, migrény, potíže s páteří, problémy s pokožkou hlavy, s vlasy, neurologické poruchy, noční můry, záchvaty, poruchy osobnosti, potíže s učením, halucinace. 

5.krční čakra 

Krční čakra se vyskytuje především v oblasti krku a šíje, má světle modrou, stříbrnou nebo zelenavě modrou barvu. Souvisí s komunikací, nasloucháním i sebevyjádřením svého pravého vnitřního já. Pokud máme krční čakru otevřenou, jsme pravdomluvní, vyjadřujeme své myšlenky a pocity. Přijímáme své slabé stránky, ale projevujeme i svou sílu. Tato čakra úzce souvisí s druhou čakrou a má vliv i na čakru v oblasti srdce. Jednoduše řečeno je to centrum, které má vliv na harmonii energie všech čaker. Minerály 5. čakry jsou achát modrý, lapis, azurit, safír, akvamarín, tyrkys, chalcedon a tyrkenit, v aromaterapii má účinek šalvěj a eukalyptus.

Zdravotní problémy spojené s pátou čakrou: ucpané dutiny, problémy se sluchem, bolesti v krku, bolest čelisti, problémy s hlasivkami a štítnou žlázou, problémy se zuby, dásněmi, onemocnění jícnu a mandlí, nervozita, úzkost, strach, poruchy pozornosti, koktavost.

4.srdeční čakra

Barva srdeční čakry je zelená, ale i růžová a zlatá. Srdeční čakra je středem lásky a je také středem mezi třemi vrchními a třemi spodními čakrami. Tato čakra představuje bezpodmínečnou lásku. Je-li otevřená spojuje naše tělo s duchovním světem, přijímáme sami sebe, milujeme sebe i ostatní, snadno odpouštíme, necháváme jít, co nám neslouží. Minerály čakry srdce jsou růžový křemen, zelený turmalín, malachit, granát, nefrit, jadeit, růženín a smaragd, v aromaterapii je účinná růžová voda. 

Zdravotní problémy spojené s čakrou srdce jsou: pneumonie, astma, problémy s plícemi, s prsy, dýchací potíže, bolesti v horní části zad, bolesti ramen a paží, předčasné stárnutí, apatie, neodpouštění, beznaděj, nedůvěra, pocity samoty, smutek, žárlivost.

3.solar plexus-čakra

Těsně nad pupkem až pod hrudní kost zasahuje solar plexus čakra. Tato třetí čakra se někdy nazývá sluneční a je spojena se žlutou barvou, řídí sebedůvěru a sebevědomí, má vliv na metabolismus a zažívání. Že máš zablokovanou sluneční čakru poznáš podle toho, že trpíš nízkým sebevědomím, můžeš mít problém s hněvem, zlostí, agresí a sebekontrolou. Minerály třetí čakry jsou citrín, žlutý safír, měsíční kámen, sluneční kámen, v aromaterapii působí na tuto čakru levandule, rozmarýn a bergamot.

Zdravotní problémy spojené se sluneční čakrou jsou: zažívací a střevní problémy, poruchy trávení, poruchy příjmu potravy, cukrovka, obezita, ekzém, akné, poruchy paměti a soustředění, časté obavy, nespavost, nevyrovnané emoce.

2.sakrální čakra

Oblast druhé čakry je oblast kreativní a sexuální energie. Tato čakra nám pomáhá si užít své vlastní bytí na tomto světě, v hmotném světě. Je také spojena s elementem vody, který představuje vše živé. Voda také odplavuje nečistoty, vnější i vnitřní, odplavuje zlé myšlenky a pocity. Barva sakrální čakry je oranžová, hormony estrogen a testosteron. Minerály karneol, oranžový zinek, jantar, tygří oko, oranžový korál a karneol, adulár, ortoklas, citrín, rutil, zlatý topas, v aromaterapii ylang-ylang a santal. 

Zdravotní problémy spojené se sakrální čakrou jsou: problémy s ledvinami, infekce močových cest, chronická bolest dolních zad, sexuální poruchy, neplodnost, gynekologické problémy, problémy s menstruačním cyklem, problémy se střevy, slezinou a žlučníkem, poruchy příjmu potravy, závislosti, nízké sebevědomí, nízké libido, nevyvážené emoce.

1.kořenová čakra 

První kořenová čakra uzemňuje všechny své energie, spojuje se zemí. Nese červenou barvu a nachází se na spodním konci páteři, mezi pohlavními orgány a konečníkem. Je základní kořenovým pilířem pro ostatní čakry, které vyživuje. Představuje vše pevné, praktický život, instinkt. Tvé nohy fungují jako kořeny, které tě spojují se zemí a vytváří energii pro zbytek těla. Užívej si chůzi naboso či barefoot. Kořenová čakra zajišťuje stabilitu ve tvém životě, symbolizuje přežití, materiální zabezpečení, existenci a rodinu. Jsou tu základní potřeby - jídlo, voda, bezpečí, přístřeší, ale i emocionální potřeby včetně zbavování se strachu. Minerály související s kořenovou čakrou jsou granát, onyx, červený jaspis, hematit a rubín, v aromaterapii je účinný cedr a hřebíček. 

Zdravotní problémy spojené s kořenovou čakrou jsou: bolest v dolní části zad, křečové žíly, zácpa, průjem, impotence, zadržování vody, problémy se slabinami, boky, nohami, kolenami, kotníky a chodidly, osamělost, nejistota, opuštěnost, nerozhodnost, deprese, úzkosti, závislosti, fobie, posedlost,

Uzdravení čaker

Základem otevření a uzdravení čaker je meditace, kdy se pohodlně usadíš nebo položíš a zaměříš se na pravidelné dýchání, uvolníš se. Postupně si vizualizuj jednotlivé čakry, zaměř se na místo s ní spojené a představ si rotující kruh v dané barvě. Například u srdeční čakry si představ zelený rotující kruh a láska, která tvé srdce zaplavuje. Můžeš mít oči zavřené i otevřené, pomoci ti vše procítit může i meditační hudba. Všechny čakry můžete průběžně otevírat i pomocí barev a minerálů, které se s danou čakrou pojí. Můžete zkusit i jógu zaměřenou na čakry nebo jakékoliv jiné cvičení, případně i opakování mantry.

Důležitou součástí u kořenové čakry je zbavení se strachu, který tuto čakru oslabuje a působí disharmonicky i na další čakry. Léčivá je příroda, každodenní pobyt v ní, meditace v přírodě, souznění s přírodou, chůze naboso, piknik v trávě. Pro otevření sakrální čakry je podstatné užívat si naplno života. Buď kreativní, maluj, tvoř, miluj se s partnerem pro radost. Poznej své zadržované pocity, zpracuj je, přijmi a ovládej své emoce. Udržuj zdravý sexuální život, ale respektuj své tělo. Pro otevření sluneční čakry se používá i čakrová akupunktura. Další způsob je myslet často na věci, v kterých jsem dobrá, co se mi daří, využívat v životě své schopnosti, svůj talent a silné stránky. To vše zvýší sebedůvěru. V tom nám moc nepomáhá klasický školský systém, kde se učitelé zaměřují více na nedostatky a to v čem žák vyniká berou jako samozřejmost. Sluneční čakru otevřeme a léčíme pohledem do slunce. Před spaní si připomeň několik věcí, v kterých si dobrá nebo které se ti den den podařily. Nejdůležitější aspekt srdeční čakry je sebeláska, odpuštění sama sobě i ostatním, dávání a přijímání lásky. Proto je důležitý i fyzický kontakt, jako obětí, úsměv, polibky, mazlení, milování. To vše můžu dát i sama sobě, namasíruj si chodidla, pohlaď se, obejmi se. Léčivý je pohled na zelené stromy, trávu. Krční čakru, která úzce souvisí s druhou čakrou, aktivujeme pomocí tvorby, propojením kreativity s emocemi. Uvolnění nastane, když projevíme své pocity, myšlenky, své pravé já malbou, tancem zpěvem, psaním. Důležitá není dokonalost, ale uvolnění emocí. K uvolnění čakry třetího oka vede intuitivní cvičení jako automatické malování nebo automatické psaní. Zaměřuj se na meditaci, v které se soustředíš na energii mimo tvé tělo. Otevření této čakry je o praxi. Korunní čakru otevřeme poznáním svého já, zaměřením se na vyváženost ostatních šesti čaker.

 

Máte zkušenosti s čakrami? A jaké?

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Pojmy použité v článku:

Diskuze k této stránce (3 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

ester34, 24. 2. 2024, 17.02

Dříve mi téma čaker přišlo takové až moc ezo, nebo jak to říci, ale pak jsem objevila úžasné meditace od Vzorec pro život právě na harmonizaci čaker a vnímala jsem je natolik, že v ně věřím a čas od času si udělám chvíli pro sebe, zapálím čakrovou svíčku https://www.biomineraly.cz/cakrove-svicky/ , zapnu meditaci a vždy se krásně uvolním.

milujici.teticka36, 1. 8. 2023, 9.17

Co se týče čaker, tak já jsem taková hodně skeptická, ale na druhou stranu i dost otevřená a ráda se nechávám přesvědčovat, že něco takového skutečně existuje a třeba funguje. Hodně věřím tomu, jak na lidi působí světlo. Prostě cirkadiánní rytmus, na kterém se čakry hodně točí. Proto máme doma třeba i světla od https://www.nejsvetla.cz/kategorie/vnitrni-osvetleni-22/ abychom se udržovali v pohodě.

Fuga

Fuga, 6. 12. 2022, 11.52

do tohoto jsem se snažila skrz jogu proniknout, ale nenaučila jsem se trpělivosti

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů