Nachlazení, nemoc v šestinedělí a při kojení – přírodní léčba

sledováno 1× zobrazeno 25547×

Vložil(a): lucipo, 30. 11. 2015 0.20  (aktualizováno 29. 12. 2017 18.56)

V tomto článku vám přináším tipy na přírodní léčbu v období šestinedělí a při kojení. Jak podpořit imunitu a co dělat, když už nemoc přijde? Nejlepší je samozřejmě vůbec nenastydnout a žádnou virózu nechytit – rozhodně se vyplatí dodržovat určitá preventivní opatření, která riziko nákazy sníží. Pokud už ale onemocníte v době šestinedělí a v období, kdy kojíte, je lepší spoléhat nejprve na přírodu a její „léky“ než se okamžitě uchylovat k lékům chemickým.

Podpora imunity pomocí stravy

V první řadě se vyplatí upravit stravu. Vařte jídla, která organismus prohřívají, to znamená používejte potraviny s prohřívajícím účinkem na tělo. Z obilovin jsou to především jáhly, pohanka, oves a ječmen. Oves ve formě vloček na kaše, sušenky nebo v müsli. Ječmen jako kroupy, jáhly a pohanka jako součást příloh. Všechny obiloviny je možné používat ve formě mouky – na pečení, do palačinek, lívanců nebo jako kaše.

Je žádoucí do jídelníčku zařazovat hodně sezónních potravin, protože pro tělo jsou lépe stravitelné a přirozenější. Například podzim je dobou dýní, které jsou velmi vděčnou zeleninou pro rozmanitost svojí přípravy – vařené, pečené, polévky, koláče, na slano, na sladko a takto by se dalo pokračovat ještě dlouho. Mně se při nachlazení osvědčila dýňová polévka bez masového vývaru. Dýni hokaido pokrájíme na větší kousky. V hrnci necháme zesklovatět cibuli, na ní přidáme dýni, zalijeme vodou a vaříme do měkka. Během vaření přidáme dva stroužky česneku – ideálně českého, neb je chuťově výraznější, v případě čínského dáme raději více stroužků. Dále přidáme pár kuliček nového koření, hřebíček, podle chuti kurkumu a mletý zázvor. Uvařenou polévku rozmixujeme a je hotovo. Mnoho dalších tipů na úpravu sezónních potravin najdete také v Receptech.

Pozor na velké množství čerstvé zeleniny, ovoce 

Byla prokázána souvislost mezi podzimním nachlazením a konzumací velkého množství čerstvé zeleniny, ovoce a šťáv z nich připravených. Obzvlášť to platí pro citrusy, které organismus ochlazují, což vzhledem k chladnému počasí není žádoucí. Zdá se to v rozporu s obecně přijímaným přesvědčením o prospěšnosti čerstvé zeleniny a ovoce, které je samozřejmě pravdivé, ale jídelníček je třeba přizpůsobovat okolnostem – zdravotnímu stavu, ročnímu období, pracovní zátěži, která je v šestinedělí a po dobu kojení zvýšená.

V podzimním a zimním období konzumujeme zeleninu převážně tepelně upravenou. Dlouho a pomalu vařené zeleninové, případně masové vývary jsou vhodnější než talíř čerstvého salátu. Zelenina dušená, vařená nebo napařená je dobrou volbou. Trochu také zvýšíme spotřebu zdravých tuků – panenské oleje, ghí (přepuštěné máslo) a olejnatá semínka. Tím tělu usnadníme vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích a účinně podporujeme imunitu.

Když už nemoc přijde

Pokud se nachladíte a dostanete rýmu nebo kašel, nejprve je dobré se obrátit k přírodním prostředkům.  Existuje jich dost takových, které jsou účinností srovnatelné s chemickými léky. Ať už se jedná o bylinkové čaje, speciální výluhy, tinktury nebo zábaly. Účinnou pomocí je také aromaterapie.

Při rýmě zajistíme dostatečnou vlhkost vzduchu v místnosti. V případě lehčí rýmy stačí osvěžení a dezinfekce vzduchu aromalampou nebo difuzérem. Pokud máte silně ucpaný nos a dutiny, pomůže inhalace páry s esenciálními oleji – ta je ale nevhodná pro osoby s těžkým astmatem, sennou rýmou nebo závažným onemocněním dýchacích cest.

Do aromalampy používáme oleje s ohledem na miminko. V šestinedělí je z tohoto důvodu při rýmě použitelný pouze levandulový olej. Do aromalampy maximálně 2 kapky, do difuzéru 1 kapku nejprve rozmíchanou v čajové lžičce vody. Inhalaci páry provádíme v jiné místnosti než je miminko a následně dobře vyvětráme. Výborné jsou oleje – buď jednotlivě nebo v kombinaci maximálně tří druhů – levandule, tea-tree, tymián, eukalyptus, máta peprná nebo borovice. Tyto oleje pomáhají snížit tlak v dutinách, navíc mají skvělé protizánětlivé účinky.

Při kašli pijeme bylinkové čaje s obsahem majoránky, saturejky, tymiánu nebo yzopu. U nás na kašel dobře zabírá šťáva z cibule – nakrájenou cibuli zasypeme třtinový cukrem nebo zalijeme medem a užíváme po lžičkách. V období kojení bych ji však raději nahradila čajem z cibule a majoránky. Z jedné cibule oloupeme jen nejvrchnější slupku, rozkrojíme na čtvrtiny a dáme vařit do vody (tak jeden a čtvrt litru) asi na 15 minut, ke konci vaření přisypeme hrstičku majoránky, necháme ještě přejít varem, stáhneme z ohně a necháme vychladnout do vlažna. Sladíme medem.

Přírodní obklady na problémy při nachlazení

Obklad ze syrových brambor: 1 až tři větší brambory nastrouháme najemno, syrový list bílého zelí nadrtíme válečkem, špetka sušeného zázvoru, zamíchat a zahustit jakoukoli moukou. Směs přiložíme na postižené místo, zavážeme bavlněnou látkou a přikryjeme složeným ručníkem, necháme působit dvě hodiny, můžeme přikládat několikrát denně. Používáme na bolesti kloubů, bolesti krku, akutní zápal průdušek a plic.

Tvarohový obklad:  Nahřejeme tvaroh na pařáčku na příjemnou teplotu, do něho zamícháme dva až tři stroužky rozmačkaného česneku, vzniklou hmotu zabalíme do pleny. Hrudník natřeme sádlem nebo ghí a přiložíme obklad. Necháme působit jednu hodinu. Přikládáme jednou denně několik dní. Používáme na suchý a dráždivý kašel.

Cibulový obklad:  Cibuli nakrájenou na kostky dusíme na malém množství vody zároveň s trochou anýzu několik minut. Zabalíme do velkého kapesníku a přiložíme na krk, zavážeme bavlnou a necháme působit do vychladnutí. Můžeme opakovat několikrát denně. Používáme při bolestech v krku.

Teplý bramborový zábal: Uvařené rozmačkané brambory naneseme na polovinu pleny, překryjeme druhou polovinou a pokud už brambory trochu vychladly, přiložíme na hrudník. Zábal ještě přikryjeme vlněnou šálou a necháme působit jednu hodinu. Používáme při bronchitidě.

Chvála klidu

Je samozřejmé, že prostředky přírodní lékárny nezabírají tak rychle, jako chemické léky, ale rozhodně jsou šetrnější a v konečném výsledku stejně účinné. Léčba přírodní cestou zabere více času a chvíli trvá než přinese úlevu. Bohužel v dnešní uspěchané době se lidé snaží o co nejrychlejší a nejúčinnější úlevu bez ohledu na vedlejší účinky takového postupu. Dopřejte si alespoň v době péče o miminko luxus delšího času na šetrnou léčbu. Prospíváte tím sobě i děťátku.

Vyplatí se nepodceňovat vliv klidového režimu v době nemoci. Kojení je jediné, co musí dělat kojící žena v době nemoci. Všechno ostatní může udělat kdokoliv jiný. Pro celé šestinedělí platí zvýšená potřeba odpočinku a klidu, v případě nemoci to platí dvojnásob.

To nejlepší, co můžete udělat pro svoje miminko, je dbát na vlastní zdraví a pohodlí. Jen když vy, jako maminka, budete v pohodě a spokojená, může být v pohodě a spokojené i vaše dítě.

 

Zdroje:

Vladimíra Strnadelová, Jan Zerzán: Radost ze zdravých dětí

Rudolf Hauschka: Člověk a výživa

MUDr. Judita Hofhanzlová: Zdraví pro ženu a dítě přírodními prostředky

Gill Farrer-Hallsová: Aromaterapie od A do Z

Valerie Ann Worwood: Voňavá lékárna

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Diskuze k této stránce (23 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

naštěstí na nemoc či nachlazení netrpím.

Žofinka

Žofinka, 29. 5. 2018, 13.26

To ovoce mě hodně překvapilo

Zdeňka S., 24. 5. 2018, 18.40

Super článek, to se zrovna hodí

kajulna, 13. 3. 2018, 21.24

Veľmi zaujímavý a poučný článok.

L.janicka.l

L.janicka.l, 3. 1. 2018, 18.15

Krasny clanek, nastesti se me to vyhlo

Aliisha

Aliisha, 2. 1. 2018, 20.53

Naštěstí jsem tohle v šestinedělí řešit nemusela. Měla jsem jen lehké nachlazení, které jsem zahnala čajem a ležením na gauči bramborový zábal jsem nikdy nezkoušela. Tvarohový a cibulový obklad znám.

Gabill, 1. 1. 2018, 22.17

Tak choroby ma v šestonedelí našťastie obchádzali. Určite aj vďaka tomu, že mám všetky deti letné alebo jarné.

jkubeso, 30. 12. 2017, 10.38

Naštěstí mě nachlazení zatím nepotkalo, ale jednou se určitě můžou tipy hodit.

Cherrynka, 5. 4. 2017, 16.42

Preferuji přírodní léčby, když jsem byla těhotná

Mygara

Mygara, 21. 3. 2017, 17.56

jsem raději pro přírodní léčbu a o bramborovém zábalu slyším poprvé

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů