Paréza brachiálního plexu

zobrazeno 602×

Vložil(a): Adrianita, 21. 8. 2019 21.51

Paréza neboli obrna brachiálního plexu po porodu je nejčastější poškození periferních nervů u novorozence. Může k ní dojít například při porodu nadměrně velkého dítěte, u traumatického porodu při přílišném tahu hlavičky nebo při dystokii ramének.

Brachiální plexus je svazek nervů vedoucí z páteřní míchy ve výšce 5.krčního až 1. hrudního obratle. Svými nervovými vlákny zásobuje pohyb i citlivost horních končetin. K paréze dochází přibližně u 1-2 miminek při počtu 1000 narozených novorozenců. Matka samotná nemůže tomuto jevu nijak předcházet, prevence spočívá ve správné prenatální diagnostice. Měla by být určena velikost miminka, velikost pánve, porodních cest a přítomnost abnormalit v oblasti pánve matky. 

První vyšetření miminka s parézou

U novorozence s diagnostikovanou parézou brachiálního plexu horní končetiny musí neonatolog při prvním vyšetření zkontrolovat, zda miminko nemá zlomeninu klíční či pažní kosti, zlomeninu žeber nebo luxaci ramenního kloubu. Další léčbu má v rukou nejen pediatr, dětský neurolog a fyzioterapeut, ale i plastický chirurg, neurochirurg nebo dětský psycholog. A zahrnuje ji rehabilitace, elektrostimulace, terapie zlomenin a subluxace, podávání botulotoxinu, neurolýza, odstranění neuromů, nervatizace, přemostění štěpem, uvolnění svalových kontraktur a transplantace svalových šlach.

Horní paréza

Horní paréza je nejčastějším typem, který je způsoben depresí, vnitřní rotací a adukcí ramene, extenzí lokte, pronací předloktí a flexí ruky. Prsty bývají pohyblivé, postižen je však zpravidla ramenní kloub a zápěstí. U tohoto typu poranění se často přistupuje ke konzervativní léčbě. V minulých letech se sice základem léčby stala chirurgická léčba, ale z důvodu vysokého počtu úmrtí miminek po operaci se od tohoto způsobu medicína odvrací. Pokud však v období 4,5 měsíce miminka nedojde ani k částečné obnově funkce stehenního a deltového svalu, přistoupí se k operačnímu řešení, je třeba rekonstrukce nervu. Při avulzi, tedy odtržení je miminko ihned po narození podstoupeno chirurgické operaci.

Pokud je obrna vyléčena, dochází k tomu kompletně a několik měsíců po porodu. Obrna, která dále přetrvává je závažný handicap, který omezuje funkce paže a ruky. Nezbytná je celoživotní rehabilitace, aby nedocházelo k omezení svalových kontraktur a atrofií.


Setkala jste se při porodu s parézou brachiálního plexu nebo jste o ní slyšela z okolí?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (0 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Zatím zde není žádný příspěvek.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů