Těhotenská cukrovka

sledováno 1× zobrazeno 9687×

Vložil(a): Estrela113, 26. 10. 2015 20.47

Sdělil Vám ošetřující lékař, že máte těhotenskou cukrovku? Máte strach, co to znamená pro vás a vaše miminko? Nestačila jste se lékaře na vše zeptat a nacházíte rozporuplné odpovědi? Pak je tento článek určený právě vám.

Těhotenská cukrovka, nebo-li gestační diabetes mellitus, je zvýšená hladina krevního cukru poprvé zjištěná v těhotenství. Ve většině případů po porodu odezní.

Jak Vám lékař zjistí těhotenskou cukrovku?

K diagnostice poruch metabolismu glukózy se provádí orální glukózový toleranční test (OGTT). Lékař vás pošle do laboratoře, kde vypijete ve třech časových intervalech sladký nápoj a ihned poté je vám z kapky krve naměřena hodnota krevní glukózy.

Pokud je výsledek hodnoty krevní glukózy vyšší než hodnoty níže, tak vás lékař pošle na specializované diabetologické pracoviště, kde budete celé těhotenství hlídaná specialistou.

  • nalačno - 5,1 mmol/l a výše
  • v 60. min OGTT - 10,0 mmol/l a výše
  • ve 120. min OGTT - 8,5 mmol/l a výše

Léčba

Ve většině případů postačuje k léčbě těhotenské cukrovky dodržování dietních opatření a dostatek pohybu. Určité procento maminek má však i přes dodržování této léčby vyšší hodnoty glykémií než je norma, a v tom případě je nezbytná léčba inzulínem. Nutnost léčby (včetně inzulínu) u typické těhotenské cukrovky končí po porodu, ale dodržovat správnou životosprávu je důležité i nadále.

Dieta

Nejprve je třeba zdůraznit, že pro vás není vhodná většina diet doporučovaných pacientům s jinými typy cukrovek. Všechny typy cukrovek mají podobné projevy, kdy tím hlavním je zvýšená hladina krevního cukru. Mají však různé příčiny a podle toho se liší i léčba. Těhotné by například neměly používat umělá sladidla, která jsou obsažena ve většině „dia“ nebo „light“ výrobcích. Ty sice nezvyšují glykémii a jsou doporučována ostatním diabetikům, ale v těhotenství byste je jíst neměla, protože se jedná o chemické látky, o jejichž vlivu na plod není dost informací a mohou být potenciálně rizikové. 

 

Základem diety je úprava příjmu cukrů (sacharidů). 

Tato dieta vyžaduje:

  • Nesladit, tj. vyloučit jednoduché cukry jako jsou bílý a hnědý cukr (řepný i třtinový), med, hroznový cukr atd. Je to z toho důvodu, že jednoduché cukry se vstřebávají ze střeva velmi rychle a při cukrovce mohou výrazně zvýšit glykémii.
    Je potřeba se vyhnout sladkostem, slazeným nápojům, cereáliím, kompotovanému a kandovanému ovoci, marmeládám (včetně „dia“), povidlům. Také pivo výrazně zvyšuje glykémii. Množství jednoduchých cukrů je ve složení živin uveden na etiketách obvykle u položky: „z toho cukrů:“ Někdy jsou jednoduché cukry na etiketách vyjmenované pod názvy sacharóza, maltóza, glukóza nebo fruktóza. Pokud podíl jednoduchých cukrů tvoří více než 5% celkových sacharidů, pak taková potravina pro vás není vhodná.

  • Potraviny obsahující složité cukry (polysacharidy,škroby) nelze ze stravy vylučovat, ale je nutné je rozložit do více denních jídel, nejlépe pěti a dodržet tříhodinový interval mezi jednotlivými jídly.
    Škroby jsou obsaženy především v pečivu a dalších přílohách (brambory, rýže, těstoviny, luštěniny a další zdravé alternativy jako pohanka, jáhly atd.). Ze střeva se vstřebávají o poznání pomaleji a nezvyšují glykémii tolik a tak rychle jako jednoduché cukry.

  • Tuky a bílkoviny obsažené ve stravě nemají přímý vliv na glykémii a jejich příjem není omezen. Myslete ale na to, že všeho s mírou. Jídelníček má být vyvážený. 

  • Velmi důležitá je pravidelnost a nevynechávání jídel. Úspěch této diety, a zdravé životosprávy obecně, je právě v pravidelnosti. Organizmus těhotné ženy s cukrovkou obtížně zvládá příliš dlouhé periody lačnění, proto je také velmi důležité jíst druhou večeři. Příliš dlouhý interval mezi večeří a snídaní by vedl k tvorbě ketolátek. Ty se pak objeví v ranní moči a signalizují noční hladovění. K druhé večeři není příliš vhodné ovoce, měla by obsahovat zejména dlouhé sacharidy - vhodný je například bílý jogurt nebo hrnek mléka nebo lučina s kouskem pečiva.

  • Dieta nesmí vést k hladovění a hubnutí. Takže se nešiďte a jezte vyváženě a pravidelně. 

Jak uhlídat množství sacharidů?

Obsah sacharidů v potravinách zjistíte z tabulky sacharidů (odkaz pod článkem). Zpočátku bude nutné potraviny obsahující sacharidy odvažovat na kuchyňské váze, ale jen dočasně, tak první týden, maximálně dva. Jakmile se množství sacharidů v jídle naučíte odhadnout tak, abyste nepřekračovaly doporučenou dávku k jednotlivým jídlům, můžete váhu zase uklidit. Pak už budete vědět, jak široký krajíc chleba si ukrojit, kolik brambor si naložit, kolik lžic rýže nebo těstovin. Buďte ale poctivé a kdykoliv si nebudete jisté, zase tu váhu raději použijte.

Pokud se chcete vyhnout přepočítávání obsahu sacharidů, pořiďte si nutriční váhu. Po zadání kódu potraviny se na displeji objeví přesný obsah sacharidů v odvažované porci.

Které potraviny obsahují minimální množství sacharidů a není proto třeba vážit ani počítat?

  • některé druhy zeleniny: kedlubna, brokolice, salátová okurka, zelená paprika, cuketa, listové saláty, ale také avokádo (ostatní druhy zeleniny obsahují již vyšší množství sacharidů a je nutné je započítávat – viz tabulka; pozor na kukuřici a zelený hrášek, ve skutečnosti nejsou zelenina a obsahují vyšší množství sacharidů podobně jako přílohy, proto je nutné je vážit)
  •  maso (kromě hovězích jater), ryby
  •  vejce
  • máslo, margaríny, olej

Podrobný seznam potravin a jejich složení najdete dnes už běžně na internetu.
 

Pár důležitých poznámek

  • Mléko a mléčné výrobky: Dle zkušeností lékařů má mnoho těhotných diabetiček po mléku a mléčných výrobcích k snídani vyšší hodnoty glykémie, než by odpovídalo obsahu sacharidů v daném mléčném výrobku. Proto je vhodné kontrolovat na glukometru a v případě vyšších glykémií mléko a mléčné výrobky ze snídaně vynechat. Jogurt a tvaroh jezte vždy jen bílé, nepřislazované. Můžete si je dochutit čerstvým ovocem (v odváženém množství). Mléko můžete dochutit obyčejným kakaovým práškem (ne Grankem!). Smetanu můžete, ale nepřislazovanou. Máslo je bez omezení (ale nepřehánět) a můžete jej i ke snídani.
  • Ovoce: Smíte všechno, ale počítejte sacharidy a nepřekračujte doporučené množství. Nechte si je na svačiny. Ovoce vždy jen čerstvé, ne kompotované nebo kandované. Vhodné není ani sušené. A nezapomeňte, že velké jablko nebo větší banán obsahuje více než 30 g sacharidů!
  • Zelenina: Není pravda, že smíte všechnu bez omezení. Platí to jen pro vybrané druhy zelenin. Nějakou zeleninu mějte vždy v lednici – je ideální na zahánění mlsných chutí – máte do čeho kousnout, aniž byste „hřešily“. Snažte se mít zeleninu ke každému hlavnímu jídlu a kromě čerstvé zkoušejte také různé úpravy (dušenou, pečenou atd.).
  • Ořechy: Můžete, jsou zdravé, ale ne bez omezení – obsahují sacharidy. Jsou ideální na zahánění mlsných chutí. Ale pozor na alergie!
  • Maso, ryby, uzeniny: Maso a ryby můžete bez omezení. Uzeniny by každá těhotná měla úplně vyloučit, jsou vyráběné z toho nejhoršího masa a jatečního odpadu. Jsou tam přidané škroby, často i jednoduché cukry, nejrůznější dochucovadla a konzervanty. Vysloveně škodlivé jsou pro vysoký obsah dusitanů a v případě uzených výrobků také kancerogenních látek, které při uzení vznikají. Výjimkou je kvalitní dušená šunka.
  • Pečivo: Obecně platí, že celozrnné je zdravější. Celozrnné pečivo se snažte kupovat z věrohodného zdroje (většina prodejen zdravé výživy takové nabízí). Nevhodná je většina toustových chlebů a další balené pečivo – pro obsah volných cukrů.
  • Nápoje: Pijte neochucené vody, minerálky, neslazené čaje (i ovocné z pytlíku). Láhev vody si můžete dochutit šťávou z vymačkaného jednoho kusu citrusu. Kávu v rozumném množství můžete, její příjem nesouvisí s cukrovkou. Samozřejmě nesladit. Smetanu do kávy pouze tekutou. Smetana v prášku obsahuje cukr.

Co mlsat?

Pokud budou vaše chutě přece jen silnější než vy, sáhněte po:

  • kousku hořké kvalitní čokolády (s obsahem 60 a více % kakaa)
  • domácím štrúdlu (klasické listové těsto a jablka, vynecháte cukr, strouhanku a raději i rozinky, ale můžete dochutit ořechy a skořicí), jeden či dva kousky ke svačině jsou úplně v pořádku
  • čerstvém ovoci
  • horkém pravém kakau (ne Granko)
  • domácí zmrzlině (z tvarohu nebo zakysané smetany a čerstvého ovoce (bez přídavku cukru)
  • dietní palačince: těsto bez cukru (mouka, zkuste po francouzsku s přídavkem pohankové, vajíčko, mléko), do hotové palačinky zabalit kousky čerstvého ovoce, ozdobit šlehačkou bez cukru.

A nemlsejte hned po hlavním jídle.

 

Není to tak zlé, viďte? Zpočátku můžete pociťovat určité nepohodlí, někdy i pocity hladu, ale bývá to jen přechodně, než si organismus zvykne na nový jídelníček. Pak většina žen udává, že se naopak začaly cítit lépe. Pokud jste již před dietou přibraly cca 8-10 kilo, obvykle při této dietě již více nepřiberete a je to tak v pořádku. Kdo přibral před dietou víc, může se stát, že nějaké kilo na této dietě shodí. Ale nemělo by to být moc. Hubnutí v těhotenství je krajně nevhodné, znamená to, že se v jídle šidíte.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

  • gestační diabetes mellitus

    porucha v metabolismu glukózy v těhotenství nebo-li těhotenská cukrovka

  • glykémie

    koncentrace glukózy v krvi

  • inzulín

    hormon produkovaný buňkami slinivky břišní, který snižuje hladinu cukru v krvi

  • Kancerogenní látky

    látky, které mohou v buňkách vyvolávat změny (například mutace), které ve svém důsledku vedou ke vzniku nádoru

  • OGTT

    orální glukózový toleranční test (test na těhotenskou cukrovku)

Diskuze k této stránce (11 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

blanvan, 1. 3. 2021, 6.29

Taky jsem si těhotenskou cukrovkou prošla - své zkušenosti jsem sepsala v článku, tak třeba se někomu bude hodit - https://pohodovamama.cz/tehotenska-cukrovka/.

naštěstí jsem jí měla jen u posledního těhu... ale nehlídala jsem se.

Minnie, 15. 9. 2020, 19.17

Naštěstí se mi to pokaždé vyhnulo. Nemám moc vůli se v jídle omezovat, to by pro mne byl mazec

Drahoslava Nožičková, 10. 6. 2020, 6.07

Právě na tomto testu jsem v těhotenství byla a naštěstí mi cukrovku nezjistili. Docela mě to překvapilo, protože k ní máme v rodině předpoklady. Právě z tohoto důvodu mám strach, že bych ji v budoucnu mohla dostat. Naštěstí se ale dnes dá cukrovka poměrně úspěšně léčit, viz například https://www.biomag.cz/diabetes-cukrovka/

Ivana.78, 18. 3. 2019, 10.54

Měla jsem ji, brala jsem prášky.Nakonec jsem měla tak nízkou hladinu cukru,že ho do mě při porodu cpali jak se dalo.

Monuli, 11. 2. 2019, 19.45

Tak tu jsem bohužel u prvního těhotenství měla.

Žofinka

Žofinka, 28. 6. 2018, 15.28

Naštěstí jsem byla v pořádku

Mygara

Mygara, 21. 3. 2017, 19.40

je to opravdu krásně napsané, naštěstí jsem se nemusela omezovat

Fuga

Fuga, 12. 2. 2017, 15.40

ještě že mě to minulo

Rulficka48

Rulficka48, 29. 10. 2016, 11.15

Super článek

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů