Chcete zlepšit svět? Zkuste Zero waste!

zobrazeno 5061×

Vložil(a): Adrianita, 27. 3. 2019 14.14

Zero waste znamená bez odpadu. Říkáte si: Cože? To přece není reálné, neprodukovat žádný odpad. Ale je dost možné, že už jste se touto cestou vydali a třeba o tom ani nevíte. První krok směrem k zero waste totiž může klidně být i to, že chodíte na nákup s vlastní taškou. A pokud touto cestou jdete zcela vědomě, máme pro vás další tipy a triky, jak se v oblasti zero waste dostat ještě blíž tomu „zero“. Tedy k nule.

Nakupování

Prvním (a poměrně jednoduchým) krokem může být omezit obaly při nákupu potravin. Tou nejvyšší metou je samozřejmě bezobalový obchod, kde si nakoupíte do vlastních nádob, které si přinesete, naplníte, zase odnesete a používáte je pořád dokola. Seznam obchodů, kde lze nakoupit bezobalově, najdete například na webu Reduca.

Nemáte poblíž žádný bezobalový obchod? Pak je řešením nakupovat u místních výrobců – farmářů, pěstitelů, zemědělců, chovatelů. Nebo se domluvit se sousedy, kterým něco přebývá.

Nicméně právě zmíněné dva body jsou už spíše pro zero waste pokročilé. Jsme si toho vědomi. Co s tím?

Pokud bydlíte ve městě, kde nikdo nic moc nechová ani nepěstuje a bezobalový obchod není dosažitelný, mohou vám tyto zero waste tipy připadat trochu jako z říše sci-fi. Anebo vám prostě nejlépe vyhovuje nakupovat v supermarketu a nehodláte to měnit. I tak se můžete na cestě zero waste posunout. Choďte na nákup s vlastní taškou, noste si vlastní sáčky na ovoce a zeleninu a používejte je opakovaně. Nebo, jste-li zruční, ušijte si vlastní sáčky - skvěle na to poslouží například stará záclona. A pokud se vydáte touto cestou, budete nejvíc trendy, neboť se tím dopustíte tzv. upcyklace – přeměny vysloužilého, již neužitečného výrobku, na užitečný. To je meta nejvyšší!.

Další krok na cestě k bezobalovému nakupování je zamyslet se, zda potřebný výrobek vůbec potřebujete. My se například již úplně v pohodě obejdeme bez aviváže – nahradí jí roztok kyseliny citronové či octa. Nemějte obavy, ocet opravdu není v prádle cítit. A pokud se snad nemůžete obejít bez přidané vůně, doporučujeme k praní kápnout pár kapek éterického oleje.

V podstatě téměř veškerá drogerie a kosmetika se již vyrábí v přírodní variantě (šetrnější jak přírodě, tak k naší pleti, vlasům apod.). Tyto varianty obvykle myslí na životní prostředí ve všech směrech, když jejich obaly bývají papírové či jinak recyklovatelné.

Jak odpad vůbec nevytvářet

Bezobalový nákup už jsme zmínili. Také v rámci běžného chodu domácnosti můžete udělat spoustu malých (a relativně bezbolestných) změn, díky kterým bude vaše domácnost produkovat méně odpadu. Svačinu není třeba dávat do mikrotenového (tedy plastového) sáčku, pořiďte si vlastní krabičky nebo praktické nepromokavé pytlíky! Kromě nižší produkce odpadu tím také ušetříte. Nehledě na to, že ten temný šuplík ve vaší kuchyni, který okupují všemožné igelitové sáčky a tašky (neříkejte, že takový šuplík nemáte, každý ho má! 😊), budete moci využívat mnohem smysluplněji. Na něco, co v kuchyni opravdu potřebujete.

Když zůstaneme v kuchyni – místo papírových kuchyňských rolí a papírových ubrousků používejte jejich látkové varianty. Látkové ubrousky si můžete buď vyrobit (třeba ze starých utěrek) nebo si je pořídit nové, pokud nejste úplně tvořivý typ. I tak se tato změna, zvlášť pokud jste vícečlenná rodina, určitě pozitivně odrazí ve vašem rodinném rozpočtu. Nehledě na to, že se vám přestane stávat, že vám tyto věci zčistajasna dojdou. Jen je tedy potřeba je pravidelně prát, ale pračku předpokládáme máte a minimálně jednou týdně ji i zapnete.

Také na úklid kuchyně a zbytku domácnosti se dají snadno použít opakovaně použitelné varianty všech houbiček a hadříků. Můžete si třeba na úklid vyřadit hadry ze starých triček. Pořídit se dá i pratelná houbička na nádobí! Stejně tak je velice jednoduché namíchat si vlastní prášek do myčky.

Milují vaše děti brčka? Pořiďte jim opakovaně použitelnou verzi!

Make-upu se nehodláte vzdát? Naprosto v pořádku, můžete se ale nasměrovat na cestu zero waste, aspoň pokud jde o odličování. Pratelné odličovací tamponky fungují skvěle a na pleti jsou úžasně příjemné. Odličovací přípravek můžete také snadno nahradit – třeba kokosovým olejem, funguje skvěle.

A když jsme u těch ženských věcí – vyměnit jednorázové menstruační pomůcky za opakovaně použitelné je v dnešní době již hračka. Tato malá změna bude mít navíc velký a pozitivní vliv na vaše zdraví - slyšely jste o látkách, které se vstřebávají do sliznice z tamponů? Proto se stále více žen spoléhá na menstruační kalíšky či pratelné vložky.

Pro zero waste pokročilé: Sypaný čaj a mletá káva jsou samozřejmostí, přece není třeba zbytečně vytvářet odpad v podobě vylouhovaných čajových sáčků a prázdných kávových kapslí. Kávu s sebou si také můžete koupit do vlastního hrnečku, který doma umyjete, stejně tak by vás už asi ani nenapadlo koupit si vodu v plastové lahvi. Zvlášť ne v ČR, kde pitnou vodou i splachujeme a dostupná je opravdu vždy a všude. Ani zubní kartáček nemusí být plastový, prodávají se už i např. bambusové varianty.

Každý ale nemusí hned být nutně zero waste pokročilý. Pro většinu z nás není reálné ze dne na den kompletně změnit svůj životní styl. Což ale neznamená, že zero waste není pro každého! Je, jen každý na své cestě jinak daleko. Pokud jste s tím trendem teprve ve fázi „námluv“, je možné, že tím prvním velkým krokem pro vás bude pořízení vlastních sáčků na ovoce a zeleninu. Zatímco pro někoho to už je úplná prkotina. Tak je to naprosto v pořádku, každý máme vlastní tempo. Máme za to, že každá, i sebemenší, změna směrem k moderní ekologické domácnosti se počítá. Protože si představte, co by to znamenalo, kdyby tuto změnu udělalo 10 miliard lidí. Nebo i jen českých 10 milionů.

Zero waste v šatníku

Zero waste přístup lze aplikovat také v oblasti módy. A nemusí to hned znamenat, že odteď již budete nakupovat výhradně v „sekáčích“. Už jen tím, že si budete pořizovat nadčasové a kvalitní kousky, které vám budou sloužit léta, omezíte tzv. fast fashion, kde se na kvalitu nehraje, cílem je prodat co nejvíc. Pokud se ještě k tomu zaměříte na to, že budete nakupovat od menších českých značek, jste zase o krok blíž filosofii zero waste.

A co děti?

Chcete-li svému miminku hned na počátku jeho života pořádně vylepšit jeho ekologickou karmu, doporučujeme látkové plenky. S těmi ušetříte u jednoho dítěte cca 1 tunu (!) těžko rozložitelného odpadu v podobě jednorázových plenek. Nehledě na to, že vám za výběr látkových plenek poděkuje také pokožka zadečku vašeho dítěte a ve výsledku i vaše peněženka.

Pokud pro vás látkové plenky z nějakého důvodu nejsou, můžete vyzkoušet alespoň látkové ubrousky a přírodní olejíček na omývání zadečku miminka; opět se jedná o ve všech ohledech šetrnější variantu, než jsou konvenční vlhčené ubrousky.

Chodíte s dětmi plavat? Pak se poohlédněte po plenkových plavkách (opakovaně použitelných) a místo igelitového pytlíku na mokré plavky můžete vyzkoušet látkový (avšak nepromokavý) PUL pytlík.

Zero waste s domácím mazlíčkem

Pozitivní vztah ke zvířatům často značí pozitivní vztah k přírodě a tak není divu, že i granule pro psy a jiné krmivo už lze sehnat i bezobalově. Nebo můžete zkusit svému zvířecímu miláčkovi uvařit. A dají se sehnat i ekologické sáčky na psí exkrementy!

Vlastní produkce

Nebo i chleba. Jak si jednou zkusíte upéct vlastní domácí pečivo, už se nejspíš nebudete chtít vrátit k rozmrazovaným polotovarům ze supermarketu. Cesta vlastní produkce je vůbec ta nejvíc zero waste, jaká může být. Je nám jasné, že ne každý má čas a prostor k pěstování vlastní zeleniny, ale mimochodem – nechat si naklíčit semínka a mít tak skvělý výživný salát zvládne opravdu každý, a klidně to může být v panelákové kuchyni. Myslíme si, že tato varianta je lepší než ovadlý salát v plastové krabičce. Spoustu tipů k vlastní produkci najdete v našich Receptech.

.

Jak jste na tom se zero waste vy? Líbí se vám myšlenka nákupu bez obalu? Pokud už takový nákup praktikujete, kde, co a do čeho nejčastěji nakupujete? A recyklujete nebo upcyklujete? Pokud máte tip z této oblasti, budeme rády, když se o něj podělíte v diskuzi pod článkem, ať se mohou inspirovat i ostatní maminky.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (32 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

JaniKvetinka, 5. 8. 2021, 7.20

Paráda, rozhodně jsem pro zero waste. Ono se množství odpadu dnes už i bedlivě sleduje. Města budou v roce 2022 vyplňovat roční hlášení o produkci odpadů za rok 2021 (více o tom třeba zde https://www.rocnihlaseni.cz/rocni-hlaseni-o-produkci-a-nakladani-s-odpady-dle-noveho-zakona-o-odpadech/ ), a tohle hlášení bude už podle nového (přísnějšího) zákona o odpadech sledovat jak třídíme, kolik máme v jakém městě odpadů apod. Jsem ráda že už se to více sleduje a snad to naší planetě pomůže.

Aneta Jiřičná Bendiková, 30. 12. 2020, 11.49

je to super věc,už několik věcí jsem,takto vyměnila

Evka2, 21. 12. 2020, 20.59

Krásný článek. Nemám ráda plýtvání a vyhazování věcí. Snažíme se žít eko co to je.

ivanka386, 29. 11. 2020, 23.13

Ahojte maminy, také jsme se doma rozhodli o něco více zlepšit životní situaci tady u nás na planetě a tak jsme přešli kompletně na zero waste. Hodně nás v tom "podporuje" i eshop http://greenmat.cz , kde se dá nakoupit velké množství jak zero waste věcí, tak i těch bio

Mygara

Mygara, 12. 8. 2019, 14.06

Myslím, že ekologická jsem až až, i když mezery tam jsou

Fuga

Fuga, 21. 5. 2019, 8.59

Pratelna houbičky na nádobí slyším prvně

Gustawka, 1. 5. 2019, 21.23

snažím se v tomto ohledu na sobě neustále pracovat, a skoro ve všech bodech jsem se našla

nellys, 23. 4. 2019, 18.28

Tak jsem zjistila, že splňuju docela dost bodů z článku vlastní tašku na nákup nosím už hodně dlouho, ocet místo aviváže taky, svačinu dětem i manželovi dávám do krabiček. Na odličování používám mandlový olej, což teda nebyl pokus o zero waste,( i když ho teď kupuju u známé v bezobalovém obchodě) ale je to jediná věc po které mě neštípou oči. Navíc mám výhodu domu s velkou zahradou, takže v sezoně spousta vlastního ovoce a zeleniny a taky kompost. Jo a když jsem měla plenkové děti, tak jsem používala látkové plenky

DB, 13. 4. 2019, 2.33

Látkovou tašku si nosím už dlouho, ovoce a zeleninu si beru bez sáčku a pravidelně se mě na pokladně ptají zda to chci do sáčku a koukají divné když odpovídám ne. Hrozně mě štvou balené okurky, brokolice a i hrozn. víno v plastu.

Lusesita25, 31. 3. 2019, 20.04

Látková taška na nákup nesmí nikdy chybět. Teď si háčkuji starou dobrou síťovku a chystám se na ušití pytlíku na pečivo a ovoce se zeleninou.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů