Co se děje s tělem maminky v šestinedělí?

zobrazeno 24245×

Vložil(a): Jana N., 2. 11. 2014 22.03  (aktualizováno 6. 12. 2019 16.26)

Po porodu se budete cítit unavená. Nový náročný režim, nedostatek spánku, hormonální změny, pocit zodpovědnosti, nejistota, to všechno vede k tomu, že se budete v období šestinedělí často cítit vyčerpaná a se silami v koncích. Nejdůležitější je proto dopřát si co nejvíc odpočinku, kdykoliv to zrovna jde, a nebát se poprosit o pomoc okolí.

Pokud si dopřejete po porodu po dobu šesti až osmi týdnů mírnější režim, rychleji a dokonaleji se zotavíte.

Můžete zkusit použít éterické oleje podporující hojení, působící protizánětlivě, uvolňující tělo i mysl, a které nádherně voní jako například levandulový olej. Speciální ženskou bylinkou a zázračně působící i v šestinedělí je kontryhel. Podporuje hojení svým stahujícím, očišťujícím a proti krvácivým působením.

Těhotenství je pro tělo zátěž. Kila navíc, rozbouřené hormony, bolavá prsa a břicho, které každým dnem roste a roste. Po porodu se všechno sice pomalu vrátí zpátky, ale něčemu musíte trochu pomoct. Už v porodnici lze začít provádět některé cviky po porodu, které pomůžou posílit ochablé pánevní svalstvo. Na vystouplé bříško vám pomůže stahovací pás po porodu.

Menstruace po porodu se neobjevuje obvykle několik měsíců, často po celou dobu kojení. Neznamená to však, že žena v tuto dobu nemůže otěhotnět.

Zavinování dělohy

Část raného šestinedělí strávíte v porodnici. Ve vašem těle dochází k několika změnám. Největší a nejpatrnější změna nastává s dělohou, která se musí zmenšit (zavinout) na původní velikost. Při správném zavinování se děloha dostane do původní velikosti do zhruba deseti dnů. Ženy, zvláště vícerodičky, někdy pociťují v prvních dnech po porodu bolesti podobné kontrakcím. Bolestivost se může zvyšovat například při kojení. Při stahování dělohy pomáhá leh na břiše. Páteři a kříži můžete ulevit, když si položíte pod břicho něco, co má tvar válce (smotaný ručník, polštář).

Očistky

Po porodu odchází z dělohy očistky. Jedná se o typický poporodní výtok, první dny po porodu je výrazně červený s převažující složkou krve. Poté krve ubývá a přibývá tkáňového sekretu, takže barva je spíše nahnědlá. Koncem druhého týdne očistky žloutnou a po dalším týdnu bývají už jen bělavé a mají spíše charakter hlenu. Zhruba po šesti týdnech ustávají. Očistky mají charakteristický zápach a jsou živnou půdou pro bakterie.

Dodržujte zvýšenou hygienickou péči. Vyměňujte často vložky a provádějte intimní hygienu. Intimní hygienu provádějte velmi často nejlépe po každém močení a stolici, vždy vlažnou vodou odshora směrem dolů přes hráz. Nepoužívejte běžná parfemovaná mýdla, raději si kupte mýdla pro intimní hygienu. Dbejte na časté vyprazdňování močového měchýře, neboť plný měchýř brzdí zavinování dělohy.

V prvních dnech po porodu můžete mít problémy se stolicí, neboť hráz je po porodu naběhlá a pohmožděná. V porodnici bude lékař časnost vyprazdňování sledovat a v případě potřeby naordinuje vhodné prostředky pro jeho zlepšení.

Určitě mějte zvláštní ručník na spodní část těla. Udržujte se v teple (župan, teplé ponožky na nohy). Nezapomínejte na pravidelné vyprazdňování močového měchýře, zvláště před kojením. K dobrému pocitu si můžete pomoci sedavými koupelemi.

Prsa

Pokud kojíte, prsa vám narostou do nebývalých velikostí. Zvlášť v prvních dnech po porodu vám prsa díky velké produkci mléka budou možná tvrdnout a také bolet. Tyto nepříjemné pocity se do pár dnů upraví. Než se tak stane, můžete na prsa například přikládat studené obklady. Kojení je výhodné nejen pro vaše miminko, ale i pro vaše hubnutí. Zvýšený metabolismus v době kojení vám pomůže rychleji se zbavit nabytých kil.

Počátky kojení vyžadují velkou odhodlanost, trpělivost, čas a klid. Nesmírně důležité je uvolnění a absence stresu.

Co pomáhá

Po kojení prsy neosušujte, ale ponechte na bradavkách kapku mléka a nechte ji zaschnout. Působí to protizánětlivě. Noste vložky pro kojící matky, zabráníte tak velkým výkyvům teploty i nešetrnému tření bradavek o látku. Vložky si pravidelně měňte. Noste vhodnou podprsenku, ideálně z přírodních materiálů.

Břicho

Břišní svaly zůstávají po porodu ochablé a nezáleží na tom, jestli jste rodila přirozeně nebo císařským řezem. Břicho má tendenci zůstat vypouklé a to i po úplném zavinutí dělohy asi do konce šestinedělí. Cviky na posílení břišních svalů by proto měly přijít na řadu co nejdřív. Ty úplně první, již pár dní po porodu, vám doporučí a ukážou v porodnici. Doma si pak můžete dávky postupně zvyšovat a přidávat další cviky. Měla byste posilovat svaly pánevního dna, protahovat prsní svaly a provádět cviky napomáhající břišním svalům k návratu do původního stavu a zabránit tak vzniku převislého břicha. K běžnému cvičení je možné se vrátit zhruba tři měsíce po porodu.

Pochva

Po přirozeném porodu se pochva vrací do svého původního stavu za zhruba tři týdny, zůstává již ale méně elastická. Lékaři doporučují počkat s prvním pohlavním stykem čtyři až šest týdnů po porodu, aby měly vnější i vnitřní rodidla čas plně se zahojit.

Boky a hrudní koš

V průběhu těhotenství se vám boky a hrudní koš rozšířily, aby udělaly místo miminku. Po porodu se oboje sice vrátí trochu nazpátek, ale pravděpodobně ne úplně. Počítejte s tím, že mírně širší boky i hrudník vám už zůstanou, a to i když se dostanete na svou původní váhu.

Návaly horka a potu

Návaly horka se objevují v šestinedělí vcelku běžně, a to i u žen, které se jinak cítí velmi dobře. Tyto návaly sdělují, že se v těle dějí převratné procesy a dochází opět k hormonálnímu nastavení na běžný, normální stav. Nadměrné pocení souvisí s odstraňováním vody, která se v těle nashromáždila během těhotenství.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (21 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 26. 12. 2020, 11.21

toto poslední šestinedělí bylo katastrofa.byla jsem strašně unavená,njn 4 děti,tak se nemá čemu divit

Dudu, 19. 12. 2019, 19.38

Mě bylo hrozné smutno, takže jsem pořád volala rodičům a babičce, ať za námi přijedou a přítele jsem pořád honila z práce domů, první týdny jsem byla unavená a slabá a neustále jsem se dojímala, což mi ale vydrželo do teď

editak, 19. 12. 2019, 17.58

já si šestinedělí užívala

patricia077

patricia077, 7. 12. 2019, 10.17

No obě šestinedělí jsem dost krvácela a byla unavená jako každá máma, trochu psychika ale šlo to

Teryk92, 7. 12. 2019, 9.57

Šesti nedělí byl mazec. Byla jsem strašně unavená.

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 14.26

Někdy toho bylo hodně starat se o sebe i dceru

Zdeňka S., 24. 5. 2018, 8.26

Skvělé informace, naštěstí při 3. dítěti už tak nějak člověk všechno zná , ale vždycky je dobré si některé informace připomenout

Mygara

Mygara, 3. 4. 2017, 15.28

zajímalo by mě, proč zrovna před kojením si mám odskočit na záchod

Fuga

Fuga, 6. 2. 2017, 11.00

po prvním porodu jsem měla dlouho oteklé nohy

Lusesita25, 30. 11. 2016, 8.33

Tak uz me vlasy padaji. Jsem jak linajici pes co shazuje prebytecne chlupy

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů