Vybíráme sportovní kočárek do města

zobrazeno 2832×

Vložil(a): KristinaS, 19. 9. 2020 21.22  (aktualizováno 23. 11. 2020 15.00)

Když se nám narodí dítě, čas nějak zrychlí. I když bychom si asi každá občas přála na chvíli zastavit, z malého uzlíčku se nám rychle stává neposedné batole. Nejen, že nám vyroste z hlubokého kočárku, začne mít i jiné potřeby, než jen ležet a tak je před námi opět další rozhodování a vybírání, jaký kočárek pořídit.

Tento výběr se Vás bude týkat hlavně pokud jste si jako první zvolila hluboký kočárek a ne tzv. kombinovaný kočárek, který už sportovní verzi obsahuje. Máme výhodu i nevýhodu zároveň a to v množství všech různých možností z kterých můžeme vybírat. Než se tedy vydáme hledat a zkoušet do obchodů, nebo pátrat po internetu, zkuste si předem odpovědět na pár otázek a zúžit okruh hledání.

Kde budeme s kočárkem převážně jezdit?

Sportovní kočárek je určitě univerzálnější, než ryze městské golfky. Věnujme tedy pozornost po hlubokém kočárku spíše jim. Nicméně i mezi nimi se dají volit modely vhodnější spíše do města (některé velmi podobné golfkám) a opravdu terénní kočárky. U těch opravdu terénních najdete nafukovací, nebo gelová kolečka. Městské sporťáky se dají pořídit i na plastových, nebo pěnových kolečkách. U některých kočárků můžete mít i nastavitelnou tvrdost odpružení, což oceníte zejména tehdy, pokud chcete s kočárkem jezdit jak po městě, tak v terénu. Výborná jsou také otočná kolečka s možností aretace. Pokud budete jezdit i ve městě, oceníte, jak snadno se pak dá s kočárkem manévrovat i na opravdu malém prostoru. Pojďme se podívat, jaké další parametry se zaměřit, aby se nám i dětem jezdilo ve městě pohodlně.

Kdy může dítě do sportovního kočárku?

Pokud dítě vyroste z hlubokého kočárku dřív, než plně sedí, nemusíte si zoufat. Na trhu je už spousta sportovních kočárků, které mají polohování zádové opěrky až do úplného lehu. Vybírat můžete z variant plynulého polohování, nebo možností nastavení 3-4 poloh, ve kterých se zádová opěrka zastaví. V tomto případě záleží čistě na vašich preferencích.

Naopak, pokud už je dítě starší, je lepší vzít si ho k před vybraným modelům s sebou a zkusit ho do nich posadit. Jednotlivé kočárky se liší šířkou sedátka i délkou zádové opěrky.

Pohodlí pro dítě i rodiče

Dalším parametrem, na který se můžete zaměřit, je dobré zastínění a odvětrání kočárku. Prodlužovací stříška, kterou je zároveň možné dobře odvětrat, aby dítě nebylo v kočárku jak ve skleníku, je jednoznačně výhra. Obzvlášť pro výlety v parném létě.

Protože sportovní kočárek už je určený pro pohyblivější dítě, musíte počítat s tím, že nezůstane dlouho čistý. Proto věnujte pozornost i použitým materiálům a jejich možnosti údržby. Pokud se dají potahy vyprat, zjistěte si i jak snadno se sundávají z konstrukce.

Dalším neméně důležitým parametrem je to, jak snadno lze kočárek složit. Pokud máte neposedné batole a potřebuje kočárek složit například do auta, nebo do MHD hodí se, když to jde co nejjednodušeji. Z těchto důvodů se vyplatí řešit i váhu kočárku a manipulaci s ním. U sportovních kočárků taky narozdíl od hlubokých můžete volit varianty rukojetí. I sportovní kočárky mohou mít rozdělenou rukojeť na styl golfových holí. Pokud ale počítáte, že Vám bude batole, nebo starší sourozenec běhat okolo kočárku a bude tak potřeba vozit kočárek i jen jednou rukou, je výhodnější a snadněji manipulovatelná varianta spojená rukojeť.

S batoletem budete i teď vozit spoustu věcí, možná i víc, než s malým miminkem v hlubokém kočárku. Jenže narozdíl od hlubokého kočárku, nemůžete u sportovního kočárku navěsit na rukojeť těžkou tašku se vším potřebným. Kočárek by se mohl stát snadno nestabilní a převrátit se. Proto se podívejte i na umístění a velikost košíku pod kočárkem.

Některé kočárky nabízejí i možnost otočení korby. Můžete tak s dítětem komunikovat, můžete ho mít pod kontrolou, pokud mu dáváte najíst a později zase otočit korbičku čelem dopředu, aby mohlo pozorovat okolí. Samozřejmě ale záleží na preferencích Vašich a Vašeho dítěte. Obvykle platí, že menší děti chtějí na rodiče vidět a proto je lepší volit otočnou korbičku, ty starší zase raději pozorují okolí a potom není nutné fixovat se na možnost otočení korby.

Doplňkový výběr

A na závěr přijdou parametry, kterým asi kdekterý tatínek nevěnuje příliš pozornosti, ale rozhodně nejsou nepodstatné. A to sice barva - vyrábí se kočárek v barvě, kterou preferujete, dá se sehnat neutrální varianta, je možné vyměňovat některé části kočárku tak, aby se mohla případně změnit barva? A jak je to s doplňky? Dají se bez problémů sehnat originální doplňky? A jsou ve více barevných variantách? A jsou, případně jaké, doplňky v ceně kočárku?

Ať vybere jakkoli, přejeme Vám, ať najdete ten Váš top kočárek a jste s ním doma všichni spokojení. Ať jsou pro Vás cesty příjemným zpestřením dne a chvílí, na kterou se všichni těšíte a ne nutným zlem.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (7 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 17. 4. 2024, 15.18

Taky jsem vybírala sportovní... a jako těžko se vybírá, velmi těžko. Jako já bych klidně brala, kdyby existovala placená služba, že bych se s tím kočárkem mohla po městě projít a zkusit si ho. Ale jako nakonec jsem vybrala. Každopádně do jiného než sportovního bych nešla. Hodně mě baví, že obléknu MMA triko od https://www.store.oktagonmma.com/cs-cz a jdu třeba s malou na rychlou, myšleno intenzivní, procházku.

Fuga

Fuga, 12. 12. 2022, 8.41

na to, jak jsem kočárek dlouho vybírala, tak jsem přebrala, a měla jsem právě volit ten sportovní

Ivulín, 27. 5. 2021, 21.48

No i já jsem si nedávno sháněla nějaké ty rady na to, jak a kde sehnat nějaký ten kočárek a třeba se mi docela dost líbily rady na těchto stránkách zde - https://napovime.cz/navod/jak-vybrat-kocarek/ , protože jsem se tam mohla konečně dozvědět, jak vybrat kočárek, což je opravdu klíčová věc

danuse11, 13. 3. 2021, 19.00

Pro nás se vybíral,aby šel dobře skládat do auta.

Aneta Jiřičná Bendiková, 20. 12. 2020, 17.53

pro mě bylo důležité,aby byl lehký

Jarka mmm, 25. 11. 2020, 9.03

Pro mě bylo důležité, aby byl opravdu sportovní 😀.

patricia077

patricia077, 24. 11. 2020, 14.39

Pro mne bylo důležité, aby měl stabilní konstrukci a pořádná kola, také skladný a odlehčený, nezdá se to, ale je toho docela dost, co musí kočárek splňovat .-)

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů